14 Eylül 2020, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Biz şirketimizin isminden dolayı bağlıyız çetin bey merak etmeyin. Bu ülkenin göz bebeği markası kurtulacaksa gerekirse maaş almadan da çalışırız neden? THY demek Türkiye demek. Kaderine terk edecek değiliz. Olağanüstü bir durum oluştu şartlar bunu gerektirdi. Şikayet edip durmasın kimse ve şu durumun bir an önce düzelmesi için dua edelim.
  • CFR DEN YILLIK İZİN TEBLİĞ EDİYORLAR DAHA NE OLSUN, HERHALDE YILLIK İZİNLERİ DE BU ŞEKİLDE KULLANMIŞ OLACAĞIZ. HEPİMİZ KURŞUN ASKER GİBİ HER DAKİKA UÇMAYA HAZIR BEKLETİLİYORUZ, KABUL ETTİK YA O PROTOKOLÜ, ÇEKİLECEK ÇİLEMİZ VAR AMA GÜN GELİR DEVRAN DA DÖNER.
  • Şunun köşesini bana verin yazayım, bu ne her hafta kafa ütülüyor. Bilmediğimiz bişey söyle çeto
  • Siyasal islam ve zircahil cikarci kadrolari bitirdi ulkeyi
  • Valla kimse kusura bakmasın ama Hava-İş nasıl tıpış tıpış işverenin istediği koşullarda tadil protokolü imzaladıysa, tekniğin sendikası da imzalayacak.Çünkü şu anda eli güçlü olan Thy. Şu ortamda kimsenin bir yerlere transfer olamayacağını onlar çok iyi biliyorlar ve bunu çok iyi değerlendiriyorlar.Ileride bir zaman çalışanın eli güçlenirse o zaman işler tersine döner, işveren çalışanın peşinden koşar.Lutfen bu gerçeği kabullenin ve ona göre pozisyon alın, yoksa çok üzülürsünüz.
  • evet burdan yazarak emin ol temizlenir. Siz sendikanızın arkasında durmayıp korkak korkak dolaşın ondan sonra da adaletin kendi kendine tecelli etmesini bekleyin. Padişahın kendiliğinden istifa edip parlamenter sisteme geçmesini beklemek gibi bir şey bu.
  • Etme bulma dünyası sayın KMler. Zamanında forever halay başı Atilay Ayçin reyizin grevine destek vermeyip korkudan uçuşlarınıza tıpış tıpış giderken düşünecektiniz bunu. Sizin o yüksek maaşlara sahip olmanızın nedeni sendikalı olmanızdı zaten. Ancak siz bana dokunmayan yılan bin yaşasın bana dokunmayan hükümet bin yıl yönetimde kalsın diyip her alınan hakkınıza eyvallah dediğiniz için bu gün geldiğiniz nokta budur. Covid dönemi bittikten sonra eski maaşını arayanlar masanın altına baksın, elimle gösteriyorum. Pegasusun verdiği maaşın 250 lira fazlasına çalışırsınız artık.
  • kabın mayışları 2069 tl olmadığı sürece düzlüğe çıkmamız zor şirket olarak.
  • TGS alım var mı koçerolar?
  • 17 bin kişiye "bağzı" diye hitap ediliyor...

Corona ve THY Aşkına Üstlenilen Şeyler Sürekli Uygulamaya Dönüşebilir mi?

“Takip eden paragraf birkaç hata önce yazdığım “ THY: RİCA ETTİĞİMİZE BAKMAYIN. HAYIR, DERSENİZ KULAĞINIZDAN TUTUP ATARIZ “  başlıklı yazımdan alıntıdır .“Evet, bu olabilir mi?  Belli olmaz. THY Yönetimi Nisan – Ağustos arasında geçen beş aylık dönemde çalışanlara yapılacak ödemeler ( maaş ) ve çalışma koşullarını şekillendiremedi ve bu günlere bu anlaşmazlıklarla gelindi. Gazete haberine bakarsanız THY maaşlarda Kokpit için % 50,Kabin personeli için % 35,Yer personeli için ise % 30 indirim teklif etmiş. Hava-İş 2021 senesi için normale dönüş talebinde bulunarak bunun için Türk Hava Yollarından garanti istemiş ise de Yönetim Sendikanın talebini garanti veremeyiz diye geri çevirmiş. Bu da ara başlıktaki sözün ihtimal dahlinde olduğunun göstergesi olabilir miZannetmem ama olur mu olur. Ve de nihayet araya Cumhurbaşkanımızın da girmesi ile görüşmeler sonlandı.

