04 Mart 2019, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Size böyle önemli bir araştırmayı bizimle paylaşdiniz için teşekkür ederim
  • Araştırmaya dini yaşantının etkileri eklenmemiş,epey eksiği var,bilimsel çalışma böyle olmaz.
  • bence bu yorumu yazan müslüman değil ve tiye almış gibi asıl şaşırtıcı olan airporthaber.com un bu yorumu ciddiye alıp yayınlaması !
  • Ülkemizde çok acı maalesef ilişkiler statüye göre yaşanır kadınlar küçüklukten doktor avukat iyi kazanan Zengin koca bulucak şekilde programlanmıştır ! Sevmedikleri begenmedikleri erkekler ile evlenirler ve bunun sonucu evlilikler şirketimsi çikarimsi ilişkilere dönüşür ,hiç bir tatmin destek ruhu vücudu besleyen bir ilişkiye dönüşmez ,Yurt dışında kimse biriyle tanıştığında hemen "ne isyapiyorsun diye sormaz ayıptır çünkü ama bu ülkede ne iş yaptığınız hen ilk o sorulur ve hemen ona göre kategorilestirme yapilir
  • Çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Teşekkürler.
  • En entellektüel köşe yazılarından biri çok teşekkürler.
  • Çetin Bey, seviliyorsunuz.
  • az ve öz iyidir, her zamanki gibi muhteşem olmuş...
  • Özetle, bekar pilot kalmasın diyebilir miyiz ? :)
  • Çetin bey, okurlara bir şeyler verebilme gayretinizden ötürü size teşekkür ederim. Az okunacak bir yazı demişsiniz. Gecenin bir saatinde önerdiğiniz gibi İngilizce'sini okudum. Bu tür yazıları okuyanlar size yetmeli. Okunmuyorsa sorun yazı veya konusu ile değil okurlar ile ilgilidir. Bilmem yanlış mı? Onlar içinde başka bir yazı yazın. İçinde şirketlere ait dedikodu olsun veya şirket yöneticilerini tefe koyun. Bu tabii ki latife ama sektörün kahramanları nın da bu yaradılışları böyle.. Size tekrar teşekkür ediyorum. saygılar.

Harvard Üniversitesinin Ömür Boyu ( 80 Yıl ) Süren Araştırması:



Yine okur sayısı en düşük olacak konulardan birini seçtim sizlere seslenmek için. Az okunma rekorum 334. Bu yazının okuru daha az olacak. Zira sizlerin hangi tür yazıları okuduğunuzu artık anlamış bulunmaktayım. Sonuçta bu yazıyı hayli küçük miktarda okur için köşeme yerleştirdiğimi, düşünecek ve üzülmeyeceğim. Dilerim ki;  onlar bu araştırma sonuçlarında ucundan tutup dağarcıklarına koyacak bir şeyler bulurlar.

“Harvard Gazette” sitesinde yayınlanan araştırma sonuçları tabii ki İngilizce. ( Burayı TIKLARSANIZ yazının İngilizcesini de okuyabilirsiniz.)  Ve de kişisel önerim eğer lisan bilginiz yeterliyse İngilizcesini okuyunuz. Aşağıdaki Türkçe metni sistem yardımı ile elde ettim. Tabii ki cümlelerde düşüklük var. Neticeten iyi bir Türkçe değil. Çok göze batan hataları düzeltmeğe çalıştım ancak daha sonra yaptığım düzeltmelerin  metnin anlamını değiştirdiğini hissettim. Vazgeçtim.  Zahmet edip yazıdaki Türkçe kullanım yanlışlıklarını belirten yorum yazmazsanız memnun olurum.

Yaklaşık 80 senedir süregelen Harvard araştırmasının sonuçları insanların toplumu kucaklamalarının daha uzun yaşamalarına ve mutluluklarını daha kolaylıkla fark etmelerine yardımcı oluyor.

Bilim adamları büyük buhran sırasında 1938 yılında 268 Harvard ikinci sınıf öğrencilerinin sağlığını izleme başladı. Amaç uzunlamasına bir çalışma ile sağlıklı ve mutlu hayatın ipuçlarını ortaya koymaktı. Sonuçta istediklerinden daha fazlasını aldılar.

