24 Mart 2014, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Yureginize saglik diyorum başka da birşey demiyorum :-)
  • YAHU SU AVRUPA THY dekı YONETICILERIN MAASINI BILIRMI ARADA BIR ISKONTOLU MAASIDA ACABA
  • Sayın, Çetin Özbey habom ve uçak teknisyenliği konusundaki hassasiyetiniz için size ve Sefa beye teşekkür ederim. Ancak merak ettiğim bir konu var, siz havacılıkla ilgili bir haber sitesinde köşe yazarlığı yapan kişilersiniz, burada yazdığınız olumsuzlukları Sayın Hamdi topçu veya İsmail demire ileterek neden bir röportaj yapıp, aldığınız cevapları burada yayınlamıyorsunuz ? Bu soruları onlara sorsanız da ne istiyor bu insanlar bizden, ne kötülük yapmışsızda bize bunları reva görmüşler öğrensek nasıl olur ? Teşekkür ederim.
  • Yazınız için teşekkürler Çetin bey. Skala oluşturan yöneticiler skalalarını kendilerine saklasınlar . Doğru veya yanlış 3 yılı dolan bütün habom emekçisi öyle veya böyle bu şirketten ayrılma planları yapıyor . Çalışan çoğu arkadaş bekar ama istanbulda evli çocuklu olup kirada olan teknisyen arkadaşlarımız var . 800 lira kira verip 1600 lira ile geçinen arkadaşlar . . .
  • ea 27 Mart 2014, Perşembe 15:04:03 Sinopta ev kirası ortalama 350 iken istanbulda 800 olması gibi bir şey bu. Önemli olan sizin kazandığınız para. ve onu nasıl kullandığınız. İsteyen ortaköyde boğaza nazır 2000 lira kira verir isteyen esenyurtta yüksek giriş dairede 350 liraya kombili dairede oturur. Sizin yaklaşımınıza göre o zaman istanbuldada yaşamayalım nasılsa sinopta kazandığımız asgari ücret bize yeter ? bu kısır döngü böyle gider. önemli olan kazanılan paradır. şahsi görüşüm... ŞAHSİ GÖRÜŞÜNÜZE SAYGI DUYARIM DA, " SİZİN YAKLAŞIMINIZA GÖRE.................." ŞEKLİNDEKİ İFADENİZİ YAZIMIN HANGİ BÖLÜMÜNDEN ESİNLENEREK YAZDINIZ. BÖYLE BİR FİKRİM VE GÖRÜŞÜM BİLDİĞİM KADARI İLE YOK. SYG.
  • Yazınızın, 2010 yılında thy nin typ politikasını değiştirmesi ile ilgili kısmını okuyunca duygulandım. Tekrar o günler aklıma geldi, duygularımıza ortak olmuşsunuz ve bizden biriymişsiniz gibi yazmışsınız teşekkür ederim. Yapılanlar unutulmamış. O 400 kişi ailesinden harçlık isteyemezken ha yarın başlarım diye istanbul gibi bir yerde kapatamadıkları evlerinin kiralarını ve giderlerini aylarca ödemeye mahkum edilmişti. Bu mahkumiyete engel olabilmek adına üst yonetimle toplantı talep etmiş ve kabul edilmiştik. Birkaç arkadaşla beraber ellerimiz ayaklarımız tireyerek gittik. Korkumuz evli ve cocugu olan arkadaslara oncelik tanınmasını saglayabilecek miyiz derdiydi. Hoşgörüyle karşılamışlardı. Anlayışlı insanlardı, rahatlamıştık. Ezilmiştik ama derdimizi anlatmıştık. Sonrasında 1,5 ay geçti ve telefonlar çaldı. Evli olanları tespit ediyorlardı. Sevindik onlar adına. Sonra alımlar yapıldı 10 15 kişi. Alınanlar adına ezildigimiz, titredigimiz kişiler degildi !
  • Atlas Jet tan kastınızın ATSTEAM olduğunu varsayarak maaşlar konusunda doğru bilgilendirilmediğinizi belirtmek isterim. SHYO mezunu tecrübesiz personel başlangıç maaşı yaklaşık 1000 USD karşılığı TL dir. 3000 USD ise ancak C/S olarak 3. yılını çalışan birisinin alabileceği rakamlardır. Bununda herşey yolunda giderse en az 2 yıl tecrübe sonrası lisans alıp tip kursu ojt shgm nin nazı niyazı derken geçen 1 yılın ardından C/S olması için gereken 3 yılında da sonrasında, toplamda 6. yılda ulaşılabilen rakamlar olduğunun bilinmesi gerekli diye düşünüyorum. Saygılarımla.
  • Hocam teknisyenler pilotlarin ardından en çok ihtimam gösterilen meslektir sektorumuzde. Isbilmez habomdakilerin yaptığı sacmaliklarla diğer sektör aktörlerini karıştırmayın lütfen. Yöneticilerinden yüksek kazancı olan birçok teknisyen biliyorum. Syglr
  • hava yollarının ödedikleri maaşlar noktasında büyük abartı var. söz konusu olan bütün firmalarda çalışan arkadaşım var. en çokta onur air e güldüm 600-800 $ ortalama maaşlar :D Ama bu ortalamalarda yönetici maaşlarıda varsa sözümü geri aldım :D
  • 1- Ben de o THY teknikte istihdam edilmek üzere istihdam edilmek üzere YALANLARIYLA. Bekletilip iyi olacak diye bel bağlayanlardan biriyim.(bel bağladım derken; lisans dır ingilizcedir bana düşen sorumlulukları tamamladım gerisi bunlarda...) 2- L1:1200 L2:1450 L3: 1800 olarak düzeltiniz 3-Şirket ve çalışan menfaat i için özet olarak yapılması gereken 3 yılını dolduran tüm habom personeli THY teknik aş şartlarına gelmeliki işyerinde huzur olmalı, aksi halde emin olun üçret farkı otomatikman statü farkı yaratacak ve teknik aş ve habom teknisyenleri arasında huzursuzluk yaratarak (bir çok örneği var ama kimseyi sıkmak istemiyorum (, özellikle buişte olmazsa olmaz olan team work sekteye uğratacaktır.

