10 Aralık 2018, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Bitlis havaalanı ne durumda her seçimde vaat ediliyor.
  • Ercan terminal ve pist çoktan açılmış olacaktı. Şu ana kadar %20–30 gerçekleşme söz konusu. İşleri hiç etkilemeyen bir bölgede yer teslimatı yapılmadı diye işletme süresi şaibeli bir şekilde dört yıl uzatıldı. Yüklenici eski terminali bu arada yıllardır işletiyor. Her şeyin fiyatına da zam yaptı. Çok ciddi pis kokular geliyor. Yüklenici firma ise Türkiye’den tanıdığımız Taşyapı. Daha fazla söze gerek yok sanırım.
  • Kış yaz farketmez asıl mesele alt yapı, kadro, bilişim, ulaşım, bunlar tamamsa rüzgarı arkana alırsın, yolunu yine bulursun.
  • Yapın yapın adım başı meydan yapın sanki bunlar bedavaya çalışıyorlar çoğu kara delik kazandırdıklarından çok daha fazlasını harcıyorlar
  • kışın Atatürk havalimanını, yazın İstanbul havalimanı açık olsun.
  • MUHTEMELEN ILK AÇILIŞTA REZIL OLMAMAK İÇİN TAŞİNMA ERTELENECEK. AMA bu yil olmazsa önümüzdeki yil olacak. Bence atatürk hava limanı KAPATILMASIN. çünkü ocak şubat ve mart aylarinda yeni havalimanı kullanılamayacak rüzgardan dolayı. Ve yazlık havalimanı olarak tarihe gececek.
  • Seneye bu aylarda rüzgar olmıycak mı?
  • ne alaka.
  • Yazının başında “Türkiye'de yapımı devam eden ve ihale sürecindeki havalimanlarını “ diyordu benim size sorum Kahramanmaraş Havalimanı yeni Terminal Binası ve Müş Havalimanı yeni Terminal Binaları 1 ay önce açılması gerekirken neden daha açılmadı?
  • 31 aralıkta muhakkak taşınma olmalı.olmazsa eger olmazsa Bilal ekşi ve İlker aycı biz bu işi yapamadık deyip gereğini yapmalılar,bu işi yapabilecek birileri oraya gelsin.Yok rüzgarmış,kar yağacakmışız,hazır değilmiş bahaneye gerek YÖK illaki eksikler olacak zamanla giderilir bunlar,asrın yatırımı boş kalmamalı

Bekleyen yatırımlar ve İstanbul Havalimanı

Türkiye’de havacılık sektörünü değerlendirirken son yıllardaki yükselişten bahsetmeyen kimse yoktur herhalde. Bir şeyi detaylı aktarmadan önce mutlaka önce o yükselişten bahsederiz. Bu siyasilerden başlar, basın mensuplarına ve halka doğru devam eder.

Doğrusu da budur zaten. Çünkü baktığınızda, 12 yıl içinde havalimanı sayısı 26’dan 56’ya çıkmış, yolcu sayısı daha geçen günlerde açıklanan 11 aylık rakamlara göre; 196 milyonu geçmiş.

‘Her 100 kilometrede 1 havalimanı olacak’ hedefiyle yola çıkılan bu süreçte ardı arkasına birçok havalimanı açıldı, yapımı devam eden bir çok da havalimanı var malumunuz…

Ancak benim bahsetmek istediğim henüz belirsizliğini koruyan 2 havalimanı projesiyle ilgili. Mesela Adana ve Mersin’e hizmet vermesi planlanan Çukurova Havalimanı’nda son durum nedir?

Biliyorsunuz; bu havalimanının 2011’de ihalesi yapıldı ve 2013’te de yer teslimi sonrasında temeli atıldı. Ancak yüklenici firma iflas edince 2015 yılında DHMİ tarafından sözleşmesi feshedildi. Bundan sonra ise yeni bir ihale süreci başladı ve yeni bir firma ihaleyi alarak 2017 yılında çalışmalara başladı.

