18 Şubat 2019, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Fatih Bey gazeteci olamak zor iş tabi,çok yoğunsunuz,bu yoğunlukta araştıramıyor yada yazdıklarınızı unutmak mümkün ama biz airport okuyucaları hangisine inanalım? yada mesaj nereye? 09.07.2018 deki yazınızda;"2 yıldan fazla bir süredir zam ve ikramiye alamayan personelin bu süreçteki mağduriyeti giderildi." yazarken şimdi aksini yazmak enterasan olmuş.
  • İşçiler 2018 enflasyon farkını Ekimde toplu sözleşmeye bağlı olarak aldı ve yine sonraki zamları da otomatik olarak alacaklar. Sendikalı olmayan grup ise kaçyıldır almadığu enflasyon farkını aldı.
  • Bizde THY uçaklarına hizmet veriyoruz. Söfor memur ve yüklemeci arkadaşlar olarak ama nedense biz dış kapının dış mandalıyız.
  • Do&co ‘da işçiler geçen 2 defa zam aldılar. Memurlar 2 yıldır zam almıyorlardı. İşçiler sendikadan dolayı 3 ayda bir prim alıyor ! Memurlar ise sakız çiğnemeye devam neden mi ağızları kokmasın diye :)
  • Çok başarılı bir yazı olmuş Tebrikler Efe'm.

Bir devin sonu; A380! – Turkish Do&Co bildiğiniz gibi…

Üretildiği dönem itibariyle dünyanın en büyük yolcu uçağı unvanını elinde bulunduran Airbus A380, yavaş yavaş tarihe karışıyor.

İlk kez 2005 yılında kalkışını gerçekleştiren dev uçak, 2021 yılı itibariyle artık üretilmeyecek.

2007 yılında ilk kez Türkiye’ye gelen A380’ini gezme imkânı bulmuştum. O dönem için inanılmaz bir uçaktı gerçekten. Tamamen konfor için dizayn edilmiş bir uçan saraydı adeta... Bu uçağı elbette belli başlı şirketler filosuna dahil edebilirdi haliyle. Öyle de oldu ve en büyük operatörü de Emirates’ti.

Emirates artık A380 talep etmeyeceğini duyurunca A380’de beklenen sarsıntı da başladı. Buna Qantas gibi diğer şirketler de eklenince artık bu son kaçınılmaz oldu.

Özellikle Emirates’in giderek azalan ve son olarak da büyük bir kısmını iptal ettiği siparişler A380’nin sonunu hazırladı. Son olarak sipariş ettiği 53 uçaklık siparişinden 39’unu iptal etmişti Emirates.

Peki şirketleri A380’den uzaklaştıran etkenler neydi?

En büyük sebeplerden biri kuşkusuz uçağın kiralama alanın son derece dar olması. Yani alanın elinde kalıyor bu uçak. Ağırlıklı olarak bu sebep gösterilir ama sadece bununla kısıtlı da değil.

Bir diğer etken, şirketlerin artık çok daha fazla önem verdiği yakıt maliyetleri.A380, yeni nesil üretilen uçaklara göre yakıt maliyeti açısından sınıfta kalan bir uçak ne yazık ki.  Bu nedenle şirketler her geçen yıl A380’den uzaklaştı ve artık tamamen vazgeçti.

Bu arada Emirates’in yeni HUB’ının Al Maktoum Havalimanı olacağını ve şirketin bu kararı almasında yeni HUB’ının da etkili olduğunu eklemek lazım…

Sonuç olarak A380 aslında Körfez ülkelerinin liderlerinin tercih edeceği kalitede ve konforda bir uçak. Yani uçak yukarıda da dediğim gibi; uçan bir saray adeta. Airbus aslında üretimi tamamen durdurmak yerine sadece devletlere üretmeye devam etse daha kârlı olur gibi görünüyor.

Turkish Do&Co’nun kaderi…

Türk Hava Yolları’nın Do&Co ile ortaklaşa kurduğu Turkish Do&Co’da durumlar hep aynı.

THY’nin yıl sonları ettiği kârdan hem kendi çalışanlarına hem de iştiraki olduğu şirketin çalışanlarına prim vermesi artık alışılmış ve son derece de aidiyet hissettiren anlamlı bir davranış…

 Hatta TGS için önce maaşın yüzde 75 oranında belirlenen prim, son alınan kararla bir maaşa yükseltildi ve hesaplara yatırıldı.