BU UÇAKLARI 24 SAAT KİM HAVADA TUTUYOR?

AMERİKADAKİ UÇAK TEKNİSYENLİĞİ İLE İLGİLİ İKİ LİNK ( ÜCRET VE DİĞER HUSUSLAR )YAZININ SONUNDA BULUNMAKTADIR.

Uçak Teknisyenlerinin mesleğe ilk atıldıkları zaman insanlığa verdikleri söz var. Uçak teknisyenlerinin yemini. Teknisyenlik mesleğinin önemini tam olarak anlamak için meslekten olmayanların önce bunu okuması gerekir. Linkini takdim ediyorum.  http://www.ucakteknisyeni.com/ucak-teknisyeni-yemini.html

Toplu İş Sözleşmelerinde yer personeline oranla bazı iş gruplarının daha fazla kollandığına ilişkin düşüncelerimizi eski dönemlerde sıklıkla dile getirirdik. Rahmetli İstasyon Başmüdürümüz İlhan Tufan iş yaşamımda gördüğüm ender yöneticilerdendi.  “ BAŞARILI İŞ GÜCÜ MUTLU İŞGÜCÜDÜR sözünü ilk ondan duymuştum. “Pilotluk, uçak teknisyenliği, vb meslek gruplarının çalışmalarında kendilerini tüm dikkatleri ile işlerine vermelerinin gerektiğini ve iş yerinde mevcut yönetimsel ve akçeli uygulamalar paralelinde oluşması muhtemel, geçim sıkıntısı başta olmak üzere her türlü gerginlik ve stresten mümkün olduğunca uzak tutulmalarının şart olduğunu ifade ederdi. Ve konuyu bizim itirazlarımıza bağlayarak THY’ nin bu konuda kuruma düşen görevi yapmaya çalıştığını söylerdi. Ve bir adım öte, uçak başında onarım veya bakımla meşgul olan teknisyen ve uçuşa giden kaptanlarla yer personelinin haklı olsalar dahi kesinlikle münakaşaya girmemesinin gerektiğini ısrarla belirtirdi. Konuya ilişkin görüşmenin kaptanın uçuştan dönmesini, teknisyenin ise işinin sonlanmasını takiben yapılmasını salık verirdi. Aksi davranışlarımızı takiben ortaya çıkması muhtemel olan bir olayın nedeninde yer alıp almamaktan da bağımsız olarak, olayın üzüntüsünü ömür boyu üzerimizden atamayacağımızı bir yaşanmışlardan bir örnekle anlatırdı. Kendisi İngiltere’de bulunmuştu. İngiltere’ de havayolu yönetimlerinin düzenlenen grup toplantılarında bahis konusu çalışanların ailelerine konunun önemini vurgulayarak bilgilendirdiklerini anlatırdı.

Uzun seneler sonra,  Uçak Bakım 850CK0002 sayılı Uçak Bakım ve Çevre dokümanındaki şu söz dikkatimi çekti. “Uçak bakımında teknisyenin önemi unutulmamalıdır; Göz, kulak, beyin, duygusal stres, bedensel yorgunluk, dikkat, uyku, beslenme, solunum, öğrenme ve unutma gibi insanı insan yapan özellikleri de mutlak dikkate alınmalıdır.” yazıyor bu kitapçıkta. Umarım Sn. Topçu ve ekibi’ de bu yaklaşımın yer aldığı dokümanı Türk Hava Yollarından ayrıldıktan sonra görmezler.

