25 Mayıs 2020, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Cumhurbaşkanlığı Bütçe ve Strateji Başkanlığı DHMi, DMO, PTT ve TİGEM dahil bütün kitlerden nerdeyse günlük rapor istiyor ne kadar geliriniz olacak gideriniz ne olacak her gün revize rakam istiyor bütün kitlerden. Kitler kafasına göre alacağımı şöyle yada böyle yapıyorum diyemiyor Bütçe ve Strateji Başkanlığı Hazine ve Maliye Bakanlığının buna izin vermesi gerek devlette ordan gelecek paraya güvenerek hesap yapıyor.Yatırımlar yavaşlatılıp o kaynaklar başka acil ihtiyaç olan yerlere kaydırılabilir
  • Ne pandemi görevi Ali Bey. Personelin yüzde 80i evde yatıyor. Olmayan kronik hastalıklar peydah oldu personelde. İşe yaramayan personelin bir an önce ıskartaya çıkarılması boşa verilen maaşların önüne geçecektir.
  • Tek kişi işini kAybetsin gelip burada eşşek gibi anıracağım bakmayın havacılığın üstadı benim herşeyi iyi çözümlerim o yüzden kafanıza takmayın hazırlanın . Uçuşlar başlıyor
  • Arkadaşlar kovid bir gün gelir geçer ama thy miz için daha büyük bir sorun Londra merkezli Türk liramıza saldırı sonucu kurun bu şekilde artmasıdır. Dilerim hükümetimiz ve millet olarak bu saldırılara göğüs gereriz yoksa kovid geçsede thymiz krizle bığuşmaya devam eder . Kenetlenelim
  • Arkadaş konuş mayalım diyoruz ama zorla konuşduruyorsunuz insanı. Dhmi normal zamanda zaten düşük bir üçret alıyordu. Onu da al gülüm ver gülüm yapıyordu. Biz bir uçağa hizmet etdiğimizde kaç para alıyorduk bilen var mı? Ama o uçağı süren pilotlar dünya kadar para götürüyordu. Üçretler düştü diye hepsi ağlıyor. Şindi gördünüzmü hakettiyinizi almamak nasıl bir hismiş? Biz zaten tazminatı düştükten alıyorduk yılardır üveğ evlat muamelesi görüyorduk bir de koronadan dolayı bedava çalışalım öylemi. Pilot az mağaşa bu kadar ağlarken biz bedavaya çalışamayız kardeşim yok öğle yağmağ. Her kez görevini yapacak her kez akıllı olacak yöneticilerine itağat edecek.
  • (1) "Kamu iktisadi kuruluşları kendilerine verilen görev ve kamu hizmetlerini ekonomik ve sosyal gereklere uygun olarak verimlilik ilkesi doğrultusunda yürütmekle" görevlendirildiğinden, geçmiş yıllardaki benzer krizlerdeki tedbirleri bu salgında da alacaktır. (Bkz. 233 KHK Md.1.2.c), (2) DHMİ Özel Bütçelidir. (Ana Statü Md. 3.1. "DHMİ Tüzel Kişiliğine sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesiyle sınırlı bir Kamu İktisadi Kuruluşu’dur."), (3) Ana Statüsünde tam tersi söylense de Sayıştay denetimine tabidir. (Ana Statü Md. 3.3.), (4) Yazıda karalama yapılmıyor, tam aksine yol gösteriliyor. Bugüne kadar mücbir sebep hali gözetilerek gerekli tedbirlerin alınmamasından dolayı bir kısım kiracıların sözleşmesinin feshedilmesine ve ekonomik çıkmaza girmelerine neden olunduğundan, sosyal gereklilik ilkesine göre gereken tedbirlerin bir an önce alınması öneriliyor.
  • Herkes bişey söylemiş adam pilotları çıkarın demiş ulan o pilotlar olmasa kim uçuracak uçakları taxi şöförlerimi ya arkadaşlar Allah büyüktür elbet bu zor günleri geride bırakacağız Bi çoğunuz bu yazdıklarınızdan utanacaksınız
  • İst havalimanına bir allahın kulu müdahale edemez. Torpil büyük
  • Thy neden yabancı pilot ve yabancı kabini cıkarmıyor?
  • salgından sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak işletme ve seyrüsefer hizmetleri ayrılmalıdır

DHMİ’nin pandemi görevleri…

Havada uçak görmeyeli uzun süre oldu. Bir süre daha böyle olacak gibi görünüyor. Ancak “böyle gitmeyecek” deyip geleceğe dönük planları şimdiden yapmak zorundayız. Eminim Korona bize çokça ders almamızı sağlayacak veri verdi. O halde hem havacılığın hem de ülkemizin çıkarları doğrultusuna düşünüp hareket etme zamanı geldi.

Havayolu şirketleri, yer hizmetleri, teknik şirketler, turizm şirketleri, havalimanlarının içinde bulunan bilumum şirketler Korona döneminde onarılamayacak kadar ağır zarar gördüler. İstanbul Havalimanı’nı konuşmuyorum bile. Orada kimin hayatta kalacağına, kimin iflas bayrağı çekeceğine İstanbul Havalimanı yönetimi ile kiracıların yapacağı görüşmeler belirleyecek.

