03 Ocak 2022, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • MAALESEF BİLGİM YOK. THY MUTLAK TAKİP EDİYORDUR AMA ARAYIP SORSAM BİLE BİLGİ VERMEZLER. DÜN BİR HABER OKUDUN SN. AYCI VE EŞİ DÖNÜYOR DİYE. ACABA BİZİM UÇAKLA MI? BİLMİYORUM. ÜZGÜNÜM
  • Kazakistanda mahsur kalan uçucu ekiple ilgili lütfen gelişmeleri kaleme alabilirmisiniz Aileleri mrk içinde
  • herhalde sizin adınız Zekâi olsa gerek.satılmış kalem diye hitap edilecek bir kişi var. o da yazar. sen duymadın mı? yazarı işe almışlar.İyi maaş alacak. Allah bizi sizlerden korusun.
  • BU YORUM KİME HİTAP EDİYOR ANLAYAMADIM. KİME YANIT VERDİNİZ?
  • Oh satılmış kalem, alırım bi dal… Hızlı imzalanması sanırım bi tek size yaramış
  • istiraklerden de bahsetseniz Tgs 5 m doco
  • Taşeron oldugumuz ıcın sureklı kapı gosterılıyor. kadrolu calısmıyor ama bızden 5 ademlık performans beklenıyor. artık bıktık KADRO BİZİM HAKKIMIZ. ZULÜM İLE ABAT OLANIN AKIKETİ BERBAT OLUR..
  • Sayın Cumhurbaşkanımızın adının geçmesi bana 211 olayında sendikanın nasıl olduysa haksız yere işten çıkarılan 211 kişinin için “ Bu konu ile Tatlıbal ile Aycı sayın Cumhurbaşkanımızın huzurunda bir araya geldi fakat Cumhurbaşkanımız kabul etmedi diye beyanda bulunan sendikayı hatırlattı.
  • Çetin Bey: TİS çok mu önemli? Bakınız THY ve Hava-İş arasında imzalanan bir protokol ile TİS deki tüm kazanımlar çöpe atıldı. Bu şu demek. Bundan sonra bütün işverenler işbirlikçi sendikaları ile anlaşsın (THY'nin yaptığı gibi) Ondan sonra eldeki TİS'i ve içindeki kazanılmış hak ve ücretleri dikkate almadan yeni bir protokol imzalasınlar. Bu protokolde çalışanların maaşları %50 düşürülsün, özlük hakları iptal edilsin. Bu protokolü kabul etmeyenler de işten çıkarılsın. Konu bundan ibaret. Eğer THY ile Hava-İş'in TİS üzerinde yaptıkları bu hukuksuzluk yargı önüne getirilmezse, bu hukuksuzluk maaş düşürmek veya çalışanını işten çıkarmak isteyen diğer işverenlere emsal olur. Böylelikle de ne sendika ne de TİS kalır. Hava-iş; THY ile kendi hazırlamış olduğu ve içerisinde yılların birikimi emeği olan TİS'i yok sayacak bir protokol imzaladı. Not: Protokolü imzalayan THY çalışanları Pandemi sürecinde THY'ye destek olduklarını düşünürken bu protokol TİS kazanımlarını daimî olarak silmiştir.
  • %100 + enflasyon dendiği gün belliydi %60 + enflasyon olacağı. Mantıklı her insan buna yakın bir sonuç tahmin etmiştir. Bizim asıl merak ettiğimiz ve "kim bilir kaç gün sürecek" diye düşündüğümüz nokta diğer taleplerimizdi. Sendika gerek mail gerek telefonla sürekli neler istediğimizi sorarak tabiri caizse "talep" topladı. Ancak günün sonunda gördük ki, zam oranı zaten ayci ve yk tarafından belirlenmiş, geriye kalan tis maddeleri 26.Dönem ile bire bir aynı olarak geçirilmiş. Yine bir hikaye...

ALKIŞLAR TİS’ i Işık Hızında Bağıtlarken, Sapla Samanı Birbirine Karıştıran THY ve Hava-İş’ e.



Evet, gerek İlker Beyin ve gerekse Sn. Tatlıbal’ ın 27. Toplu iş sözleşmesinin ücret artımlarına ilişkin maddesini öncelikle görüşüp Türk Hava Yollarının hızına yakışır bir süratle karara bağlayarak sonucu sözleşmenin diğer maddeleri görüşülmeden açıklamalarını çok güzel bir jest olarak değerlendirip kendilerine yazımda defaatle teşekkürlerimi sunmuştum. İnsanları bekletmemişler ve de gereksiz birtakım konuşmaların önüne geçmişlerdi. İyi niyetliydi, güzeldi. Güzel bir davranıştı ve de benim ilk kez gördüğüm bir uygulamaydı.

