03 Ekim 2011, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]
  • Sn Erdal Gülmez' i Airport Haber portalında "YAZAR" kadrosunda görmek bu siteye sınıf atlatacaktır. Daha ilk yazısında ne kadar objektif ve donanımlı olduğunu göstermiştir. Haaa unutmadan BU DAHA BUZDAĞININ SU ÜSTÜNDE KALAN KISMI. başarılar. Nihat DİNÇ.
  • Erdal Bey'i henüz tanıdım.Sektöre yabancı olmama rağmen sektörün askeri kanadı içerisinde 20 yıldan fazla zaman geçirdim.Yazılan teknik özelikler için yaptığım küçük çaplı araştırmalarda da yanlış göremedim.Amerikayı yeniden keşfetmenin anlamı yok Türk dimağı herşeyi yapmaya muktedirdir bunun en güzel örneklerinden biriside yazardır diye düşünüyorum.Elbetteki sermaye ve teknolojisi büyük ölçüde milli olan hertürlü yapım bizler için olmasada gelecek nesiller için faydalı olacaktır.Nihayette işin bir ucundan başlamak lazım.Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcut ise Erdal Hocam gibi genç ve Açık dimağlara ihtiyacımız vardır. Erdal Bey hayırlı olsun takipçinizim selamlar... Önder Getboğa.
  • Erdal bey aldigi egitimlerle zaten kendini kanitlamis bir insan. Kendisini yakindan tanisaniz ne kadar kibar, samimi, dobra ve elit biri oldugunu anlarsiniz. Bilgiside oldukca yuksek bir insan havacilik konusunda verdigi egitimlerde bulunsaniz anlardiniz. Bu genc yasta bu kadar isi yapabilmek Turkiye sartlarinda kolay saniyorsunuz heralde az saygili olalim.
  • Erdal Bey hakkında yazılan yorumlar kesinlikle doğru değildir.Kendisi THY'de uzun yıllar şerefi ve onuru ile çalışmış saygın bir yöneticidir.Yazı içeriğine gelince ise; Hangi uçağın olduğu önemli değildir.Önemli olan bunu hangi yazılım ile uçurduğunuzdur.Boeing bence tehlikeli bir şirket.Nihayetinde birçok düşen boeing uçağının neden düştüğü bilinmemektedir.Abuk subuk bahaneler senaryolar yazılıp çiziliyor kaza sonrası.Yerli yazılım ile bu uçakları uçurmak imkansız biliyorum.Ama o halde yerli uçaktan başka çare yok.İran'ın şuanki durumunu biliyoruz.Ambargo altında ve teknik parça sıkıntısı çekmekte.Böyle bir ortamda insanların uçağa binmesini güvenmesini bekleyemezsiniz.Haliyle tercih yapma imkanınızda kalmaz.
  • 15 yıl ssk kıdemi ve 3600 gün ve üzeri ödenmiş priminiz varsa emekli olabilirsiniz.Emekli maaşı yaş şartını karşıladığınızda baglanır.Bu arada emekli maaşı alamazsınız istersenizbaşka bir işte çalışabilirsiniz. ( bkz: 5510 sayılı kanun)
  • Kısa bir süre birlikte çalıştık,yardımlarınızdan dolayı teşekkürler.Hayırlı olsun.Barış hoca
  • hoca 1971 doğumlu ise nasıl emekli olur.
  • Teknik kökenli olmaniz ve aktif kisiliginizle hazırlayacağınız yazılarınızı heyecanla bekleyeceğiz, hayırlı olsun. Barış SÖNMEZ.
  • Erdal kardesim, Airporthaber'deki diger yazarlar alinmasin ancak Sefa Bey'in yazilarini gonlumuzu oksadigi icin severek takip ediyorduk,senin de engin bilgi dagarcigindan faydalanmak adina burada yazmana vesile olan herkese tesekkur ediyorum.Seni taniyanlar zaten kaliteni biliyor,tanimayanlar da satir aralarinda ogreneceklerdir.Tekrar hayirli ugurlu olsun. Bekir
  • Erdal bey, sizi yakından takip ediyorum. Başarılarınızın devamı dileğiyle hayırlı olsun. Atıl TÜRKMEN

Boeing mi? Airbus mı? Yerli uçak mı?