Devleti idare edenlerin oraya müdahale edebileceğini düşünmüyorum. Zira başlı başına bir özerk yapı orası.

Dönelim diğer meydanlara.

Kars’tan Denizli’ye, Antalya’dan Trabzon’a, Van’dan İzmir’e kadar tüm meydanlarda radikal karar alma zamanı geldi.

Eğer işvereni, esnafı, havalimanında faaliyet gösteren bilumum irili ufaklı firmaları düşünemezsek havacılık alanında faaliyet gösteren şirketlerimiz ya batacak ya da minimum personel ile çalışmak zorunda kalacak. Zira Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin süresi Haziran ayında son buluyor.

Bakın göreceksiniz her yerden, her yöreden işten çıkartma haberlerini duyacaksınız, okuyacaksınız.

Burada Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne büyük görev düşüyor.

Nedir o görevler?

Eğer kendinizi değil de Türkiye’yi yaşatmak istiyorsanız ki bu, şirketlerin ayakta kalması ile mümkündür. O halde yapmanız gerekenleri ben size sıralayayım.

Yap İşlet Devret Modeli ile işletilen tüm havalimanlarından bir yıl kira almayın. En azından bunu yılbaşına kadar yapın. Yani altı aylık kira alacağınızı tümden silin.

Keza, tüm bu meydanlardaki işletmelerden de kira almayın. Türk firmalarının apron konma, konaklama bedellerini bu yılsonuna kadar bedava yapın.

“Lafın tamamı deliye söylenir” diye bir deyimimiz var. Ne demek istediğim gayet açık.

Aynı şeyi DHMİ’nin işlettiği tüm meydanlarda da yapmak için ayrıca bir paranteze gerek yok diye düşünürken dipnot olarak araya sıkıştırayım dedim.

Korona döneminde boş boş oturup elinizi ovuşturarak kira tahsilâtı yapmak için zamanı kolladığınızı biliyorum. İsterdim ki böyle bir eylem planı hazırlayın.

Devletin kar eden tek KİT’i DHMİ ise o halde o kar ettiğiniz günlerde biriktirdiklerinizi şimdi harcama dönemi diye düşünüyorum.

Niye yükün tamamını THY, Pegasus, Onur Air, Corendon, MNG, My Cargo velhasıl şirketler çeksin.

Hadi bakalım taşın altına bedeninizi sokun da görelim.

Sabiha Gökçen için şunları söyleyebilirim.

Burası DHMİ’ye ait bir havalimanı değil. Eğer Savunma Sanayi Başkanlığı Sabiha Gökçen’den kira almaz ise onlar da gereğini yapacaktır diye düşünüyorum.

Evet, bu bayramı sevdiklerimizle, sevdikleriniz ile geçiremediniz. Umarım gökyüzü şenlenir ve uçaklarımız yine bizleri sevdiklerimize kavuşturmak için birbiriyle yarışırlar.

Sağlıcakla kalın.

DHMİ’nin pandemi görevleri…

Yorumlar Tüm Yorumlar (133)