Dünyanın en uzun yetişkin yaşamı araştırmalarından biri olan Harvard Yetişkin Gelişimi Çalışması'nın bir parçası olarak hayatta kalan Crimson erkeklerini yaklaşık 80 yıl takip ettikten sonra, araştırmacılar fiziksel ve zihinsel sağlıkları hakkında bir veri topladılar..

 Çalışmanın bir parçası olarak alınan orijinal Harvard kohortundan sadece 19'u hala 90'lı yılların ortalarında yaşıyor. Orjinal acemiler arasında nihayetinde Başkan John F. Kennedy ve uzun zamandır Washington Post editörü Ben Bradlee vardı. (Kolejde hala erkekler okuduğu için kadınlar orijinal çalışmada denek değildiler.)

Buna ek olarak, bilim adamları erken yaşam deneyimlerinin zaman içinde sağlığı ve yaşlanmayı nasıl etkilediğini bulmak için 1.300 civarında ve 50'li ve 60 yaşlarında olan erkekleri de çalışmaya dahil ederek araştırmalarını genişletti ve. Bazı katılımcılar başarılı iş adamları, doktorlar, avukatlar haline geldi ve diğerleri şizofreni ya da alkolikler olarak görüldü.

Aradan geçen yıllar boyunca kontrol grupları genişledi. 1970'lerde, Glueck Study'nin bir parçası olarak 456 Boston şehir içi sakini kaydedildi ve bunlardan 40'ı hala hayatta. On yıldan uzun bir süre önce, araştırmacılar, Hibe ve Glueck çalışmalarına hanımları da dahil etmeye başladılar.

Yıllar boyunca araştırmacılar, katılımcıların sağlık yörüngelerini ve kariyerlerinde, evliliğindeki zaferlerini ve başarısızlıklarını da içeren daha geniş yaşamlarını incelediler ve bulgular sadece araştırmacılar için değil, herkes için ortaya şaşırtıcı dersler çıkardı..

“Şaşırtıcı bulgu, ilişkilerimizin ve ilişkilerimizde ne kadar mutlu olduğumuzun sağlığımız üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğudur ” diyor Robert Waldinger , çalışma müdürü, Massachusetts General Hastanesi'nde psikiyatrist ve Harvard Tıp Fakültesi'nde psikiyatri profesörü. “ İnsanın vücuduna iyi bakması çok önemli, ama ilişkilerine eğilimli olması da  bir öz bakım biçimi. Bence çok önemli diyor. ”

Çalışma, para veya şöhretten çok yakın ilişkiler insanların yaşamları boyunca mutlu olmalarını sağlayan şeylerdir. Bu bağlar, insanları yaşamdaki hoşnutsuzluklardan korur, zihinsel ve fiziksel gerilemeyi geciktirmeye yardımcı olur ve uzun ve mutlu yaşamların sosyal sınıftan, IQ'dan ve hatta genlerden daha iyi belirleyicileridir. Bu bulgu hem Harvard erkekleri hem de şehir içi katılımcılar arasında yönetim kurulunda doğru olduğunu kanıtladı.

Uzun vadeli araştırma, özel vakıflardan finansman aldı, ancak büyük ölçüde Ulusal Sağlık Enstitülerinden, önce Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü'nden ve daha yakın zamanda Ulusal Yaşlanma Ulusal Enstitüsü'nden alınan bağışlarla finanse edildi.

Tıbbi kayıtlar ve yüzlerce şahıs görüşmesi ve anketi dahil olmak üzere verilerden faydalanan araştırmacılar, erkeklerin gelişen yaşamları ile aile, arkadaşlar ve toplumla ilişkileri arasında güçlü bir ilişki buldular. Bazı çalışmalar, insanların 50 yaşlarındaki ilişkilerinden memnuniyet seviyelerinin, kolesterol seviyelerinden daha iyi bir fiziksel sağlık göstergesi olduğunu buldu.

Popüler bir TED Konuşmacısı olan  Waldinger, “50 yaşlarında onlar hakkında bildiğimiz her şeyi bir araya getirdiğimizde, yaşlanmalarını öngören orta yaş kolesterol seviyeleri değildi” dedi . “İlişkilerinde ne kadar tatmin olduklarına bakıldı. 50 yaşındaki ilişkilerinde en memnun olan insanlar 80 yaşındaki en sağlıklı kişilerdi. ”

TED konuşmasını “İyi Bir Yaşam Ne Yapar? En Uzun Mutluluk Araştırmasından Alınan Dersler ”, 2015 yılında 13.000.000 kez incelendi. ( Yazının bitiminde linkleri sunulmuştur)

Araştırmacılar aynı zamanda evlilik doyumunun insanların ruh sağlığı üzerinde koruyucu bir etkisi olduğunu da buldu. Bir araştırmanın bir kısmı, 80'lerde mutlu evliliklere sahip insanların ruh hallerinin daha fazla fiziksel acı çektiği günlerde bile acı çekmediğini bildirdi. Mutsuz evliliklere sahip olanlar hem duygusal hem de fiziksel acı hissetmişlerdir.

