23 Mayıs 2011, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]
  • araştırmalarıma göre o kadar kolay değil bunu söylemek havacılık otoriteleri 2 ye ayrılmış durumda hatta safety ve security nin her iki anlamı içerdiğini söyleyen bile var.Biraz dikkat edelim ithamlarımızda
  • Safety -Güvenlik değil emniyet anlamındadır.Security ise güvenlik..Yanlış telaffuz HOCAM..
  • madem böyle bir değişiklik olacak oraya en uygun kişi Sivil Havacılık gen.müd.yrd. Bahri KESİCİ' dir. oranın yükünü tutabilecek en sağlam insan bence.
  • airporthaber okuyucuları sayenizde bütün dedikoduları öğreniyo, çok teşekkürler.
  • SHGM Slot'u DHMİ'ye kaptırdığı gün zaten Ali Arıduru'nun genel müdürlüğü bitmişti. Şimdi de SHGM'yi THY'ye kaptırmanın sırada olduğu anlaşılıyor. İleride tarih bu konuları kötü yazacak kötü.
  • 2003 yılında başta iç hatlar olmak üzere havacılığımız serbestleşti diye özel sektör milyarlarca dolar yatırım yaptı. Şimdi ise SHGM'yi de THY'ye bağlayarak THY'nin tekelinin iyice pekiştirilerek kuvvetlendirilmek istenmesi özel sektörü öldürmezmi? bu sektör bunun farkında deyilmi neden sesi çıkmaz anlayan varmı?
  • Yalnızca disiplinle, sıkı durmakla, ısrarcılıkla, iyi dinleyici olmakla iyi yönetici olunuyorsa Türkiyenin hali içler acısı. Türkiyeye artık işi bilen yöneticiler gerekli. Yazar da böyle bir yönetici modelini ideal olark lanse ediyor. Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu lafı boşa mı söylenmiş.
  • Ya kardeşim hangi yazıyı görsen altına aynı yorumu yapmaktan yorulmadınmı? bu konuyla deniz uçağının veya 4 koltuklu uçağın ne alakası var. Araya da terbiyessizce "salla"malı mallamalı cümleler sıkıştırıp boşboğazlık yapıyorsun. sen kimsin neyin nesisin kırık plakmısın takıntılımısın bu yazdığın yorumu her yazıya copy press yapmaktan vazgeç. Sen varsa işine bak kardeşim bu konular seni çok aşan konulardır.
  • kim gelirse gelsin, ne fark edecek günlük kişisel hesaplardan başka. sivil havacılık mı var. havacılık hakkında konuşanlar önce 75 milyonluk ülkede kaç yüz tane "kontrolsüz hava alanımız" var onu söylesin. "kaç bin tane 4 ila 8 kişilik uçağımız var onu söylesin. daha deniz uçakları ile ilgili bir yönetmeliğimiz bile yok! HANGİ SİVİL HAVACILIK?
  • THY 1990'lı yıllarda da bugünkü gibi şımardıkça şımarmış ve SHGM'yi yönetmeğe kalkışmıştı. FAA geldi ve THY'ye bir çaktı. ABD uçuşlarını yasaklayıp SHGM'yide 2. katagoriye indirmek üzereydiki direkten döndü. Konunun detaylarını merak edenler o günkü genal müdür Kayıhan Kabadayı, Daire Başkanı Oktay Erdağı, Racih Tokaç ve Haydar Yalçın'a sorabilirler. THY geçmişte de yüzlerce kez bu ülkenin havacılığının başını belaya sokmuştur yine kaşındığı anlaşılıyor.

Eurocontrol - ATM Safety Management - Güvenlik Yönetimi

The regulatory framework applicable to ATM requires that service providers can demonstrate that the system is being managed in an acceptably safe and proactive manner and meets minimum safety standards.

ATM için uygulanabilir idari yapı, hizmet sağlayıcıların sistemlerinin kabul edilebilir güvenlik düzeyinde ve işler durumda olmalı ve güvenlik standardına en az kayıpla uygun bir biçimde gerekleri karşılamalıdır.

