17 Eylül 2018, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Tarafsız ve guzel yazınız için teşekkür ederiz burda açıklanmayan üstü kapalı konulara iyi deginmissiniz
  • teknik a.ş de çalışan taşeronlara zam verilecek mi. veya sözleşme olacak mı
  • size en net cevabi verirlerdi.neresi muamma anlamadim,yazmis olmak icin yazmayin sayin editor,herkes mecbur geciyor bunuda herkes biliyor.
  • Açık ve net söylemek gerekir ise TGS'den çok büyük kopuşlar oldu, İGA firmasına geçişte ve hala TGS şrketinden zam açıklaması yok.. Önümüzde ki günlerde ise IGA firmasına geçmek için fırsat kollayanlar var hakli olarak..
  • Havaş personelinin maaşına zam yapmış zaten bizde bir sıkıntı var TGS çok geri kaldı bu konuda...
  • Yazıyı yazmadan once Atlasglobal ve Onur Air'i bir arayip sorsaydin,nasil ve ne zaman tasinacaklarinin muamma olmadigini anlardin:)
  • En kısa zamanda çok tatmin edici iyileştirme yapılmalı yoksa eyvah para etmeyecek
  • THY'de bir çok taşeron var. Bunların hali ne olacak. Kadro yok, zam yok. Ekonomik krizden canımız çıkıyor. Biz ne yapacağız. Taşeronu konuşan yok.
  • Bütün şirketlerde baz maaş, kaptan maaşı olmalı. Ve tüm çalışanların maaşı buna endeksli olarak arttırılmalı. Mesela; F/O % 80, Kabin % ... gibi. Zam sadece kaptan maaşına yapılmalı ve otomatik olarak bütün çalışanlar da bundan pay almalı. Hiç bir sorun kalmayacaktır. Çalışanların hepsi de Kaptan maaşına zam yapılmasına taraftar olacaktır...
  • bozuntulari

Bu soruları kim cevaplayacak?

Son günlerde havacılık sektörünün en önemli gündem maddelerinden biri yeniden İstanbul Yeni Havalimanı oldu.

Açılışına 1 aydan biraz daha fazla zaman kala yeni havalimanı bir çok konuda medyada sıkça yer aldı. Hem İGA yetkililerinden açıklamalar yapıldı, hem tanıtım için önemli organizasyonlar dile getirildi. Ama bu gelişmeler yeni havalimanı ile ilgili bazı soru işaretlerini henüz gideremedi.

Neydi bu soru işaretleri peki?

Havalimanının açılış tarihinde herhangi bir sıkıntı yok, 29 Ekim’de açılacak burası kesin. Ancak Atatürk Havalimanı’ndaki tüm operasyon bir anda yeni havalimanına kayabilir mi? İşte burası çok önemli. Zaten Türk havacılığının en büyük oyuncusu Türk Hava Yolları yeni havalimanıyla ilgili kararını da tam olarak veremedi. Önce ‘biz sonra geliriz’ dendi, sonra ‘yok hemen geleceğiz’ dendi, son olarak da ‘parça parça taşınırız’ kararı alındı.

Yani önce 50’ye yakın uçakla gidecek yıl sonunda da tüm operasyonu taşıyacak. Bu süreçte seferlerinin tamamına yakınını Atatürk Havalimanı’ndan yapmaya devam edecek.

Peki 29 Ekim’den itibaren Onur Air, Atlasglobal gibi şirketler bütünüyle yeni havalimanına geçecek mi, yoksa onlar da Atatürk’ten bir süre daha operasyon yapabilmek için görüşmeler yapıyor mu? İşte burası da muamma.

Havalimanını gündeme getiren konulardan biri de işçi eylemi oldu. Burası aslında çok hassas ve her tarafa çekilmeye son derece uygun bir zemin. Nitekim öyle de oldu, tamamen destek verenler de çıktı eyleme karşı çıkıp aslında amacın farklı olduğunu savunanlar da…

Peki bunun net bir cevabı var mı, bana göre yok. Çünkü yüzlerce personel aynı anda organize olup bir eylem kararı alıyorsa bu üzerinde düşünülmesi gereken bir durum. Öncelikle şunu tespit edelim; çalışanların şikayetçi olduğu ve gerçekten düzeltilmesi gereken hususlar var mı; evet var. Peki bu işin içinde provokasyon olabilir mi? Buna da cevabım evet.

Çalışanların o eylemi yapmalarındaki tek sebebin servisin geç gelmesi nedeniyle yağmur altında beklemeleri şeklinde açıklamak fazla iyimserlik olur. Gerçekten büyük emek vererek mesai harcayanlar biraz servis bekledi diye böyle bir organizasyon yapmazlar diye düşünüyorum.

İşçilerin şikayet ettiği hususlar; uzun mesailer, yattıkları ortam ve iş kazaları gibi bir çok sebebi barındırıyor. Peki açılışa kısa bir süre kala bu eylemin yapılmış olması normal mi? İşte size bir soru daha. Mesela işçi temsilcileri bu gibi konular için İGA yönetiminden eylem öncesinde bir randevu talep etti mi? Bu hususları gündeme getirdi mi? ‘Görüşelim çözüme kavuşturalım yoksa eylem yapacağız’ denildi mi?