Rahmetli İlhan Tufan Amerika’da tahsil yapmamıştı. İki üç fakülte de bitirmemişti. Ancak rahmetli annesinden yönetici olarak doğmuştu. Nurlar içinde yatsın. Bu vesile ile kendisini anmış olduk. Bize öğrettiği her şey için şükran borçluyuz.

Bana göre Teknik ünite havayolunun kalbi. Tabii ki bu ünitede çalışan mühendis, teknisyen ve diğer görevlilerde bu kalbin sistemli çalışmasını sağlayan güvenilir uzman eller ve kafalar.  Teknik ünitenin belkemiği olan teknisyenlere bu anlatıma uyan bir önemin verildiğini söyleyebilir miyiz bir bakalım?

THY Teknik A.Ş ( Bundan sonra yazıda THY olarak geçecektir ) 2010 yılının ilk yarısında teknisyen alımı için gazetelere ilan vermişti. Ve de sınav ve mülakatlarda başarılı olan 400 kişi Teknisyen Yetiştirme Programından ( TYP )  geçirildiler. Başarılıydılar, ama nedense iş başı yapamadılar. Onlara fazla izahat verilmesine gerek yoktu. Yalnız bekleyeceksiniz dediler ve onları iş başı vermeden beş, altı ay beklettiler. Tabii ki personel de THY’ da işe başlayacağını düşünerek sessiz kaldı. İşsizliğin yoğun olduğu ülkemizde THY’ de istihdam edilmek için bir süre beklemek aslında çok fazla rahatsız edici değildi. Herkes bekleme sürecinde yaşam çarkını çevirecek önlemleri boyları yettiğince aldı ve bekleme moduna geçti. Gel gelelim 2011 yılının ikinci yarısında THY Habom diye bir şirket kurdu. Bunu yaparken her ne kadar amaçlanan Hava iş’i bitirmek ise de milli havayolunun bu yoldan daha ucuz istihdam sağlamayı da hedeflediği ayan beyan belliydi.  

Ve de THY / İşkur tarafından sertifikalandırılmış ve THY ‘ de istihdamı bekleyen bu 400 kişiye bir sürpriz yapılarak Habom’da işe başlayacakları bildirildi. Tabii ki insanlar şaşkındı. Öncelikle itirazlar yükseldi ise de vaatler, hafiften kulak çekmeler insanları biraz da zorunlu olarak Habom’a yöneltti.

Bu personele verilecek ücretlerin ilanından sonra seslerin daha da yükseleceği tabiiydi. Yükseldi de. Lise ve lise mezunu 1450.00 2 yıl süreli meslek yüksek okulu mezunlarına  1650.00  TL, 4 yıl süreli, fakülte eğitimi görmüş olanlara  1 850  TL, Sivil Havacılık Yüksek okulu mezunu olanlara ise  2.050 TL/ ay tutarında maaş verilecekti. İlan edilen buydu. THY işvereni ülkedeki işsizliğin yarattığı ortamı istismar ederek, yönetim mantığı ile bağdaşmayan bir sistemle insanları çalıştırmayı kafaya koymuştu bir kere. Bu insanlar bu paralarla ne süre çalıştılar tam bilemiyorum. Bildiğim bir tek şey var ki, Yine THY’ nin ortağı olduğu TGS’ deki üç senelik vasıfsız yükleme boşaltma işçisi kardeşimiz meslek yüksek okulu mezununu Teknisyenin Habom’ daki işe giriş gelirine yakın bir ücretle çalışıyordur.

Tabii ki insanlar isteselerdi, Habom’ da çalışmayı kabul etmeyebilirlerdi. Ancak 2011 yılının Ağustos ayına gelinmişti. İlk müracaat tarihi itibarı ile bu kitle neredeyse sekiz aydır iş başı yapmayı bekliyordu. Üstelik bu sürede çarkın dönebilmesi için borç altına da girmişti bazıları. Şimdi bundan vazgeçip yeni iş arayışına girmek daha büyük bir maceraya atılmak demekti ki, ülkedeki işsizlik bu tabloyu daha korkutucu hale sokuyordu. Bu noktada çaresizlik kelimesini kullanmak yanlış olur veya insanları rencide eder mi bilemiyorum?

Sonuç Habom çalışmaya başladı. THY sistemin tam sendikasızlaşmasını sağlayamadı. Ancak Sendika yönetiminin değiştirilmesinde olmaması gerektiği kadar etkin rol oynadı. Hava İş sendikasındaki yönetim nöbeti başka bir ekibe devredildi. Habom çalışanları ise başka bir sendikaya üye oldular vs. Yarın o da değişir. Hava İş’in bu günkü yönetim ekibi de. Ne de olsa mahkeme kadıya mülk değil. Bu konuya başka bir yazıda çok geniş olarak değineceğim. Evet, bu tablo gösteriyor ki THY Yönetimi şirketi sendikadan tam olarak arındıramadı. Ama daha ucuz istihdam sağlama konusunda kendisi açısından yüzde yüz başarı sağladı.