Sıcak ilişkileri sürdürenler daha uzun ve daha mutlu yaşamaya başladı, dedi Waldinger ve yalnızlıklar daha önce öldü. “Yalnızlık öldürür” dedi. “Sigara içmek veya alkolizm kadar güçlü.”

Çalışmaya göre, daha uzun süren ve sağlıklı seslerden yararlananlar, aşırı sigara ve alkolden uzak durdu. Araştırmacılar ayrıca, güçlü bir sosyal desteğe sahip olanların yaşlandıkça daha az zihinsel bozulma yaşadıklarını tespit ettiler.

Yakın tarihli bir çalışmanın bir parçası olarak, araştırmacılar, partnerlerine güvenli bir şekilde bağlı olduklarını hisseden kadınların, iki buçuk yıl sonra ilişkilerinde daha az depresif ve daha mutlu olduklarını ve aynı zamanda sık sık evlilik çatışmalarına sahip olanlardan daha iyi hafıza işlevlerine sahip olduklarını bulmuşlardır.

“Yalnızlık öldürür. Sigara ya da alkol kadar güçlü. ”

Robert Waldinger “İyi ilişkiler sadece vücudumuzu korumaz; beyinlerimizi koruyorlar, ”dedi.  TED konuşmasında Waldinger. “Ve bu iyi ilişkilerin her zaman pürüzsüz olmaları gerekmez. Sekizgenli çiftlerimizin bir kısmı gün içinde ve dışında birbirleriyle çarpışabiliyorlardı, ancak işler zorlaştığında diğerlerine güvenebileceklerini hissettikleri sürece, bu argümanlar hatıralarını etkilemedi. ”

Araştırmacılar, yaşlanmanın doğumda başlamasından bu yana, insanların yaşamın her aşamasında kendileriyle ilgilenmeye başlaması gerektiğini söylüyor. Waldinger, “Yaşlanma  doğumla birlikte başlayan bir süreçtir” diyor.. “İnsanların 30'lu yaşlarında sağlık yörüngelerinde nasıl farklılaşmaya başlayabildiklerini görebilirsiniz, böylece yaşamın erken dönemlerinde kendinize iyi bakarak yaşlanma için daha iyi bir kursa başlayabilirsiniz. Verebileceğim en iyi tavsiye, '100 yıl boyunca ihtiyacın olacakmış gibi vücuduna iyi bak' çünkü olabilir.  Çalışma, kalan orijinal konular gibi, görev süreleri tıbbi ilgi alanlarını ve zamanın görüşlerini yansıtan dört yönetmene yayılan uzun bir ömre sahiptir.

1938'den 1954'e kadar kalan ilk yönetmen Clark Heath, dönemin baskın genetik ve biyolojik determinizm görüşünü yansıtıyordu. İlk araştırmacılar fiziksel anayasa, entelektüel yetenek ve kişilik özelliklerinin yetişkin gelişimini belirlediğine inanıyordu. Kafataslarının, kaş köprülerinin ve mollerin detaylı antropometrik ölçümlerini yaptılar, ana organların işleyişiyle ilgili derinlemesine notlar yazdılar, elektroensefalogramlarla beyin aktivitesini incelediler ve hatta erkeklerin el yazılarını analiz ettiler.

Şimdi araştırmacılar, DNA testi için erkeklerin kanını alıyor ve vücutlarındaki organları ve dokuları, 1938'de bilim kurgu gibi gelebilecek prosedürleri incelemek için MRI tarayıcılarına koyuyorlar. Bu anlamda, çalışmanın kendisi değişimlerin tarihini temsil ediyor. hayat getiriyor.