Her ne kadar protokolün imzalandığı tarih belli ise de  süreç boyunca ve sonunda yaşanacaklara ilişkin tahmin bile yürütmek mümkün değil.  Şimdi THY ile Hava-İş anlaşmış durumda. Konu bu şekilde noktalandı diye düşünebiliriz. Yapılan anlaşma mutlak yazıya dökülmüş ve altına imzalar atılmıştır. Protokolü tartışmanın bir faydası yok gibi. Galip ve mağlup o kadar ortadaki neyi tartışacağız. Eğer bir şeyleri tartışmak istiyorsak, protokolün bize muğlak gelen konularına bakmak gerek.

1.Evet, yapıldığı ilan edilen ve de imza altına alınan protokolde öngörüldüğü üzere çalışanların maaşlarından yapılacak kesintilerin “ Sivil Havacılık faaliyetleri normal çizgisine dönünce  ” Başka bir deyişle THY Pandemi öncesinin 2018 - 2019 yılı sonuçlarını tekrar yakalayınca çalışanlara şirketin teşekkürleri ile geri ödeneceğine ilişkin ümit veren birkaç satır var mı dersiniz?

2.  Bu tür anlaşmalarda en İnsancıl yaklaşım. Sözleşmelerin zaman içinde değişen koşullara göre uyarlanmasıdır. Protokole böyle bir madde konulmuş olabilir mi?

3 Krizin devamı süresince ilgili mevzuatın arkasına saklanmayı huy edinen Türk Hava Yollarının saygıdeğer yönetiminin adeta Mobbing uygularcasına çalışanları zorunlu olarak ücretsiz izne çıkartmayacakları hususu bu anlaşma metnin de yer alıyor mu acaba? 

4. Ücretsiz İzin kavramının tanımı ve nasıl kullanılacağı ile ilgili hususlar kanunda açıkça belirtilmemiş olduğuna göre bu uygulamada söz konusu edilen ücretsiz iznin süresi ile ilgili olarak protokolde bir bilgi var mı? Örneğin TGS’ de işverenin çalışanlara gönderdiği teklifi kabul etmeyenlerin çalıştırılmayacağı ve ücretsiz izne çıkartılacağı ifade ediliyor. Bugünkü durum 6 ay daha devam ederse ve işten çıkartma yasağı da hüküm sürdüğüne / süreceğine göre işveren bu personeli çalıştırmayıp da ne yapacaktır? İmzalanan protokolde bu hususa açıklık getiren izin süresi ile ilgili bir madde var mı?

5. Kanuna uygun olarak ücretsiz izne çıkartılacakların belirlenmesi çalışmaları “ Demokles’in kılıcı” misali çalışanların kafasının üzerinde bir tehdit unsuru olarak sallanıp duracak mı? İtiraz etme, yoksa ücretsiz izne çıkartırız gibi. (?) Şunu da yap, yoksa ücretsiz izne çıkartırız benzeri?

6. Çalışanların yaptığı bu fedakârlıklara karşın Türk Hava Yolları işvereni protokolde bu süre boyunca tensikat yapmayacağı konusunda bir mükellefiyeti üzerine almış olabilir mi dersiniz?
GELELİM HAVA-İŞ’İN HALİ PÜRMELALİNE

THY ile yürütülen görüşmelerde Hava-iş başarı sağlayamadı?  Hava İş tarafından temsil edilen 19.484 üye bu müsabakada mağlup oldu. Bu konuyu fazla uzatmaya gerek yok. Sonuç ortada. Müsabakanın bitiş resmi de yukarıda. Eğer yukarıdaki suallerin cevabı  “ Hayır “ ise Hava-İş’i alkışlamak gerek. Malum eskiden alkış kutlama ve takdir yerine geçerdi. Şimdi protesto için de kullanılıyor. İsterseniz avuçlarınız patlayana kadar protesto edin.  Ne değişir ki?

Sn. Aycı Ve Ekşiye Çalışanlar Nasıl Güvensinler ki?