2017’de havalimanı için ikinci kez temel atıldı. İşte bundan sonrası biraz karışık. Çünkü havalimanı inşaatında çalışmaların durduğu, işçilerin ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle iş bıraktığı, firmanın işten çıkarma uyguladığı gibi çokça iddia ortaya atıldı.

Ama bu süreç devam ederken, net bir açıklama bir türlü yapılmadı. Ben de biraz araştırma yapıp sormaya çalıştım ama net bir cevap alamadım. Havalimanı çalışmalarında bizde adet yetkililerin ya da il idarecilerinin inşaat alanında inceleme yapıp basına çalışmaları aktarması ve gezdirmesi vardır ancak o da olmadı.

2019’da hizmete açılacağı açıklanan Çukurova Havalimanı’nda aksayan bir şeyler var ama net bir bilgi yok. Bence bu konu bir an önce gündeme getirilip bir açıklama yapılmalı ve sürece ilişkin detaylı bir bilgilendirme yoluna gidilmeli.

Bir diğer belirsizlik de Kaş Havalimanı konusu. Aslında buna belirsizlik demek haksızlık olur, çünkü henüz başlamış bir şey söz konusu değil. Ama burada da takvim bir türlü tutmadı. Hem bölge halkı tarafından hem de çevreciler tarafından eleştirilen Kaş Havalimanı ihalesi bir türlü yapılmadı.

Antalya’nın 3. Havalimanı olacak Kaş Havalimanı 2 yıldır gündemde ancak elle tutulur bir adım atılmadı. Aslında havalimanı bir çok kez seçimlerde müjde olarak halka sunuldu ancak 2017 sonu ve hatta 2018 başında ihalesi yapılacağı açıklanmasına rağmen bir gelişme yaşanmadı.

Benim aldığım bilgiye göre; havalimanı ihalesi 2019 yılının ortalarına sarkacak. Bu süre bölgedeki gelişmelere bağlı olarak biraz daha gecikebilir. 3 ay sonraki seçimi de göz önünde bulundurursak bu süreç olumlu ya da olumsuz bir çok gelişmeye gebe…

İstanbul Havalimanı’nda taşınma ve rüzgar!

Tamamı hizmete girdiğinde dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak İstanbul Havalimanı’nın, 29 Ekim’deki açılışı ile birlikte ilk fazı devreye girdi. Girdi girmesine ama şu sıralarda bir taşınma telaşı ve belirsizliği gündemde ciddi şekilde yer teşkil ediyor. Yıl sonu itibariyle tüm operasyonun İstanbul Havalimanı’na kayması hedefleniyor.

Peki bu mümkün mü? Bunu yetkililer mutlaka inceliyor ama oradaki rüzgar bu planları biraz değiştirebilir gibi görünüyor. Neden mi? Atatürk Havalimanı’nda özellikle kış aylarında hava trafiğinin aksadığı zamanlar olur bilirsiniz; bu bazen divertlere bazen de pas geçmelere neden olabiliyor. İşte bunların yaşandığı zamanlarda rüzgar ortalaması 25-30 knot olarak ölçülüyor. Yani daha şiddetlisi de olmuştur mutlaka ama Atatürk Havalimanı’nın ortalaması bu.

Peki İstanbul Havalimanı’nda durum ne? Orada şu anki ortalama bile 35 knot’a çıkmış durumda. Yani bu; rüzgarın 63 km/saat hıza çıkması anlamına geliyor. Birkaç uçak divert etmiş olsa bile, bu şu an için hava trafiğini etkilemiş görünmüyor orada. Ancak şu anki ortalaması bile Atatürk Havalimanı’nın fırtına dönemlerini geçmişken, kar yağışının en yoğun olduğu Ocak-Şubat aylarında durum ne olur bilemiyorum.