1966'da takıma araştırmacı olarak katılan Psikiyatrist George Vaillant, 1972'den 2004'e kadar araştırmaya önderlik etti. Psikanalist olarak eğitim alan Vaillant, ilişkilerin rolünü vurguladı ve uzun ve keyifli bir yaşam yaşayan insanlarda oynadıkları can alıcı rolü tanıdı. Çalışma başladığında hiç kimse empati ya da bağlanma umurunda değildi. Ancak sağlıklı yaşlanmanın anahtarı ilişkiler, ilişkiler, ilişkilerdir. ”

- George Vaillant“Yaşlanma Şey” adlı bir kitapta Vaillant, altı faktörün Harvard erkekleri için sağlıklı yaşlanmayı öngördüğünü yazdı: fiziksel aktivite, alkol kötüye kullanımı ve sigara içmemek, yaşamın iniş ve çıkışlarıyla başa çıkabilmek için olgun mekanizmalara sahip olmak ve hem sağlıklı bir kilo almanın hem de istikrarlı bir evlilik. Şehir içi erkekler için eğitim, ek bir faktördü. Vaillant, “şehir içi erkekler ne kadar çok eğitim alıyorsa”, “sigarayı bırakma, makul bir şekilde yemek yeme ve alkolü ölçülü olarak kullanma olasılıkları” dedi.

Vaillant'ın araştırması, bu koruyucu faktörlerin sağlıklı yaşlanmadaki rolünü vurguladı. Denekler ne kadar çok faktöre sahipse, o kadar uzun ve daha mutlu bir yaşam için şansları o kadar artar. Vaillant, “Çalışma başladığında hiç kimse ile empati kurmayı veya bağlanmayı düşünmüyordu hatta umurumda bile değildi”  “Ama geldiği nokta, sağlıklı yaşlanmanın anahtarının ilişkiler, ilişkiler, ilişkiler.” olduğuydu.

Çalışma, genetiğin ve uzun ömürlü ataların rolünün, uzun süredir orta yaştaki ilişkilerden memnuniyet seviyesine göre daha az önemli olduğunu kanıtladı, şimdi bu sağlıklı yaşlanmanın iyi bir belirleyicisi olarak kabul edildi. Araştırma ayrıca, insanların kişiliklerinin 30 yaşında “sıva gibi” oldukları ve değiştirilemedikleri fikrini de bozdu.

“20'li veya 25'li yaşlarındayken açıkça enkazları tren yapanlar harika octogenarianlar oldu” dedi. “Öte yandan, alkolizm ve büyük depresyon, hayatı yıldız olarak başlayan ve yaşamlarının sonunda tren enkazı formatına dönüşen  insanları ortaya çıkarttı.”

Çalışmanın dördüncü direktörü Waldinger, orijinal erkeklerin eşleri ve çocukları için araştırmayı genişletti. Bu ikinci nesil çalışma ve Waldinger onu üçüncü ve dördüncü kuşaklara genişletmeyi umuyor. “Muhtemelen asla çoğaltılmayacak” dedi uzun araştırmalar yapılsa bile daha öğrenilecek daha fazla şey olmadığını da ekledi.

Waldinger, “İnsanların stresi nasıl yönettiğini, vücutlarının bir tür 'savaş ya da uçuş' modunda olup olmadığını görmeye çalışıyoruz” dedi. “Zor bir çocukluğun, vücudu orta yaşta ve daha sonra parçalamak için on yıllar boyunca nasıl ulaştığını öğrenmek istiyoruz.” Ekibe yakın zamanda araştırma görevlisi olarak katılan bir insan ve evrimsel biyoloji yoğunlaştırıcısı olan Lara Tang '18, bu cevapların bazılarını bulmanıza yardımcı olma fırsatını sunuyor. Waldinger'in TED konuşmasına sınıflarından birinde rastladıktan çabaya katıldı.

Tang, “Bu beni yetişkin gelişimi hakkında daha fazla araştırma yapmaya motive etti” dedi. “Çocukluk deneyimlerinin, fiziksel sağlık, zihinsel sağlık ve yaşamdaki ilerlemenin gelişimini nasıl etkilediğini görmek istiyorum.” Araştırmadan öğrendiği dersleri sorduğunu belirten Zen rahibi olan Waldinger, günlük meditasyon yaptığını ve ilişkilerine zamandan ve enerjiden öncekinden daha fazla yatırım yaptığını söyledi.