Türk Hava Yolları Yatırımcı İlişkileri açıklamalar sayfasında yatırımcılara yönelik seslenişinde ise THY sözleşme görüşmelerinin devamı ile ilgili bilgi veriyor ve de “27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri karşılıklı olarak anlaşılmış olan ücret zamları hariç 28.12.2021 tarihinden itibaren görüşülmeye başlanacaktır. Ücret artışları konusunda varılan mutabakat Toplu İş Sözleşmesinin imzalanması ile yürürlüğe girecektir.” deniyordu. Alışılagelen bir şeydi, yatırımcıların bilgilendirilmesi. Buraya kadar her şey normaldi.

Anormal olan husus ise görüşmelerin başladığı günün takip eden saatlerinde Türk Hava Yolları 27. toplu iş sözleşmesi metnini (Ek tablo sayfaları ile 50 sayfa) “104 asıl (2) geçici Madde ve (7) ek ile “yurt dışı merkez tayinli personel “ile ilgili hükümleri ihtiva eden işbu İşletme Toplu İş Sözleşmesi 28.12.2021 günü taraflarca imza altına alınmıştır” diyerek duyurmalarıydı. (Sözleşme metni bu cümle ile bitiyor) Başka bir deyişle THY ile Hava İş arasında akdedilen TIS sözleşmesi görüşmelerin başladığı gün birkaç saat içinde bitirilmiş ve imza altına alınarak internette duyurulmuştu.

Evet ücretlerin süratle belirlenip duyurulması insanlarda çok müspet bir etki yapmıştı. Öyle ya bu çabukluk sıkıntıların farkındalığının bir göstergesiydi. THY çalışanları meraktan kurtarılmış ve yukarıda da belirtildiği üzere gereksiz konuşma ve dedikodunun önüne geçilmişti.

Hadi siz düşünmediniz? Birlikte çalıştığınız beyinlerde TİS’ in ana metnine ilişkin bu aceleciliğin hatalı olduğunu düşünemedi? Sizi ikaz eden kimseler yok mu kadronuzda. Evet nispeten düzgün gelişmesi mümkün olan bir oluşuma gölge düşürdünüz demek bile hafif kalır. Sendika işveren konusunda insanların düşüncelerini biliyorsunuz. Bu menfi düşüncelerin üzerine benzin dökerek alevlendirmeden ne tür bir fayda beklediniz? Akçeli konularda anlaşmanız ve de ilgililere hemen Duyurulması talimatını veren makamın bu konudaki gayretini zedeleyeceğinizi, gölgeleyeceğinizi de mi düşünemediniz? Şimdi birisi çıkıp biz önceden görüştük, 28 Aralıkta imza için bir araya geldik demesin lütfen. Veya önce THY’ nin yatırımcılara yaptığı seslenişi okusun ve sonra konuşsun.

Her ne ise. İlk etapta iki puan alındıysa da ikinci etapta 5 puan kaybedildi. Eksi 3 puanın kimlerin hesabına yazmak gerektiğini çalışanlar bilir.

HANİ BİR SÖZ VAR. HAFİFTEN DEĞİŞTİRİP PAYLAŞAYIM: HERKESİ TEPE YÖNETİCİ YERİNE KOYMAMAK GEREK. BAKARSIN ALIŞKIN DEĞİLDİR. YERİNİ YADIRGAR. YAPTIĞINIZ İŞLERİN ÇOĞUNDA BU MODİFİYE EDİLMİŞ SÖZÜN DOĞRULUĞUNU TEYİT EDİYORSUNUZ. TEBRİKLER.

İlker Aycı Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada “Türk Hava Yolları, yetkili çalışan sendikası Hava-İş ile 2022 yılı itibarıyla yürürlüğe girecek olan 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nin ücret zamları maddesinde anlaşma sağladı. Sayın Cumhurbaşkanımız bu zorlu süreci bu kadar hızlı ve güçlü kalarak atlatmamızda büyük pay sahibidir. Zatıalileri gerek ulusal gerekse de uluslararası otoriteler ile temaslarımızda yol gösterici olarak hızlı aksiyon almamızı sağladı. Böylece gökyüzü ile daha hızlı sürede yeniden buluştuk, hızlı yükseldik. Daima yanımızda olan ve bugünkü refah Türk Hava Yollarının teşekkürlerini iletti Bu işler teşekkürle olmuyor. Keşke Toplu iş sözleşmesinin 104 maddesini yarım günde bitirdik diye ilan etmeseydiniz ve de daha doğru ve THY kamu oyunca da makul görülecek bir şekilde ifade etseydiniz meramınızı. Mesela nasıl mı? “Toplu iş sözleşmemizin maaş artımları bölümünü Sn. Cumhurbaşkanımızın yönlendirmeleri ile süratle sonlandırarak çalışanlarımıza duyurduk. TİS’ in geri kalan maddelerini de aynı yönlendirme paralelinde aynı sürat ve iyi niyetle çalışarak yeni yılın ikinci haftası sonunda THY ailesine duyurmayı hedefliyoruz. Sn. Cumhurbaşkanımıza tüm destekleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz “Tabii ki kalan maddelerin ciddiyetle ve yeterli zaman ayrılarak görüşülmesi kaydı ile.

