11 Ocak 2021, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Spn yaptığım uçuşta şunu anladım ki, antalyadan İstanbul'a kadar bütün yer hostesleri boş boş oturuyorlar. İngilizce bilmiyorlar dışarıda toplanıp sigara içiyorlar. Erkek çalışanlar kahve de çalışsalar dayak yerler o kadar kötü hareketler. Tabi uçakta ki insanlarda bir o kadar kalifiye ve kaliteliler. Sadece pilot bey konuşmayı öğrenmeli. Tam bir türkiye!
  • Ali Baba, İGA kadar iş bilmez şirketide manşet yap.Personel rahatsız,gözlerden uzak servis katında personel içiçe havalimanına girmeye çalışıyor.2 kat üstte koronavirüsü önlemleri varken personelin giriş yerinde sınırlı asansörlerle personel işe başlamaya çalışıyor.Durumdan anlamaz Kadri Samsunlu'da aracını 1 numaralı girişe çekip elini kolunu sallaya salaya mermer inceleme çalışmalarına başlıyor.İGA bir afet havacılık camiasında.Allah THY,HAVAŞ,TGS,ÇELEBİ ve nice havalimanı çalışanlarına sabır versin.
  • Burası bildiğin stres atma yeri olmuş
  • Şu havacılık battı diyenlere hayret ediyorum! Batsa da memleketinize 20 saat otobüslerle gitmeye çok mu heveslisiniz? Öyleyse buyrun otogar orda!
  • Maaşından yakınıp geçinemiyorum diyenler, az uçuyorum torpilli çok uçuyor diyenler, yolcu olmayan uçakta kabinci olup maaş beğenmeyenler.. Çıkın istiklale sorun bi gerçek hayat ne bu ülkede bakın bir etrafa sorun vatandaşa.. 1kişi bile işten çıkarılmadı ama yaranmaz size, ne de olsa para olunca siz sıradan toplumdan sıyrıldınız değil mi? (Hakkıyla olana değil sözüm) Atsalardı da içinizdeki vasıfsızı yetersizi nefes alsaydı şu şirket keşke, değmezsiniz çünkü!
  • Tekel işletmecisiyim 4000 TL maaş + Sigorta + paket başına prim paket atıcak motorcu pilot arıyorum sksjshahalan
  • Hala saçma sapan planlamalar yapılıyor. Bir kısım yatarken belli kesimi sürekli ucmaya zorluyorlar. Hatta kendi base ucusları harici , karsı tarafta pilot yokmus gibi karsı base ucuslarını da veriyorlar. Allah bunların adaletini en kısa zamanda yerle bir etsin! Hak yiyenlerin her yerinden cıksın!
  • Sanırım sizi ikna etmişler.. THY Pandemi sürecinde kazananlardan oldu kaybı yok ama pandemiye sarılıp zarar aciklamayacakken zarar açıkladı. O yüzden THY nin personelini düşünmeden hareket etmesi çok saçma. Ayrıca yönetimin müsrif harcamaları varken böyle davranmaları kabul edilemez. Atlas Jetin bakan kardeşi ile yurt dışında otel açıyorlar söylentilerinin olduğu bu dönemde bunları konuşmak yerine "onlar daha ne yapsın" "sus otur" demek size yakışmadı. Ufukta bir ittifak mı var?
  • "İşinizin kıymetini bilin” denilip zam dahi yapılmayacak" bu sozunuzden çıkardığımız sonuç zam olmayacağını çalışanlara duyuruyorsunuz. Sizden ricam sizin kulağınıza bu sözleri fisildayan yoneticilere şu cevabı iletmenizi istiyorum. Bizlerden 2020-2021 toplam 5 ikramiyemizden feragat etmemizi istemeselerdi derdik ki zam olmaz şu koşullarda. Ancak ben bir tgsli olarak maaşım %20 düştü. Hem aldığımız aylık ücretlerimiz eridi, hem enflasyon uçtu gitti bir de üzerine zam yok. Allah a havale ediyorum. Atlastaki arkadaşlarımız durumu ortada, Onur Air desek öyle. Bütün havacılık çalışanları olarak bir sendikanın altında toplanmazsak başımızı daha çok ezerler.
  • DOCO'yu da yazin

Hava puslu, sessizlik hakim…

Gerçekten de tam bu başlığa uygun süreçteyiz. Kim ne yapacak, bu süreç nereye evrilecek, kimler pandemi sürecinde hangi sorunlarla boğuşuyor ve kimsenin kimseden haberi olmadığı bir dönemi hep birlikte yaşıyoruz.