Şimdi buradan benim bu konu hakkında yönetimi savunduğum yada tamamen eylemin yanında olduğum sonucunu çıkaranlar olacaktır. Ben herhangi bir tarafa 100 puan verecek jüri üyeliğine soyunmuyorum. Buradaki soru işaretleri giderilsin istiyorum. O yüzden günü kurtaracak birkaç cümlelik açıklamalardan ziyade net ve ikna edici açıklamalar yapılırsa kimse kendi kendine bir sonuca varamaz.

O kadar çok soru var ki aslında yeni havalimanı konulu, bunları tek tek yazacak olsam herhalde haftalarca sadece bu konuya değinmem gerekir.

Son olarak cevabını merak ettiğim sorulardan biri de TAV ve TAV bünyesine bağlı çalışanların haklarının ne olacağı ile ilgili.

TAV’ın güvenlik personeli yeni havalimanında yerini alacak. Burası belli oldu. Peki güvenlikçilerden tutun da BTA’da, operasyonda, TAV’ın yönetim binasında çalışanların hakları ne olacak mesela?

İhbar tazminatlarını alabilecekler mi? Hepsi mi alacak, yoksa sadece yeni havalimanına gidemeyenlere mi ödeme yapılacak? Sani Şener’in tazminatlar kesinlikle herkese ödenecek dediğini biliyorum ama bu kararın henüz çıkmadığını da biliyorum. Bu kadar kısa bir süre kalmasına rağmen bekleyiş hala sürüyor.

Ayrıca TGS ve Havaş’tan yüzlerce çalışanın İGA’nın bir çok biriminde iş başı yaptığı ile ilgili de ciddi söylentiler var. Hatta şirket yönetimlerinin bu durumdan çok rahatsız oldukları ve personel için maaş konusunda bir iyileştirme kararı alacaklarını da biliyorum.

Bu kadar soru ve belirsizliğin içinde çok güzel bir organizasyon için de geri sayım başladı. Duyusunu AirportHaber’den de yaptığımız Teknofest 20 Eylül’de başlıyor. Eğer planlandığı şekliyle yapılırsa çok güzel bir havacılık faaliyeti bizi bekliyor.

Sportif havacıların buluşacağı Teknofest’i özellikle havacılık meraklısı gençlerin takip etmesini öneriyorum.

Bu soruları kim cevaplayacak?

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

Helal olsun ~ 6 yıl önce
Tarafsız ve guzel yazınız için teşekkür ederiz burda açıklanmayan üstü kapalı konulara iyi deginmissiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
teşeron ~ 6 yıl önce
teknik a.ş de çalışan taşeronlara zam verilecek mi. veya sözleşme olacak mı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
atlasa ve onura sorsaydiniz ~ 6 yıl önce
size en net cevabi verirlerdi.neresi muamma anlamadim,yazmis olmak icin yazmayin sayin editor,herkes mecbur geciyor bunuda herkes biliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsimsiz ~ 6 yıl önce
Açık ve net söylemek gerekir ise TGS'den çok büyük kopuşlar oldu, İGA firmasına geçişte ve hala TGS şrketinden zam açıklaması yok.. Önümüzde ki günlerde ise IGA firmasına geçmek için fırsat kollayanlar var hakli olarak..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgs... ~ 6 yıl önce
Havaş personelinin maaşına zam yapmış zaten bizde bir sıkıntı var TGS çok geri kaldı bu konuda...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Trader Joe's ~ 6 yıl önce
Yazıyı yazmadan once Atlasglobal ve Onur Air'i bir arayip sorsaydin,nasil ve ne zaman tasinacaklarinin muamma olmadigini anlardin:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Muamma ~ 6 yıl önce
Ben soruyorum, cevap alamıyorum Ticaretin Adamı. Şirkette çalışıyorum, öğrenemiyorum. Biliyorsan yaz bari buraya da biz de öğrenelim.
TGS ~ 6 yıl önce
En kısa zamanda çok tatmin edici iyileştirme yapılmalı yoksa eyvah para etmeyecek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thy taşeron ~ 6 yıl önce
THY'de bir çok taşeron var. Bunların hali ne olacak. Kadro yok, zam yok. Ekonomik krizden canımız çıkıyor. Biz ne yapacağız. Taşeronu konuşan yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aviator ~ 6 yıl önce
Bütün şirketlerde baz maaş, kaptan maaşı olmalı. Ve tüm çalışanların maaşı buna endeksli olarak arttırılmalı. Mesela; F/O % 80, Kabin % ... gibi. Zam sadece kaptan maaşına yapılmalı ve otomatik olarak bütün çalışanlar da bundan pay almalı. Hiç bir sorun kalmayacaktır. Çalışanların hepsi de Kaptan maaşına zam yapılmasına taraftar olacaktır...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cayci ~ 6 yıl önce
bozuntulari

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Şoför ~ 6 yıl önce
Bozuntuları
Km ~ 6 yıl önce
yaziyla ne alaka olm ya? su hasetligi birakin insanlari. emegine saygi duyun biraz hastalikli organizmalar

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000