18 Nisan 2011, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • havacılıkla ilgili bütün haberlerin ardından yapılan yorumların HAVACILIK TAZMİNATI ile sürdürülmesi iyice sıktı artık.
  • Ali bey havacılık tazminatı için sabır diyorsunuz da acaba biliyormusunuz 10 aydır hiçbir açıklama yapılmadan beklediğimizi..?
  • arkadaşım havacılık farklı bir alandır,hele hele hava trafik kontrolörlüğü apayrıdır.2002 -2011 arasında türkiyede uçuş sayısı 3 katı artmışdır ve bu yükü taşıyan hava trafik kontrolörleri başta olmak üzere dhmi nin fedakar çalışanlarıdır.o yüzden lütfen bu insanların emeklerini hor görüp avrupadaki işçilerle türkiyedeki işçilerin aldığı maaş farkıyla kıyaslamayın.ayrıca bi araştır bakalım avrupadaki pilotlarla türkiyedeki pilotlar arasında da 5 katı fark varmı ????
  • avrupada hava trafik kontrolörü türkiyeden fazla maaş almaktadır bu doğrudur ancak avrupa da asgari ücrette diğer mesleklerde türkiyeden fazla maaş almaktadır. eğer bir kıyaslama yapılacaksa herkesi her mesleği avrupa ile kıyaslamak hakkaniyetli olacaktır.
  • Benim takip ettiğim kadarıyla Sayın Genel Müdür, gayet açık seçiki her türlü bilgilendirmeyi yapıyor, insanlar dedikodu yapmayı hiçbir zaman bırakmaz..
  • Ali Bey çok iyi diyorsunuz da, bilgiyi sayın genel müdürümüz neden bize çok görüyor.Bilemezsiniz limanlar ve meydanlar nasıl hergün kaynıyor?herkesin aklı tazminatlarda.Netleşsin deniliyor başka birşey istenmiyor.İnsanlar önünü görmek istiyor.Ve neden Sayın Genel Müdür personeline tv kanalları kadar değer vermiyor...
  • Özelleştirmenin olmasından ve HSS nin ,işletmeden ayrı olmasını savunanların tuzu kuru...
  • Çok önemli bir yazı aslında.dhmi çoktan çağın gerisinde kalmış bir yapıdadır.gelişen havacılığı kaldıramamaktadır.avrupada örneği olmadığı bir biçimde seyrüsefer ve işletme bir arada hizmet vermektedir.buda sadece yapısal değil personel açısındanda sorun yaratmaktadır.özellikle hava trafik kontrolörleri sırf bu yüzden avrupalıların beste biri maaşa çalışma zorunda kalmaktadır.itfaiyecisi güvenlikçisi memuru sırf üç kuruş tazminat yüzünden bu mesleğe aynı kurum içinde dil uzatabilmektedir.seyrüsefer ve işletme bundan 10 yıl önce ayrılmalıydı.ama bir türkiye klasiği her şey 20 yıl geriden takip edilir.bekleyin belki bir 10 yıl sonra bu yazdığınız gerçekleşir sayın yazar
  • DHMİ, bunu istediği için veya devrim için yapmayacak. Bunu yapmaya mecbur. Eğer Avrupalı olmak istiyorsan bunu yapmaya mecbursun. Bunu ne kadar erken yaparsan o kadar iyi. Geçen sene Pegasus'un yaptığı şikayeti hatırlıyor musunuz? DHMİ, tekelinde birçok havalimanını kullandığı için Sabiha Gökçen'i dezavantajlı konumda bırakıyordu. Yurtiçinden kalkıp, IST üzerinden yurtdışı transferi yapmak, SAW'dan daha ucuz. Rekabet başlamalı, alınan yolcu ücretlerine her havalimanının işletmesi kendisi karar vermeli. Türkiye'ye Ryanair gelmiyorsa bu tekelci ve devletçi sistemin varlığı nedeniyledir. DHMİ ve tüm havalimanları tek bir paket içinde özelleştirilirse tekel ortadan kalkmaz. En az 3 parçaya ayrılmalıdır!!!
  • Nasıl kınasınlar. TAV onlara yemek veriyor, karınlarını doyuruyor, otopark kartı veriyor, yılbasında bayramda seyranda çikolata veriyor. Sizce kınayabilirler mi?

DHMİ TARİHİNDE DEVRİM OLUR...