Bu puslu havada havacılığın nasıl yol bulduğunu, sihirbazların bile hokus-pokus yaparak sergileyemeyecekleri bir oyun ile karşı karşıyayız. Öyle ki uçakların havada yol bulabildiği ve fakat uçmanın ne kadar zor olduğu bu anlar ileride ayakta kalanlar için havacılık tarihine altın harflerle, övgüler düzülmüş bir gerçek olarak yazılacaktır.

Bu sürece biz de dahiliz.

“Battı-batacak, satıldı-satılacak” sözlerini sıkça duyduğumuz bu dönemde, kimsenin elinde ne sihirli bir değnek ne de dayanacak parasının olmadığını düşünüyorum. Neresinden bakarsanız bakın pandemik sürecin en şanslısı “THY ve iştirakleridir” desek hata etmiş olamayız.

Zira, “THY’nin arkasında devlet var” sözünün garantisi “Milli Bayrak” taşıyıcısı sözünün etkisi yadırganamaz. Üstelik, Varlık Fonu gibi bir fona, ne kadar para aktardığının sır olduğu dönemlerde Varlık Fonu’nun ne kadar geri iade ettiğini de kimsenin bilmesi mümkün değil.

Keza THY, kredi bulmakta diğer şirketlerimize nazaran yine devleti arkasına alarak hızlı hareket etme kabiliyetine sahip bir kurum.

Hal böyle iken, üstüne KÇÖ gibi bir imkanı da kullanarak süreci sıyrıklarla atlatıp, “Mayıs ayına kadar paramız var” diyen yönetimin; bu beş aylık süreçte önemli kampanyalar hazırlayıp uçak yolcusunu yeniden kazanma yoluna gitmelidir.

Hijyenik tedbirleri alarak, Covid-19 belasının bulaşma riskini en aza indirerek ve durumdan vazife çıkartarak bilet fiyatlarını uçurmadan insanları uçurma gayreti sarf edilmelidir.

Bu günlerde keskin yazılar yazmamak, sarsılan havacılığın bir birliktelik içinde sarsıntıdan kurtarmanın çözüm yollarını paylaşmak, önermek daha elzem düşüncemizdendir.

Sonuç olarak şirketlerimizin faaliyetleri ne kadar fazla ise bizim o kadar kaynağımız olacaklarının bilincindeyiz.

En çok sessiz kalan ise çalışan kesim. İşte orada yürek dağlayıcı hikâyelerin yaşandığından eminim. Maaşlar düşünce yaşam standartları da yeniden revize edilmiş oldu. Alışılmış yaşam stillerinin yerini biliyorum ki “Suyum aksın, çorbam kaynasın, doğalgazım kesilmesin, taksitim ödensin, elektrik faturam ödensin, çoluğum çocuğum aç kalmasın ve işimden olmayayım” düşüncesi hakim olduğuna adım kadar eminim. Bu yönde de çokça mesaj alıyorum.

Demek ki işin kıymetini bilmek lazım, demek ki nimetlerden faydalanırken onu korumak, kollamak lazım.

Mesela Ocak ayı geldi hangi şirket ne kadar maaş zammı yapacak kimsenin ne bir bilgisi var ne de tahmini. Belki de “İşinizin kıymetini bilin” denilip zam dahi yapılmayacak. Kim bayrak açabilir ki, kim “hooop ne oluyor” deme cüretinde bulunabilir ki? Yukarıda da söylediğim gibi “azıcık aşım dertsiz başım” duygularının hakim olduğu süreçte, alternatif iş olanakları da olmayınca “sus-pus” olmak en güzeli diye düşünen çalışanlarımıza üzülmemek elde değil.

THY açısından bunları söylerken, diğer şirketlerde işler daha da zor. THY’nin siyasi bir etkileşimi olduğu için işçi çıkartmanın oldukça zor olduğunu bilmekle birlikte özel şirketlerde kimsenin gözünün yaşına bakılmayacağı gerçeğini söylemeye bile gerek yok.

Örneğin sosyal medyadan bize, özellikle bana yüklenen çok. Mesela, “Onur Air çalışanları ne halde, Atlaszedeler parasını alamadı” gibi serzeniş mesajlarını görmediğimi sananlara şunu söylerim. Sabah akşam yazabilirim ki yazmadık değil. Ama sonuca gidemedikten sonra, imkanların olmadığı bir dönemde altının dolmayacağı yazıları yazmak ne kadar etkili olabilir ki?

