10 Ağustos 2009, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

Antalya Havalimanı çalışanları ağlıyor

Yaklaşık beş yıl önce Antalya ikinci dış hatlar terminaline kavuşmuştu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın terminal açılışlarındaki ilk icraatı idi. Bol gösterişli bir törenle hizmete girmişti. Hatta o dönemde Antalya Havalimanı birinci dış hatlar terminali için hoş olmayan sözler sarf etmişti Başbakan Tayip Erdoğan.

Çelebi Holding ile Çeçen Holding ortaklığında açılan Antalya ikinci dış hatlar terminali için sona yaklaşıldı. Çelebi’nin ortakları ile arası açılınca Çeçenler de Antalya birinci dış hatlar işletmesinin güçlü ortakları Fraport ile işbirliğine girerek saf değiştirmişti. 2007 yılında yapılan işletme ihalesini de yeni Fraport-Çeçen ortaklığı kazanmıştı.

Tüm terminallerin işletmesini alan Fraport-Çeçen ortaklığı Eylül 2009’da ikinci dış hatlar terminali de devralmaya hazırlanıyor. Hatırlayacağınız gibi bu ortaklı başarılı yönetici Ferda Yakar’ı da bünyelerine almışlardı.

Direksiyona geçen Ferda Yakar, ikinci dış hatların genel müdürü idi. Ferda Yakar’ın işi bugünlerde oldukça zor. Bir yanda uzun süre kader birlikteliği yaptığı arkadaşlarının işten çıkarılışına şahitlik edecek diğer yanda ise başında bulunduğu kuruluşun çıkarlarını düşünmek zorunda kalacak.

Aklıma bir devlet adamının emrinde bulunan ve daha sonra deyim yerinde ise sürgüne gönderdiği personeli ile ilgili sarf ettiği sözleri geldi. “Bazen sevdiğiniz insanların işine son vermek zorundasınız”

Şimdi aynı şey Ferda Yakar için geçerli. Belki doğrudan Ferda Yakar’la ilgili değil bu işten çıkartmalar ama dolaylı da olsa onu ilgilendiriyor. Sonuçta ikinci dış hatlar terminali de ona bağlanacak Eylül ayından itibaren.

İki terminalin birleşmesiyle birlikte personel sayısında da düzenlemeye gidiliyor. İkinci dış hatlar terminalinden 55 kişinin işine son verileceği belirtiliyor. Açıkçası ayrılacaklar olanlar arasında başarılı bir yönetici olduğuna inandığım Gülay Pekel’i görünce şaşırdım. Ama Gülay Pekel gibi başarılı insanların talebinin çok olacağını düşünüyorum.  Ferda Yakar için “Çelebi’den bir yıldız kaydı” başlığı atmıştık AirportHaber’den. Şimdi aynı şeyi Antalya ikinci dış hatlar terminali için söyleyebiliriz. Bir yıldızı da onlar kaybediyor.

Gelelim asıl emekçilere

Antalya Havalimanı ikinci dış hatlar terminalinden çıkarılacak olan 55 personel resmen ağlıyor. Bir yandan 5 yıldır çalıştıkları kurumdan ayrılmak, diğer yandan arkadaşlarından kopmak. Çok sayıda personel mail ve telefonla irtibat kurarak yaşadıkları üzüntüyü paylaştılar. Bir an “bu işten çıkartmalar THY’de olsa idi nasıl kıyamet kopardı” diye geçti aklımdan. Sendika ayağa kalkardı. Çalışanlar avukatları zengin ederdi. Ama Antalya’da böyle bir durum söz konusu değil. Ulaştıkları tek mecra AirportHaber. Onların tek sözcüsü de biziz.

Yapacak fazla bir şey yok. Özel sektör, istediği zaman istediğini işe alır. İstediği zaman da istediğini işten çıkartır. Tabi işletmeci açısından da bakmak gerek olaya. İşten çıkartılacak olanların yeri dolduruluyorsa şirkete ek külfet getirmemek için tek seçenek kalır. O da işten çıkartmak.

Aslında Antalya ikinci dış hatlar terminali yasal haklarını vererek gönderiyor personeli. Söylenecek söz yok. Keşke Antalya Havalimanı işleticileri bu insanları işten çıkartmak zorunda kalmasa idi. Onları bir şekilde istihdam etse idi. Bu sayede Türkiye’deki işsizler ordusuna 55 kişi daha katılmamış olurdu.

Haftaya görüşmek dileğiyle...

Antalya Havalimanı çalışanları ağlıyor

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Ali bey, Terminal2' de işe başlayan herkes bu işin Eylül2009' da şu veya bu şekilde noktalanacağını biliyordu. Dolayısı ile yapılan işlemi işten çıkartılma değil, sözleşmenin sonlanması olarak isimlendirmek gerekir. Tabii ki 2 terminal birleşince sinerjiden doğacak bir takım istihdam eksilmeleri olacaktır. Ancak bildiğimiz kadarı ile Terminal 2 personelinin bir bölümü yeni düzenlemede yer alacak. Geri kalanlar için bizde sizin kadar üzülüyoruz. Ama maalesef ekonomik çark böyle dönüyor. Yapacak bir şey yok. Eminimki tümünü istihdam etme imkanı olsa ferda beyde, Çeçen'lerde bundan mutluluk duyarlardı. Yine de bu konuya değindiğiniz için teşekkür ediyoruz. İnşallah herkes daha iyi imkanlarla iş bulur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
sayın ali bey çalışanın hep anası aglar ülkeyi yönetenler zaten bunu böyleistiy sebebi bence insanları asgari ücrete mahkum etmek şu anadolu istasyon çalışanlarına bi bakın hele kim hayatından memnun mesai yok,eksik personelle çalışmaya mahkum,kafanı kaldırıp bişey söylesen heyt sen sus iş hakın fes olur. insanlar korkusundan çoluğu çocuğu için sesini edemez bir kaç kıravatlıya mahkum bırakılırsın kendilerine gelince ye kürküm ye yazın sıcakta,kışın soğukta çalışan ramp işçisine maaş,mesai denildiğinde al sana üçün biri buna bir durun diyin sizler ülkemizin nadide medya çalışanlarısınız ali bey buna inanın öyle arkadaşlarımız var evine çocuguna bi çikolata almak ister ama neyazık ki cebinde parası yoktur.bizimde robin hoodumuz olsa ne olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
sayın kıdık cok guzel konulara deginiyorsunuz ama hala thy de kadroda olup da baska sirketten maas alanlar ne olacak. sukru can ornegı gıbı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
sayın Ali bey ilk önce konuya duyarlılığınızdan dolayı teşekkür ederim iyi bir medya kuruluşu oldugunuz herkez tarafından bilinmekte ve olayları ve bu olaylardaki kişileri izlenimleriz çok doğru.işten çıkarılan personel olarak işimizi kaybettimizemi yanalım yoksa bu işe yıllarını vermiş müdürlerimize yoksa personelemi yanalım bilmiyorum.İnsan gercekten üzülüyor.Olmasa iyiydi.çünkü 2005den beri hem personel kaynaşıp bi bağ oluşmuştu ve personel kalifyeleşmişti.ama sizinde deyindiği gibi özel sektör işte.fakat özel sektörde olsa personelin kafasında bir çok soru işareti olması kötü.Elemelrin neye göre yapıldığını kimse bilmiyor personeli üzende bu.neyse sizinde belirtiğinz gibi yıldızlarımız kaydı ama çıkarılan personel için elbet güneş doğar

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000