15 Temmuz 2019, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • En yapilan kazada ayağı kırılan şoförle konuştum neden oldu bu kaza dedim.gozgore göre geldi kaza dedi. Araçtan bilinmeyen ses geldiğini rolantisiz gittiğini lastiklerin acil degismesi gerektiğini.aracin çok eski olduğunu altur yöneticilerine söylemesine rağmen hiçbir önlem almadı sonuç aşırı ısınmadan dolayi kaplama ön lastik balon yaptı bos yolda giderken patladı.suclu kim emniyet kemeri takmayan personel.yaw uçak düşse nedenini araştırmazlar emniyet kemeri takmadı öldü diye milleti suçlarlar. Yaticak yeriniz yok .yeni hal arnavutkoy e tasincakmis altur a verin ihaleyi kavun kabak taşısın cana geleceğine mala gelsin
  • Bu kafayla dünya'nın en büyük havalimanını yapsak ne? Aklı başında görülmeyecek olaylar nedense hep bizim gibi geri kalmış ülkelerde görülüyor ama kimsenin umurunda değil. Her şeyimiz sorunlu,sıkıntılı,ne kanun var ne kural ne uygulayan var ne uygulatan ne insanlık var ne vicdan. Dinimiz,kitabımız para olmuş. Bu olayda sorumlular kim ve haklarında ne gibi işlem yapıldı veya yapılacak acaba? Ben o kazada yaralananların yerinde olsam kim var kim yoksa alayına dava açardım. Tehditlere boyun eğmeyin,hakkınızı arayın yoksa da ağlamayın...
  • Bu tam bir faziaaaa...
  • sen yine dua et ucak kazası olmasın torpilliler once gm ye giriyor sonra canı sıkılıyor ben pilot olcam diyor kurula selam sabah mulakata hatır gonul sonra birer ikiser pilotculuk oynuyorlar isim vermeyelim kuduruyorlar sonra
  • Neden ben bu kazayı hiç bir haber kanalında veya bir anahaber bülteninde yani hiç bir multimedyada görmedim duymadım Airport haricinde?Olay basit kimin adamısın burası çok önemli;)
  • Ankara icin de durum benzer. Şoförler uykusuz kaliyor. Taahhüt firmaları az paraya az personel calistirmaya cok is yaptirmaya calisiyorlar. Kan emici patronların doyumsuzluklari bitmiyor.
  • Madem bu yazıyı yazdınız sayın yetkili havalimanı açılalı 3,5 ay oldu CEVATPAŞA servisi 6 defa yolda kaldı arıza yaptı yerine başka bir araç gönderildi Sayın Yetkili Servisi değiştirme zamanı geldi sanırım iyi günler
  • GALATASARAY 'A PARA LAZIM böyle bişey dururken personeli kim düsünsünnnn
  • Servis düzenlemeleri şefi Soner akın bey servis kullanmıyormuş. Alturdan Özel şoförlü araç talep Edip rahat ve konforlu şekilde gidiyormuş . Soner bey haklı çünkü servis şoförleri çok çalıştırıldığı için uykusuz ve servis araçları bakımsız canını tehlikeye atmıyor Soner bey !
  • Altur şöforlerinin çoğu ve altur bu konumdan anlŞılıyorki paradan başka bir şey düşünmüyor, yazık günah hem hakkıyla çalışan şöforleere, hemde personellere yazık, bide kemer zorunluluğu getirmişler kemerde kemer olsa... Pehh

Bunun neresini düzeltelim?

İstanbul Havalimanı’na personel taşıyan servis araçlarının peş peşe kaza yapması birikmiş bir çok şikâyeti gündeme taşıdı.

Aslında uzunca bir süredir bu konu personel tarafından bize, belki sorumlu amirlerine ve kendi konuşma gruplarında sıklıkla ifade ediliyordu. Şoförlerin yorgunluğundan tutun da eğitim eksikliğine, araç kullanım şekline ve daha birçok konuya ışık tutuluyordu.

Söyleniyordu söylenmesine ama bir işe yarıyor muydu? Tabi ki hayır…

Bizim ülkemizde ağır bir durum yaşanmadan tedbir alındığı görülmüş mü?

Neydi personelin şikâyeti peki?

Diyorlardı ki; Yeni havalimanı açıldı ve dolayısıyla yol uzadı. Toplu taşıma zaten sıkıntılı. 8 saat vardiya ise; gidiş geliş yol ile birlikte bu süre 11 saati buluyor. Yani neredeyse bir günün yarısı.