Ancak Turkish Do&Co’da bırakın primi zam konusu bile bir tuhaf ilerliyor. Bu yıl yüzde 20 oranında zam veren Do&Co’da bu zammı sadece memur olarak çalışanların alabildiğini ancak işçilere zam yapılmadığını öğrendim.

Neden böyle bir uygulama yapıldı bilemiyorum ama işçilerde ciddi bir burukluğa neden olduğunu söylemek lazım. İşin en zor ve tabiri caizse en çileli tarafında çalışan personel, beklediği zammı niye alamadı anlamak zor.

Şimdi ise çalışanlardan bir Nisan beklentisi oluştu. Nisan ayında zam yapılmasını bekliyorlar. Biz de umalım ki öyle olsun. Ancak, primi bir kenara bırakın hak edilen zammı bile alamayan Do&Co personeli, yöneticilerinden artık üvey evlat muamelesi görmekten çok sıkılmış durumda.

Bir devin sonu; A380! – Turkish Do&Co bildiğiniz gibi…

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

bir öyle bir böyle ~ 5 yıl önce
Fatih Bey gazeteci olamak zor iş tabi,çok yoğunsunuz,bu yoğunlukta araştıramıyor yada yazdıklarınızı unutmak mümkün ama biz airport okuyucaları hangisine inanalım? yada mesaj nereye? 09.07.2018 deki yazınızda;"2 yıldan fazla bir süredir zam ve ikramiye alamayan personelin bu süreçteki mağduriyeti giderildi." yazarken şimdi aksini yazmak enterasan olmuş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Turkish Doco ~ 5 yıl önce
İşçiler 2018 enflasyon farkını Ekimde toplu sözleşmeye bağlı olarak aldı ve yine sonraki zamları da otomatik olarak alacaklar. Sendikalı olmayan grup ise kaçyıldır almadığu enflasyon farkını aldı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yolcu ~ 5 yıl önce
Çalışan işçilerde bi buruklukluk varsa gerçekten bir çalışan gördüğü değer kadar hizmet verir kaliteli iş çıkartır zamları yapılıyorsa Tabiki doconun çalışanları bu burukluğu bırakıp yeni havalimanıyla beraber müşterilerine kaliteli hizmet vermelidirler.
Doco operasyon ~ 5 yıl önce
Bizde THY uçaklarına hizmet veriyoruz. Söfor memur ve yüklemeci arkadaşlar olarak ama nedense biz dış kapının dış mandalıyız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aşçı ~ 5 yıl önce
Bizde aşçıyız ama hepimiz aynı havuzun içindeyiz yeni havalimanına taşınacağı bi zaman da havalimanındaki bi çok şirket çalışanına zam verirken doco nun sendikalı çalışanına zam yapmaması üvey mi görüyor ?
İşçi zammı ~ 5 yıl önce
Do&co ‘da işçiler geçen 2 defa zam aldılar. Memurlar 2 yıldır zam almıyorlardı. İşçiler sendikadan dolayı 3 ayda bir prim alıyor ! Memurlar ise sakız çiğnemeye devam neden mi ağızları kokmasın diye :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gerçekler ~ 5 yıl önce
İşçinin aldığı primi söyliyceğine kendi maaşını aldığın primi söyle aradaki dağlar kadar içşini sırtından geçindiğin kaç katı maaş aldığını söyle işçinin emekçinin maaşının nasıl doco da eridiğini kuşa döndüğünü söyle
İkram amcı ~ 5 yıl önce
Kardeş bu platformda yazamdığm şeyler var Eyri oturup düz konuşmak lazım sayıglar
Do&ho (Soru) ~ 5 yıl önce
Sözleşmeli uzman maaşı en son zamda ne kadar oldu arkadaşlar. Bende başlamayı düşünüyorumda Bilen varsa yazabilir mi.
:) ~ 5 yıl önce
Ananymous ~ 5 yıl önce
Çok başarılı bir yazı olmuş Tebrikler Efe'm.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eski çalışan ~ 5 yıl önce
evet gerçektende başarılı yanındaki memur Ve sendikalı çalışanlarının aradaki maaş farkını kimse görmüyor ben yıllarımı verip hep maaşımın yerinde saydığı için işten ayrıldım 10 yılda çalışsan maaşım hep 3000 allah kalan arkadaşların yardımcısı olsun vallah
Emekçi ~ 5 yıl önce
Çok doğru tespitler yapmışsınız tebrik ederim ama keşke sizden önce doco yönetimi görebilseydi bu durumu
Cip ~ 5 yıl önce
Fatih bey tebriklerrr

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000