Nedense çalışan memnuniyeti anketlerine oldum olası güvenemem. Hiç unutmam TUIK geçmiş senelerde 2010’ lu yılların ilk yarısında Türkiye Genelinde bir vatandaş memnuniyet anketi yapmıştı. Anketi cevaplayan insanların o dönemde terörün kol gezdiği bir yerde evinde huzur içinde ve korkusuzca oturduğuna ilişkin cevaplarını okudum. Merak bu ya. Bu araştırmanın nasıl yapıldığını araştırdım. ( x ) yerleşimde muhtar, jandarma ve anketörler birlikte denek olan şahsın evine gidiyor ve de denek ( şayet okuma yazma biliyorsa) anket formunu doldurup gelen zevata teslim ediyor. Okuma yazması yoksa sualleri şifahen cevaplıyor ve görevlilerden biri söylenilenleri formata giriyor. Neticeten gizlilik yok. Formatta hüviyet belirtilmiyor ancak tabii ki anketörler ve refakatçileri ellerindeki formatın hangi haneye ait olduğunu biliyorlar. Haydi, istersen devletin hizmetlerinden memnun değilim deyiver. Kurumlardaki memnuniyet tespiti çalışmalarının düzenlenme şekillerinin de bundan farkı yok kanaatimce..

Evet; anket çalışanlarla yapılmış ve de deneklerin % 67’si Yöneticilerine % 59’u da çalıştığı şirkete güvenmiyor. Çalışanların % 69.4’ü şirketlerinin iyi yönetilmediğini, % 47.2’sinin uzun vadede şirkette bir gelecek göremediğini, % 7.8’ i yarın kendisine güle güle denilebileceğini, % 41,5 oranında personelin ise bir kriz vukuunda yönetimin kendisini gözünün yaşına bakmadan işten çıkartacağına inandığını söylüyor.  İşte çalışanların yabancı olmadıkları yüzdeler ve anketin özeti.

Bu bilgileri 03.4.2014 tarihindeki yazısında yayınlamış Sn. Zeynep Mengü. Bu gün 07.08.2020. Aradan 5 seneden biraz fazla geçmiş.  Ve yazı şöyle devam ediyor. “ Anketin bir bölümünde ise ekonomik krizlere bağlı işten çıkartmalar verdikleri sözleri tutmayan yöneticilerin çalışanların güvenini sarstığı ifade ediliyor ve gelecekleri konusunda çalışanların birçoğunun ümitsiz olduğu, şirketinin gözünde kıymetli olmadığını düşünen çalışanının doğal olarak verimli olmalarının imkânsızlığı dile getiriliyor.  Bu arada Yönetimlere her koşul altında hakkaniyetli yönetim ve açık iletişim öneriliyor. Zeynep hanımın yazısını burada kesip bu günümüze bakalım.

Sizce Yöneticilere Güvenmeyen % 67’lik oran ve de çalıştıkları şirketlere güvenmeyen % 57 oran bu günün şartlarında, yaşananlardan sonra sizce % kaça yükselmiştir. Ekonomik krize bağlı işten çıkartmalar, verdikleri sözleri tutmayan yöneticilerin ( ......... ) ve de yukarıdaki paragrafta devam eden deyişler geçerliliğini yitirdi mi yoksa bu konulardan ve bu eksikliklerden kaynaklanan güvensizlik halen artarak devam mı ediyor?

Hadi bunu bir kenara bırakalım. Bu oranlar bizim THY’ deki durumumuzu resmetmiyor diyelim. Ne de olsa genel bir ölçümleme. THY 2017 Kasım ayında yaptırdığı çalışan memnuniyeti anket sonuçlarını açıklamıştı? Ve de diyelim ki benim yazının girişinde belirttiğim yöntemden hiç benzemeyen, hiçbir şüpheye mahal bırakmayacak dürüst ve açık bir yöntemle anket yapılmış ve de herkes yönetimden zerre kadar çekinmeden 2016’da işten gruplar halinde atılan çalışanların durumlarından etkilenmeden görüşlerini ifade etmiş olsun. Olur ya.

15 bin 540 THY personelinin katıldığı çalışan memnuniyeti ve kuruma bağlılık araştırması sonuçlarına göre yüzde 78 ile çalışan bağlılığında, yüzde 90 ile çalışan memnuniyetinde ( ki bu orana sahip şirket dünyada fazla değildir ) Türkiye’nin en iyi işyerleri arasında yer almıştı. Tabii ki bu oranlar doğru ise. THY Yönetimi bu sonucu düzenledikleri bir çalıştayda ilan etmiş ya. Doğrudur kuşkusuz?  Evet, şimdi bu sonuçları konuşalım. Acaba bu aidiyet duygusu oranı ile % 90 oranındaki çalışan memnuniyeti oranları geçen yaklaşık iki buçuk yılda ne hale geldi?  Aynen muhafaza edilmiştir diyelim. 2020 de de devam ediyor mu bu bağlılık ve memnuniyet. Acaba bu konuda ne düşünüyor çalışanlar. Teknik ünite ne düşünüyor? Diğer ünitelerde Mühendis unvanı ile çalışanlar, Bilgi İşlem ünitesi çalışanları ne düşünüyor. Uçucular ne düşünüyor? Bağlı kuruluş mensuplarının değerlendirmesi nasıl? Vb. Bilgi alabilirsem sevinirim.