Ben biliyorum ki Onur Air zor durumda, ben biliyorum ki Onur Air çıkış yolu arıyor, ben biliyorum ki 1800 çalışanı olan Onur Air şirketi kurtarmanın derdi ile hemhal oluyor. Şimdi şirketi köşeye sıkıştıracak, olumsuzlukları kalem kalem yazacak bir normal zamanda değiliz. Pandemi süreci denen bir süreçten geçiyoruz ve mahşer zamanında olacağı gibi kimsenin kimseye el uzatamadığı anormal zamanları yaşıyoruz.

Mücbir sebep sayabileceğimiz bu dönemde, kime hangi sözle eleştiride bulunalım.

Hepimiz madalya takmak zorundayız. 30 yılı aşkın süredir bu sektörün nabzını tutan birisi olarak, hiç bu kadarını görmedim, en buhranlı ekonomik süreçlerde bile böylesi yaşanmadı.

Mesela Corendon için ne diyebiliriz? Dile kolay on aydır uçuş yok denecek kadar az. Uçmayan uçak para kazanır mı, kapılarına kilit vurulmuş oteller para kazanır mı? Ne diyelim arkadaşlar beni bir aydınlatın da hep beraber karar kılalım.

Yerde yatan uçaklara park parası yazıldığı bir gerçeği görmemezlikten gelemeyiz. Bu şirketlerin her birinin havalimanlarında ofisleri var. Bu ofislerin kiralarını DHMİ veya meydan işleticileri çatır çatır alıyor.

Kapatsan bir türlü açık tutsan bin bir türlü.

Hava limanı işleticilerine de söz bulamıyorum. İnmeyen uçak, kalkmayan uçak, kontuarlardan yolcu geçmeyen havalimanı, duty free’leri kapalı olan havalimanı para kazanabilir mi?

Dayanmak lazım, direnmek lazım, el ele tutuşmak lazım, elimizdeki kıymetliyi kaybetmemek lazım, küslükleri-kırgınlıkları bir kenara bırakmak lazım.

Kurtuluş savaşı verdiğimizin farkında olalım.

Hava puslu ortam sessiz ama yine vızır vızır uçakların iniş-kalkış yaptığı dönemlere az kaldığını düşünerek;

“Güzel günlere kavuşmak dileğiyle deyip” iyi haftalar diliyorum..

Hava puslu, sessizlik hakim…

Yorumlar Tüm Yorumlar (90)

Aydın Çemşir ~ 3 yıl önce
Spn yaptığım uçuşta şunu anladım ki, antalyadan İstanbul'a kadar bütün yer hostesleri boş boş oturuyorlar. İngilizce bilmiyorlar dışarıda toplanıp sigara içiyorlar. Erkek çalışanlar kahve de çalışsalar dayak yerler o kadar kötü hareketler. Tabi uçakta ki insanlarda bir o kadar kalifiye ve kaliteliler. Sadece pilot bey konuşmayı öğrenmeli. Tam bir türkiye!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İGA ANLAMIYOR ~ 3 yıl önce
Ali Baba, İGA kadar iş bilmez şirketide manşet yap.Personel rahatsız,gözlerden uzak servis katında personel içiçe havalimanına girmeye çalışıyor.2 kat üstte koronavirüsü önlemleri varken personelin giriş yerinde sınırlı asansörlerle personel işe başlamaya çalışıyor.Durumdan anlamaz Kadri Samsunlu'da aracını 1 numaralı girişe çekip elini kolunu sallaya salaya mermer inceleme çalışmalarına başlıyor.İGA bir afet havacılık camiasında.Allah THY,HAVAŞ,TGS,ÇELEBİ ve nice havalimanı çalışanlarına sabır versin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kokpit ~ 3 yıl önce
Burası bildiğin stres atma yeri olmuş