Şimdi kısa bir özetle bu başarı dediğimiz bu olgunun bütününü biraz didikleyelim.

Habom’ da çalışmaya personelin işinde ihtisaslaşması, deneyim kazanması adına hiç bir şey yapılmadı demek yanlış olur mu? Bunu en iyi Habomcular bilir..Bu şirketin mensupları THY teknisyenlerinin yanında fosseptik çekimi, yağlama ve kapak açma gibi teknisyenlikle ilgili ancak önemli bir vasfı gerektirmeyen bir anlamda yan hizmetleri görmeğe başladılar. Yani işin hamallığını yapıyorlar. Halen öyle devam ediyorlar. ATA Havalimanında bir THY uçağının bakımında hem HABOM teknisyenleri, hem de THY teknisyenleri görev yapıyorlar. Tabii ki Habom görevlileri bu çalışmada henüz meslekte pişmemiş olmaları nedeni ile ön planda değiller. Gel gelelin SAW Havalimanında her ne kadar küçük gövdeli diye tabir edilen THY uçaklarının bakımları yapılıyorsa da burada THY teknisyenlerinin bulunmaması şaşırtıcı. ATA’ da mesleki açıdan yeterli bulunmayan Habomcular SAW’ da yeterli görülüyorlar. Bir başteknisyenin en çok 10 teknisyenin yaptığı işleri kontrol altında tutabileceği noktasından hareketle SAW’ da kaç deneyimli ve yetkili başteknisyenin bulunmasının gerektiği de ayrı bir konu. Başka bir deyişle A meydanında yeterli görülmeyen insanlara B havalimanında aynı iş yaptırılıyor.

Bu ay Sendika tarafından yapılan ücret açıklaması ise aşağıda. Yöneticilerin değil ama okurların insafına yorumsuz sunuyorum.

Bu gün net 1650. 00 TL ücretle çalışan L1 Grubundaki bir teknisyen TIS’ın imzalanmasını takiben 1931. 00 TL / ay şirkette üç senelik hizmet süresini doldurmasından sonra ise 2197. 00 TL / Ay ücretle görev yapacaktır. Şu anda  net 1890. 00 TL ücretle çalışan L2 Grubundaki bir teknisyen ise TIS’ın imzalanmasını takiben 2150.00TL / ay, şirkette üç senelik hizmet süresini doldurmasından sonra ise 2650. 00 TL / Ay ücretle çalışır duruma gelebilecektir. Bu gün net 2435. 00 TL ücretle çalışan L3 Grubundaki bir teknisyen TIS ’ın imzalanmasını takiben 2690. 00 TL / ay şirkette üç senelik hizmet süresini doldurmasından sonra ise 3118. 00 TL / Ay ücretle istihdam edilecektir.  Bu ücretlere ilaveten ise 13 maaş ödemesi TIS ile karar altına alındı.

Bu arada bahis konusu uçak teknisyenlerinin ALMANYA’da nasıl bir ücret aldıklarını da bilmekte tabii ki fayda var. CAT A olarak değerlendirilen teknisyenin geliri brüt 2879.39 Euro ( 14 Mart kuru ile yaklaşık brüt 8.925.00 TL- 6.426.00 TL Net ) /  CAT B1 grubuna dahil olanların ise aylık geliri 4159.32 Euro ( 14 Mart kuru ile yaklaşık brüt 12.893.00 TL- 9283.00 TL Net )’dir.  Ve de her grup bir yılda 13 maaş alır. Bu + 1 maaşa isterseniz ikramiye diyebilirsiniz. On üçüncü maaş yukarıdaki hesaba dâhil olmayıp belirtilen rakamlara vardiya zamları, fazla mesailer de haliyle dâhil değildir.

Öbür tarafa EMİRATES ve QATAR cenahına dönmenin âlemi yok. Moral bozmaktan başka işe yaramaz. AMERİKA’DAKİ TEKNİSYENLERİN GELİRLERİNİ İSE YAZININ SONUNDA BULUNAN LİNKİ TIKLAYARAK GÖREBİLİR VE KONU İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ EDİNEBİLİRSİNİZ.

HABOM’u Türkiye’nin genel şartlarından soyutlamak tabii ki mümkün değil. Dolayısı ile Almanya’daki, Amerika’daki uçak teknisyen maaşları bizde neden yok gibi bir sual sormak mantık dışı. Bu nedenle biz kendi ülkemizde özel şirketlerde görev yapan uçak teknisyenlerinin gelirlerine bir bakalım.

Türk Hava Yolları’nın ortağı olduğu SUN EXPRESS uçak teknisyenlerinin 5000 USD gibi bir gelirlerinin olduğu biliniyor. Hadi bu şirketin yarısı Alman, olacak o kadar deyip geçelim.