Devir ne kadar değişti değil mi? Yıllar öncesinde DHMİ'nin işletmeciliğini sorguluyorduk. Atıl yatırımları, işletilemeyen meydanları, tarla haline gelmiş hayvanların otladığı, köylülerin harman olarak kullandıkları havaalanlarını.  Kim ne derse desin, eleştirmek için her türlü süslü kelimeleri kullanırlarsa kullansınlar Türkiye'deki değişim havacılık alanında en üst seviyeye ulaşmış vaziyette.

Gelin görün ki son yıllarda havacılık alanında yaşanan gelişmeler artık dünyaya model olmaya başladı. DHMİ'nin özelleştirme başarıları dünyanın model almak istediği bir hal aldı. Japonya ce Çin DHMİ'nin bu modelini alabilmek için Ankara'yı mesken tutmuş durumda.

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal'ın geçen hafta yapmış olduğu açıklama açıkçası heyecan verici bir gelişme. DHMİ'nin halka arzı konusunda ön çalışma yapıldığını söyledi. Bu gelişme üzerine DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal'ı aradım. "Henüz fikir fırtınası yapıyoruz" dedi. Eğer bir fikir ortaya atılmış ise artık o fikrin olgunlaşması için alt yapının halka arz konusunda hazırlanması gerekir.

Bildiğim kadarıyla DHMİ bu hali ile halka arz edilemez. Bir şirket ünvanı olmalı. Yani Anonim Şirket olmalı. Ulaştırma Eski Bakanı Binali Yıldırım'ın planları arasında DHMİ'ni iki ayrı kurum haline getirmek istediğini biliyorum. Ama o çalışma henüz gerçekleşmiş değil. Bu çalışma ile işletme ve seyrüsefer ayrılacak.

Orhan Birdal'ın "Fikir fırtınası yapıyoruz" dediği olay gerçekleşirse Birdal DHMİ tarihine geçebilir. Ama  havacılık çok kritik bir sektör olduğu için seyrüseferin ayrılmasında fayda var. Zira en küçük bir olayda borsada işlem kaybına neden olabilir. DHMİ işletme olarak borsada olmalı diye düşünüyorum.

DHMİ'nin havacılık tazminatı konusunda çalışanların beklentisini karşılamak için çalıştığını biliyorum. Ancak bazen evdeki hesap çarşıya uymayabiliyor.  Bu yüzden çalışanların biraz daha sabretmesi gerekecek.  Bu konuda çok sayıda mail ve telefon alıyoruz. Bazen yönetimin çabaları da yetmeyebilir. Zira bu durum devletin diğer kademelerinde de değerlendiriliyor.

Bu arada Pegasus Havayolları'nın borsaya açılma işlemini askıya alması bana göre mantıklı bir durum. Zira havacılık sektöründe en küçük dalgalanma olumsuz kayıplara neden oluyor. Yakıt fiyatları arttı. Bu durumda borsaya girmek riskli olabilir. Ali Sabancı borsaya yabancı birisi değil. O sebeple kılı kırk yardığını hepimiz tahmin edebiliriz.  

İSPİYONCULUĞUN BELGESİ...

Herkesin kendi görevini yapması gerektiğini savunurum hep. Türkiye'nin en büyük sorunu kendinden başkasını  "tu kaka" olarak görmektir.  İşte son örneği Atatürk Havalimanı'nda karşımıza çıktı. Haber yapan bir gazetecinin başına gelenleri ibretle okuduk. Yıllar önce yazmıştım. Havalimanında çalışan muhabir arkadaşların protokol gazeteciliği yaptığını söylemiştim. Bu yazımdan sonra kıyamet kopmuştu. Gazeteci olarak geçinen bu arkadaşların sadece" VIP'den kim geldi geçti" haberi kovaladıklarını anlatan bu yazım sebebiyle düşman ilan edildik. "Dervişin fikri neyse zikri de odur" atasözünden yola  çıkarak şunu belirtmek isterim. Arkadaşlar  bu yazımı  "uçağa binenlere protokol" olarak algılamışlar. Tıpkı atasözündeki gibi. Demek ki öyle yapıyorlarmış ki öyle anlamışlar. Hoş yapmayanlar da yok değil.

Son örnekte bu arkadaşlar diğer arkadaşlarını gammazladıklarını ortaya koyuyor.  Ayrıntıya girmek istemiyorum. ALLAH'ın adaleti gerçekleşiyor.  Dernek olduklarını iddia edenler bence değnek sallıyorlar. Birbirleri arkasından iş çeviriyorlar. Bu mu meslek etiği? Bu mu meslek birliği. Hadi derneksin şimdi arkadaşının başına gelenleri kına da görelim seni. Yemez ama. Sadece kapalı kapılar ardında iş yaparsınız. Dernek odası diye verilen odada sigara içersiniz ancak.

