16 Ocak 2017, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Çetin bey leasing için bir düzeltme yapayım. Uçak kiralamalarında kullanılan financial leasing (finansal kiralama) sisteminde mülkiyet kiracıya geçmez. Sadece uçağın operasyonel sorumluluğu geçer. Leasing süresi sonunda uçak sahibine iade edilir. Ancak sanayide kullanılan makina, ekipman ve araç gibi mallarda mal bedeli leasing yöntemi ile kira gibi ödenir, mülkiyet leasing süresi sonunda kiracıya devredilir. Yazılarınız için tebrikler...
  • Bir Yazı.Doğru Değerlendirmeler.
  • Maalesef ülkemizde sadece thy değil hemen her kurum daha da yozlaştı,çürüdü. Mesela dünyadaki büyük havayolları yönetimlerine bakın bir de bizimkine neden ilerde oldukları ve en ufak krizde neden hiçbir şey olmadığını görürsünüz. Örnek lufthansa, hemen her sene grev yaparlar ve kar açıklarlar! Bizdekiler de havacılığı, 6 ayda öğrenci gibi ders çalışarak ve işe yeni aldıkları gençlerle internetten öğrenirler yetmez kendileri gibileri de kurumlara doldururlar! Bizim derdimiz sistemle olmalı aslında, böyle kurumlarda her iktidar değişiminde yönetici,çalışan değişmemeli zamanın başbakanın dediği gibi 'onlarda iktidar olsun kendi adamlarını getirsinler' ile ileri gidemeyiz! Bu kurumlara torpille giren iktidarın adamları işe en alttan başlamadıktan,yıllar geçirip,tecrübe ve bilgi kazanmakdıktan sonra isterlerse Harvard'ı bitirsinler boş. Ülkemiz ne zaman torpil,hemşehricilikten,hak yemekten vazgeçer,bilime,sanayiye,gerçek ve doğru eğitime,eşitliğe,adalete önem verir o zaman ileri gider.
  • tebrikler ... bu arada bir de su almanya muhasebe icin bir yazi yazarmisiniz? personeli olmayan bir birinde memur isi yapip sef maasi ve kira yardimi almak. aslinda kizdigimiz bu önce sen atilmasi gereken mantikli adimlari at en son care personel azaltmasi. online banking yapanlar kalsin sirkete yolcu bulmasi gerekenler calisanlar ucucu ekip kovulsun. son olarak ta üst amirlerinin duymak istediklerini söyleyem fikir ve sorun tespitinden korkanlar o yamalari görseler bile hicbir sey yok mus gibi davranir hatta ona benzemek icin bir yama da kendisi acar. yani sorunlari kimse konusnak istemiyor cözüm bulmak istemuyor tasin altina elini sokmayi birak uzaktan seyrediyor tipki accounting managerlerimiz gibi. birisi muhasebe seflerie accounting manager ne yapar anlatsin..
  • Çetin bey yine akıcı, zevkle okunan bir yazı kaleme almışsınız. Elinize sağlık. Bizim zamanımızda kurumda bir kültür vardı. Genel Müdürlükte yürüyüşümüze bile dikkat ederdik. Sayın Bolayırlı'nın kulaklarını çınlatırım zaman zaman. Yolcu olarak sıraya girer öyle uçardı. Böyle bir kurumduk. Bizim zamanımızda ki şefler bugünki müdürlerden başkanlardan daha dolu, nitelikli, çalışkandı. Müdürlerimiz duruşlarıyla Tüek hava yollarını mükemmel temsil ederlerdi. Çok yozlaştı çok.
  • Çetin Bey yazınızı baştan sona yine herzaman olduğu gibi merakla okudum ve çok beğendim.Gerçekleri olduğu gibi bütün açıklığıyla yazmışsınız.Elinize Sağlık.Evet yıllardır sizin de aynısını söylediğiniz üzere hep yazıldı,çizildi ve THY'nin bu şekilde kontrolsüz,hesapsız büyümesinin doğru olmadığını ve işler tersine gitmeye başladığında,konjoktür değiştiğinde çok sıkıntılı bir sürece girilebileceğini ve büyük bir bedel ödenebileceği defalarca işaret edilmesine,yapıcı,iyi niyetli eleştirilere rağmen birçok kişi cevap olarak siz THY'yi çekemiyorsunuz,kıskanıyorsunuz,biz Dünyada 1 numara olacağız gibi bir tutum içerisindeydiler.Zaman maalesef kimin haklı olduğunu gösterdi.Şirketin geldiği son durum itibariyle finansal durumunun hiç de iyi olmadığı ve uçak alımlarımdan kaynaklanan aşırı derecede büyük bir borç yükümlülüğü altına girdiği de çok açık ve net.Eski günlere dönmek de çok kolay olmayacak.Bu sıkıntılı süreç atlatılırken,çok sayıda personelin işten çıkarılmayacağını temenni ediyorum.
  • Başka diyecek birşey bulamıyorum...Mükemmel bir yazı...Anlayana elbet.