Ve de her şeyin normale dönmesini takiben sayın yöneticiler bu çalışanlar ile nasıl mesai yapacaklar. Kim kime nasıl güvenecek? Güven duygusunun olmadığı bir sivil havacılık faaliyeti düşünülebilir mi? Biri çıkıp güvenmek önemli değil. İşimi yaparım, maaşımı alırım diyebilir. Zaten sözüm onlara değil.

Corona ve THY Aşkına Üstlenilen Şeyler Sürekli Uygulamaya Dönüşebilir mi?

Yorumlar Tüm Yorumlar (35)

Kû sınıfı ~ 4 yıl önce
Biz şirketimizin isminden dolayı bağlıyız çetin bey merak etmeyin. Bu ülkenin göz bebeği markası kurtulacaksa gerekirse maaş almadan da çalışırız neden? THY demek Türkiye demek. Kaderine terk edecek değiliz. Olağanüstü bir durum oluştu şartlar bunu gerektirdi. Şikayet edip durmasın kimse ve şu durumun bir an önce düzelmesi için dua edelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CALL FOR ROASTER ~ 4 yıl önce
CFR DEN YILLIK İZİN TEBLİĞ EDİYORLAR DAHA NE OLSUN, HERHALDE YILLIK İZİNLERİ DE BU ŞEKİLDE KULLANMIŞ OLACAĞIZ. HEPİMİZ KURŞUN ASKER GİBİ HER DAKİKA UÇMAYA HAZIR BEKLETİLİYORUZ, KABUL ETTİK YA O PROTOKOLÜ, ÇEKİLECEK ÇİLEMİZ VAR AMA GÜN GELİR DEVRAN DA DÖNER.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hayir ~ 4 yıl önce
Hayir yakinda emin ol kavgalar cikacak, sevgi saygi veya tamtersi hep karsiliklidir, herkes bir bedel oder sadece zamani vardir
Boş yapma çeto ~ 4 yıl önce
Şunun köşesini bana verin yazayım, bu ne her hafta kafa ütülüyor. Bilmediğimiz bişey söyle çeto

