27 Mayıs 2013, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • 4 farklı şirkette çalıştım ve en az 10 farklı şirketle görüştüm. ailem ve çevrem ağırlıklı olarak bu sektörde ve her mevkideler. rahatça diyebilirim her şirketi anlatmışsınız.
  • TGS YER HİZMETLERİ A.Ş. nin Rizeli yönetimini anlatmışsınız. Rizeli olanlar dışındaki tüm personele uygulanan yukarıdakilerin tamamıdır. Hayret ettim bu kadar detaylı anlatılmasına....
  • ONURAİR'i anlatmışsınız...
  • Çetin bey çok güzel yazmışsınız. Patronlar sorun istemedikleri için genelde müdürlerini sorun çözen değil, personelini ezen kişilerden seçiyorlar. Bizde yöneticilik çoğunlukla malesef patronların en yağcılarından seçiliyor. Çalışkanlığıyla, bilgisiyle bir yerlere gelenler de fazla barınamıyor. Sky havayollarında tam tez konusu olacak şekilde yönetiliyor. Hele bir on aydır alamadığınız maaşınızı sormaya kalkın! Ayrılsam deseniz hiç para vermiyorlar. Ne SHGM ne TALPA burada çalışanlarla ilgilenmiyor. Hatta ne acıdır ki Airporthaber bile sansür uyguluyor. Sky hakkında çıkan bir habere yorum yazılamıyor. Maaşlarla ilgili haber yapılmıyor. İyi çalışmalar.
  • SKY Havayollarını anlatmışsınız sanki :D Tebrikler...
  • Vaktiyle Antalya Çelebinin istasyon müdürü ne bazı dertlerimi iletmiştik. Her ay yapılan ama saadece zaman kaybı olan personel toplantısında. Başka bir departmandaki personelin yaşadıkları sıkıntıdan dolayı ben utanıyorum dediğimde müdürüm de "kimseyi silah zoruyla çalıştırmıyorum. Beğenmeyene aha A KAPISI orada" demişti. Müthiş çözüm odaklı bu toplantılar devam etti durdu.
  • Çetin bey; Yüreğinize sağlık, keşke sizinle aynı fikre sahip birkaç yönetici olsaydı, az adamla çok iş yapma, az masrafla çok para kazanmanın en kolay yolu ırgatları kullanmaktır. (kullandığım kelime için kusuruma bakmayın tam olarak adlandırmaya çalıştım) Sisteme müdahale edebilmenin en kolay yolu tabiki medyayı kullanmaktır. Çalışan (emekçi) haklarını düşünen bir kurumun bu duruma müdahale etmesi gerekmiyormu? Sendikalaşmaya çalışanların bu ülkede nelere maruz kaldıklarını hepimiz biliyoruz, insanlarımız istatiksel açlık sınırının altında ücretlerle çalışıyorlar nasıl memnun kalsınlar ki çalışma şartlarından. APU, JET A-1 ve radarların arasında saatlerce çalışıyorlar çürüyüp gidiyorlar durumun farkında bile değiller.
  • Çetin Bey Merhaba, Uluslararası bir firma, kariyer imkanı, profesyonelce bir yönetim anlayışı diye bizlere anlatılan ve bizim de yeni personellere anlattıklarımızın gerçekte öyle olmadığını malesef acı bir şekilde öğrendim. Türkiye'nin alanında lider, uluslararası hizmet sunan bir firmasında kariyer dediğiniz bir insanın iki dudadığının arasında, iş akdinizin feshedilmesi düşünülüyorsa sudan sebepler aranır oluyor, iş kılıfına uyduruluyor bir şekilde (detaylandırmayayım burada), sistem öyle güzel işletiliyor ki sözde profesyonelce bir yönetim ile yıllarınızı verdiğiniz, evinizden ailenizden çok vakit geçirdiğiniz, Çelebim dediğiniz işinizden ayrılmak durumunda kalıyorsunuz. Tek üzüntüm ÇHS'ye vermiş olduğum onca yıllarım... Saygı ve sevgilerimle.
  • Bir de THY ni anlatan yazi yazar misiniz mesela sizin calistiginiz donemlerde THY nasildi simdi nasil? Sizin zamaninizda torpil nasil oluyordu nasil haklar yeniyordu simdi nasil? Sizin zamaninizda part time calisanlar gibi ogrenci olup da kac tane torpilli kadrolu olarak ise basladi? Biz neden kadrolu olarak baslayamadik? Biz maalesef THY'de yillar sonra ogrendik bunlari !!!! Ayrica bu sektorde Celebi,Havas'da inanilmaz somuru,hak yeme,3 kurusa,haksiz,hukuksuz insan calistirma pardon suyunu cikarip,ezme var bunu siz de biliyorsunuz..Bunu bile bile neden Celebi gibi 11 ayda bir calisanlarini yoneticiler haric tabii ise cikis giris yaptiran, ikramiye,pas bilet,mazeret izni vs vermeyen veya veriyorsa da burnundan getiren ,calisan sirkulasyonunun oldukca fazla oldugu bir sirkette yoneticilik yaptiniz ? Bu ulke ve boyle sirketler,kurumlar ve yoneticileri calisanlarini disardaki issizlikle korkutarak ,hep kotuyu ornek vererek,somurerek,ezerek, onlardan aldiklari ahlarla nereye gidecek???
  • Çelebi ve diğer firmalardaki arkadaşlarımız sendikalaşmadığı sürece patron ve uzantılarının bu şekilde davranmaları normal bence. Bende dahil hiçkimse hakkını arayacak bir yetkili karşısında göremediğinden her geçen gün işçiye yüklenmeler, kanunsuz yaptırımlar (sözde kanuna uyduruyorlar bir şekilde) artarak devam edecektir. Sevgili çetin abi bu konu çok önemli ve senin bu konuda bir ilki başararak sendikalaşma ve tüm çalışan arkadaşları bir kurum altında toplanacağına inanıyorum. İşte o zaman 50 kural işcinin tarafına gececek. Sevgilerimle