Çetin'in Pantolonunun Arkasındaki Yama

Neden Yöneticiler için yazmıyorsunuz? Ben de yöneticiydim. Utanıyorum da ondan hak ettikleri kadar fazla yazamıyorum. Önce şu konuda mutabık kalalım. Pantolon denince akla erkek giysisi geliyor. Oysaki çok çok uzun bir süredir hanım kardeşlerimizde bu giysiyi kullanıyorlar. Bayan üniformalarında bile yerini çoktan buldu bu giysi. Dolayısı ile bu yazının yalnız erkek yöneticileri kapsadığını düşünmeyelim lütfen.

Bu anlatımda benim yani Çetin’in bazı yöneticileri temsil ettiğini kabul edin, ayıp benim ayıbım olsun, poposu yamalı pantolon da benim olsun diyeceğim. Ve bu şekilde herkesi bu çirkinlikten tenzih etmiş olmayı amaçlıyor ve dolayısı ile kavgasız gürültüsüz yorumlar hedefliyorum. Saldırmayın, saldırtmayın zira sizi değil Çetin’i anlatıyorum.   

Buradan gelelim Pantolonun Arkasındaki Yama sözünün nereden çıkarttığıma. Yama neyi temsil ediyor? Bilgisizliği, cahilliği, torpilli olmayı vb. hususları desem yeterli olur mu?

Gelin sizinle aynı seviyede bir yerde yan yana duralım. Bu durumda pantolonumun arkasındaki yamayı fark etmeniz zor olacaktır Aynı seviyede durduğumuz için eğilip aşağıdan bakmanız gerekir.  Siz yine aynı yerde durun. Bana da nereden ve kim tarafından verildiği belli olmayan bir merdiven verildiğini düşünün. Şirkete yeni girdim sayılır ama, gösterdiğim üstün ötürü (?) merdivene tırmanıp tavandaki ampulü değiştirme görevi bana verilmiş olsun. Bu görevle sizlere daha yukarıdan bakma imkânına da erişeceğim tabii. Bu görevin neden bana verildiğine kafanızı yormayın. Ben söyleyeyim sizlere. Amcam ben bu odaya girerken kapıdakilerden mutlak Çetini diğerlerinden ayrı tutun diye ricacı olmuştur Amcam kim mi? Onlardan, kapıda duranlarla aynı familyadan biri. Başka izahata gerek yoktur umarım.

Çetin O İşten Ne Anlar ki? Olsun Anlamasın Bizden ya.

Çetin boyacı değildir ki merdivene çıkma ve orada iş görme konusuna alışkın olsun. Elektrikçi de değildir. Her ne isem; sözüm ona size daha yukarıdan bakacaktım ama, merdivenin her basamağına tırmandığımda pantolonumun arkasındaki yama aşağıda beklemekte olan sizler tarafından daha net bir şekilde görünür oldu. Hele hele tırmanmayı çok eski 80 yaşın üzerinde bir şirket binasının yedi metrelik tavanında asılı ampulü değiştirmek için yapıyorsam öyle bir noktaya gelirim ki, sizler sanki beni değil de yalnız pantolonumun arkasındaki yamayı, bilgisizliğimi, cahilliğimi ve torpilli biri olduğumu görürü ve hissedersiniz. Böylece sizlerle aynı seviyede dururken özenle sakladığım ayıbım da ortaya tamamı ile çıkmış olur.

