06 Temmuz 2020, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Ölüler de zannediyor ki diriler her gün helva yiyor. Ben de buna tutuluyorum.
  • “Bende yok, pilotta da olmasın.” zihniyetinizi seveyim.
  • Sivil kökenliyim, evliyim, babayım, 34 yaşındayım, sosyal medya hesaplarım gizli, üniformalı fotoğraf paylaşmıyorum, hangi kategoriye giriyorum?
  • "Günümüzde en çok tartışılan konu ise pilot maaşları... Annenizin babanızın, kardeşinizin çocuğunuzun ve kendinizin canını emanet ettiği, uçağına bindiğiniz pilotların maaşları neden bu kadar gündem oluyor? Maaşlar gerçekten yorum sahibi kişiler için cezbedici ise eğitimleri başarı ile tamamlayıp, onlar da pilot olabilir. Hala şansları var..." altına imzamı atarım......
  • Zaten sizin egonuz pilotlarda yok belli ki astronotları da geçmişsiniz.
  • Bu yıllık enflasyondan sadece pilotlar/havacılar etkileniyor zaten. Yahu dışarıda öğlen yemek yemenin hesabını yapar hale geldi millet (baya yurtdışı yüksek lisans sahibi 3. dili olan mühendis) sizin derdiniz havacılara yalakalık yapmak. Yani can emanet ediliyor bahaneniz de olmasa ne yapardınız bilmiyorum. Kimlere neler emanet ediliyor bir bakınız, kafanızı kaldırmanızı rica ederim. Lütfen adalet dağıtırken sınırda görev yapan kara-havacıları hatırlayınız. Hayatı boyunca bir havayolu pilotunun imkanlarına ulaşamayacak askerlerin görevlerini düşününüz. Sevgili havacılık aşığı arkadaşlar 30.000 liraya geçinmek her ne kadar zor olsa da 5 yıl bu durumu idare edersiniz diye düşünüyorum, sonuçta asuman var ortada. Açlık sınırında olduğunu hisseden varsa Ryanair'de şansını deneyebilir. Belki Emirates. Komiksiniz...
  • Gayet doğru yazmışsınız, anlaşılan THY Pilotları şirket batsa da biz yüksek maaşımızı alalım derdindeler. Yıllık 1.25 Milyar dolar personel masrafına bu şirket iyi dayanıyor. THY kazanıyorsa versin, uçak yerdeyse ve para kazanamıyorsa neden versin ki.. Adı üzerinde Anonim Şirket, devlet memuru olsanız neyse de , şirket para kazanmıyorsa işten çıkarılmayı göze almanız lazım sizin.
  • Bu "solar radyasyon" hurafesine inanan kimse kaldı mı? Pilot ve hosteslerdeki kanser oranlarının normalden daha yüksek olduğunu gösteren tek bir bilimsel makale veya araştırma var mı? Aradım taradım hiçbir yerde bulamadım.
  • Pilotların maaşları bu kadar gündem oluyor çünkü pilotlar mesleklerinin gerektirdiği eğitim, yetenek, sorumluluk, çalışma saatleri vb şartlara ve dünyayı gezip en güzel otellerde kalmak gibi diğer mesleki kıyaklarına kıyasla hak etmedikleri derecede hakkaniyetsiz maaşlar alıyorlar. Bu elbette sivil havacılığın son dönemde sıradışı bir hızla büyümesi ve arkaik lisans kuralları sonucu ortaya çıkan pilot kıtlığı nedeniyle oluşmuş geçici bir durum. Nasıl ki elli yıl önce zenginlere hizmet ettikleri için aşırı yüksek para alan batılı hostesler günümüzde asgari ücretten hallice maaşlara talim ediyorsa pilot maaşları da piyasa tarafından dengelenecek. Halihazırda devam eden bu dengelenme süreci salgın ile birazcık daha hızlandı o kadar. Pilot kardeşlerimiz de bugüne kadarki olağanüstü şanslarına şükredip önlerine bakacaklar.
  • Arz -Talep dengesi ve ulke-sirket gucu pilot maaslarini belirler. Uluslararasi ucret yalanina inanmayin, oyle birsey soz konusu degildir, hic olmamistir pilot pazarinda. Dunyayi havayolu endustrusunu takip eden ciddi hakim olan herkes bunu bilir.