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP BOŞ YAPMA ~ 4 yıl önce
BİR SİVİL HAVACILIK ÇALIŞANINA YAKIŞIR KİBARLIKTAN VB.. ANLAMADIĞINIZ BELLİ. YAZILANLARIN HEPSİNİ BİLDİĞİNİZE GÖRE NEDEN YANLIŞ DEMİYORSUNUZ? VE DE İSMİNİZLE HİÇ BİR ŞEY YAZAMIYORSUNUZ. BUYURUN KÖŞEMİ SİZE VERİYORUM. BİR HAFTA DA SİZ YAZIN BENİM YERİME.
Tek orasimi ~ 4 yıl önce
Siyasal islam ve zircahil cikarci kadrolari bitirdi ulkeyi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahmed ~ 4 yıl önce
Öldürüyorsunuz hakkınıda unutmayınız... THY Yönetim Kurulu Başkanı Aycı, Japonya Büyükelçilik Ödülü aldı Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı'ya, Japonya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik katkılarından dolayı Japonya hükümeti tarafından “Japonya Büyükelçisi Ödülü” verildi. Milliyette...
Ahmed ~ 4 yıl önce
Şimdi japonya büyük ödülünü banami aldı kardeşim benim karnımımi doyuruyor ak parti hukumeti sayesinde yönetim kuruluna gelmiş birisi temel kotilde hamdi topcuda öyleydi daha doğrusu alt tabakadan tut üst tabakaya hep kendi adamları hepsi cumhurbaşkanı sayesinde geldi şeflere müdürlere başkanlara bak trabzon rize ordu tekirdağ hep kendi adamları
Teknik gerçeği kabullenin ~ 4 yıl önce
Valla kimse kusura bakmasın ama Hava-İş nasıl tıpış tıpış işverenin istediği koşullarda tadil protokolü imzaladıysa, tekniğin sendikası da imzalayacak.Çünkü şu anda eli güçlü olan Thy. Şu ortamda kimsenin bir yerlere transfer olamayacağını onlar çok iyi biliyorlar ve bunu çok iyi değerlendiriyorlar.Ileride bir zaman çalışanın eli güçlenirse o zaman işler tersine döner, işveren çalışanın peşinden koşar.Lutfen bu gerçeği kabullenin ve ona göre pozisyon alın, yoksa çok üzülürsünüz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HOOP ~ 4 yıl önce
Tekirdağlıları bu yazıya koymanız için kalbiniz solda , kan basıncınız 6/8 falan olmalı. Son 50 yılın genel seçim sonuçlarına bir bakarmısın. Meclis başkanı çoooook ayrı bir hikaye ...
burdan yazınca ~ 4 yıl önce
evet burdan yazarak emin ol temizlenir. Siz sendikanızın arkasında durmayıp korkak korkak dolaşın ondan sonra da adaletin kendi kendine tecelli etmesini bekleyin. Padişahın kendiliğinden istifa edip parlamenter sisteme geçmesini beklemek gibi bir şey bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
etme bulma dünyası ~ 4 yıl önce
Etme bulma dünyası sayın KMler. Zamanında forever halay başı Atilay Ayçin reyizin grevine destek vermeyip korkudan uçuşlarınıza tıpış tıpış giderken düşünecektiniz bunu. Sizin o yüksek maaşlara sahip olmanızın nedeni sendikalı olmanızdı zaten. Ancak siz bana dokunmayan yılan bin yaşasın bana dokunmayan hükümet bin yıl yönetimde kalsın diyip her alınan hakkınıza eyvallah dediğiniz için bu gün geldiğiniz nokta budur. Covid dönemi bittikten sonra eski maaşını arayanlar masanın altına baksın, elimle gösteriyorum. Pegasusun verdiği maaşın 250 lira fazlasına çalışırsınız artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kabin mayış 2069tl ~ 4 yıl önce
kabın mayışları 2069 tl olmadığı sürece düzlüğe çıkmamız zor şirket olarak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaslı 77 f/o ~ 4 yıl önce
Bir ay asgari maaş bir ay boş geçilmeli
Tech instructor ~ 4 yıl önce
Hacı sen taşeron olarak aldığın ücreti yükseltmeye çalışmak yerine neden başkalarının maaşını düşürmeye çalışıyorsun ki? Yahu kabının maaşını düşürüp senin hesabına mi yapiracaklar? Bu kıskançlık, bu kin niye?
Mayışmış ~ 4 yıl önce
Neyin kafasıysa bi kurtulamadı zavallı.
TGS alım? ~ 4 yıl önce
TGS alım var mı koçerolar?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahbab ~ 4 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
Var ~ 4 yıl önce
Mal alımına devam ediyor
Unutmayın ki ~ 4 yıl önce
17 bin kişiye "bağzı" diye hitap ediliyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kumral yakışıklı 77 fo ~ 4 yıl önce
Kabincilerin maaşını çek asgariye en az 49milyon kar. 2500 f/o var desek 19600 tl f/o lara ek ödeme yapılmalı. Kabinciler hiç biyere gidemez. Atom parçalayacaklardı ama kabinci olmadılar. Kapasiteleri belli hiç bir yere gidemezler. Kaptanlarıda nasaya gönder. Bindir mekiğin bitanesine direk aya ayak basar. Hatta nasa fwz de devrem ben aya uçuyum sen dünyaya der. Aydan bir arkadaşı alır üstüne bol paça kot ve sünmüş tshirtünü giyer seafood yerler. Atmosfer usüllerine son derece hakimdirler. Olan biraz kabine olur. Zamanında Burunlarını estetik yaptıranlar yırttı ama yeni memurlar artık yaptıramayacak. Birde instagramda traveller blogger olamayacaklar. Mercedes a veya bmw 1 serisinede binemeyecekler. Bu şirketin geleceği f/o lar. Gerek bilgi gerek kabiliyet gerekse ingilizce bakımından.
Kumral yakışıklı fo cuğum ~ 4 yıl önce
‘’Atom parçalayacaklardı ama kabinci olmadılar’’ kardeşim önce bi türkçe dersi al gel sonra yorum yaparsın.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000