Neymiş efendim; Çetin bey amcasının itelemesi ile yükseldikçe pantolonunun arkasındaki yama daha da görünür olurmuş. Nedenini anlamıyorum ama insanlar yaşamda hızlı, çabuk yükselenleri her zaman takdir eder ve değer verir insanlar. İyi de bana değer verdiğinizi hiç görmedim.. Unutmamak gerekir ki; en küçük bir hava hareketi bile minicik bir toz zerresini veya tüyü süratle yükseltir. Çabuk daha doğrusu hak etmeden yükselenler hiç bir zaman düşünmezler ki, Napoleon'un da ifade ettiği gibi, çok çok yükselmekle, gülünç düşmek arasında yalnız tek bir adım vardır. Ve de bu adımın büyüklüğü ve uzunluğu yapılan işe göre değişir. En yükseğe erişmeyi hedefleyen, işe en aşağıdan başlamalıdır. Aslında uçurtmaların, rüzgâr kuvveti ile havalanmadıklarını, salt o kuvvete karşı uçtukları için yükseldiklerine dikkatimizi çeken W. Churchill'in yaşamı "adım adım yükselmenin" kalıcılığının, tipik ve güzel bir örneğidir de bu devirde Churchill’i kim dinler?.

Yükselmek için eğilebilmenin hatta yalakalık yapabilmenin özel bir yetenek olduğunu düşünenler, her eğildiklerinde popolarındaki yırtığın ve dolayısı ile onu örten yamanın  biraz  daha büyüdüğünü ve de ortaya çıktığını hiç düşünmezler. Bilmezler ki; eğile eğile yükselenler sonuçta cüce kalmaya da mahkûmdurlar. Etrafındakilerin onlarla ilgili görüşleri de bu şekildedir. Evet, merdiveni verdiler, arkamdan ittiler. ve de yükseğe çıktım.

Bu güne kadar böyle gelip böyle giden birçok yöneticiniz oldu mutlak. Hangisi aklınızda,Hangisini hatırlıyorsunuz ki?.

Uzun boylu olabilirler, koskocaman olabilirler veya en azından öyle görünebilirler. Bu türler iş yaşamında kimden ve nereden kuvvet alırlarsa alsınlar sonuçta herkesin arkasından  güldüğü, komik bir cücedirler. İnsanlar ne bu yaratıklara ne de onun içinde bulunduğu hiçbir oluşuma güvenle, inanarak bakmaz ve bu duygularla onun uygulamalarına katılım sağlamazlar. Peki;  bunu açık seçik söyleyebilirler mi? Veya bu şekilde ifade edebilirler mi? Kesinlikle hayır. Nedeni mi? Yaşam şartlarının zorluğu. İmkân bulsalar, değil söylemek haykıracakları malum.

Bu türlerin yarattığı boşluğun kim mi farkında değildir? Bir çevreleri, ikincisi kendileri ve de üçüncüsü onları bu duruma getiren merdiveni veren, onu tırmanmasına destek veren yakın civarında yer alan pohpohçuları.

Kibarlık olsun diye yırtık yerine yama diyorum. O yırtık, pardon o yama nerede mi diye sordunuz? Pantolonun arkasında değil aslında. Yama kafada. Kafalarının içinde. Beyinde. Ne yaparsanız yapın ne pantolondaki yırtığı ne de beyindeki zededelenmeyi örten o yamayı, sizi ibretle ve için için gülerek izleyen insanlardan saklamak mümkün değil.

Ne Yani? Çetin, Bu Maaş Bize Çok Geri Alın mı Diyecekti?