Empati Sempati TİS-OML/SIC AMERİKA UÇUŞLARI PİLOT MAAŞLARI KAPSÜL KABİN

Havacılık sektörünün bir diğer kanayan yarası da pilotların ve kabin memurlarının üstün niteliklere sahip olmasına karşın 4857 sayılı iş kanunu kapsamında değerlendirmeye tabi tutulmamasıdır.

Mevcut 4857 sayılı İş Kanunun 4 maddesine göre, “İşverenlerle bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma ortamına ve çalışma şartlarına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenlemektedir. Hava taşıma işlerindeki iş ilişkilerinde bu kanun hükümleri kullanılmaz. Pilotlar ve kabin memurları bu kanun kapsamı dışındadır.” Bu bağlamda vasıfsız işçiler dahi kanundan yararlanırken pilot ve kabin memurları yararlanamamaktadır.

Aslında bu sorunun kaynağı, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılığı Kanununda yer alan pilot tanımının tam yapılmamasıdır.

Toplu İş Sözleşmesine bağlı olan pilot ve kabin memurları, mevcut şartlarda Borçlar Kanununa tabi. Umarım eşitlik ilkesine aykırı olarak gözüken bu durum İçin, kanun koyucular bir an önce ek bir madde oluşturur ya da bir düzenleme yaparlar.

AMERİKA UÇUŞLARI

22 Haziran tarihinde yazdığım köşe yazısında, virüsün yeni merkez üssü olan Amerika uçuşlarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini yazmıştım. THY aldığı karar ile vaka sayılarının hızla arttığı Miami ve Los Angeles uçuşlarını 8 Temmuz'a kadar erteledi. Peki ama yeter mi?

Gerek uçuş personeli ve gerekse Türk halk sağlığı riske atılıyor. Asemptomatik taşıyıcıları tespit etmek neredeyse imkansız. Bu bağlamda uçulan noktalar hakkında tekrar tekrar düşünmekte yarar var.

OML-SIC

Geçen haftaki yazımda ise OML-SIC kısıtlaması bulunan pilotların haksızlığa uğradığını yazmıştım. Temmuz ayı programlarının açıklanmasıyla, kısıtlaması bulunan bazı pilotlara 70 saat bazılarına da 5 saat uçuş yazıldı. Şimdi hakkaniyet mi sağlandı?

Maaş artışı olmazsa olmaz!

Günümüzde en çok tartışılan konu ise pilot maaşları... Annenizin babanızın, kardeşinizin çocuğunuzun ve kendinizin canını emanet ettiği, uçağına bindiğiniz pilotların maaşları neden bu kadar gündem oluyor? Maaşlar gerçekten yorum sahibi kişiler için cezbedici ise eğitimleri başarı ile tamamlayıp, onlar da pilot olabilir. Hala şansları var...

Havacılık sektörü çalışanlarının ücretleri Uluslararası ortalamalarla belirleniyor. Kaldı ki Türkiye’deki maaşlarda bu ortalamanın altında. Buna rağmen kimi şirket, pilot transferi yapabilmek adına bazen fiyat politikalarını da değiştirebiliyor.

Ryanair’in İngiltere merkezli pilotlarla %20 maaş kesintisinin yanı sıra önümüzdeki 4 yıl boyunca maaş artışı yapılmaması konusunda hemfikir kalması, bazı çevreler tarafından örnek gösterilmeye çalışıldı.

Ancak! Unutulmaması gereken husus, İngiltere’de ki enflasyon oranı son 4 yılda %2’nin altında kalmış ve son dönemde ise 4 yıllık ortalamanın bile altına düşmüştür. Türkiye’de ise son 4 yılda enflasyon oranı yıllık %11’in altına düşmemiştir. Bu bağlamda maaşlarda fiyat artışı yapılmaması gibi bir durum düşünülmemelidir.

Gerek uçuş güvenliği için ve gerekse aidiyet duygusunun yeniden kazandırılabilmesi için, pilotların üstündeki baskı biran önce kaldırılmalı ve sürümcemede bırakılan konular tez zamanda ele alınarak, sonuca kavuşturulmalıdır. Öyle sanıyorum ki, şirket yöneticileri, kendilerini pilotların yerine koydukları taktirde herşeyi daha net anlayabileceklerdir. Empati - sempati...