Merhaba,
 
Airporthaber'in  sayın okurları... Sektörümüzün önde gelen derneklerinden UTED'in bir organizasyonunda  Ali KIDIK Bey'in , Airporthaber'de yazı  teklifine "evet" ile başlayan süreç sonunda bugün ilk yazımla sizlerleyim. 
 
Havacılık  sektörünün hukuk ve teknik başta olmak üzere farklı konuları ile nadiren de diğer konuları üzerine yazılarımı  15 günde bir sizlerle paylaşacağım.
 
Yazıya bir soruyla başlayayım... Tercihiniz Boeing mi Airbus mı?
 
Cevaplarınız  meslek grubunuza uygun olarak farklılık gösterecek ve  her meslek grubu kendi açısından olaya bakacaktır ,Boeing / Airbus  farklılığından bahsetmeden önce benzerliklerine baksak  pek çok özelliğinin aynı olduğunu göreceğiz. Her iki uçak hidrolik sistemleri 3000 psi , elektrik sistemleri 115 ac , motorları aynı marka ( cfm,rolls royce ,pw..) , lastikleri aynı marka,…, vb.
 
Hatta bu benzerlik tarihsel olarak da paralel oldu ve olacaktır. Örneğin düne kadar 3000 psi olan hidroilk  sistem basıncı  A380'de 5000 psi'ya yükseltilmiştir.
 
Tahmin edin lütfen acaba Boeing 787’de durum nedir ?  Evet B787'de hidrolik sistem basıncı artık 5000 psi'dır.Yine düne kadar IDG sisteminden beslenen Airbus elektrik devreleri  A 380 ile beraber VFG ile beslenmeye başlamıştır. Evet  doğru düşünüyorsunuz 
 
B787'de IDG yerine VFG teknolojisine  geçmiştir. Bu örnekler  "n" sayıda olabilir.
 
Siz değerli okuların çok vaktini almamak ve yazıyı makul uzunlukta  tutmak için kısa kesiyorum.
 
Örneklerden anlaşılacağı üzere hem Boeing hem Airbus teknolojisi temelde paralel gitmektedir.
 
Bununla birlikte iki uçağın tamamen aynı olduğunu söylemek mümkün değildir. Örnek olarak;
 
ülkemizde yaygın olan iki muadil uçaktan Boeing 737 ve  Airbus  320  sadece kargo kapıları açısından değerlendirirsek  Boeing 737    kargo kapısı bakımı  teknik personel için  Airbus  320  kargo  kapısından daha kolaydır. Bununla beraber yer hizmetleri açısından  737 kargo kapısı  nedeniyle  sadece "bulk" yüklemeye müsaade ederken,  Airbus  320  kargosuna ""uld" yükleme yapılabilmektedir.
 
Haliyle Boeing mi ? Airbus mı ? sorusuna verilecek cevap,  ‘Niçin sormuştunuz’ olabillir!
 
Biraz da Boeing üzerinden  imalatlarının yerlilik durumuna bakalım.  
 
Boeing % 100 Amerikan malı bir uçak mı ?  
 
Cevaplarınızın  farklı  olacağını tahmin ediyorum. Evet'ler  kadar hayır'lar da olmalı.
 
Genel düşüncenin aksine Boeing uçaklarının  komponent bazında  yarıdan fazlası Amerika dışındaki ülkelerin imalatı. Fikir sahibi olmak ve hangi parçaların hangi ülkeler / firmalar tarafından üretildiğini görmek için örnek olarak 787 imalatı...
 