Evet; bana yöneticileri neden yazmıyorsun, onları yaz diyenler için çok eski bir yazımı revize ederek bu yeni formatı oluşturdum.  Okurların yazıda dokunulmasını arzu ettikleri  esas konu Çetin’in ne kadar maaş aldığı. Bana kalırsa esas olan konu ve sorun Çetini oralara getiren zihniyetin ülke ve şirketlerimizdeki hâkimiyeti. Eğer; bu zihniyet, çalışanlar arasında ayırım yapıyorsa, kendi görüşlerini paylaşan şirket mensuplarını kayırıyorsa liyakate önem vermiyorsa tabii ki Çetin çok kimseden fazla maaş alacaktır ve de almayı sürdürecektir. Ama 5000 TL, ama 10000 TL.  Yine de siz Çetine kızmayın maaşının fazlalığı nedeniyle. Kabahat onda değil ki. Kabahat onun için bu maaşı takdir eden tepe yöneticilerde. Eğer Çetinin bu maaşı hak etmiyoruz deyip iade etmesi gerektiğini düşünüyorsanız, şaşarım aklınıza?  Siz olsanız yapar mısınız? Diye soracağım. Evet; biz olsak iade ederdik diyerek beni güldürmeyin. Efendi gibi sizde alırdınız takdir edileni. Hak, adalet orada biter bana göre. Çetin de alıyor o maaşı. Fazlalığını iade edip istifa edecek kadar da cesur değil demek ki. Bu nedenle sanal medyada insafsızlık edip onun üzerine yürümeyin. Hepsi bu.

Bir çift sözümde “ Rekabet ettiğimiz şirketlerin yöneticilerinin de aylık gelirleri bizim şirkette aynı görevi yapan yöneticilerden fazla “ diyerek savunma yapan tepedekilere. Be hey gafiller “Rekabet ettiğiniz havayollarının” memur ve işçileri ne kadar maaş alıyor. Bunu biliyor musunuz?

Giden Yöneticilerinizi hatırlıyor musunuz?

Mutlak olan bir şey var ki, Çetin ve benzerleri bu maaşı belirli bir dönem için alacaktır. 2004 yılındaki yöneticilerinizden kaç kişi kaldı bu maaşı alan. Çoğu gitti. Onlardan sonra gelenler de gitti. Daha sonra gelenlerde gidecek. Hamdi Bey ve Temel Bey bile gitti. Onlara da merdiveni zamanın Başbakanı vermişti. Meğer merdivenin yapıldığı ağacın cinsi iyi değilmiş. En tepede uzun süre kalınca o hareketsiz ağılığa basamaklar dayanamadı ve kırıldı.

Evet yöneticilerimizi yazmıyorsunuz. Onların aldıkları maaşlardan bahsetmiyorsunuz. Beyaz yakalıların maaşını kafanıza takmışsınız diyenler için buyurun bir Yönetici yazısı.  Bu yazının onların isteklerini karşılamayacağını biliyorum. Daha ağırını yazamadım. İnşallah Çetin’ de anlar, okuyanlarda.

Havalimanı Park Sahasında yatan 48 uçaklık Havayolu

EVET; Türk Hava Yollarımızın 48 uçağı bir kaç havalimanında yatıyor. Toshid üyesi on bir havayolunun ( Kargo Şirketleri dâhil )   toplam uçak sayısının % 24’ nün motor kapakları kapatılmış durumda. Başka bir deyişle bu 48 uçak Pegassus ( 66 ) ve Sunexpress ( 52 ) hariç geri kalan dokuz havayolunun her birinin filolarındaki uçak adedinden fazla ( Kaynak- http://www.toshid.org/ ) Dolayısı ile “Apronda Yatan Havayolu “ ifadesi yanlış değil.

Uygulamalar Doğru Değil Diyene Saldıran Bir Zihniyet

Yakın bir geçmişte Türk Hava Yollarının filo oluşumu ve de ihtiyatsız büyümesi tenkit edildiği zaman, bazı şirket çalışanları bu konuyu işleyenleri pek yakışıklı olmayan bir şekilde hırpalıyor ve THY düşmanı olmakla suçluyordu.  Umarım şimdi yapılan tenkitlerin haklılığını bir nebze olsun anlamışlardır. Önümüzdeki günlerde Havayolu bu badireyi atlatmak amacı ile alacağı tüm tedbirleri açıklayınca o an için yönetimi tenkit edenlerin THY düşmanı olmadıklarını ve sistemin işleyişini kendilerinden daha doğru değerlendirdiklerini anlayacaklardır. Hepsi bu kadar.