Buna hayır diyebilirsiniz. O zaman Sn. Tatlıbal Enflasyon + %100 talebinden iki saat içinde nasıl vazgeçti? Sizce bu makul mü? Evet ikinci etapta, ilk uygulamanın (+) larını sıfırladınız. Farkında mısınız?

Şimdi çalışanlara anlatın anlatabilirseniz. Sendikanın talebi (enflasyon + %100) naylon bir talep değildi. Sendika ile işveren öncelikle bu konuda anlaşmamışlardı? Vb. Çalışanlarımıza verdiğimiz %10 + %60 artımı Cumhurbaşkanımıza sormadık. Oranı kendi yetkimizle belirledik.? Sonucu hemen ilan edin diyen Cumhurbaşkanımız değildi Hadi anlatın bakalım. Kim inanacak?

Evet, personele ne gözle baktığınızı bir kez daha belli ettiniz Hissedarlara da aynı gözle baktığınıza ilişkin görüşü de (daha önce bu konuya daha önce değinilmişti) doğrulamış oldunuz. Evet Onlarda ses çıkaramazlar. Çıkaran olursa da toplantı zaptına geçmeyiz olur biter. Söylememiş, sorulmamış kabul ederiz.  Nasıl olsa Genel Kurul Başkanı da bizden. Tesadüf bu ya onun da soy adı Aycı. Şirket çalışanı olan raportörün ona karşı çıkacak hali yok ya.

ALKIŞLAR TİS’ i Işık Hızında Bağıtlarken, Sapla Samanı Birbirine Karıştıran THY ve Hava-İş’ e.

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

CVP SN. ÇET... ~ 2 yıl önce
MAALESEF BİLGİM YOK. THY MUTLAK TAKİP EDİYORDUR AMA ARAYIP SORSAM BİLE BİLGİ VERMEZLER. DÜN BİR HABER OKUDUN SN. AYCI VE EŞİ DÖNÜYOR DİYE. ACABA BİZİM UÇAKLA MI? BİLMİYORUM. ÜZGÜNÜM

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sn Çetin bey ~ 2 yıl önce
Kazakistanda mahsur kalan uçucu ekiple ilgili lütfen gelişmeleri kaleme alabilirmisiniz Aileleri mrk içinde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SN. ÇETİN.. ~ 2 yıl önce
MAALESEF BİLGİM YOK. EN İYİ KAYNAK THY ONLARDA ZATEN BANA BİLGİ VERMEZLER. DÜN BİR HABER VARDI. SN AYCI VE EŞİ DÖNÜYOR DİYE. ACABA BİZİM UÇAKLA MI DÖNÜYORLAR / DÖNDÜLER.
zrütus'a ~ 2 yıl önce
herhalde sizin adınız Zekâi olsa gerek.satılmış kalem diye hitap edilecek bir kişi var. o da yazar. sen duymadın mı? yazarı işe almışlar.İyi maaş alacak. Allah bizi sizlerden korusun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ZRÜTÜS ~ 2 yıl önce
BU YORUM KİME HİTAP EDİYOR ANLAYAMADIM. KİME YANIT VERDİNİZ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zrütüs ~ 2 yıl önce
Oh satılmış kalem, alırım bi dal… Hızlı imzalanması sanırım bi tek size yaramış

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cetin bey ~ 2 yıl önce
istiraklerden de bahsetseniz Tgs 5 m doco