 
Listeye baktığınızda şaşıracağınızı tahmin ediyorum. Kore'den İtalya'ya, isveç'ten Fransa'ya pek çok ülke var. Peki Boeing  ne yapıyor derseniz?  Boeing uçak  imalatı için kendi rolünü de yazmış:
 
"Work statement  of Boeing :  Airplane development, integration, final assembly, program leadership"
 
Yukarda Boeing için  yazdıklarımı  küçük farklar ile  Airbus için de düşünebilirsiniz.
 
Görüldüğü üzere imalatçı, geliştirme ,entegrasyon ve  bütüne hakimiyet ile işi bitiriyor.
 
Dengeli satın alma politikası ile hiçbir üreticiyi tekel konumuna getirmiyor.
 
Motoru da, lastiği de , hepsini de  ben üreteyim gibi projeyi daha baştan  öldürecek tutarsızlıklara prim vermiyor.
 
Aynı, evreni yaratanın  atmosfer basıncı ile  ciğerlerimizi , fotonlarla retinayı uyumlu yarattığı gibi  uçak yapan firma da bütünün parçalarının uyumunu gözeterek işi tamamlıyor.
 
Zaten başka bir şey yapmasına gerek yok. Herşeyi yapmaya çalışan firmaların hali ortada.
 
Ülkemizde  yerli uçak yapımı ile ilgili  çalışmaların başlamış olması sevindirici. Bununla birlikte % 100 yerliden kastın mecazi olduğunu ve  kendi markamız ile ülkemizde üretilecek bir uçak olduğunu düşünüyoruz yoksa gerçek  manada   % 100 yerli uçak günümüz dünyasında ekonomik olamaz ve ekonomik olmayan da yaşamaz.
 
Bu vesile ile bir anımı paylaşayım, Airbus'ın bir etkinliğinde Airbus uçaklarının, Fransız üretimi  Mirage savaş uçakları eşliğinde yaptığı gösteriyi Airbus Genel Müdür Yardımcısı Kaptan Jean Roy  ile birlikte izlemiş ve gözlerindeki gurura gıpta edip, “Allahım bizlere de  kendi üretimimiz olan savaş uçaklarımızın eşliğinde uçacak kendi yolcu uçaklarımızı göster " diye dua etmiştim.
 
Aynı Airbus yöneticisinin yanından geçtiği servis personelinin “ good morning” hitabını birkaç adım sonra farkedip  geri dönüp personele karşılık vermesi çok güzel bir tevazu ve nezaket örneği olarak aklımda kaldı. Bizde de bu kalibrede insanlar var. bununla birlikte  nezaketten uzak   insan sayısı da  maalesef az değil.
 
Umarım, kendi uçağını  hatta büyük ülke olmamın bir şartı olan uçak gemisini kendimiz yaparız. Bütün bunlar güçlü ülke ile mümkün çünkü  bir uçak projesi onlarca milyar dolar maliyet getiriyor.
 
15 gün sonra yayınlamayı planladığım yazının konusu - başka özel bir konu araya girmezse- teknik personel olarak uçuşa katılanların emeklilik haklarında  olabilecek iyileştirme ile ilgili olacaktır.
 
Saygılarımla.
 
Av.Erdal GÜLMEZ

Yazar Hakkında : 

1971  Sivas doğumluyum, Motor Meslek Lisesi , Anadolu Üni. Havacılık MYO,Ankara Üni.Hukuk Fakültesi mezunuyum. Evli ve bir çocuk babasıyım.

Havacılık Sektörü : 1996-2000 THY Hat Bakım / Uçuş Teknisyeni, 2001-2005 Eğitmen , 2006 Eğitim Şefi , 2006 -2011 Eğitim Müdürü  olarak çalıştım.  1 Nisan 2011'de emekli oldum.  14 Nisan 2011 tarihinde  avukatlığa  başladım. 6 Mayıs 2011 tarihinden itibaren de havacılık ile  ilgili bir şirketin yönetiminde yer almaktayım.
 
Boeing mi? Airbus mı? Yerli uçak mı?