Park sahalarında istirahata çekilen bu 48 uçaklık havayolunun çalışan sistemlere oranla durduğu yerde daha büyük zararlara muhatap olacağı açık. Bunu anlayabilmek için sabit giderleri alt alta yazıp toplamak ve buna bu uçaklara hizmet götürmek için yapılan istihdam ve diğer giderlerini de eklemek yeterli. Türk Hava Yollarının ilk işi bu sorunu net bir çözüme kavuşturmak olup bu hususun öncelik sıralamasındaki yeri ile ilgili kuşku yok Kasım 2016 ayında THY 8 uçağını Wetlease yöntemi ile kiralayacağını duyurmuştu. Aradan üç aylık bir zaman geçmesine rağmen bu konuda ilerleme kaydedildiğine / işin sonuçlandırıldığına ilişkin tamamlayıcı bir bilgi yok. 

Finansal kiralama (leasing), yatırım mallarının satın alınması yerine, kiralanarak kullanılmasını sağlayarak firmaların işletme sermayelerini diğer ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılması ile verimliliğin ve karlılığın artmasında önemli rol oynayan bir yöntem. Ve kiralama süresi sonunda, söz konusu uçakların mülkiyeti kiralayan şirkete devredilir.

Yapılacak Olan İş Bizim Söylediğimiz Gibi Kolay Değil.

Görünüm ve ifade basit. Son kelime önemli, devredilir ve yükten kurtulursun.. Mali konulardan fazla anlamamama rağmen kıt kanaat bilgim ile şunu da ifade etmek isterim ki, Leasing yöntemi ile kiralanan uçakların iadesi bizim genelde bildiğimiz kadar ve yukarıda ifade edildiği üzere kolay bir işlem değil. Hele hele iş sene başında planlanmamış ve zaruret aniden ortaya çıkmış ise.  Geçmişte yaşananları anımsıyor ve de uçakların iade edilmeleri esnasında yapılması gerekenleri / istenilenleri hatırlıyorum. Kabaca ifade edersek, sözleşmenin diğer maddeleri bir yana iade etmeden önce uçağı kiraladığınız dönemki durumuna getirmek mecburiyetindesiniz. Başka bir deyişle kiralanma sırasında uçak hangi bakımı / bakımları görmüş ise, iade sırasında da aynı bakımların aynı şekilde uygulanmış olması gerekir. 48 uçağı bu konuma getirmek kolay bir iş değildir. İş gücünüz adetsel ve zaman açısından bunu yapmaya yeterli ise haydi neyse,  yeterli olmadığı durumlarda ise söz konusu bakımları dışarıda yaptırma durumundasınız ki, bunun da maliyeti küçümsenmesi mümkün olmayacak kadar büyüktür. Tabii ki biz kolaylıkla “ iade edin “ efendim diyebiliyoruz. Kazın ayağı pek bizim bildiğimiz gibi değil. Geçmişte bunu yaşadık ve gördük. Allah kolaylık versin.

Filo 299 Uçakta Kalsaydı Bu Gün Durum Nasıl Olurdu?

2016 ‘ ya kadar yapılanlar ve onların sonuçlarının bu günleri menfi etkilemesi bir yana, 2016 yılında şayet Türk Hava Yolları filosu 2015 sonundaki adet ile 299 uçakta kalsaydı? Şimdi neler farklı olurdu? 2016 yılının bilançolarında herhalde bayağı bir farklılık meydana gelirdi. Şirket biraz kendini sıkar ve gerek görürse çok daha az miktarda uçağı parka çekebilir ve bu badire atlatılabilirdi.. Yatan uçakların şu anda uçmadan şirkete yüklediği zararın yükü 2016 yılı bilançosundan haliyle kalkardı. THY bu uçakların iadesi için gerekli olan bakım ve onarımları yaptırma zorunluluğundan ötürü içinde bulunulan bu sıkışık durumda milyonlarca dolar harcama durumunda kalmazdı. Tabii ki THY leasing şirketleri ile yapmış bulunduğu anlaşmada mevcut olan erken iade maddesinin parasal cezai müeyyidelerine de muhatap olmazdı. Tabii ki 2016 yılında taşınan yolcu sayısında ve ciroda da menfi yönde bir değişiklikler olurdu. Ancak 2016 yılındaki doluluk oranları dikkate alındığı takdirde bu husus kısmen de olsa tolare edilebilirdi.  2015 yılı sonunda mevcut kabin memurları adetsel açıdan 299 uçağa hizmet sunmak için yeterli olduğundan 2016’da bu konuda yeni istihdam yapılmazdı. Bu durumda kabin memurları da acaba ne olacağız, bizi işten çıkartacaklar mı diye düşünmezlerdi. 2016 yılında haliyle yeni kokpit personeli alımı yapılmayacağından ötürü pilotlar açısından da tensikat gündeme gelmezdi. THY’ nın Zor temin edilecek personel statüsünde bulunan pilotları işten çıkarmadan elde tutabilmenin en mantıklı ve kolay yolunu tercih etmesi yeterli olurdu. Şayet filonun bu yükünü mantıklı bir seviyeye çekmek mümkün olabilseydi THY Yönetimi yaşanan kriz nedeni ile belki yine çalışanlarına 2017 yılı için maaş artımı yapmayı düşünmeyecek veya bu yılı mümkün olan en az artımla geçirmeyi deneyecekti. Başka ve kısa bir deyişle “ Kriz Türk Hava Yollarını ve çalışanlarını daha az yıpratacaktı “ vb..