Devam ediyorlar ve diyorlar ki; Bizim servisimiz ücretli yolu kullanamıyor. Şirketimiz buna izin vermiyor. Bu da yolun daha da uzaması ve aralardan derelerden gidilmesine neden oluyor. Bu da zamanında yetişebilmek için de servis şoförünün bazı sınırları zorlamasına yol açıyor. (Ücretli yolun kullanılmaması bazı şirketlerde var)

Yine diyorlar ki; Şoförler uykusuz çalışıyor. Dinlenmeden yeni bir servise çıkıyor bu da tehlikelere neden olabiliyor. Uykusuz araç kullanmanın tehlikesi malumunuz…

Demeye devam ediyorlar; Şoförlerde eğitim eksikliği var ve bu hem seyahati zorlaştırıyor hem de davranış biçimlerine yansıyor.

Bitmiyor devam ediyor; Diyorlar ki, araçlar bakımsız ve sırf vakit kaybı olmasın diye araçların bakımları yapılmıyor. Konforu bir kenara bırakın, aracın hayati önem taşıyan kontrolleri bile yapılmıyor.

Dahası da var ama burada kesip tespiti yapalım…

Personelin şikâyeti neden önemli? Personel dışarıdan bir göz. Durumu daha iyi gözlemleyebilir ve aksayan yanları görebilir. Önemli olan dikkate alınması. Alınmış mı? Hiç öyle görünmüyor.

Son ciddi kaza bildiğiniz gibi Göktürk’te yaşandı. Personeli taşıyan araç devrildi, birçok personel yaralandı. Bazılarının durumu da ciddiydi.

Bu kaza neden yaşandı. Eğer gerçekse çok vahim. Aracın şoförü kurumunu uyarıyor. ‘Lastik kabak değişmesi gerekiyor' diyor. Ancak yaptığı uyarılar geçiştiriliyor ve kabak lastikle yola devam deniyor.

Ve o kabak lastik seyir halinde patlıyor ve otobüs devriliyor. İnanılacak gibi değil.

Bir diğer mesele; Şoförlerin yoğun ve uykusuz çalışması… Bir servis şoförünün sabah 4’te mesaiye başlayıp öğlen 1’de, sonra akşam 5’te ve son olarak gece 10’da servise çıkıp evine gece 1’de girdiğini düşünün. Yani bu adam toplasanız aralıksız 3 saat uyuyabiliyor. Dehşet verici değil mi?

Peki ya bazı şirketlerin maliyet hesabı yapıp ücretli yolu kullandırmaması ve servis şoförlerinin zamanla yarışmasını nasıl değerlendireceğiz?

Akla geliyor…

Adamın biri ‘kurban’ın nasıl başladığını anlatıyormuş: ‘çocuğu olmayan Hazreti Davut, Allah'a dua etmiş, 'Ya Rabbi bana bir kız çocuğu ver, onu sana kurban edeyim' demiş. Dua tutmuş Davut, kızının adını Ayşe koymuş, bir zaman geçmiş, çocuğun kurban edileceği zaman gelmiş, Hazreti Davut kızı yatırmış, tam boğazını kesip kurban edecekken Azrail, gökten bir keçiyle gelmiş, 'çocuğu bırak, al bu keçiyi kurban et' demiş’

Dinleyenlerden biri dayanamamış:

‘Yahu bunun neresini düzelteyim; Davut değil Hz.İbrahim; kız değil erkek; Ayşe değil İsmail; Azrail değil Cebrail; keçi değil koç’ demiş.

Burada da neresini düzeltelim? Servis şirketinin can güvenliğini yok saymasını mı? Şirketlerin üç-beş kuruşun hesabını yapıp şoförlerini Formula 1 yarışçısı gibi yarıştırmasını mı? Şoför sayısını artırıp insan gibi çalışma düzenini oturtmamış olmasını mı? Şikâyetleri yok sayıp insanların yoğun tempo mesai öncesinde rahat rahat işe gidip gelme hakkını elinden almasını mı? Hangisini?

Şoförlerin hızlı araç kullanması, aniden şerit değiştirmesi, trafikte agresif olmaları aslında işin derinine indiğinizde işverenden kaynaklandığı çok net belli oluyor.

Ümit edelim de bu son kaza ders olur da daha ağır bir kaza yaşanmadan gerekli tedbirler alınır. Siz maliyet hesabı yaparsınız ve anlık olarak şirketinizi kârda sanırsınız ama insan hayatından daha büyük bir kâr yoktur.

