07 Mayıs 2018, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Yazıda hata var. DOCO 40 yıldır ikram vermemmektedir. 40 yıldır lokantacılık yapmaktadır. Daha sonra birilerinin desteği ile ikram kuruluşu olmuştur.
  • Doco yönetimine;Sizler hak yiyorsunuz hell değil hakkımız bilesiniz!!!Thy yönetimine;uçan şefler ile birlikte diğer çalışan arkadaşlar ne olacak? Şeflerin yeni üniformaları hazır deniliyor ne şartlarda nasık kime sats a mı yoksa thy mi ?
  • Artık bu belirsizlik çözülüp bir karara bağlanıp personele bir bilgi verilsin sats ile devam mı yoksa tazminatları alıp çıkış mı?...
  • Sırf birşeyler yazmak olsun sayfa boş durmasın diye yayınlanmış bir yaZı.(Haber değil) Ne bilgi var nede başka birşey
  • doco artık hokomoko olmuştur.
  • nerde bu devlet nerede bu millet dolar avro aldı gıdıyır mayışa zam işe son sistem bu sömürgede yasal düzen
  • Bu şirkette geri bildirimi iyi olana grup var bu grup işi zaten adaletsiz lığın örneği neden giriş maaşı belli bir rakam olsun yılların verdiği zam artışıyla adil bir maaş alım düzeni oluşur. Birde şimdiki sözüm bu özel iş yerlerinde az adam çok iş bu anlayış insanlığa sığmaz daha çok söylenecek söz var bunlarla uğraşılmax tazminatı versinler yolumuza bakalım
  • ah o kuzu incik varya... yaktı hepimizi... vizyonunuz kuzu incikle sınırlı olmasın arkadaşlar. koyun gibi saf kuzu gibi sessiz olmayın.
  • NE HALDE OLDUGUMUZU GORMUYORMU BU ADAM
  • 2 yildir ne zam ne bonus hic birsey alamadik. Ev sahibi ariyo her sene zam koyuyo adama diyemiyoruz kusura bakma sirket zam yapmadi sende yapma diyemiyosun kredi cekerken faiz oranini dusur sirket zam yapmadi diyemiyosun. Simdi kalkmis sirket avans hesap acmis maasindan kesiyo ya kardesim o zaten benim hakettigim para neden kesiyosun maasimdan? Bu karari alan yoneticilerin hicmi vicdani yok sizin colugunuz cocugunuz yokmu. Uretimde calisan ayda 4 gun off gunu olan emekci kardeslerimize yazik degilmi? Ilker ayci ve bilal eksiyle ucan her serfin soyledigi seneye beraberiz yola devam ya allah askina bu durumda bu sekilde devammi edilir bi mudahale edin artik bu sirkette nefes alamiyoruz artik tukendik bittik illa eylemmi yapalim ses getirmek icin bundanmi anliyosunuz.

Do&Co ve SATS bilmecesi; Binlerce çalışan merak içinde

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru sektör adına en çok konuşulan konulardan biri şüphesiz THY ile DO&CO’nun yolları ayırma kararı oldu. Bu karar büyük bir çoğunluk için sürpriz oldu ancak bazıları için de beklenen bir karar gibi görünüyordu.

DO&CO, Atilla Doğudan tarafından Viyana’da kurulmuş bir ikram şirketi. Tecrübesi 40 yıla yakın. Çok önemli organizasyonlarda hizmet veren ve oldukça da takdir edilen bir ikram konsepti ve lezzeti var. Formula 1, Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Futbol Şampiyonaları gibi organizasyonlar müşteri portföyünden sadece bazıları. Bunun yanında çok önemli havayollarına da ikram hizmet veriyor. THY de böylesine tecrübeli bir şirket ile bundan 11 sene önce ortak bir ikram şirketi kurdu. Turkish Do&CO markasıyla kurulan şirketin 4 bine yakın çalışanı var.

Peki ne oldu da yollar ayrılma noktasına geldi? Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı yaptığı bir açıklamada şerefiye bedelini ödemek istemeyen DO&CO ile devam edemeyeceklerini söyledi. Sorun sadece bu muydu, yoksa anlaşmazlık daha öncesine mi dayanıyor burası da bana göre son derece önemli.

Daha önce de bir kriz olduğunu İlker Aycı’nın bir başka değerlendirmesinden anlayabiliriz aslında. Aycı, DO&CO ile ayrılacaklarını açıkladığı bir röportajında dedi ki; ‘İnsanlar uçakta yediği yemekte kaç kalori olduğunu bilmek istiyor. Biz yemeklere yazalım dedik ancak Atilla Bey’i ikna edemedik. “ Bu açıklamadan anlaşmazlığın daha öncesine dayandığını söylemek sanırım çok da yanlış olmaz. Herkesin bildiği detayları burada uzun uzun tekrarlamak istemiyorum.

THY görünen o ki, Singapurlu ikram şirketi SATS ile yola devam edecek. Benim asıl değinmek istediğim konu aslında burada başlıyor. THY SATS ile anlaşacaksa Turkish DO&CO’nun 4 bin çalışanı ne olacak? Turkish DO&CO çalışanları zaten 2 yıldır zam alamıyor. Hem mağdurlar hem de kafalarında bir dolu işaretiyle çalışıyorlar. SATS, THY ile yapılan görüşmelerden sonra Türkiye’de de bir şirket kurdu. Sats Food Turkey Gıda Hizmetleri A.Ş adıyla kurulan şirket, personel istihdamını nasıl sağlayacak?