Eurocontrol Safety Management - Course Catalogue - ATM Training 2011.
 
Tüm bu gerekleri karşılamak için ilgili eğitimler, şöyle sıralanmış;
ATM Training 2011
General ATM Organisation
ATSEP Training Initiative
Flight Efficiency Training Programme
Information Management
Airport Throughput
Airspace Management
Communication
Navigation
Surveillance
Data Processing Systems
Environment
Human Factors
National Supervisory Authority Training Initiative
Safety Management
 
Hepsinden teker teker bahsetmeye gerek yok.
Bir tek Safety Management-Güvenlik Yönetimi başlığını incelemek yeter.
Tek yapılacak şey bu uyguladığımız sistem ne kadar güvenli diye kontrol etmek.
Bu kontroller için Eurocontrol şu kursları açmış.
 
ATM Occurrence Investigation - Stage 1 [SAF-AOI-1 & 2]
ATM Occurrence Investigation - Stage 3 [SAF-AOI-3]
ATM Occurrence Reporting and Investigation Tools [SAF-TOOLS]
ATM Software Safety Assessment [SAF-SW]
Airside Safety [SAF-AIR]
Developing the ATM Safety Case [SAF-SC]
Emergency Response Planning [SAF-ERP]
Functional Hazard Assessment - Total System Approach [SAF-SAM1-FHA]
Human Factors for ATM Safety Actors [SAF-HFA]
Introduction to Safety Assessment Methodology [SAF-SAM]
Preliminary System Safety Assessment for ATM system designers [SAF-SAM2-PSSA]
Safety Assessment of Air Traffic Management (ATM) Procedures [SAF-SAAP]
Safety Investigators [SAF-INV]
Safety Management Survey Course [SAF-SURVEY-1 & 2]
Safety Management Survey Course - Stage 3 [SAF-SURVEY-3]
Safety Management System in ATM (From Theory to Practice) [SAF-SMS]
Safety Nets [SAF-NETS] (Open)
Safety Oversight / Occurrence Reporting and Assessment [NSA-SORA]
System Safety Assessment for Implementation and Monitoring [SAF-SAM3-SSA]
 
SMS diyoruz ama herkes bunu havayolu şirketleri içinmiş gibi algılıyor.

Güvenlik Yönetim Sistemi, alınacak tedbirlerinin ne, neden, nasıl, nerede, ne zaman ve kim(ler) tarafından amaca yönelik uygulanması ile güvenin oluşmasını sağlayacak olan yönetim biçimidir. Olmadan önce önüne geçmek, oluşum yollarını tıkamak ya da nedenlerini ortadan kaldırmak.

Bu 19 başlık ile ilgili eğitimler, havacılık ile ilgilenen, hizmet veren ve uygulayan herkes için geçerli.

ATM yerine “MRO”, “Airline”, “AIM”, “Airport” vs. koyarak eğitimleri amacına uygun verebilirsiniz.

Biliyorsunuz bu Mart başında Esenboğa’da SMART projesinin uygulanacağı yeni ATCC açıldı.

ATM, ATCO, ATSEP, AIM, Meydan, IT, AFTN, ARFF ve daha yazmayı unuttuğum birçok bölüm, ilgili kursları alıp SMS eğitimlerini tamamlayarak kendi denetimlerini yapmaya başlayacaklar.

Bu arada onların içerisinden SHGM, kendi adına bu denetimleri kendi personeli gözetiminde yapabilmek için, içlerinden en saygın ve deneyimli olanları görevlendirecek.
Hatta bu seçilmiş denetçileri State Safety Programme - Devlet Güvenlik Programı yapma çalışmalarında da görevlendirebilecek.
 
DHMI, bu eğitimleri düzenlemek ve vermek ile ilgili eşsiz bir “okul” dur.
Yeni seçilen arkadaşların hem İngilizceleri hem de yetenekleri üst seviyede.
Bu kursların hepsine olmasa da birçoğuna gitmiş ya da yerinde (in-house) görmüşlerdir.
Henüz görmedi iseler, göreceklerdir mutlaka.
 