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY GÖKÇE OFİS ~ 2 yıl önce
Taşeron oldugumuz ıcın sureklı kapı gosterılıyor. kadrolu calısmıyor ama bızden 5 ademlık performans beklenıyor. artık bıktık KADRO BİZİM HAKKIMIZ. ZULÜM İLE ABAT OLANIN AKIKETİ BERBAT OLUR..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorumsuz ~ 2 yıl önce
Kardeş taşoren Kadri fark etmiyor bizde kadrolu değiliz sözleşmeliyiz aynı şekil merak etme bizede kapıyı gösteriyorlar ve bizimde canımız çıkıyor işyerinde sende emir altındasın bizden hiç değişen bir yanımız yok tek farkımız sendika sendikamız zaten sarı sendika işveren ne derse onu yapar sendikalı olunca birşey değişmiyor işveren yine performansi düşük diyor kovuyor sendikanın hiç bir artısı yok
Hatırlatma ~ 2 yıl önce
Sayın Cumhurbaşkanımızın adının geçmesi bana 211 olayında sendikanın nasıl olduysa haksız yere işten çıkarılan 211 kişinin için “ Bu konu ile Tatlıbal ile Aycı sayın Cumhurbaşkanımızın huzurunda bir araya geldi fakat Cumhurbaşkanımız kabul etmedi diye beyanda bulunan sendikayı hatırlattı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP HATIRLATMA ~ 2 yıl önce
EVET CUMHURBAŞKANIMIZLA BİR ARAYA GELMEDİLER. CUMHURBAŞKANININ DA İŞTİRAK ETTİĞİ BİR TOPLANTIDA ONALARDA BULUNDULAR. RESİMLERİNİ GÖRMÜŞTÜM. SN ERDOĞAN İLE KAPI GİRİŞİNDE ( TOPLANTIYA GİRERKEN VEYA ÇIKARKEN ) TOKALAŞTILAR VE BİR İKİ KELİME ETTLİER. ( RESİMDE HANGİSİNİN GÖRÜNDÜĞÜNÜ HATIRLAMIYORUM.) BEN BELİRTİLEN KONUYU GÖRÜŞTÜKLERİNE İNANAMAMIŞTIM. ŞİMDİ DE İNANMIYORUM.
@TeHaYe6 ~ 2 yıl önce
Çetin Bey: TİS çok mu önemli? Bakınız THY ve Hava-İş arasında imzalanan bir protokol ile TİS deki tüm kazanımlar çöpe atıldı. Bu şu demek. Bundan sonra bütün işverenler işbirlikçi sendikaları ile anlaşsın (THY'nin yaptığı gibi) Ondan sonra eldeki TİS'i ve içindeki kazanılmış hak ve ücretleri dikkate almadan yeni bir protokol imzalasınlar. Bu protokolde çalışanların maaşları %50 düşürülsün, özlük hakları iptal edilsin. Bu protokolü kabul etmeyenler de işten çıkarılsın. Konu bundan ibaret. Eğer THY ile Hava-İş'in TİS üzerinde yaptıkları bu hukuksuzluk yargı önüne getirilmezse, bu hukuksuzluk maaş düşürmek veya çalışanını işten çıkarmak isteyen diğer işverenlere emsal olur. Böylelikle de ne sendika ne de TİS kalır. Hava-iş; THY ile kendi hazırlamış olduğu ve içerisinde yılların birikimi emeği olan TİS'i yok sayacak bir protokol imzaladı. Not: Protokolü imzalayan THY çalışanları Pandemi sürecinde THY'ye destek olduklarını düşünürken bu protokol TİS kazanımlarını daimî olarak silmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TEHAYE6 ~ 2 yıl önce
Yorumunuzda "Eğer THY ile Hava-İş'in TİS üzerinde yaptıkları bu hukuksuzluk yargı önüne getirilmezse, bu hukuksuzluk maaş düşürmek veya çalışanını işten çıkarmak isteyen diğer işverenlere emsal olur." diyorsunuz. İyi de bunu kim hukuka intikal ettirecek? Mantıken mağdur olanlar tabii ki. Bunlardan biri de sizsiniz herhalde.
Danışıklı dövüş... ~ 2 yıl önce
%100 + enflasyon dendiği gün belliydi %60 + enflasyon olacağı. Mantıklı her insan buna yakın bir sonuç tahmin etmiştir. Bizim asıl merak ettiğimiz ve "kim bilir kaç gün sürecek" diye düşündüğümüz nokta diğer taleplerimizdi. Sendika gerek mail gerek telefonla sürekli neler istediğimizi sorarak tabiri caizse "talep" topladı. Ancak günün sonunda gördük ki, zam oranı zaten ayci ve yk tarafından belirlenmiş, geriye kalan tis maddeleri 26.Dönem ile bire bir aynı olarak geçirilmiş. Yine bir hikaye...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP DANIŞIKLI D ~ 2 yıl önce
BU RAKAMI SN AYCI VEREMEZDİ YANILIYORSUNUZ?
yk ~ 2 yıl önce
Habertürkteki konuşmaya denk gelenler tahmin eder ki Yk %15+ enflasyon düşünüyordu, nitekim havaişle değil Ankara ile yapılan görüşme neticesinde jet hızıyla bu sonuç çıktı. Görüşmenin Ankara'da yapıldığını maalesef biliyorum. Tatlıballa ne alaka Ankara'da görüşme?

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000