DO&CO çalışanlarının hemen hemen hepsi bu sorunun cevabını arıyor. SATS, acaba Turkish CO&CO’nun deneyimli personelini kendi bünyesine alacak mı? Eğer alacaksa çalışanların tazminat hakları ne olacak? Çalışma şartları, ücret politikası gibi cevap bekleyen birçok soru var.

Bir diğer soru da Turkish DO&CO’nun THY ile yollar ayrılsa bile faaliyetlerine hangi şartlarda devam edeceği… Mesela yeni yatırımı var mı? Varsa eğer mevcut personeli için tasarrufu ne olacak? Bu kadar bilmecenin içinde şahsi görüşüm; eğer Turkish DO&CO’nun mevcut personeli için bir planı yoksa, tıpkı TAV ve İGA’nın yaptığı gibi bir protokol ile SATS ve DO&CO’nun personel için bir anlaşma yapması yönünde.

Bir çalışan için en önemli husus iş yerindeki huzurdur. Ancak bu sorular yanıt bulmadıkça, huzur ortamı da pek olmayacak gibi görünüyor.  Hem SATS’dan hem de Turkish DO&CO’dan çalışanların yüreğine su serpecek bir adım atılırsa birçok sorun da ortadan kalkacak.

Do&Co ve SATS bilmecesi; Binlerce çalışan merak içinde

Yorumlar Tüm Yorumlar (28)

Yazı ~ 6 yıl önce
Yazıda hata var. DOCO 40 yıldır ikram vermemmektedir. 40 yıldır lokantacılık yapmaktadır. Daha sonra birilerinin desteği ile ikram kuruluşu olmuştur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yazı ya cevap ~ 6 yıl önce
1981 Viyana’da ilk restoranın açılışıyla birlikte şirketin kuruluşu 1983 Davet hizmetlerinin başlatılması 1987 Lauda Air için havaalanı ikram hizmetlerinin başlatılması 1989 Viyana’da İkram hizmetinin faaliyete geçirilmesi bilgisizliğini gidermeye yarar umarım.
Uçan şef ~ 6 yıl önce
Doco yönetimine;Sizler hak yiyorsunuz hell değil hakkımız bilesiniz!!!Thy yönetimine;uçan şefler ile birlikte diğer çalışan arkadaşlar ne olacak? Şeflerin yeni üniformaları hazır deniliyor ne şartlarda nasık kime sats a mı yoksa thy mi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Do&co ADANA 01 ~ 6 yıl önce
Artık bu belirsizlik çözülüp bir karara bağlanıp personele bir bilgi verilsin sats ile devam mı yoksa tazminatları alıp çıkış mı?...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
XxX ~ 6 yıl önce
Sırf birşeyler yazmak olsun sayfa boş durmasın diye yayınlanmış bir yaZı.(Haber değil) Ne bilgi var nede başka birşey

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tebrikler ~ 6 yıl önce
Hocam tebrik ediyorum. Gerçekten benim de düşüncelerim buydu. Resmen günü geçiştirmiş adam.
dd ~ 6 yıl önce
doco artık hokomoko olmuştur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doco moco ~ 6 yıl önce
nerde bu devlet nerede bu millet dolar avro aldı gıdıyır mayışa zam işe son sistem bu sömürgede yasal düzen

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İ. ~ 6 yıl önce
Bu şirkette geri bildirimi iyi olana grup var bu grup işi zaten adaletsiz lığın örneği neden giriş maaşı belli bir rakam olsun yılların verdiği zam artışıyla adil bir maaş alım düzeni oluşur. Birde şimdiki sözüm bu özel iş yerlerinde az adam çok iş bu anlayış insanlığa sığmaz daha çok söylenecek söz var bunlarla uğraşılmax tazminatı versinler yolumuza bakalım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kınalı ~ 6 yıl önce
ah o kuzu incik varya... yaktı hepimizi... vizyonunuz kuzu incikle sınırlı olmasın arkadaşlar. koyun gibi saf kuzu gibi sessiz olmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ATİLLA DOGUDAN ~ 6 yıl önce
NE HALDE OLDUGUMUZU GORMUYORMU BU ADAM

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atila dogudan ~ 6 yıl önce
Gormezmi ya adam kerizmi bunlardan haberi olmicak. Doco yonetime soruyosun neden zam yapilmiyor diye tk onay vermiyor diyo tkya soruyosun neden zam yapilmiyo diye sirketiniz onaylamiyo diyo yeter artik ya cocukmu avutuyosunuz
F(S)C ~ 6 yıl önce
2 yildir ne zam ne bonus hic birsey alamadik. Ev sahibi ariyo her sene zam koyuyo adama diyemiyoruz kusura bakma sirket zam yapmadi sende yapma diyemiyosun kredi cekerken faiz oranini dusur sirket zam yapmadi diyemiyosun. Simdi kalkmis sirket avans hesap acmis maasindan kesiyo ya kardesim o zaten benim hakettigim para neden kesiyosun maasimdan? Bu karari alan yoneticilerin hicmi vicdani yok sizin colugunuz cocugunuz yokmu. Uretimde calisan ayda 4 gun off gunu olan emekci kardeslerimize yazik degilmi? Ilker ayci ve bilal eksiyle ucan her serfin soyledigi seneye beraberiz yola devam ya allah askina bu durumda bu sekilde devammi edilir bi mudahale edin artik bu sirkette nefes alamiyoruz artik tukendik bittik illa eylemmi yapalim ses getirmek icin bundanmi anliyosunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000