ÇALIŞAN İŞİNDEN NASIL SOĞUTULUR?

Her hatayı eleştiren yönetici,

Çalışanların yaratıcı gücünü yok eder.

Oysaki topyekûn büyümek ancak

Yaratıcı gücü yüksek çalışanlarla olur.

( Versiyon )Lewis Lebr

Eğer ülkede İşsizlik varsa,

Severek çalıştığı işi kim bırakır da gider?

Giderse de neden gider?

Bu konu genel bir inceleme olup tüm Turizm de dâhil olmak üzere hizmet sektörünün genelini kapsamaktadır. Örneklemelerin ve anlatımın bir bölümü içinde yaşamış olmam nedeni ile Çelebi üzerinden yapılmıştır. Esasen Ahmet’in, Mehmet’ten Mehmet’in ise Hüseyin’den görünümde bir farkı yoktur.  

Bir kitap görmüştüm.

 “Çalışanları elden kaçırmanın 50 Muhteşem yolu.”

Bizim sektörümüz, kendine özel uygulamaları ile kitaptaki 50 maddeyi, 100 adet çok daha muhteşem maddeye çıkartabilecek bilgi ve beceriye sahip.

Gelelim konumuza. Örnek yukarıda da belirttiğim üzere Çelebi’ den. Son işyerimde çalışan arkadaşlarımla “Yöneticilik bir sanattır” isimli bir sohbet toplantısı yapmıştım. 2009 ve 2010 senelerinde. Sunumu bire bir hali ile dönemin Genel Müdürü Sn. Samim Aydın’ a göndererek müsaade talebinde bulunmuştum. Sorgusuz ve teşekkürle kabul etmeleri beni şaşırtmıştı.  Aldığım izni takiben aynı sunumu bilgilendirmiş olmak amacı ile Can Çelebioğlu Bey, Canan Çelebioğlu Hanımefendi ve İnsan Kaynakları Direktörü Derya Tekin hanıma da göndermiştim. Onlardan da menfi bir ses çıkmayınca şaşkınlığım katlanmıştı.