PEGASSUS’a kafamızı çevirirsek, maaş bir tarafa şirketin teknisyenlerine nasıl ihtimam gösterdiğini ve onları nasıl yetkili kıldıklarını anlatmışlardı da inanmamıştım. Teknisyen grubunun kurumdaki saygınlığı en üst düzeyde ki bunun önemini takdir edeceğinize eminim.  Bu havayolumuzda görev yapan teknisyenler 4000 USD / Ay gibi bir maaş alıyorlar. Ve de yılsonlarında performansa dayalı bir prim uygulaması var. Tabii ki bu gelir senelerin deneyimine sahip Başteknisyenlerin değil. Bu arada teknisyen grubuna yaptıkları ödemelerden bağımsız olarak yalnız teknisyenler için değil sorumlu üst konumdaki çalışanlarına yaptıkları yetki devri ve bunun işyerinin yönetim kademesinde yarattığı huzur ortamı nedeni ile Sn. Ali Sabancı ve Genel Müdür Sertaç Haybat’ ı yürekten kutluyorum.

ATLAS JET’ de işe yeni giren lisanssız teknisyenin maaşı bu gün için 3000 TL, ancak linansını alır almaz bu gelir otomatik olarak 3000 USD’ ye yükseliyor. MNG’ de ise teknisyenlerin gelirinin 4000 USD civarında olduğu ifade ediliyor.

Habom’ dan ayrılan  18 teknisyeni bu gün istihdam eden ONUR AİR ’in personeline yaptığı ödeme ise 4000.00 TL/ ay. Tabii ki bu cümlede bir hata oldu. 18 Teknisyen bu 4000 TL maaşı alabilmek için Habom’ dan ONUR’ a geçti.

Nedenini pek anlamam ama üst yöneticilerin büyük bir bölümü kutu kutu oynamayı nedense çok severler. Düzgün yürümekte olan bir işin başına geçen yöneticinin ilk işi olmasa da kısa bir süre sonra yapmayı düşündüğü işlerin ilk sıralarında nedense yeni bir organizasyon yapımı gelir. Sanki yönetici olmanın olmaz ise olmaz şartıymış gibi. Bu yapılır ve de düzgün işleyen çark dönerken teklemeğe başlar. Hat bakımın Teknik A.Ş’ den alınıp THY’ ye bağlanması da bu hesaba uyuyor. Amaçlanan ise her hangi bir sendikal sorun ortaya çıktığı zaman grupların birlikte hareket etmelerini önlemek. Bu nedenle Habom ’u kuruldu. Durum ortada. Ama biz dünyanın en Güçlü Havayoluyuz diye övünen bir şirketin,  muhtemel sendikal bir oluşumun önlemi olarak Teknik gibi sistemin kalbi, anahtarı olan bir grup üzerinde oynayarak organizasyon şekillendirmesi mantığın alacağı bir tarz değil. En Güçlü Havayolu THY’ mi,  bunu doğrulamak veya yalanlamak beni aşar ama “  THY’ NİN SENDİKAL KORKU İLE ORGANİZASYON ŞEKİLLENDİREN TEK ŞİRKET “ OLDUĞUNU RAHATLIKLA SÖYLEYEBİLİR VE BU KONUDAKİ BİRİNCİLİĞİNİ KABUL EDEBİLİRİM. Yapılan organizasyonun sisteme vereceği zararları Safa Bey geçtiğimiz haftaki yazılarında yazmışlardı.

Havayolları büyüyor. Hem de hızla. Filolardaki uçak adetleri de aynı bu paralelde artıyor. Yaşanan pilot sıkıntısı ile birlikte tüm uçaklarımıza bakım hizmeti verecek teknisyenlerin adetsel yeterliliğinin tartışıldığı ortamda bu büyümenin tedirginliğe yol açıp açmayacağını düşünmek gerekir. Adetsel yeterlilikten daha önemlisi tabii ki Bursa, İstanbul, Kayseri ve Eskişehir’ de okumakta olan Teknisyenlerimize verilen eğitimin kalitesidir. Sonuçta çalışanlar mevcut Uçak teknisyenliğindeki mevcut adetsel eksikliği açık açık söylüyorlar. . Sektör tam anlamı ile sağlıklı bir şekilde  ( bütünü ile ) büyüyor mu sualini cevaplayabilmek zor.

Bu konu önemli ve de çok uzun. Eğer çalışma şartlarına, çalışma programlarına vb. hususlara girilirse bu yazı bir bu kadar daha uzayacaktır. Şu anda bunu yapmak istemedim. Bu hususlara ikinci bir yazıda bakacağız.