Hep Aynı Şeyi Söyledik. Hep Aynı Sözleri İşittik.

İşte kaç yıldır söylediğimiz buydu. Anlatamadık. Eskiler çekemiyor dediler. Oysaki eskiler Türk Hava Yollarına hakiki anlamda bağlı ve kendilerini ona borçlu hisseden kimselerdi. Evet, en masumane ve kavgaya, gürültüye meydan vermeyecek deyimle; “EN BÜYÜK BİZ OLACAĞIZ” hırsı havayolumuzu bu günkü konuma getirdi diyerek konuyu kapatalım.

Memuriyet İşte Böyle Bir Şey

Evet; sonuçta amiyane deyiş ile Kabak Sn. Ekşinin başında patladı. Memuriyet denilen ki bazıları buna hizmet yarışı diyor,  böyle bir şey işte. Doğru veya yanlış bir şeyler yaparsın, edersin sonra çekip gidersin. Gidiş, ya evedir, ya da başka göreve.  Yerine gelen düşünsün. Bu arada Kotil beyin de kulakları çınlattık. Şakşakçılarının da tabii. Mevcut durumu düşündükçe biz Sn Ekşi’ye samimiyetle kolaylıklar diliyoruz.  Allah yardımcısı olsun.

Çetin'in Pantolonunun Arkasındaki Yama

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

Nedim Demirelli ~ 7 yıl önce
Çetin bey leasing için bir düzeltme yapayım. Uçak kiralamalarında kullanılan financial leasing (finansal kiralama) sisteminde mülkiyet kiracıya geçmez. Sadece uçağın operasyonel sorumluluğu geçer. Leasing süresi sonunda uçak sahibine iade edilir. Ancak sanayide kullanılan makina, ekipman ve araç gibi mallarda mal bedeli leasing yöntemi ile kira gibi ödenir, mülkiyet leasing süresi sonunda kiracıya devredilir. Yazılarınız için tebrikler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP NEDİM D... ~ 7 yıl önce
BİLGİ VE DÜZELTMENİZ İÇİN SAĞOLUNUZ.TAKİBİNİZ İÇİN AYRICA TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Güzel ~ 7 yıl önce
Bir Yazı.Doğru Değerlendirmeler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP GUZEL ~ 7 yıl önce
Güzel bir yazı mı? Her zaman olduğu gibi hazımsızlığını dile getirmiş Çetin bey. Ayrıca matematik bilgisinden de şüphe duydum! THY nin toplam 335 e yakın ucagı var. 48 i yatıyorsa bu rakam toplam ucak sayısının 14% une tekabul eder 24 % une degil ;) Halkı dogru bilgilendirin.
CVP - CVP GÜZEL ~ 7 yıl önce
HATA BULMAYA ÇOK HEVESLİSİNİZ HERHALDE. SİZ NEYİN HAZIMSIZLIĞINI ORTAYA KOYUYORSUNUZ BİLEMİYORUM. EVET MATEMATİĞİM ÇOK İYİ DEĞİLDİR. AMA OKUDUĞUMU ANLARIM. BİR GÜN GELECEK SİZ DE OKUDUĞUNU ANLAYABİLECEKSİNİZ BELKİ. DAHA KOMİK DURUMA DÜŞMEMENİZ İÇİN TEMENNİ EDİYORUM BUNU.YAZIDAKİ "Toshid üyesi on bir havayolunun ( Kargo Şirketleri dâhil ) toplam uçak sayısının % 24’ nün motor kapakları kapatılmış durumda. CÜMLESİNİ 4 KEZ OKUYUN. SONRA TOSHİD ÜYESİ HAVAYOLLARININ TOPLAM UÇAK SAYISINI BULUN. SONRA ONUN % 24'ÜNÜ HESAPLAYIN.BAKIN KAÇ EDİYOR. SİZE EN SON TÜRK DİL KURUMU SÖZLÜĞÜNDEN BİR KELİME GÖNDERMİŞTİM. SİZ OTURUN İMLA HATASI, TOPLAMA ÇIKARTMA HATASI ARAYIN.
CVP GÜZEL ~ 7 yıl önce
TEŞEKKÜR EDİYORUM. SAĞOLASINIZ.