KAPSÜL KABİN 

Havacılık sektörünün covid-19 pandemisi sebebiyle ağır yara aldığı şu dönemde, girişimcilik ruhu ile yeni bir proje hayata geçirilebilir. THY Yönetim Kurulu Üyesine, 3 Mayıs’ta, sektörde öncü olabilecek kapsül kabin sistemi ile ilgili projenin kısmi detayını gönderdim.

Oluşturulabilecek yeni bireysel kapsül kabin oturma sistemi ile yolcular kendilerini daha güvende hissedebilirler. Birbirinden bağımsız havalandırma sistemi ile oluşturulacak yeni oturma kapsülleri sayesinde temas sıfıra indirilecek ve özellikle uzun uçuşlar daha keyifli gerçekleştirilecek.

Ayrıca yeni sistemin hayata geçirilerek patentlenmesi halinde de, THY’nin sistemi için bütün havayolları sıraya girecektir. Sonuçta Türk Hava Yolları’nın bunu gerçekleştirebilecek imkanları ve teknik kabiliyeti var. Umarım hayata geçirilir. Herşey hayal etmekle başlar...

Saygılarımla.

Serdar BAŞAĞAOĞLU

Empati Sempati TİS-OML/SIC AMERİKA UÇUŞLARI PİLOT MAAŞLARI KAPSÜL KABİN

Yorumlar Tüm Yorumlar (115)

Kaptan ~ 4 yıl önce
Ölüler de zannediyor ki diriler her gün helva yiyor. Ben de buna tutuluyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Baykuş ~ 4 yıl önce
“Bende yok, pilotta da olmasın.” zihniyetinizi seveyim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
F/O ~ 4 yıl önce
Sivil kökenliyim, evliyim, babayım, 34 yaşındayım, sosyal medya hesaplarım gizli, üniformalı fotoğraf paylaşmıyorum, hangi kategoriye giriyorum?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A.D.A.M.S.I.N. ~ 4 yıl önce
"Günümüzde en çok tartışılan konu ise pilot maaşları... Annenizin babanızın, kardeşinizin çocuğunuzun ve kendinizin canını emanet ettiği, uçağına bindiğiniz pilotların maaşları neden bu kadar gündem oluyor? Maaşlar gerçekten yorum sahibi kişiler için cezbedici ise eğitimleri başarı ile tamamlayıp, onlar da pilot olabilir. Hala şansları var..." altına imzamı atarım......