Hadi hayırlı işler size...

DHMİ TARİHİNDE DEVRİM OLUR...

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
havacılıkla ilgili bütün haberlerin ardından yapılan yorumların HAVACILIK TAZMİNATI ile sürdürülmesi iyice sıktı artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ali bey havacılık tazminatı için sabır diyorsunuz da acaba biliyormusunuz 10 aydır hiçbir açıklama yapılmadan beklediğimizi..?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
arkadaşım havacılık farklı bir alandır,hele hele hava trafik kontrolörlüğü apayrıdır.2002 -2011 arasında türkiyede uçuş sayısı 3 katı artmışdır ve bu yükü taşıyan hava trafik kontrolörleri başta olmak üzere dhmi nin fedakar çalışanlarıdır.o yüzden lütfen bu insanların emeklerini hor görüp avrupadaki işçilerle türkiyedeki işçilerin aldığı maaş farkıyla kıyaslamayın.ayrıca bi araştır bakalım avrupadaki pilotlarla türkiyedeki pilotlar arasında da 5 katı fark varmı ????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
avrupada hava trafik kontrolörü türkiyeden fazla maaş almaktadır bu doğrudur ancak avrupa da asgari ücrette diğer mesleklerde türkiyeden fazla maaş almaktadır. eğer bir kıyaslama yapılacaksa herkesi her mesleği avrupa ile kıyaslamak hakkaniyetli olacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Benim takip ettiğim kadarıyla Sayın Genel Müdür, gayet açık seçiki her türlü bilgilendirmeyi yapıyor, insanlar dedikodu yapmayı hiçbir zaman bırakmaz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ali Bey çok iyi diyorsunuz da, bilgiyi sayın genel müdürümüz neden bize çok görüyor.Bilemezsiniz limanlar ve meydanlar nasıl hergün kaynıyor?herkesin aklı tazminatlarda.Netleşsin deniliyor başka birşey istenmiyor.İnsanlar önünü görmek istiyor.Ve neden Sayın Genel Müdür personeline tv kanalları kadar değer vermiyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Özelleştirmenin olmasından ve HSS nin ,işletmeden ayrı olmasını savunanların tuzu kuru...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Çok önemli bir yazı aslında.dhmi çoktan çağın gerisinde kalmış bir yapıdadır.gelişen havacılığı kaldıramamaktadır.avrupada örneği olmadığı bir biçimde seyrüsefer ve işletme bir arada hizmet vermektedir.buda sadece yapısal değil personel açısındanda sorun yaratmaktadır.özellikle hava trafik kontrolörleri sırf bu yüzden avrupalıların beste biri maaşa çalışma zorunda kalmaktadır.itfaiyecisi güvenlikçisi memuru sırf üç kuruş tazminat yüzünden bu mesleğe aynı kurum içinde dil uzatabilmektedir.seyrüsefer ve işletme bundan 10 yıl önce ayrılmalıydı.ama bir türkiye klasiği her şey 20 yıl geriden takip edilir.bekleyin belki bir 10 yıl sonra bu yazdığınız gerçekleşir sayın yazar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
DHMİ, bunu istediği için veya devrim için yapmayacak. Bunu yapmaya mecbur. Eğer Avrupalı olmak istiyorsan bunu yapmaya mecbursun. Bunu ne kadar erken yaparsan o kadar iyi. Geçen sene Pegasus'un yaptığı şikayeti hatırlıyor musunuz? DHMİ, tekelinde birçok havalimanını kullandığı için Sabiha Gökçen'i dezavantajlı konumda bırakıyordu. Yurtiçinden kalkıp, IST üzerinden yurtdışı transferi yapmak, SAW'dan daha ucuz. Rekabet başlamalı, alınan yolcu ücretlerine her havalimanının işletmesi kendisi karar vermeli. Türkiye'ye Ryanair gelmiyorsa bu tekelci ve devletçi sistemin varlığı nedeniyledir. DHMİ ve tüm havalimanları tek bir paket içinde özelleştirilirse tekel ortadan kalkmaz. En az 3 parçaya ayrılmalıdır!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Nasıl kınasınlar. TAV onlara yemek veriyor, karınlarını doyuruyor, otopark kartı veriyor, yılbasında bayramda seyranda çikolata veriyor. Sizce kınayabilirler mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000