AMERİKADA UÇAK TEKNİSYENLİĞİ

http://work.chron.com/salary-airline-mechanics-9533.html   

http://www1.salary.com/aircraft-mechanic-salary.html

BU UÇAKLARI 24 SAAT KİM HAVADA TUTUYOR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (80)

Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Yureginize saglik diyorum başka da birşey demiyorum :-)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ISKONTO ~ 10 yıl önce
YAHU SU AVRUPA THY dekı YONETICILERIN MAASINI BILIRMI ARADA BIR ISKONTOLU MAASIDA ACABA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MERAK ? ~ 10 yıl önce
Sayın, Çetin Özbey habom ve uçak teknisyenliği konusundaki hassasiyetiniz için size ve Sefa beye teşekkür ederim. Ancak merak ettiğim bir konu var, siz havacılıkla ilgili bir haber sitesinde köşe yazarlığı yapan kişilersiniz, burada yazdığınız olumsuzlukları Sayın Hamdi topçu veya İsmail demire ileterek neden bir röportaj yapıp, aldığınız cevapları burada yayınlamıyorsunuz ? Bu soruları onlara sorsanız da ne istiyor bu insanlar bizden, ne kötülük yapmışsızda bize bunları reva görmüşler öğrensek nasıl olur ? Teşekkür ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP MERAK ~ 10 yıl önce
DEĞERLİ ARKADAŞIM. HERHALDE GÖRÜŞÜMÜ TAM ANLATAMADIM Kİ, YORUMLAR İÇİNDE BENİ KONULARINIZLA İLGİLİ ÜMİTSİZLİĞE DÜŞÜREN, ÜZEN GÖRÜŞLER YER ALDI. BU NEDENLE HERKESİ BİR ARADA YENİ BİR YAZI İLE CEVAPLAMANIN DAHA İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNDÜM. YENİ YAZI BU UÇAKLARI 24 SAAT KİM HAVADA TUTUYOR? ( II ) BAŞLIĞINI TAŞIYACAK. 30 MART GECESİ SAAT 00.10' DA SİTEYE GİRECEKTİR. KUSURUMA BAKMAYINIZ.TAKİBİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.
CVP MERAK ~ 10 yıl önce
DEĞERLİ ARKADAŞIM. HERHALDE GÖRÜŞÜMÜ TAM ANLATAMADIM Kİ, YORUMLAR İÇİNDE BENİ KONULARINIZLA İLGİLİ ÜMİTSİZLİĞE DÜŞÜREN, ÜZEN GÖRÜŞLER YER ALDI. BU NEDENLE HERKESİ BİR ARADA YENİ BİR YAZI İLE CEVAPLAMANIN DAHA İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNDÜM. YENİ YAZI BU UÇAKLARI 24 SAAT KİM HAVADA TUTUYOR? ( II ) BAŞLIĞINI TAŞIYACAK. 30 MART GECESİ SAAT 00.10' DA SİTEYE GİRECEKTİR. KUSURUMA BAKMAYINIZ.TAKİBİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.
hbm ~ 10 yıl önce
Yazınız için teşekkürler Çetin bey. Skala oluşturan yöneticiler skalalarını kendilerine saklasınlar . Doğru veya yanlış 3 yılı dolan bütün habom emekçisi öyle veya böyle bu şirketten ayrılma planları yapıyor . Çalışan çoğu arkadaş bekar ama istanbulda evli çocuklu olup kirada olan teknisyen arkadaşlarımız var . 800 lira kira verip 1600 lira ile geçinen arkadaşlar . . .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVPHBM ~ 10 yıl önce
HERHALDE GÖRÜŞÜMÜ TAM ANLATAMADIM Kİ, YORUMLAR İÇİNDE BENİ KONULARINIZLA İLGİLİ ÜMİTSİZLİĞE DÜŞÜREN, ÜZEN GÖRÜŞLER YER ALDI. BU NEDENLE HERKESİ BİR ARADA YENİ BİR YAZI İLE CEVAPLAMANIN DAHA İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNDÜM. YENİ YAZI BU UÇAKLARI 24 SAAT KİM HAVADA TUTUYOR? ( II ) BAŞLIĞINI TAŞIYACAK. 30 MART GECESİ SAAT 00.10' DA SİTEYE GİRECEKTİR. KUSURUMA BAKMAYINIZ.TAKİBİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.
BİLGİ TALEBİ ea ~ 10 yıl önce
ea 27 Mart 2014, Perşembe 15:04:03 Sinopta ev kirası ortalama 350 iken istanbulda 800 olması gibi bir şey bu. Önemli olan sizin kazandığınız para. ve onu nasıl kullandığınız. İsteyen ortaköyde boğaza nazır 2000 lira kira verir isteyen esenyurtta yüksek giriş dairede 350 liraya kombili dairede oturur. Sizin yaklaşımınıza göre o zaman istanbuldada yaşamayalım nasılsa sinopta kazandığımız asgari ücret bize yeter ? bu kısır döngü böyle gider. önemli olan kazanılan paradır. şahsi görüşüm... ŞAHSİ GÖRÜŞÜNÜZE SAYGI DUYARIM DA, " SİZİN YAKLAŞIMINIZA GÖRE.................." ŞEKLİNDEKİ İFADENİZİ YAZIMIN HANGİ BÖLÜMÜNDEN ESİNLENEREK YAZDINIZ. BÖYLE BİR FİKRİM VE GÖRÜŞÜM BİLDİĞİM KADARI İLE YOK. SYG.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
biz de oturalım ~ 10 yıl önce
boğaza nazır evi 2000tl'ye tutabiliyosan iyiymiş ver emlakçının adresi biz de oturalım
zero ~ 10 yıl önce
Yazınızın, 2010 yılında thy nin typ politikasını değiştirmesi ile ilgili kısmını okuyunca duygulandım. Tekrar o günler aklıma geldi, duygularımıza ortak olmuşsunuz ve bizden biriymişsiniz gibi yazmışsınız teşekkür ederim. Yapılanlar unutulmamış. O 400 kişi ailesinden harçlık isteyemezken ha yarın başlarım diye istanbul gibi bir yerde kapatamadıkları evlerinin kiralarını ve giderlerini aylarca ödemeye mahkum edilmişti. Bu mahkumiyete engel olabilmek adına üst yonetimle toplantı talep etmiş ve kabul edilmiştik. Birkaç arkadaşla beraber ellerimiz ayaklarımız tireyerek gittik. Korkumuz evli ve cocugu olan arkadaslara oncelik tanınmasını saglayabilecek miyiz derdiydi. Hoşgörüyle karşılamışlardı. Anlayışlı insanlardı, rahatlamıştık. Ezilmiştik ama derdimizi anlatmıştık. Sonrasında 1,5 ay geçti ve telefonlar çaldı. Evli olanları tespit ediyorlardı. Sevindik onlar adına. Sonra alımlar yapıldı 10 15 kişi. Alınanlar adına ezildigimiz, titredigimiz kişiler degildi !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ZERO ~ 10 yıl önce
TABİİ Kİ SİZDEN BİRİ GİBİ YAZACAĞIM. ÇÜNKÜ BEN THY' LİYİM. VE 33 SENEMİ VERDİM ŞİRKETE. SİZDEN BİRİYİM.
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Atlas Jet tan kastınızın ATSTEAM olduğunu varsayarak maaşlar konusunda doğru bilgilendirilmediğinizi belirtmek isterim. SHYO mezunu tecrübesiz personel başlangıç maaşı yaklaşık 1000 USD karşılığı TL dir. 3000 USD ise ancak C/S olarak 3. yılını çalışan birisinin alabileceği rakamlardır. Bununda herşey yolunda giderse en az 2 yıl tecrübe sonrası lisans alıp tip kursu ojt shgm nin nazı niyazı derken geçen 1 yılın ardından C/S olması için gereken 3 yılında da sonrasında, toplamda 6. yılda ulaşılabilen rakamlar olduğunun bilinmesi gerekli diye düşünüyorum. Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ANDROID ~ 10 yıl önce
YANİ GİRİŞTE 3000 tl DEĞİL 2000 USD ALDIKLARINI SÖYLÜYORSUNUZ.VE DE LİSANS ALMANIN ZORLUĞUNU BELİRTİYORSUNUZ. hAL BÖYLE İSE BİLE HİÇ OLMAZ İSE ÖNLERİNİ GÖRÜYORLARDIR. HABOMCULAR 1200 tl İLE GİRDİLER. HERHALDE 3 SENELERİNİ DOLDURMALARINA AZ KALDI. MUKAYESE EDİLMESİ ZOR. PAZARTESİ GÜNÜ BUNU TEKRAR SORACAĞIM. İKAZINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER EDİYORUM.
wolverine ~ 10 yıl önce
Hocam teknisyenler pilotlarin ardından en çok ihtimam gösterilen meslektir sektorumuzde. Isbilmez habomdakilerin yaptığı sacmaliklarla diğer sektör aktörlerini karıştırmayın lütfen. Yöneticilerinden yüksek kazancı olan birçok teknisyen biliyorum. Syglr