Geçen yazılarımdan biri için gelen bir yorumda yer alan,  “insanları konuşturmuyorlar” şeklindeki söze cevaben bir not düşmek istiyorum. Çelebi’ de Kimsenin hiçbir kimsenin konuşmasını engellediği yoktu bana göre. Tüm Çelebi yaşamımda arkadaşlarıma bunu anlatamadım. Hep kendimden örnek verdim. Usulüne uygun olarak patronlara her zaman fikrinizi hatta konulara veya uygulamalara itirazınızı ifade edebilirsiniz. Dinleyeceklerdir. Üst seviyenin bu tavrı bana özel değildi ya. Bundan çekinmeyin Yeter ki itirazlarınızı usulüne uygun yapın ve nezaketinizi koruyun. Buna rağmen konuşan var mı derseniz o,  yok ama bunun kabahatlisi de tabii ki patronlar değil. Alt ve orta seviyedeki çalışanlar fazlası ile suskunlar ( kibar olsun diye suskun kelimesini kullanıyorum) ve de her kuruluşta kraldan fazla kralcı bir, iki zihni evvel çıkar mutlak. Başka Şirketlerde de bunun farklı olduğunu zannetmiyorum. Genel şartlardan bizim sektör kuruluşlarını soyutlamak tabii ki mümkün değil.  Havaş’ ta Hikmet vardır, TGS’ de Hüseyin, İSG’ de ise Gülay hanım vardır zihni evveller familyasından.

Her ne ise beş yüz elli ila 600 arası genç yönetici kardeşimiz iştirak etmişti bu toplantılara. Daha sonra Metin Göksel ve Mesut Gökaşan arkadaşımız İstasyonlarımızın bulunduğu tüm havalimanlarındaki yöneticilerimizle bu sohbeti yaptılar ve iştirakçi çerçevesini genişlettiler. Bu sohbetin renklendirilmesi amacı ile kullanılan inek görselleri ile birlikte sunduğum metinleri konumuzla ilgisi neden sizinle paylaşmak istiyorum. Göreceğiniz üzere sunumda yer alan aşağıdaki iki paragrafta görüşünüze sunulan metinde şirketin uygulamaları bir şekilde zemmedilmektedir. Ve de bu tenkit yukarıda da ifade edildiği üzere şirket üst yönetiminin izni ile yapılmıştır. Bu nasıl bir kısıtlama ki?

“ İnsanların işyerimizden neden gittiklerini, neden kaçtıklarını bulmanız gerekir. Öncelikle bunu çözümleyiniz. Buna neden olan şartları uygun hale getirmek için üstlerinizden ısrarla talepte bulunmaya mecbursunuz. Kimse hiçbir sıkıntısı yokken, durduğu yerde ateşe veya kızgın kuma basmaz. Unutmayın ki uluslararası istatistikler işten ayrılan personelin yalnız % 25’nin akçeli konulardan % 75’nin ise yönetim hatalarına bağlı uygulamalardan ötürü işten koptuğunu belirtiyor. Küçük bir araştırma bu sonucun şirketimiz içinde geçerli olduğunu bize gösterdi.”

İnsanlardan yapamayacakları şeyleri istemeyin. Önce kendinizin bunu yapma durumunda olmanız halini değerlendirin. Sizi bir ayda toplam 24 gün çalıştırıp 15 gün gece nöbetine getirseler mutlu olur musunuz? Eğer ekipte bu personelin yerini tutacak başka biri mevcut değilse ve bu görevlendirmeyi zorunlu olarak yapma durumundaysanız, bu nitelikte insan yetiştirmemiş olmakta sizlerin yöneticilerin hatasıdır. Lütfen bunu iyi düşünün.”

Bildiğiniz üzere slayt’ lar da kayıtlı kısa metinler, konuşmacıya konuyu hatırlatma amacı taşır. Konuşmanın kalan bölümünün seyrini belirlemek konuşmacıya aittir. Önemli olan bir husus var ki oda konuşmalar esnasında üstleri astlara şikâyet eder veya çekiştirir duruma düşmemek olup iş yaşamında bu çok önemli ve dikkat edilmesi gereken bir husustur.

Bu konuşmaları yapmaya hazırlanan birine patronlarca veya Genel Müdür tarafından yol verilmesi ya onların iyi niyetli yaklaşımını veya “ bu ne söylerse söylesin, bizimkileri etkilemez, onlar zaten konuşmaz “ düşüncesinin bir tezahürüdür. Ben yine de verilen bu müsaadeyi iyi niyetli bir yaklaşım olarak yorumluyorum.