çetin bey ~ 7 yıl önce
şu cevap güzel -yorumunu yazan okuduğunu anlamaktan aciz adamın karalamasını airporthaber neden yayınlıyor. hadi onlar yayınladı siz neden onu cevaplıyorsunuz?
Çetin bey ~ 7 yıl önce
Maalesef ülkemizde sadece thy değil hemen her kurum daha da yozlaştı,çürüdü. Mesela dünyadaki büyük havayolları yönetimlerine bakın bir de bizimkine neden ilerde oldukları ve en ufak krizde neden hiçbir şey olmadığını görürsünüz. Örnek lufthansa, hemen her sene grev yaparlar ve kar açıklarlar! Bizdekiler de havacılığı, 6 ayda öğrenci gibi ders çalışarak ve işe yeni aldıkları gençlerle internetten öğrenirler yetmez kendileri gibileri de kurumlara doldururlar! Bizim derdimiz sistemle olmalı aslında, böyle kurumlarda her iktidar değişiminde yönetici,çalışan değişmemeli zamanın başbakanın dediği gibi 'onlarda iktidar olsun kendi adamlarını getirsinler' ile ileri gidemeyiz! Bu kurumlara torpille giren iktidarın adamları işe en alttan başlamadıktan,yıllar geçirip,tecrübe ve bilgi kazanmakdıktan sonra isterlerse Harvard'ı bitirsinler boş. Ülkemiz ne zaman torpil,hemşehricilikten,hak yemekten vazgeçer,bilime,sanayiye,gerçek ve doğru eğitime,eşitliğe,adalete önem verir o zaman ileri gider.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
almanya ~ 7 yıl önce
tebrikler ... bu arada bir de su almanya muhasebe icin bir yazi yazarmisiniz? personeli olmayan bir birinde memur isi yapip sef maasi ve kira yardimi almak. aslinda kizdigimiz bu önce sen atilmasi gereken mantikli adimlari at en son care personel azaltmasi. online banking yapanlar kalsin sirkete yolcu bulmasi gerekenler calisanlar ucucu ekip kovulsun. son olarak ta üst amirlerinin duymak istediklerini söyleyem fikir ve sorun tespitinden korkanlar o yamalari görseler bile hicbir sey yok mus gibi davranir hatta ona benzemek icin bir yama da kendisi acar. yani sorunlari kimse konusnak istemiyor cözüm bulmak istemuyor tasin altina elini sokmayi birak uzaktan seyrediyor tipki accounting managerlerimiz gibi. birisi muhasebe seflerie accounting manager ne yapar anlatsin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ALMANYA ~ 7 yıl önce
ALMANYA İLE İLGİLİ KONU HAFTAYA. HER NE KADAR DOYURUCU BİLGİ SAHİBİ DEĞİLSEM DE 2 GÜNDÜR TOPLAMAYA ÇALIŞIYORUM BENİ BESLEMEK İSTEYENLER İÇİN ADRESİM [email protected]
almanyadan cok malzeme cikar ~ 7 yıl önce
almanyada harika bir kiyim yapiliyor. en basarili calisanlarin isine son verildi tasarruf gerekcesi ile ama seferlerin durduruldugu friedrchfen bremn gibi yerlerin sefleri müdürleri isinin basinda. ayrica sirketten cok zamanini bazi derneklerde gecirerek maas alanlar var. muhasebenin yillik sirkete olan masrafi 500binlerde ki artik ön muhasebeyo ihtisas üniteleri yapiyor sadece paralarin ödenmesi icin onay veren memur isinde sefler calisiyor. sorarim turkiyede ödemeri cikartan hangi muhasebe memuru 5000 euroya yakin maas arti kira yardimi aliyor. vede en güzeli hicbir sorumluluklari olmamasi yani basarili yada basarisizlik kriteri yok cünkü ihtisas üniteleri sorumlu. hicbir sirket yetkilileri ile konusamadiklarindan birde almanlara tonlarca euro danismanlik parasi veriliyor. madenn anlayacaginiz...