Yorumlar Tüm Yorumlar (39)

Misafir ~ 13 yıl önce
Sn Erdal Gülmez' i Airport Haber portalında "YAZAR" kadrosunda görmek bu siteye sınıf atlatacaktır. Daha ilk yazısında ne kadar objektif ve donanımlı olduğunu göstermiştir. Haaa unutmadan BU DAHA BUZDAĞININ SU ÜSTÜNDE KALAN KISMI. başarılar. Nihat DİNÇ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Erdal Bey'i henüz tanıdım.Sektöre yabancı olmama rağmen sektörün askeri kanadı içerisinde 20 yıldan fazla zaman geçirdim.Yazılan teknik özelikler için yaptığım küçük çaplı araştırmalarda da yanlış göremedim.Amerikayı yeniden keşfetmenin anlamı yok Türk dimağı herşeyi yapmaya muktedirdir bunun en güzel örneklerinden biriside yazardır diye düşünüyorum.Elbetteki sermaye ve teknolojisi büyük ölçüde milli olan hertürlü yapım bizler için olmasada gelecek nesiller için faydalı olacaktır.Nihayette işin bir ucundan başlamak lazım.Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcut ise Erdal Hocam gibi genç ve Açık dimağlara ihtiyacımız vardır. Erdal Bey hayırlı olsun takipçinizim selamlar... Önder Getboğa.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Erdal bey aldigi egitimlerle zaten kendini kanitlamis bir insan. Kendisini yakindan tanisaniz ne kadar kibar, samimi, dobra ve elit biri oldugunu anlarsiniz. Bilgiside oldukca yuksek bir insan havacilik konusunda verdigi egitimlerde bulunsaniz anlardiniz. Bu genc yasta bu kadar isi yapabilmek Turkiye sartlarinda kolay saniyorsunuz heralde az saygili olalim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Erdal Bey hakkında yazılan yorumlar kesinlikle doğru değildir.Kendisi THY'de uzun yıllar şerefi ve onuru ile çalışmış saygın bir yöneticidir.Yazı içeriğine gelince ise; Hangi uçağın olduğu önemli değildir.Önemli olan bunu hangi yazılım ile uçurduğunuzdur.Boeing bence tehlikeli bir şirket.Nihayetinde birçok düşen boeing uçağının neden düştüğü bilinmemektedir.Abuk subuk bahaneler senaryolar yazılıp çiziliyor kaza sonrası.Yerli yazılım ile bu uçakları uçurmak imkansız biliyorum.Ama o halde yerli uçaktan başka çare yok.İran'ın şuanki durumunu biliyoruz.Ambargo altında ve teknik parça sıkıntısı çekmekte.Böyle bir ortamda insanların uçağa binmesini güvenmesini bekleyemezsiniz.Haliyle tercih yapma imkanınızda kalmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
15 yıl ssk kıdemi ve 3600 gün ve üzeri ödenmiş priminiz varsa emekli olabilirsiniz.Emekli maaşı yaş şartını karşıladığınızda baglanır.Bu arada emekli maaşı alamazsınız istersenizbaşka bir işte çalışabilirsiniz. ( bkz: 5510 sayılı kanun)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kısa bir süre birlikte çalıştık,yardımlarınızdan dolayı teşekkürler.Hayırlı olsun.Barış hoca

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
hoca 1971 doğumlu ise nasıl emekli olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Teknik kökenli olmaniz ve aktif kisiliginizle hazırlayacağınız yazılarınızı heyecanla bekleyeceğiz, hayırlı olsun. Barış SÖNMEZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Erdal kardesim, Airporthaber'deki diger yazarlar alinmasin ancak Sefa Bey'in yazilarini gonlumuzu oksadigi icin severek takip ediyorduk,senin de engin bilgi dagarcigindan faydalanmak adina burada yazmana vesile olan herkese tesekkur ediyorum.Seni taniyanlar zaten kaliteni biliyor,tanimayanlar da satir aralarinda ogreneceklerdir.Tekrar hayirli ugurlu olsun. Bekir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Erdal bey, sizi yakından takip ediyorum. Başarılarınızın devamı dileğiyle hayırlı olsun. Atıl TÜRKMEN

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000