Gelelim “ Çalışanları İşyerinden Kaçırmanın 50 Muhteşem Yolu” na. Belirlenmiş olan 50 yöntemi de buraya almamız mümkün değil. Kendi düşüncemle şekillenen maddeler dışında, bu kitaptan aldığım başlıkları hafif değiştirip yakından tanıdığımı zannettiğim Turizm ve Sivil Havacılık sektörünün özel kokusunu biraz da olsa sıktım üzerlerine.

Bunun amacı yönetici olan / olacak genç kardeşlerimin DBE yayınlarının bu minik kitabından mutlak edinmeleri ve okumalarını sağlamaktır. Bu minik kitapta yazılı olan maddelerin tersini yapmayı becerebildiğiniz takdirde, sevilen ve sayılan bir yönetici olarak başarılı olacağınız kesin.

Hani işten ayrılan personelin % 75’i yönetim hatalarından ötürü kuruma arkasını dönüp gidiyordu ya. Gidenlere bir sorunuz lütfen. Aşağıdaki maddelerin içinden seçsinler bakalım. Kendi, nedenleri bunlar için de mevcut mu?  Bulamaz iseniz Burcu hanımın kitabını alsınlar. Güzel bir anlatımla süslenmiş toplam 50 madde var. Bu arada bu kitapçığı sizlere de önermiş olduğumu düşünüyorum.

1.     Çalışanlarınız ile yaptığınız ender görüşmelerde veya mümkün olan her fırsatta personelin yadırgadığı / benimsemediği tüm uygulamaların patronun emri ile yapıldığını ısrarla belirtin. Onlar size “ Peki de siz ne işe yararsınız” diye soramayacaklardır nasıl olsa.

2.     Çalışanları dinlemeyin. Gönderdikleri mailleri okumayın. Siz çok meşgul bir yöneticisiniz. İşiniz başınızdan aşkın. Bu yetmezmiş gibi bir de çalışanlarla mı uğraşacaksınız.

3.     Çalışanların da bir sosyal yaşamı olduğunu hiç dikkate almayın. Çalışma saatlerini uzatın. Az uyusun, çok çalışsınlar. Evdekilerin onun işte olduğunu bilmeleri yeterli.

4.     İş kanunu dâhil tüm mevzuatı kendinize göre yorumlayın. İşinize geldiği zaman mevzuatı öne sürüp, işinize gelmediği zaman çalışana “ siz bilirsiniz? “ deyin. Bu siz bilirsiniz’ in ne anlama geldiğini arif olan çalışanlarınız nasıl olsa anlayacaktır.

5.     Çalışanlarınızın sizin tarafınızdan kiralanmış bir makine olduğunu düşünün. Makineler çalışır. Yağını suyunu zamanında koyun.. Kontağı açınca çalışacak, kapatınca duracaklardır.

6.     Çalışanlarınıza kesinlikle güvenmeyin. Tüm diğer insanlar gibi onlarda dünyaya sizi aldatmak için gelmiştir. Siz çalışanlara güvenirseniz bu bulaşıcı hastalık astlara da geçecektir. Aman dikkat edin.  İş yerinizde dostluk ve arkadaşlık rüzgârı esmesin.

7.     Haklarını sorgulayanları, bu kötü huy yaygınlaşmadan diğerlerine emsal teşkil edecek şekilde susturun. Masum bir isteği isyan olarak görmek ve cezalandırmak suretiyle ortama tam hâkim olabilirsiniz. Bu konuda hoşgörülü olmayın.

8.     Çalışanlarınızı sık sık işten çıkartmakla tehdit edin veya ettirin. Bu tehdidi sizin yerinize zevkle yapacak bir yönetici bulmanız zor olmayacaktır. Size yaranmak için bu ulvi görevi üstlenmeye meraklı hayli astınız olmalı.

9.     Çalışanların dedikodu yapmaları için uygun zemini hazırlayın. İş yerinde her şeye ““Gizli “ damgası vurarak bunu başarabilirsiniz. Bu yöntemin amaca uygunluğu belgelenmiştir. Yine de herkes her şeyi duyar ve bilir. Açığa vuramaz.

10.  İşten çıkarttığınız personel için bir tören düzenleyin. Bu insani ve duygusal bir ilişkidir. Orada yapacağınız duygusal konuşmada aranızdan ayrılan eski çalışanlarınız için  “kovulanlar “ sıfatını kullanın.