Emekli Şef, ~ 7 yıl önce
Çetin bey yine akıcı, zevkle okunan bir yazı kaleme almışsınız. Elinize sağlık. Bizim zamanımızda kurumda bir kültür vardı. Genel Müdürlükte yürüyüşümüze bile dikkat ederdik. Sayın Bolayırlı'nın kulaklarını çınlatırım zaman zaman. Yolcu olarak sıraya girer öyle uçardı. Böyle bir kurumduk. Bizim zamanımızda ki şefler bugünki müdürlerden başkanlardan daha dolu, nitelikli, çalışkandı. Müdürlerimiz duruşlarıyla Tüek hava yollarını mükemmel temsil ederlerdi. Çok yozlaştı çok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP EMEKLİ Ş.. ~ 7 yıl önce
EVET İNŞALLAH ZAMAN İÇİNDE DAHA İYİ YÖNETİCİLER GELİR. BEĞENİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Eski bir THY'ci ~ 7 yıl önce
Çetin Bey yazınızı baştan sona yine herzaman olduğu gibi merakla okudum ve çok beğendim.Gerçekleri olduğu gibi bütün açıklığıyla yazmışsınız.Elinize Sağlık.Evet yıllardır sizin de aynısını söylediğiniz üzere hep yazıldı,çizildi ve THY'nin bu şekilde kontrolsüz,hesapsız büyümesinin doğru olmadığını ve işler tersine gitmeye başladığında,konjoktür değiştiğinde çok sıkıntılı bir sürece girilebileceğini ve büyük bir bedel ödenebileceği defalarca işaret edilmesine,yapıcı,iyi niyetli eleştirilere rağmen birçok kişi cevap olarak siz THY'yi çekemiyorsunuz,kıskanıyorsunuz,biz Dünyada 1 numara olacağız gibi bir tutum içerisindeydiler.Zaman maalesef kimin haklı olduğunu gösterdi.Şirketin geldiği son durum itibariyle finansal durumunun hiç de iyi olmadığı ve uçak alımlarımdan kaynaklanan aşırı derecede büyük bir borç yükümlülüğü altına girdiği de çok açık ve net.Eski günlere dönmek de çok kolay olmayacak.Bu sıkıntılı süreç atlatılırken,çok sayıda personelin işten çıkarılmayacağını temenni ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ESKİ BİR T... ~ 7 yıl önce
HER NE KADAR BU İŞTEN ANLAMADIĞI AÇIK OLAN VE ŞAKŞAKÇILIK GÖREVİ YAPAN BİR TAKIM PERSONELİN REALİTEYİ DAHA İYİ ANLAMASINA NEDEN OLACAKSA DA, AİLELERİNİ, ÇOLUK VE ÇOCUKLARINI DÜŞÜNEREK SİZİNLE AYNI TEMENNİDE BULUNUYORUM.İNŞALLAH KORKTUĞUMUZ BOYUTTA BİR TENSİKAT YAŞANMAZ. YÜREKTEN TEMENNİM BU. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
PERFECT ~ 7 yıl önce
Başka diyecek birşey bulamıyorum...Mükemmel bir yazı...Anlayana elbet.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP PERFECT ~ 7 yıl önce
BEĞENİNİZ VE TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000