Bunun neresini düzeltelim?

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

Altur hal de mal taşısın ~ 5 yıl önce
En yapilan kazada ayağı kırılan şoförle konuştum neden oldu bu kaza dedim.gozgore göre geldi kaza dedi. Araçtan bilinmeyen ses geldiğini rolantisiz gittiğini lastiklerin acil degismesi gerektiğini.aracin çok eski olduğunu altur yöneticilerine söylemesine rağmen hiçbir önlem almadı sonuç aşırı ısınmadan dolayi kaplama ön lastik balon yaptı bos yolda giderken patladı.suclu kim emniyet kemeri takmayan personel.yaw uçak düşse nedenini araştırmazlar emniyet kemeri takmadı öldü diye milleti suçlarlar. Yaticak yeriniz yok .yeni hal arnavutkoy e tasincakmis altur a verin ihaleyi kavun kabak taşısın cana geleceğine mala gelsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
rezalet ~ 5 yıl önce
Bu kafayla dünya'nın en büyük havalimanını yapsak ne? Aklı başında görülmeyecek olaylar nedense hep bizim gibi geri kalmış ülkelerde görülüyor ama kimsenin umurunda değil. Her şeyimiz sorunlu,sıkıntılı,ne kanun var ne kural ne uygulayan var ne uygulatan ne insanlık var ne vicdan. Dinimiz,kitabımız para olmuş. Bu olayda sorumlular kim ve haklarında ne gibi işlem yapıldı veya yapılacak acaba? Ben o kazada yaralananların yerinde olsam kim var kim yoksa alayına dava açardım. Tehditlere boyun eğmeyin,hakkınızı arayın yoksa da ağlamayın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Faziaaa ~ 5 yıl önce
Bu tam bir faziaaaa...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ümit ~ 5 yıl önce
sen yine dua et ucak kazası olmasın torpilliler once gm ye giriyor sonra canı sıkılıyor ben pilot olcam diyor kurula selam sabah mulakata hatır gonul sonra birer ikiser pilotculuk oynuyorlar isim vermeyelim kuduruyorlar sonra

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A haber ~ 5 yıl önce
Neden ben bu kazayı hiç bir haber kanalında veya bir anahaber bülteninde yani hiç bir multimedyada görmedim duymadım Airport haricinde?Olay basit kimin adamısın burası çok önemli;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Abdullah Aksakal ~ 5 yıl önce
Ankara icin de durum benzer. Şoförler uykusuz kaliyor. Taahhüt firmaları az paraya az personel calistirmaya cok is yaptirmaya calisiyorlar. Kan emici patronların doyumsuzluklari bitmiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CEVATPAŞA SERVİS SORUNU ~ 5 yıl önce
Madem bu yazıyı yazdınız sayın yetkili havalimanı açılalı 3,5 ay oldu CEVATPAŞA servisi 6 defa yolda kaldı arıza yaptı yerine başka bir araç gönderildi Sayın Yetkili Servisi değiştirme zamanı geldi sanırım iyi günler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgsli ~ 5 yıl önce
GALATASARAY 'A PARA LAZIM böyle bişey dururken personeli kim düsünsünnnn

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Soner a. ~ 5 yıl önce
Servis düzenlemeleri şefi Soner akın bey servis kullanmıyormuş. Alturdan Özel şoförlü araç talep Edip rahat ve konforlu şekilde gidiyormuş . Soner bey haklı çünkü servis şoförleri çok çalıştırıldığı için uykusuz ve servis araçları bakımsız canını tehlikeye atmıyor Soner bey !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yalan ~ 5 yıl önce
Yalan
PARA. PARA ~ 5 yıl önce
Altur şöforlerinin çoğu ve altur bu konumdan anlŞılıyorki paradan başka bir şey düşünmüyor, yazık günah hem hakkıyla çalışan şöforleere, hemde personellere yazık, bide kemer zorunluluğu getirmişler kemerde kemer olsa... Pehh

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sen bir de turdem'i gör ~ 5 yıl önce
Altur yine iyi. Siz birde menşeii belirsiz turdem'i görün. Sabıkalı şoför bizde. 10 yaşında araçlar bizde. Koltuklar kırık emniyet kemerleri çalışmıyor. 140 la limana bir girişimiz var aklınız çıkar hey gidi heeyyy

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000