18 Şubat 2019, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

El Bagajı ve Çantası



Son zamanlardaki uçuşlarımda gözlemlediğim ve seslendirilmemiş sorun olarak kenarda duran bir konudan bahsetmek istiyorum.

El Çantası, Kabin Bagajı ya da her ikisi.!

Yurt dışı uçuşlarda ise bazen sorun çıkacak gibi görünse de, kabin bagajınız için daima bir çözüm vardır. Bu boyutlar şirketten şirkete değişiklik gösterse de, çoğu zaman sorun olarak algılanmaz ve yolculuğunuzu engellemez.

Bu boyutların tespitinin temel amacı, hızlı ve güvenli bir uçuşa başlama arzusu olduğunu hep hatırlayın. Bu şekilde taşıyan ve taşınan mutlu ve güvende olacaktır.

Havayolları ve imalatçıları ile birlikte çalışarak geliştirilen “Cabin OK” boyut kılavuzu 55 x 35 x 20 cm olup (veya 21,5 inç x 13,5 inç x 7,5 inç) kabin içerisinde en iyi depolama alanı için hesaplanmıştır. Yolcular tarafından tamamen benimsenirse herkes, uçak dolu olsa bile, 120 koltuklu veya daha büyük uçaklarda bile çantalarıyla seyahat etme şansına sahip olacak.

Birkaç örnek vermek gerekirse;

PGS: 20x40x55 cm, 8kg.

THY: 23x40x55 cm, 8kg. SXS

ATL: 25x45x56 cm, 8kg.

EZY: 25x45x56cm Cabin space is limited for up to 70 cabin bags and there’s no weight limit.

        20x36x45cm Additional under seat bag must be placed under the seat in front of you.

AF  : 25x35x55cm, Cabin bag and

       15x30x40cm Additional up to a total 12kg / 18 kg depending on your travel cabin.

AA  : 23x36x56 cm Cabin bag and,

        20x35x45cm Additional under the seat in front of you.

Kabin OK uygulaması maksimum bir boyut limiti değildir. Maksimum kabin bagajı büyüklüğü, her havayolu şirketi tarafından ayrı ayrı belirlenir. Kabin OK kılavuzu, taşınan çanta için kabul edilebilir maksimum değer olarak belirlenen boyuttan daha küçüktür. Bu nedenle, Kabin OK el bagajına sahip olan yolcular, farklı havayolu şartlarında kabul edilebilir olacağına dair daha büyük güvenceyle seyahat edebilirler. Ayrıca, havayolunda seyahat ederken bir başka avantajı daha vardır: Kabin OK logolu çantalar, kabin kapasitesinin aşılması ve bir bagajın taşınması gerektiğinde, kabinde kalmak için önceliğe sahip olacaktır. Bundan dolayı El Bagajınıza ve/veya El Çantanıza mutlaka Kabin OK etiketi isteyin.

Kabin OK bir standart değil, bir kılavuzdur. Havayollarının el bagajını sınırlandırma planları yoktur. Çoğu havayolunun birbirinden daha büyük ve maksimum boyut sınırları vardır. Yolcuların, havayolu maksimum boyut sınırları dahilinde olması koşuluyla, Kabin OK boyutundan daha büyük olan bagajları kullanmaya devam edebileceklerdir.

Kabin OK, maksimum bir boyut değil, en uygun boyuttur, çünkü Kabin OK boyutları normalde mevcut olan depolama alanında (depolama rafları ve koltukların altında) bir bagaj parçasını taşıyabilmeleri için 120 veya daha fazla yolculu tipik bir jet uçağındaki tüm yolculara hizmet verecek şekilde hesaplanmıştır.

Tipik olarak tamamen rezerve edilmiş dar gövdeli bir jet uçağı, uçaktaki her yolcu için maksimum boyut sınırlarında bir çantayı barındıramaz. Kabin OK biniş sürecini hızlandırmak ve Kabin OK büyüklüğünde el bagajı kullanan yolculara, çantalarının kabin içinde yanlarında seyahat etmeleri konusunda daha büyük güvence sağlamamaktadır.

Yolcuların yeni bagaj alması gerekmez. Kabin OK boyutu, çoğu havayolunda yayınlanan maksimum boyuttan daha küçük boyutlardadır. Kabin boyutlarından daha büyük taşıma çantası olan yolcular yeni çantalar almak zorunda kalmayacaklardır. Ancak, çantalarının kabinde kalıp kalmayacakları belirsizliği ile yüzleşmeye devam edeceklerdir.

Kabin OK, yer ve kabin personeli için bir tanımlayıcıdır. Sadece Kabin OK logosu ile üretilen çantalar programın bir parçasıdır. Cabin OK çantanız varsa, dünyadaki havayollarının maksimum taşıma limitleri dahilinde olduğunuzdan emin olabilirsiniz.

“Cabin OK” logosu olmayan çantalarla seyahat eden yolcular için endişelenmenize gerek yok. Daha önce seyahat için kabul edildiyse, şimdi seyahat için kabul edilebilir olacaktır, ancak aynı belirsizlik, eğer uçuş doluysa ve çanta raflarında yer kalmamışsa, çantanız yine sizinle seyahat edecektir ama bu sefer kargo bölümünde.!

Bir de koridora çıkmadan el bagajını baş üstü raflara yerleştirebilen bir babayiğit gördü iseniz, lütfen üşenmeden benimle paylaşın. O kişiyi tanımak istiyorum.

Kabin memurlarının “El bagajlarınızı koridoru işgal etmeden yükleyin lütfen.!” çağrısına bir türlü uyamadığım için kendimi suçlu mu hissetmeliyim bilemedim?

www.servetbasol.com

El Bagajı ve Çantası

Yorumlar

El Bagajları ~ 5 yıl önce
Servet Bey; http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/mevzuat/sektorel/direktifler/kabin_ici_el_bagajlari_direktifi.pdf http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/mevzuat/sektorel/genelgeler/UOD_2017-01.pdf http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/mevzuat/sektorel/genelgeler/yolcu_bagajlarina_iliskin_genelge.pdf

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000