23 Eylül 2019, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

Copy-paste

Hep bir yerlere, bir şeylere yetişme telaşındasınız değil mi?

Hiç vaktiniz yok; “fast live”, “fast food”, “fast music”, “fast love” ve dikte ettirilen “yükselen değerler”, “in” ler, “out” lar…

Buna benzer bir odada, şanslıysanız gökyüzünü görebilen bir pencere ardında bitecek hepsi.!

Eyy dostluğu klavyelerinde, yaşamı monitörlerinde arayanlar, size sesleniyorum!

Hangi tuş daha etkilidir ki sıcacık bir gülüşten ya da hangi program verebilir bir ağaç gölgesinde uyumanın keyfini?

Copy-paste yapabilir misiniz dalgaların sahille vuruşunu?

İçinizi ısıtan gün ışığını gönderebilir misiniz maille arkadaşlarınıza?

Sevgiyi tuşlarla mı yaşarsınız?

Öpüşmek için hangi tuşlara basmak gerekir?

Ya da geri dönüşüm kutusunda saklanabilir mi kaybolan zaman?

Doğayı bilgisayarlarına döşeyenler, neden görmezsiniz bir akasyanın tomurcuklandığını?

Ve ıslak toprak kokusu var mıdır kitaplarınızın arasında?

Koklamak, duymak, dokunmak yok mu yaşam skalanızda?

Bilgi toplumu oldunuz da, duygu toplumu niye olmuyorsunuz?

Hayat ıskalamayı affetmez !!!

Keşkelerle, tühlerle baş başa kalmadan önce…

Müşfik Kenter

 

İlk olarak bir Avrupa gezisinde tanıştım “Akıllı Kasa” ile.! Bilmem neden öyle diyorlar. Akıllı olan kasa değil, personel çalıştırmamak için icat edilen sistem.

Eskiden, ama çok eskiden “akıllı tartı” vardı. Üzerine çıkıp 25krş delikten atar, kilonuzu öğrenirdiniz. Buna benzer telefon kumbaraları vardı. Para attıkça konuşma süreniz uzardı. Bunlar hep yararlı buluşlardı. Sonra ilk olarak Haçlı Seferlerinde kullanılan “Kredi Kartları” girdi yaşantımıza. Elbet onun devamı da “Bankamatik” olacaktı. Bizlere hep “kolaylık” diye dayattılar. Hoşumuza gitmedi de değil hani. Hele şimdi sana hizmet eder gibi görünüp seni kendileri için çalıştıran bu sisteme övgüler dizenler, yine onlar için çalıştığının farkında olmayan kullanıcılar.

Şimdi bir de Havayolu sektörü bu işe girdi. Yer işletme ve İçişleri Bakanlığına bağlı Pasaport Kontrol Büro çalışanlarında yapılan eksiltme ile kadrolar hafiflemeye başlayarak işsizliğin artmasına katkıda bulunmakta.

Şirketler gibi devletin de bunu teşvik etmesi ilginç. Kendi ayağına kurşun sıkmaya benziyor.

 

Geçen sene SAW-ERZ uçuşum ile ilgili gözlemlerimi Sistem ve Kölesi yazımda aktarmıştım. Öğrencilerim Pazarlama dersinde gördüler. Ürün özelliklerinden asla bahsedilmez. Önemli olan özendirmektir. Bunu giyersen şöyle olur, bunu içersen (zıkkım iç) herkes seni kıskanır, bunu alırsan sınıf atlarsın vs… Sonra alış veriş kasalarının yanında otomatik ödeme yerleri. Hiç yadırgamazsınız ve hatta eğlence gibi gelir size.

Bir dükkana ya da mağazaya girip ürün çeşidi ya da kalitesi hakkında konuşup, danışıp, size hizmet veren birinden alışveriş yaptığınızı unutmuşsunuzdur ama onlarca senedir size hizmet etmek yerine sizi kullandıklarını fark etmemiş olduğunuzu bu tür büyük alışveriş merkezlerinde anlamazsınız bile..! Ne zaman anlarsınız?

İşsiz kaldığınızda.!