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP WOLVERİNE ~ 10 yıl önce
BU İHTİMAMI HİSSEDEMEMİŞ OLMAMI MAZUR GÖRÜN LTF. HABOMCULARI YETİŞTİRMEK İŞE ADAPTASYONLARINI SAĞLAMAK AÇISINDAN BİR ŞEY YAPILMADIĞINA İLİŞKİN BİLGİM VAR. ( EĞİTİM DAHİL ) AYAK İŞLERİNİ ( FOSSEPTİK VB...) YAPARAK NASIL TECRÜBELİ OLABİLİRLER Kİ.MÜDÜRÜNDEN FAZLA GELİRİ OLAN TEKNİSYENLERİN VARLIĞI ( MESAİLERİ İLE BİRLİKTE )KONUSUNDA BİLGİM VAR. ESKİDEN DE BU TÜR TEKNİSYEN ARKADAŞLARIMIZ VARDI. BANA GÖRE HAKLARIDIR. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
abartılmış ~ 10 yıl önce
hava yollarının ödedikleri maaşlar noktasında büyük abartı var. söz konusu olan bütün firmalarda çalışan arkadaşım var. en çokta onur air e güldüm 600-800 $ ortalama maaşlar :D Ama bu ortalamalarda yönetici maaşlarıda varsa sözümü geri aldım :D