Yusuf Polatcan ~ 4 yıl önce
Cumhurbaşkanlığı Bütçe ve Strateji Başkanlığı DHMi, DMO, PTT ve TİGEM dahil bütün kitlerden nerdeyse günlük rapor istiyor ne kadar geliriniz olacak gideriniz ne olacak her gün revize rakam istiyor bütün kitlerden. Kitler kafasına göre alacağımı şöyle yada böyle yapıyorum diyemiyor Bütçe ve Strateji Başkanlığı Hazine ve Maliye Bakanlığının buna izin vermesi gerek devlette ordan gelecek paraya güvenerek hesap yapıyor.Yatırımlar yavaşlatılıp o kaynaklar başka acil ihtiyaç olan yerlere kaydırılabilir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne pandemisi ~ 4 yıl önce
Ne pandemi görevi Ali Bey. Personelin yüzde 80i evde yatıyor. Olmayan kronik hastalıklar peydah oldu personelde. İşe yaramayan personelin bir an önce ıskartaya çıkarılması boşa verilen maaşların önüne geçecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arkadaşlar adımı kaydedin ~ 4 yıl önce
Tek kişi işini kAybetsin gelip burada eşşek gibi anıracağım bakmayın havacılığın üstadı benim herşeyi iyi çözümlerim o yüzden kafanıza takmayın hazırlanın . Uçuşlar başlıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adın neydi ~ 4 yıl önce
Kaydedelim
Herkes kovide takmış ~ 4 yıl önce
Arkadaşlar kovid bir gün gelir geçer ama thy miz için daha büyük bir sorun Londra merkezli Türk liramıza saldırı sonucu kurun bu şekilde artmasıdır. Dilerim hükümetimiz ve millet olarak bu saldırılara göğüs gereriz yoksa kovid geçsede thymiz krizle bığuşmaya devam eder . Kenetlenelim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorumu Beğenen ~ 4 yıl önce
Lan bütün dünyanın işi gücü yok zaten TL ye saldırıyor şu masallardan bıkmadınız usanmadınız Yoh Almanya bizi kıskanıyo Yok 2023 osmanlı geri döncek ama london borsası bizi hırpalıyo o yüzden 2071 olalım en iyisi falan da filan, ülkende üretim yok üretim bir papaza bir twite ne hale geliyoruz utan biraz bi laf ederken
ARFF ~ 4 yıl önce
Arkadaş konuş mayalım diyoruz ama zorla konuşduruyorsunuz insanı. Dhmi normal zamanda zaten düşük bir üçret alıyordu. Onu da al gülüm ver gülüm yapıyordu. Biz bir uçağa hizmet etdiğimizde kaç para alıyorduk bilen var mı? Ama o uçağı süren pilotlar dünya kadar para götürüyordu. Üçretler düştü diye hepsi ağlıyor. Şindi gördünüzmü hakettiyinizi almamak nasıl bir hismiş? Biz zaten tazminatı düştükten alıyorduk yılardır üveğ evlat muamelesi görüyorduk bir de koronadan dolayı bedava çalışalım öylemi. Pilot az mağaşa bu kadar ağlarken biz bedavaya çalışamayız kardeşim yok öğle yağmağ. Her kez görevini yapacak her kez akıllı olacak yöneticilerine itağat edecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arff ~ 4 yıl önce
Arff dhmi bel kemiyidir
Hadi bakalım... ~ 4 yıl önce
Zorla tutan yok seni. Çalışma o zaman....
DHMİ ~ 4 yıl önce
(1) "Kamu iktisadi kuruluşları kendilerine verilen görev ve kamu hizmetlerini ekonomik ve sosyal gereklere uygun olarak verimlilik ilkesi doğrultusunda yürütmekle" görevlendirildiğinden, geçmiş yıllardaki benzer krizlerdeki tedbirleri bu salgında da alacaktır. (Bkz. 233 KHK Md.1.2.c), (2) DHMİ Özel Bütçelidir. (Ana Statü Md. 3.1. "DHMİ Tüzel Kişiliğine sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesiyle sınırlı bir Kamu İktisadi Kuruluşu’dur."), (3) Ana Statüsünde tam tersi söylense de Sayıştay denetimine tabidir. (Ana Statü Md. 3.3.), (4) Yazıda karalama yapılmıyor, tam aksine yol gösteriliyor. Bugüne kadar mücbir sebep hali gözetilerek gerekli tedbirlerin alınmamasından dolayı bir kısım kiracıların sözleşmesinin feshedilmesine ve ekonomik çıkmaza girmelerine neden olunduğundan, sosyal gereklilik ilkesine göre gereken tedbirlerin bir an önce alınması öneriliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Herkes ~ 4 yıl önce
Herkes bişey söylemiş adam pilotları çıkarın demiş ulan o pilotlar olmasa kim uçuracak uçakları taxi şöförlerimi ya arkadaşlar Allah büyüktür elbet bu zor günleri geride bırakacağız Bi çoğunuz bu yazdıklarınızdan utanacaksınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
No ~ 4 yıl önce
İst havalimanına bir allahın kulu müdahale edemez. Torpil büyük

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Goody ~ 4 yıl önce
Thy neden yabancı pilot ve yabancı kabini cıkarmıyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Allah aşkına ~ 4 yıl önce
Allah aşkına thy uçaklarına hiç mi binmedik hangi Türk kmci İngilizce konuşabiliyor :)
Arap ~ 4 yıl önce
O dediğin yabancı düşmanlığı sadece araplarda var bizde yoktur
Plt ~ 4 yıl önce
Çıkaramıyor!!!Airbusı yada Boeingi alırken birde sigorta yaptırmak gerekir,sigorta firmalarına benim şu kadar yabancı pilotum, var dersen (rakamları atıyorum) sana uçağı 3 milyona ssigorta yapar..Pilotlarımın alayı TÜRK dersen,fiyat 6 milyon olur..Yani bu firmalar dahi emperyalisttir,uçağı çaktığı gibi yabancıyıda yanında bonus olarak kakalar..sende kuzu kuzu mecburen yabancı istihdam edersin!!!Ne kadar çok kadın pilotun varsa,o da ayrı bir caka satma yöntemidir..olay bu kardeşim.
dhmi ~ 4 yıl önce
salgından sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak işletme ve seyrüsefer hizmetleri ayrılmalıdır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dhmi ~ 4 yıl önce
Siz biraz boş kaldınız galiba. Farkındalık yaratayim derken ? Hava sahasında geçmeyen uçak gelirlerini mi tazminat olarak alıcaksın. Yoksa Devlet olarak 50 küsur meydanı topyekûn yeniden yatırımlar sürsün işletme vss.. gelirlerini telefai edebilme yoluna mi bakicaz. Dönüşüm lu çalışma yaramamış evde belli oluyor. Sırf iş kapısı olsun diyerek alınan bir sürü kontrolör eğitimi yarıda bırakıp evlerinde bekliyor.Unutma
evet ~ 4 yıl önce
dünyanın yüzde 99 un da ayrı

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000