11.  Siz çalışanları tanımaya mecbur değilsiniz. Onlar sizi tanımalı. Örneğin organizasyon yapısı ile size bağlı olarak yedi sene gibi uzun bir süre şirketinizde çalışmış bir personelin sizi hiç görmemiş olması doğaldır. Onunla, İşten çıkartılması sonrasında yapılacak olan törende tanışabilirsiniz. Bu bile onun için bir lütuf olacaktır. Tabii nezaket gösterip davetinizi kabul eder ve törene katılırsa. Etmez ise “ bozguncudur ve iyi ki de kovulmuştur.

12.  Her sene çalışan memnuniyeti anketi yapın. Ama bu araştırma sonucunda hiçbir aksiyon almayın. Toplantılarda işinize gelen sonuçları paylaşırsınız.

13.  İnsan Kaynakları ünitesinin kapısına “ Personel Giremez “ yazın. ( Bu yazı bir şirkette mevcuttu. Yok diyene on şahit ve muhtemelen resim de gönderebilirim. Resim çektiğimizi söyleyince yazıyı kaldırmışlardı.)

14.  Tüm süreçler kapalı bir kutu içinde veya yalnız itimada şayan gördüğünüz bir tek yöneticinin bilgisi dâhilinde belirlenmeli, gelişmeli ve uygulanmalıdır. Şeffaf olmaya diğer yönetici hele hele çalışanların görüşlerinin alınmasına asla gerek yoktur.

15.  Bazı uygulamalar popülaritenizi artırır. Özellikle İnsan Kaynakları Uygulamalarına Alman ciddiyeti ile başlayın. Nasıl olsa Türk gibi bitirmeyeceksiniz. O anda hangi projenin prim yapacağını düşünüyorsanız ona saldırın. Sonuç alınması önemli değil zira kimse size bunu sormaya cesaret edemeyecektir. Bu üniteye hiçbir çalışanın güven duymasının gerekli olduğu düşünülmemelidir. .

16.  Şirketin organizasyon yapısını sık sık değiştirin. Başarısız olursa bir daha değiştirirsiniz. Unutmayın ki bu çalışmanın dışarıdan bir kuruluşa yaptırılması halinde ortaya daha tarafsız bir yapı konulabilecektir. Bir üst Yönetim temsilcisi neyin nasıl yapılacağını çalışmayı yürüten firmaya fısıldar nasıl olsa.  Çalışmanın sonucunda size  “ Bu paralar neden böyle sarf ediliyor” diye bir sual sorulmayacaktır nasıl olsa. Bir haddini bilmez buna tevessül ederse, bu kesin olarak bir isyandır.

17.  Sene başlarında yapılan ücret artışlarının izahı ve performans çalışmaları da dâhil hatta başta olmak üzere sistemi en karmaşık ve anlaşılmaz hale getirin. Çalışanların hiçbir şey anlamamalarına özen gösterin. Nasıl olsa çalışanlarınızın sorgulama alışkanlıkları yok

Sayın. Patronlar ve Saygıdeğer Genel Müdürler.

Eminiz ki mal sahibi ve vekili olarak sizler böyle davranmazsınız.

Yöneticilerinize söyleyin lütfen.

Kendilerine dikkat etsinler.

Kraldan fazla kralcı olmanın alemi yok.

Böyle davrananlar mevcutsa, bir törenle geçmiş hizmetleri için teşekkür edin ve şirketteki görevinden de affedin.

Böylesi herkes için daha hayırlı.

ÇALIŞAN İŞİNDEN NASIL SOĞUTULUR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (46)