Waldinger, “İzole olmak, işte kalmak ve hatırlamak istememek kolay,” Oh, bu arkadaşları uzun zamandır görmedim ”dedi sevindi.. “İlişkilerime eskisinden daha fazla dikkat etmeye çalışıyorum.”sözü geldiği noktayı anlatıyordu.

 

Harvard Üniversitesinin Ömür Boyu ( 80 Yıl ) Süren Araştırması:

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

Teşekürler ~ 5 yıl önce
Size böyle önemli bir araştırmayı bizimle paylaşdiniz için teşekkür ederim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TEŞEKKÜRLER ~ 5 yıl önce
İLGİLENMENİZ BENİ MUTLU ETTİ. SAĞOLUNUZ.
TGS ~ 5 yıl önce
Araştırmaya dini yaşantının etkileri eklenmemiş,epey eksiği var,bilimsel çalışma böyle olmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TGS ~ 5 yıl önce
DİN BAŞKA HİÇ BİR KONU İLE KARIŞTIRILMAYACAK KADAR ÖZEL BİR KONU
yorum ~ 5 yıl önce
bence bu yorumu yazan müslüman değil ve tiye almış gibi asıl şaşırtıcı olan airporthaber.com un bu yorumu ciddiye alıp yayınlaması !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Güzel makale ~ 5 yıl önce
Ülkemizde çok acı maalesef ilişkiler statüye göre yaşanır kadınlar küçüklukten doktor avukat iyi kazanan Zengin koca bulucak şekilde programlanmıştır ! Sevmedikleri begenmedikleri erkekler ile evlenirler ve bunun sonucu evlilikler şirketimsi çikarimsi ilişkilere dönüşür ,hiç bir tatmin destek ruhu vücudu besleyen bir ilişkiye dönüşmez ,Yurt dışında kimse biriyle tanıştığında hemen "ne isyapiyorsun diye sormaz ayıptır çünkü ama bu ülkede ne iş yaptığınız hen ilk o sorulur ve hemen ona göre kategorilestirme yapilir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsimsiz ~ 5 yıl önce
Çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bu sitedeki ~ 5 yıl önce
En entellektüel köşe yazılarından biri çok teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP BU SİTEDEKİ ~ 5 yıl önce
BEĞENDİĞİNİZE SEVİNDİM. SAĞOLUNUZ.
Managing for Dummies ~ 5 yıl önce
Çetin Bey, seviliyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP MANAGİNG ~ 5 yıl önce
tEŞEKKÜRLER.SAĞOLUNUZ.
AlRMAN ~ 5 yıl önce
az ve öz iyidir, her zamanki gibi muhteşem olmuş...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP AİRMAN ~ 5 yıl önce
TAKİP VE BEĞENİNİZ İÇİN TKS.
Erdem ~ 5 yıl önce
Özetle, bekar pilot kalmasın diyebilir miyiz ? :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ERDEM ~ 5 yıl önce
PİLOTLARIN EVLİLİKLERİ İLE İLGİLİ KONULARI SN. TEMEL KOTİL BEYE DANIŞMAK GEREK. O PİLOTLARA BI KONUDA NASİHAT VERMİŞTİ.:)
İsim ~ 5 yıl önce
Çetin bey, okurlara bir şeyler verebilme gayretinizden ötürü size teşekkür ederim. Az okunacak bir yazı demişsiniz. Gecenin bir saatinde önerdiğiniz gibi İngilizce'sini okudum. Bu tür yazıları okuyanlar size yetmeli. Okunmuyorsa sorun yazı veya konusu ile değil okurlar ile ilgilidir. Bilmem yanlış mı? Onlar içinde başka bir yazı yazın. İçinde şirketlere ait dedikodu olsun veya şirket yöneticilerini tefe koyun. Bu tabii ki latife ama sektörün kahramanları nın da bu yaradılışları böyle.. Size tekrar teşekkür ediyorum. saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP İSİM ~ 5 yıl önce
tAKİP VE TAKDİRİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM. EVET BENDE BAZI ARKADAŞLARIMIZIN HANGİ KONULARI OKUYABİLECEKLERİNİ ANLADIM ARTIK. KANAATİMCE BU VE BENZERİ KONULARINDA İŞLENMESİ ŞART. DOLAYISI İLE BU KONULARI OKUNMA SAYISINDAN BAĞIMSIZ OLARAK YAZIYORUM. TEKRAR TEŞEKKÜRLER. SAYGI BİZDEN.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000