Bu sistemin güvencesi olan bu yeni nesil arkadaşları destekliyor ve onları kutluyorum.
 
Darısı MRO ve Havayolu Şirketlerinin başına.
En kısa zamanda personelleri ilgili eğitimleri alır ve State Safety Programme - Devlet Güvenlik Programı oluşturulmasına, onlar da katkıda bulunurlar.
Siz de öyle düşünmüyor musunuz?

www.servetbasol.com
Eurocontrol - ATM Safety Management - Güvenlik Yönetimi

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Misafir ~ 13 yıl önce
araştırmalarıma göre o kadar kolay değil bunu söylemek havacılık otoriteleri 2 ye ayrılmış durumda hatta safety ve security nin her iki anlamı içerdiğini söyleyen bile var.Biraz dikkat edelim ithamlarımızda

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Safety -Güvenlik değil emniyet anlamındadır.Security ise güvenlik..Yanlış telaffuz HOCAM..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
madem böyle bir değişiklik olacak oraya en uygun kişi Sivil Havacılık gen.müd.yrd. Bahri KESİCİ' dir. oranın yükünü tutabilecek en sağlam insan bence.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
airporthaber okuyucuları sayenizde bütün dedikoduları öğreniyo, çok teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
SHGM Slot'u DHMİ'ye kaptırdığı gün zaten Ali Arıduru'nun genel müdürlüğü bitmişti. Şimdi de SHGM'yi THY'ye kaptırmanın sırada olduğu anlaşılıyor. İleride tarih bu konuları kötü yazacak kötü.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
2003 yılında başta iç hatlar olmak üzere havacılığımız serbestleşti diye özel sektör milyarlarca dolar yatırım yaptı. Şimdi ise SHGM'yi de THY'ye bağlayarak THY'nin tekelinin iyice pekiştirilerek kuvvetlendirilmek istenmesi özel sektörü öldürmezmi? bu sektör bunun farkında deyilmi neden sesi çıkmaz anlayan varmı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yalnızca disiplinle, sıkı durmakla, ısrarcılıkla, iyi dinleyici olmakla iyi yönetici olunuyorsa Türkiyenin hali içler acısı. Türkiyeye artık işi bilen yöneticiler gerekli. Yazar da böyle bir yönetici modelini ideal olark lanse ediyor. Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu lafı boşa mı söylenmiş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ya kardeşim hangi yazıyı görsen altına aynı yorumu yapmaktan yorulmadınmı? bu konuyla deniz uçağının veya 4 koltuklu uçağın ne alakası var. Araya da terbiyessizce "salla"malı mallamalı cümleler sıkıştırıp boşboğazlık yapıyorsun. sen kimsin neyin nesisin kırık plakmısın takıntılımısın bu yazdığın yorumu her yazıya copy press yapmaktan vazgeç. Sen varsa işine bak kardeşim bu konular seni çok aşan konulardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
kim gelirse gelsin, ne fark edecek günlük kişisel hesaplardan başka. sivil havacılık mı var. havacılık hakkında konuşanlar önce 75 milyonluk ülkede kaç yüz tane "kontrolsüz hava alanımız" var onu söylesin. "kaç bin tane 4 ila 8 kişilik uçağımız var onu söylesin. daha deniz uçakları ile ilgili bir yönetmeliğimiz bile yok! HANGİ SİVİL HAVACILIK?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
THY 1990'lı yıllarda da bugünkü gibi şımardıkça şımarmış ve SHGM'yi yönetmeğe kalkışmıştı. FAA geldi ve THY'ye bir çaktı. ABD uçuşlarını yasaklayıp SHGM'yide 2. katagoriye indirmek üzereydiki direkten döndü. Konunun detaylarını merak edenler o günkü genal müdür Kayıhan Kabadayı, Daire Başkanı Oktay Erdağı, Racih Tokaç ve Haydar Yalçın'a sorabilirler. THY geçmişte de yüzlerce kez bu ülkenin havacılığının başını belaya sokmuştur yine kaşındığı anlaşılıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000