eleman ~ 11 yıl önce
4 farklı şirkette çalıştım ve en az 10 farklı şirketle görüştüm. ailem ve çevrem ağırlıklı olarak bu sektörde ve her mevkideler. rahatça diyebilirim her şirketi anlatmışsınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bence ~ 11 yıl önce
TGS YER HİZMETLERİ A.Ş. nin Rizeli yönetimini anlatmışsınız. Rizeli olanlar dışındaki tüm personele uygulanan yukarıdakilerin tamamıdır. Hayret ettim bu kadar detaylı anlatılmasına....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP BENCE ~ 11 yıl önce
Bu yazı detayı kapsamıyor krdş. Elalem kitap yazmış bunların dışında33 madde daha var. Hepsine de iş yaşamında rastlanıldığına eminim.Bu şablon ne tuhaftır ki, hepsine uyuyor. Bunun Çelebi' si, TGS' si yok.İstanbullusu, Rizelisi hiç yok. Saygıdeğer yöneticilerimizin konuya bakış açıları ile ilgili bir husus bu. Bakalım patronlar ne zaman Yöneticiliğin bir sanat olduğunu görüp bu konudaki eğitimlere önem verecekler. İyi akşamlar diliyorum.
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
ONURAİR'i anlatmışsınız...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP Rumuzsuz yorum ~ 11 yıl önce
Arkadaşım, Ben hiç bir Şirketi anlatmadım. Yaşadığım bir iki örneği son çalıştığım şirket üzerinden şekillendirdim. Ve ifade ettiğim üzere " Bu şablon bir çok şirkete uyacaktır" Ama az ama çok.APH'da yazmaya hazırlıksız girdiğim için bir çok şirketimizle ilgili bilgiye sahip değilim. Onur Air' de bunlardan biri maalesef. Ancak dilime ve beynıme yapışan bir sözü tekrarlamak isterim. " Daha iyisini bulana kadar en iyi iş sahip olduğunuzdur.03 Haziranda siteye girecek yazımı okuyunuz. Son bölümü hepimizle ilgili.İyi hafta sonları diliyorum.
Tebrikler ~ 11 yıl önce
Çetin bey çok güzel yazmışsınız. Patronlar sorun istemedikleri için genelde müdürlerini sorun çözen değil, personelini ezen kişilerden seçiyorlar. Bizde yöneticilik çoğunlukla malesef patronların en yağcılarından seçiliyor. Çalışkanlığıyla, bilgisiyle bir yerlere gelenler de fazla barınamıyor. Sky havayollarında tam tez konusu olacak şekilde yönetiliyor. Hele bir on aydır alamadığınız maaşınızı sormaya kalkın! Ayrılsam deseniz hiç para vermiyorlar. Ne SHGM ne TALPA burada çalışanlarla ilgilenmiyor. Hatta ne acıdır ki Airporthaber bile sansür uyguluyor. Sky hakkında çıkan bir habere yorum yazılamıyor. Maaşlarla ilgili haber yapılmıyor. İyi çalışmalar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TEBRİKLER ~ 11 yıl önce
İyi geceler diliyorum. Şu anda sizin SKY ile ilgili verdiğiniz bilgi APH' a girdi. Bu konuda APH Yöneticileri de bana hiç bir şey söylemedi.APH taraflı davransa haberi de yayınlamaması gerekir diye düşünüyorum. Ancak APH içinde hakaret vb..türlü söylemler bulunan yorumları yayınlamıyor.Tabii ki bu durum takdir edersiniz ki başkadır. Patronların veya tepe yöneticilerin orta seviyede yönetici seçimleri için bir şey söylemek mümkün değil. Dediğiniz gibi olmaları nedeni ile mi seçiliyorlar veya seçildikten sonramı ifade ettiğiniz gibi oluyorlar bu durum net değil. Tabii ki sonucu yaşayan çalışanlar için bu fark etmiyor. Allah kolaylık versin değerli arkadaşım.
Süper yazı ~ 11 yıl önce
SKY Havayollarını anlatmışsınız sanki :D Tebrikler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SÜPER YAZI ~ 11 yıl önce
Biz birbirimize benzeriz kardeşim. O şablon bir çok yere bire bir uyar. Teşekkür ediyorum.
A Kapısı ~ 11 yıl önce