Peki 158 adet Havacılık eğitimi veren üniversitelerimizden onlarca öğrenci -iyi ya da kötü eğitim almış olsa bile- mezun oluyor ama onlar “akıllı makine” gibi sadece elektrik tüketerek çalışmıyorlar! Aylık maaş isterler, sağlık sigortası isterler, geçim endeksine uygun ücret isterler, taş çatlasa iki ya da üç lisan bilseler de akıllı makine gibi 56 dil bilemezler..!

Tercih açık ara ortada. Akıllı Robotlar..!

Ama, işin aslı öyle değil;

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), havacılık endüstrisinde İnsan Kaynakları uzmanlarının küresel araştırma sonuçlarını, yetenek edinme, eğitim ve gelişimindeki temel zorlukları vurgulayarak yayınladı.

• Katılımcıların % 73'ünden fazlasının temel iş alanları olan yer işletmeleri, müşteri hizmetleri ve kabin ekibinde olmasını bekliyor.

• Yeni adayların maaş taleplerinin yanı sıra bazı durumlarda, adayların uygun beceri düzeyleri ve niteliklerine sahip olmamalarından dolayı yeni yetenekler bulma zorluğu % 48'ler dedir.

• İnsan kaynakları profesyonelleri, her çalışanın maaş ve tazminat paketine ek olarak, kariyer ilerlemesi fırsatları (% 49) ile kalkınma ve eğitim (% 33) yüzdelerini, iş tatmini ve süreklilikte yüksek öncelikler olarak belirlemiştir.

• Katılımcıların sadece % 28'i, mevcut eğitimin etkili olduğunu ve eğitimin etkinliğini artırmak için birçok kuruluşun kurum içi eğitimlerini dış ortaklarla tamamlamayı amaçladıklarını bildirmiştir.

Güvenlik ve müşteri hizmetleri becerileri, sektördeki yöneticileri işe almak için önceliklidir. Teknoloji gerçekte, müşteri hizmetleri rolünü değiştirirken çalışanın yerini almıyor.

• Katılımcıların yaklaşık % 75'i, önümüzdeki iki yıl içinde müşteri hizmetleri, yer işletme ve kabin ekibi işlerinde artış beklemekteydi.

•Bu oran, güvenlik işlerinde büyümeyi bekleyen katılımcıların % 65'inden ve düzenleyici pozisyonlarda büyümeyi bekleyen % 63'ten daha yüksektir.

Bir dizi havayolu raporlarında, Başkan Yardımcısı ve Yetenek Gelişimci Brendan Noonan'ın da yer aldığı Qatar Airways Group'un da desteklediği bu anlayışa katkıda bulundu.

Bir havayolu şirketi olarak yeni temas noktalarında müşteri hizmetlerine destek için getirebileceğimiz yenilikleri bulmamız gerekiyor ve genel müşteri deneyimini daha hızlı ve daha keyifli hale getirmek için bunu teknoloji ile tamamlamalıyız. Müşterilerin bizden beklentileri var ve biz de bunları karşılaşmak zorundayız.

IATA'nın Eğitim ve Danışmanlık Direktörü Guy Brazeau, “Bu işte olmak heyecan verici” dedi. “Bu endüstri anketinin sonuçlarını gerçekten almayı dört gözle bekliyoruz ve umuyoruz ki, planlama, eğitim fırsatları ve endüstrilerimizde benzeri görülmemiş düzeylere çıktıkça, İK profesyonellerinin odaklanılacak alanlar ile ilgili kararları için yol gösterici olabilir.

Akıl, her şeyin başı ise plan yapmak da aklın bir göstergesidir.

Peki, bu düşünceyi “proje” haline biz ne zaman getireceğiz?

En yakın plan ile en uzun plan arası şimdilik “yarın” ile “50 sene” arasında görünmekte.

“Yarın” kavramı Arap kültüründe savsaklama anlamında çokça söylenir.

İlk Suudi Arabistan seyahatimde duymuş ve hayretle not etmiştim, sanırım şimdi kullanmanın tam yeri;

“Bukra inşallah.!”

www.servetbasol.com

Copy-paste

Yorumlar

Ş. Kağan ~ 5 yıl önce
Sizden öok şey öğreniyoruz Tşkrler

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000