Yetkililer bu ay taşınma olacak diyor ancak kış aylarının etkisini yitirmesinin ardından taşınmayı düşünmek daha mantıklı olabilir gibi geliyor bana… Zaten duyduğuma göre; Ulaştırma Bakanı başta olmak üzere, ilgili uzmanlar ve THY-İGA yöneticileri önümüzdeki günlerde kapsamlı bir toplantı yaparak son kararı vermek üzere görüşecekler.

Şu an için durum taşınılacağı yönünde ama biraz daha erteleme kararı çıkarsa çok sürpriz olmaz. Zaten böylesine bir yatırımın ve tabiri caizse karizmatık bir havalimanının taşınmadan sonra yaşayacağı bir aksaklık kimsenin istemediği bir durum olacaktır.

Birkaç gün daha bekleyip ne karar çıkacak göreceğiz.

Bekleyen yatırımlar ve İstanbul Havalimanı

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Bitlisli ~ 5 yıl önce
Bitlis havaalanı ne durumda her seçimde vaat ediliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kıbrıs ~ 5 yıl önce
Ercan terminal ve pist çoktan açılmış olacaktı. Şu ana kadar %20–30 gerçekleşme söz konusu. İşleri hiç etkilemeyen bir bölgede yer teslimatı yapılmadı diye işletme süresi şaibeli bir şekilde dört yıl uzatıldı. Yüklenici eski terminali bu arada yıllardır işletiyor. Her şeyin fiyatına da zam yaptı. Çok ciddi pis kokular geliyor. Yüklenici firma ise Türkiye’den tanıdığımız Taşyapı. Daha fazla söze gerek yok sanırım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Heyt bee ~ 5 yıl önce
Kış yaz farketmez asıl mesele alt yapı, kadro, bilişim, ulaşım, bunlar tamamsa rüzgarı arkana alırsın, yolunu yine bulursun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
YAPIN ~ 5 yıl önce
Yapın yapın adım başı meydan yapın sanki bunlar bedavaya çalışıyorlar çoğu kara delik kazandırdıklarından çok daha fazlasını harcıyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tnt ~ 5 yıl önce
kışın Atatürk havalimanını, yazın İstanbul havalimanı açık olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazlık havalimanı olsun adı ~ 5 yıl önce
MUHTEMELEN ILK AÇILIŞTA REZIL OLMAMAK İÇİN TAŞİNMA ERTELENECEK. AMA bu yil olmazsa önümüzdeki yil olacak. Bence atatürk hava limanı KAPATILMASIN. çünkü ocak şubat ve mart aylarinda yeni havalimanı kullanılamayacak rüzgardan dolayı. Ve yazlık havalimanı olarak tarihe gececek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ayhan Türk ~ 5 yıl önce
Seneye bu aylarda rüzgar olmıycak mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gnd ~ 5 yıl önce
ne alaka.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türk ~ 5 yıl önce
Yazının başında “Türkiye'de yapımı devam eden ve ihale sürecindeki havalimanlarını “ diyordu benim size sorum Kahramanmaraş Havalimanı yeni Terminal Binası ve Müş Havalimanı yeni Terminal Binaları 1 ay önce açılması gerekirken neden daha açılmadı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
31 aralık son ~ 5 yıl önce
31 aralıkta muhakkak taşınma olmalı.olmazsa eger olmazsa Bilal ekşi ve İlker aycı biz bu işi yapamadık deyip gereğini yapmalılar,bu işi yapabilecek birileri oraya gelsin.Yok rüzgarmış,kar yağacakmışız,hazır değilmiş bahaneye gerek YÖK illaki eksikler olacak zamanla giderilir bunlar,asrın yatırımı boş kalmamalı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne ~ 5 yıl önce
Ne diyon dayı sen ? Kafan mı güzel ?
Ne içtin birader ~ 5 yıl önce
TRT dizilerini elinde kılınçla seyredenlerden misin? Taşınma bu yil olmazsa önümüzdeki yil olacak. Bence atatürk hava limanı taşınmasin çünkü ocak şubat ve mart aylarinda yeni havalimanı kullanılamayacak rüzgardan dolayı. Ve yazlık havalimanı olarak tarihe gececek.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000