Vaktiyle Antalya Çelebinin istasyon müdürü ne bazı dertlerimi iletmiştik. Her ay yapılan ama saadece zaman kaybı olan personel toplantısında. Başka bir departmandaki personelin yaşadıkları sıkıntıdan dolayı ben utanıyorum dediğimde müdürüm de "kimseyi silah zoruyla çalıştırmıyorum. Beğenmeyene aha A KAPISI orada" demişti. Müthiş çözüm odaklı bu toplantılar devam etti durdu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP A KAPISI ~ 11 yıl önce
Toplantılar, vakit gecirmenin usule uygun yolu. Üstlere " toplandık, görüştük " demek yeterli. Her yerde aynı. Saatlerce yapılan toplantılarda alınan karar sıfır. Sonuç. daha büyük bir sıfır. Beğenmezseniz "İşte kapı" Bunun içinde patronları suçlamak doğru değil galiba. Onların yaptığı toplantılarda aynı minvalde ise o başka.Selamlar.
SHGM ~ 11 yıl önce
Çetin bey; Yüreğinize sağlık, keşke sizinle aynı fikre sahip birkaç yönetici olsaydı, az adamla çok iş yapma, az masrafla çok para kazanmanın en kolay yolu ırgatları kullanmaktır. (kullandığım kelime için kusuruma bakmayın tam olarak adlandırmaya çalıştım) Sisteme müdahale edebilmenin en kolay yolu tabiki medyayı kullanmaktır. Çalışan (emekçi) haklarını düşünen bir kurumun bu duruma müdahale etmesi gerekmiyormu? Sendikalaşmaya çalışanların bu ülkede nelere maruz kaldıklarını hepimiz biliyoruz, insanlarımız istatiksel açlık sınırının altında ücretlerle çalışıyorlar nasıl memnun kalsınlar ki çalışma şartlarından. APU, JET A-1 ve radarların arasında saatlerce çalışıyorlar çürüyüp gidiyorlar durumun farkında bile değiller.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SHGM ~ 11 yıl önce
Arkadaşım, Sağolun. Teşekkür ediyorum. Kendi görüşüme göre ücretlerinizle ilgili yazdığım yazı 3 Haziran günü APH girecek. Onu okuyunuz sonra haberleşelim. Hoşa gitmeyebilir, Ancak bire bir doğrudur.Olmayacak dualara amin demenin alemi yok.O yazı ile ilgili görüşlerinizi yazmanız için 1000 vuruş yetmez ise [email protected]' a yazabilirsiniz.Çok sevinirim. Hatta yüz be yüz de görüşebiliriz. Selam ve sevgilerimle.
ÇHS'liden; ~ 11 yıl önce
Çetin Bey Merhaba, Uluslararası bir firma, kariyer imkanı, profesyonelce bir yönetim anlayışı diye bizlere anlatılan ve bizim de yeni personellere anlattıklarımızın gerçekte öyle olmadığını malesef acı bir şekilde öğrendim. Türkiye'nin alanında lider, uluslararası hizmet sunan bir firmasında kariyer dediğiniz bir insanın iki dudadığının arasında, iş akdinizin feshedilmesi düşünülüyorsa sudan sebepler aranır oluyor, iş kılıfına uyduruluyor bir şekilde (detaylandırmayayım burada), sistem öyle güzel işletiliyor ki sözde profesyonelce bir yönetim ile yıllarınızı verdiğiniz, evinizden ailenizden çok vakit geçirdiğiniz, Çelebim dediğiniz işinizden ayrılmak durumunda kalıyorsunuz. Tek üzüntüm ÇHS'ye vermiş olduğum onca yıllarım... Saygı ve sevgilerimle.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP CHS'LİDEN ~ 11 yıl önce
Maalesef haklısınız. 55 senelik kuruluşun daha profesyonel ve saygılı olması gerekir. Anlatılan ile yaşanılanlar farklı. Dikkat ederseniz herkes kendi işinden şikayetçi.Memnun olan yok gibi. Çelebiyi de ğlkenin genel şartlarından soyutlayamazsınız. Üzülüyoruz. Çalışırken söyleyebildiklerimi burada yazıyorum. İyi ki herkese ifade etmişim. Yoksa yazamazdım da.Yazıyorsunuzda ne olacak sualinin cevabını bilemiyorum. Çünkü Çelebi' de maalesef birlik ve beraberlik mefhumnu yok.Çelebiye vermiş olduğunuz yıllar iyi veya kötü size bir şeyler kazandırmıştır. Böyle bir tecrübe yaşadıktan sonra rastlayabileceğiniz çok şeyi rahatlıkla yorumlayabilirsiniz. Buda bir tecrübedir.Esen kalın. Sevgilerimle.