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ABARTILMIŞ ~ 10 yıl önce
SİZİ GÜLDÜRDÜĞÜME MEMNUN OLDUM. HİÇ OLMAZ İSE YAZI MÜSPET BİR İŞE YARAMIŞ OLDU. ŞİMDİ HABOMDAN YENİ AYRILIP ONURA GEÇEN 18 ARKADAŞINIZLA GÖRÜŞÜN VE DE ONLARA SORUN MAAŞLARININ NE KADAR OLDUĞUNU. TABİİ Kİ BU GİRİŞ ÜCRETİ DEĞİL. ÖĞRENDİKTEN SONRA GÜLMEYE DEVAM EDİN. İSTERSENİZ SENİ KANDIRMIŞLAR DİYE BANA GÜLÜN.İSTERSENİZ BEN BU PARAYA NEDEN ÇALIŞIYORUM DİYE KENDİNİZE. KARAR SİZİN.
How about? ~ 10 yıl önce
1- Ben de o THY teknikte istihdam edilmek üzere istihdam edilmek üzere YALANLARIYLA. Bekletilip iyi olacak diye bel bağlayanlardan biriyim.(bel bağladım derken; lisans dır ingilizcedir bana düşen sorumlulukları tamamladım gerisi bunlarda...) 2- L1:1200 L2:1450 L3: 1800 olarak düzeltiniz 3-Şirket ve çalışan menfaat i için özet olarak yapılması gereken 3 yılını dolduran tüm habom personeli THY teknik aş şartlarına gelmeliki işyerinde huzur olmalı, aksi halde emin olun üçret farkı otomatikman statü farkı yaratacak ve teknik aş ve habom teknisyenleri arasında huzursuzluk yaratarak (bir çok örneği var ama kimseyi sıkmak istemiyorum (, özellikle buişte olmazsa olmaz olan team work sekteye uğratacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP HOW ABOUT ~ 10 yıl önce
KURTULUŞUN TEKNİK AŞ ŞARTLARINA DÖNMEKTE OLDUĞU KONUSUNDA SİZİNLE HEMFİKİRİM. SİZDEN ÖNCE BİR ARKADAŞIM İKAZ ETMİŞTİ. KENDİSİNİ CEVAPLAMIŞTIM. BENİM İLK YAZDIĞIM RAKAMLARDA SİZİN SÖYLEDİKLERİNİZLE AYNIYDI. SONRA BU KONUYU DAHA İYİ BİLMEYE MECBUR OLAN BİR ARKADAŞIMIZA KONTROL ETTİRDİM. O DÜZELTTİ. BU MEBLAĞLARI YAZDI. KENDİSİNE KIZAMIYORUM ZİRA ÖZEL BİR DURUMU NEDENİ İLE DEMEK Kİ KAFASI KARIŞIKTI.THY AYNI İŞİ FARKLI ÜCRETLE YAPTIRMA KONUSUNDA UZMAN OLMUŞ. BU NEDENLE İŞ BARIŞI DA EKİP ÇALIŞMASI DA SAĞLAYAMIYORLAR.TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
CVP HOW ABOUT ~ 10 yıl önce
KURTULUŞUN TEKNİK AŞ ŞARTLARINA DÖNMEKTE OLDUĞU KONUSUNDA SİZİNLE HEMFİKİRİM. SİZDEN ÖNCE BİR ARKADAŞIM İKAZ ETMİŞTİ. KENDİSİNİ CEVAPLAMIŞTIM. BENİM İLK YAZDIĞIM RAKAMLARDA SİZİN SÖYLEDİKLERİNİZLE AYNIYDI. SONRA BU KONUYU DAHA İYİ BİLMEYE MECBUR OLAN BİR ARKADAŞIMIZA KONTROL ETTİRDİM. O DÜZELTTİ. BU MEBLAĞLARI YAZDI. KENDİSİNE KIZAMIYORUM ZİRA ÖZEL BİR DURUMU NEDENİ İLE DEMEK Kİ KAFASI KARIŞIKTI.THY AYNI İŞİ FARKLI ÜCRETLE YAPTIRMA KONUSUNDA UZMAN OLMUŞ. BU NEDENLE İŞ BARIŞI DA EKİP ÇALIŞMASI DA SAĞLAYAMIYORLAR.TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000