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dogru ~ 4 yıl önce
Maasini begenmeyen pilot varsa istifa etsin. 7binede calisirsiniz.
Doktor Egosu ~ 4 yıl önce
Zaten sizin egonuz pilotlarda yok belli ki astronotları da geçmişsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kapsül Bar ~ 4 yıl önce
Bu yıllık enflasyondan sadece pilotlar/havacılar etkileniyor zaten. Yahu dışarıda öğlen yemek yemenin hesabını yapar hale geldi millet (baya yurtdışı yüksek lisans sahibi 3. dili olan mühendis) sizin derdiniz havacılara yalakalık yapmak. Yani can emanet ediliyor bahaneniz de olmasa ne yapardınız bilmiyorum. Kimlere neler emanet ediliyor bir bakınız, kafanızı kaldırmanızı rica ederim. Lütfen adalet dağıtırken sınırda görev yapan kara-havacıları hatırlayınız. Hayatı boyunca bir havayolu pilotunun imkanlarına ulaşamayacak askerlerin görevlerini düşününüz. Sevgili havacılık aşığı arkadaşlar 30.000 liraya geçinmek her ne kadar zor olsa da 5 yıl bu durumu idare edersiniz diye düşünüyorum, sonuçta asuman var ortada. Açlık sınırında olduğunu hisseden varsa Ryanair'de şansını deneyebilir. Belki Emirates. Komiksiniz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kapsül bar ~ 4 yıl önce
Çok iyidir mühendisim en iyi okuldan ben senin dediğin gibi bir mühendis görmedim türkiyede
Doğru ~ 4 yıl önce
Gayet doğru yazmışsınız, anlaşılan THY Pilotları şirket batsa da biz yüksek maaşımızı alalım derdindeler. Yıllık 1.25 Milyar dolar personel masrafına bu şirket iyi dayanıyor. THY kazanıyorsa versin, uçak yerdeyse ve para kazanamıyorsa neden versin ki.. Adı üzerinde Anonim Şirket, devlet memuru olsanız neyse de , şirket para kazanmıyorsa işten çıkarılmayı göze almanız lazım sizin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kpt ~ 4 yıl önce
Yatmıyor işte sıkıntı orda. Hem uçuyoruz hem para almıyoruz
Mudur cenneti ~ 4 yıl önce
Damacana mudurlerinden yurt disinda 5500 euro maas ev araba yemek ictigi ickiyinbile thy odedeten veya hala anlamadigim damacan mudurlugnu kuran yada sadece yonetim kurulu maaslarina bakin Ayci medikal e bakin mesela pilotlara zam gelmismis 2018 de pilotluk global bir meslek thy de pilotlar kacmasin diye maas zammi yapti su krizde 50.000 tl kesinti oldu ucak basina 2.5 mudur duserken bu krizde yeni mudurluk atandi ozel kalem mudurlugu sahi ne is yapar ??? Lufthansa pilotlari tutup mudurlukleri birlestiriyor pilotmu olacaksin ppl atpl cpl ir me mcc oral exam vs vs bunlari gec sende ol sonra aldigin maasi anlayacaksin bazi insanlarda almanyada asgari ucretin 4 kati bizde 20 kati diyor Arkadas pilotun maasina degil asgari ucretn 3 kurus olmasina bakacaksin bu arada damacana mudurlugu vardi ya sonra su ve sivi mudurlugumu oldu yazik ... insallah Thy batmadan yada suanki yerini ve basini katara kaptirmadan haramzadeler gider bu aralar cok kullandigim bir soz domuzu haram diye yemediler harami domuz gibi yediler . ..
Bas istifayi ~ 4 yıl önce
Bas kardeşim istifayi çok ustun beceriklisiniz ya size Baska ismi yok
Radyasyon riski? ~ 4 yıl önce
Bu "solar radyasyon" hurafesine inanan kimse kaldı mı? Pilot ve hosteslerdeki kanser oranlarının normalden daha yüksek olduğunu gösteren tek bir bilimsel makale veya araştırma var mı? Aradım taradım hiçbir yerde bulamadım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
doğrucu ~ 4 yıl önce
radyasyon riski! yazarına; cahil cahil konuşma iyi araştır.
hllsprdvm ~ 4 yıl önce
Pilotların maaşları bu kadar gündem oluyor çünkü pilotlar mesleklerinin gerektirdiği eğitim, yetenek, sorumluluk, çalışma saatleri vb şartlara ve dünyayı gezip en güzel otellerde kalmak gibi diğer mesleki kıyaklarına kıyasla hak etmedikleri derecede hakkaniyetsiz maaşlar alıyorlar. Bu elbette sivil havacılığın son dönemde sıradışı bir hızla büyümesi ve arkaik lisans kuralları sonucu ortaya çıkan pilot kıtlığı nedeniyle oluşmuş geçici bir durum. Nasıl ki elli yıl önce zenginlere hizmet ettikleri için aşırı yüksek para alan batılı hostesler günümüzde asgari ücretten hallice maaşlara talim ediyorsa pilot maaşları da piyasa tarafından dengelenecek. Halihazırda devam eden bu dengelenme süreci salgın ile birazcık daha hızlandı o kadar. Pilot kardeşlerimiz de bugüne kadarki olağanüstü şanslarına şükredip önlerine bakacaklar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacı ~ 4 yıl önce
Nerde görsem tanırım bu kuyruk acısını :)
Uluslararasi ortala ucret diye birsey yoktur Pilot ucretlerinde ~ 4 yıl önce
Arz -Talep dengesi ve ulke-sirket gucu pilot maaslarini belirler. Uluslararasi ucret yalanina inanmayin, oyle birsey soz konusu degildir, hic olmamistir pilot pazarinda. Dunyayi havayolu endustrusunu takip eden ciddi hakim olan herkes bunu bilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yoo ~ 4 yıl önce
Hayir asil senin dedigin gibi birsey yok. Piyasa belirliyor. Dunya sartlari belirliyor. Para neredeyse pilot oraya gider. Sonucta ucak ayni ucak. Neden ayni ucagi ucurup daha az para alsinki. Biraz arastirirsan uzakdogu ve cin deki sirketler ayda 28000 dolar ile is basvurularini actilar bile.
Endüstürüüüüüü ~ 4 yıl önce
Ah ah türkçe ağlıyordu

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000