sorular ~ 11 yıl önce
Bir de THY ni anlatan yazi yazar misiniz mesela sizin calistiginiz donemlerde THY nasildi simdi nasil? Sizin zamaninizda torpil nasil oluyordu nasil haklar yeniyordu simdi nasil? Sizin zamaninizda part time calisanlar gibi ogrenci olup da kac tane torpilli kadrolu olarak ise basladi? Biz neden kadrolu olarak baslayamadik? Biz maalesef THY'de yillar sonra ogrendik bunlari !!!! Ayrica bu sektorde Celebi,Havas'da inanilmaz somuru,hak yeme,3 kurusa,haksiz,hukuksuz insan calistirma pardon suyunu cikarip,ezme var bunu siz de biliyorsunuz..Bunu bile bile neden Celebi gibi 11 ayda bir calisanlarini yoneticiler haric tabii ise cikis giris yaptiran, ikramiye,pas bilet,mazeret izni vs vermeyen veya veriyorsa da burnundan getiren ,calisan sirkulasyonunun oldukca fazla oldugu bir sirkette yoneticilik yaptiniz ? Bu ulke ve boyle sirketler,kurumlar ve yoneticileri calisanlarini disardaki issizlikle korkutarak ,hep kotuyu ornek vererek,somurerek,ezerek, onlardan aldiklari ahlarla nereye gidecek???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SORULAR ~ 11 yıl önce
Bir iki ay içerisinde sizin gibi bir arkadaşımız daha beni sorgulamaya merak sarmıştı.. Onu cevapladığım için sizi de cevaplıyorum. Siz belki de " o" sunuz. Onu THY' den tanıyanlara sormuştum. Aldığım bilgilerden sonra kendisini cevapladığıma üzülmüştüm. THY ile ilgili yazı yazmaya kalksam eminim size hitap etmez. Çok ayrı yerlerdeyiz. Herkes herşeyin hakkı olduğuna inanıyor. Acaba öylemi? Çelebi' de ne yaptığımı oradaki arkadaşlarım bilir. İcracı olmadım ve Yöneticilik yapmadım. İşe girerken yaptığım anlaşma böyleydi. Çalışan devir hızının fazla olması önce işe gireni ilgilendirir. Sahi, siz oraya girmek istediniz mi? Ülkeyi ve Kurumları sizin gibiler kurtarabilir. Şanssızlık hiçbir yerde sizin farkınıza varmamışlar. Beni bırakın kimse varmamış. Eğer " o " sizseniz Ankaradaki yeni işinizde rahatmısınız? Yoksa oradan da ayrıldınız mı?Bu kaçıncı işiniz? Arkadaşım, beni çökertmek sizi diklendirmez. Kaldıki bu tür notlarla bunu da yapamazsınız. Siz eski ile uğraşmayı bırakın. Önünüze bakın. İlerinize bakın. Bakın, başarılı olun ki sizi fark etmeyenler utansın. Ben de tabii ki. Yine de hoşça kalın.
Çelobi ~ 11 yıl önce
Çelebi ve diğer firmalardaki arkadaşlarımız sendikalaşmadığı sürece patron ve uzantılarının bu şekilde davranmaları normal bence. Bende dahil hiçkimse hakkını arayacak bir yetkili karşısında göremediğinden her geçen gün işçiye yüklenmeler, kanunsuz yaptırımlar (sözde kanuna uyduruyorlar bir şekilde) artarak devam edecektir. Sevgili çetin abi bu konu çok önemli ve senin bu konuda bir ilki başararak sendikalaşma ve tüm çalışan arkadaşları bir kurum altında toplanacağına inanıyorum. İşte o zaman 50 kural işcinin tarafına gececek. Sevgilerimle

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÇELEBİ ~ 11 yıl önce
Merhabalar, Hak arayacak kimseyi bulamamak yapının özelliği. Esasen Patronlar dışında yetkili olmadığından, başka hak aranacak mercii olmaması doğal.Haftaya 03 Haziran yazımı lütfen okuyunuz.Sendikalaşmayı ondan sonra yazışalım.50 kuralın çalışandan yana olması için değil Çelebi'nin Türkiyenin bu konuda çok yol alması gerekiyor. Teşekkür ediyorum, haftaya görüş alışverişinde bulunmak üzere hoşçakalın.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000