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km ~ 3 yıl önce
Şu havacılık battı diyenlere hayret ediyorum! Batsa da memleketinize 20 saat otobüslerle gitmeye çok mu heveslisiniz? Öyleyse buyrun otogar orda!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İşsiz ~ 3 yıl önce
Maaşından yakınıp geçinemiyorum diyenler, az uçuyorum torpilli çok uçuyor diyenler, yolcu olmayan uçakta kabinci olup maaş beğenmeyenler.. Çıkın istiklale sorun bi gerçek hayat ne bu ülkede bakın bir etrafa sorun vatandaşa.. 1kişi bile işten çıkarılmadı ama yaranmaz size, ne de olsa para olunca siz sıradan toplumdan sıyrıldınız değil mi? (Hakkıyla olana değil sözüm) Atsalardı da içinizdeki vasıfsızı yetersizi nefes alsaydı şu şirket keşke, değmezsiniz çünkü!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İnsaf ~ 3 yıl önce
Emin ol atılanlar iki ay sonra iş bulur herkesin c planı var sizde içeride kalanlar geçinip gidersiniz kendi kendinize ödül verirsiniz mesela.
Sen insan mısın ~ 3 yıl önce
İstiklâl e çıkıp bakmaktan ise, saray ve avarelerinin yaşadıkları hayata bakmayı tercih ederim. Hatta bütün o istiklâl de gezenler dönüp saraya baksınlar. Ondan sonra şükredebiliyorlar mi bakalım. Allah b. Versin senin ve senin gibi Allah kitap tanımazların
İSTİKLAL ~ 3 yıl önce
SEN ÇIKTIN MI İSTİKLALE HADİ YÜRÜ DE ENSE TRAŞINI GÖRELİM BOŞ YAPMA..İstiklal sevdalısı seni
Mrkt ~ 3 yıl önce
Tekel işletmecisiyim 4000 TL maaş + Sigorta + paket başına prim paket atıcak motorcu pilot arıyorum sksjshahalan

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Konustu ~ 3 yıl önce
Ucan garson, fazla konusma cay getir
Marketçiye ~ 3 yıl önce
Kardeşim sen de insansın aslında, seni yapanlar neden hiç özenmemiş anlayamadım...
Planlama ~ 3 yıl önce
Hala saçma sapan planlamalar yapılıyor. Bir kısım yatarken belli kesimi sürekli ucmaya zorluyorlar. Hatta kendi base ucusları harici , karsı tarafta pilot yokmus gibi karsı base ucuslarını da veriyorlar. Allah bunların adaletini en kısa zamanda yerle bir etsin! Hak yiyenlerin her yerinden cıksın!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KartalBey ~ 3 yıl önce
Sanırım sizi ikna etmişler.. THY Pandemi sürecinde kazananlardan oldu kaybı yok ama pandemiye sarılıp zarar aciklamayacakken zarar açıkladı. O yüzden THY nin personelini düşünmeden hareket etmesi çok saçma. Ayrıca yönetimin müsrif harcamaları varken böyle davranmaları kabul edilemez. Atlas Jetin bakan kardeşi ile yurt dışında otel açıyorlar söylentilerinin olduğu bu dönemde bunları konuşmak yerine "onlar daha ne yapsın" "sus otur" demek size yakışmadı. Ufukta bir ittifak mı var?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yd ~ 3 yıl önce
"İşinizin kıymetini bilin” denilip zam dahi yapılmayacak" bu sozunuzden çıkardığımız sonuç zam olmayacağını çalışanlara duyuruyorsunuz. Sizden ricam sizin kulağınıza bu sözleri fisildayan yoneticilere şu cevabı iletmenizi istiyorum. Bizlerden 2020-2021 toplam 5 ikramiyemizden feragat etmemizi istemeselerdi derdik ki zam olmaz şu koşullarda. Ancak ben bir tgsli olarak maaşım %20 düştü. Hem aldığımız aylık ücretlerimiz eridi, hem enflasyon uçtu gitti bir de üzerine zam yok. Allah a havale ediyorum. Atlastaki arkadaşlarımız durumu ortada, Onur Air desek öyle. Bütün havacılık çalışanları olarak bir sendikanın altında toplanmazsak başımızı daha çok ezerler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FASO FİSO ~ 3 yıl önce
Arkadaslar tgs esb de yilbasi ikramiyesi var diye bi laf cikti sonrada yilbasi geldi gecti hala bi odeme bekliyoruz ama herhangi birsey cikmadi bir bilgisi olan var mi
Hayrettin ~ 3 yıl önce
Bende ali beyin dediğine katılıyorum 9 sene tgsde çalışan biri olarak bırakın zammı maaşları yüzde yirmi kesiyorum dese kimse sesini çıkaramaz şu ortamda çünkü çalışanların çogu ilkokul mezunu vasıfsız elemanlar dışardada zaten iş yok onlarda bunu bildiği için ezdikçe eziyorlar
Doco ~ 3 yıl önce
DOCO'yu da yazin

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000