Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

Açık Yenilikler 2017

16-18 Ekm 2017 tarihlerinde Moskova’da gerçekleştirilen bu 6. oturum, 98 ülkeden 18.200 katılımcı ile her anlamda rekor kıran bir toplantı oldu. Üç gün süren iş, hükümet ve toplumla ilgili tematik oturumlarda, 650'den fazla konuşmacının sunumları gerçekleştirildi.

İnsan ve İnsanımız

Başarımız İnsanımıza bağlıdır. Büyümek ve gelişmek için, analizler hakkında bir dizi odak grupla çalışan katılımcı ile yeni fikir geliştirmeye yardımcı olun. İnsanları, iş ile ilgili fikir geliştirmeye katılmaları için destekleyin.

ICAO TRIP Strategy

2016 yılında toplam yolcu sayısı 3,8 milyara, uluslararası uçuşlarla ise 1,6 milyara yaklaşan yolcu taşınmış ve bu rakamın en son ICAO projeksiyonlarına göre 2030 yılına kadar 3 milyara yükselmesi bekleniyor.

Akıllı Tahtalar

1976 yılı programında yer alan içeriğin dört dönemi esas alan 1991- 1992 programına uygulanmasının güçlüğü nedeniyle kredili sistemi esas alan 1991-1992 programı uygulamadan kaldırılmıştır.

Sözce dağarcığı

06 Mart 2018 saat 14:30 gibi FaceBook’da sevgili Ali Rıza Saral, şöyle bir müjdeyi paylaştı;

PİETA’YI GÖRMEK - Üretim ve Yaratıcılıkta Döngünün Rolü

Matematikte yakınsamak, Türk Dil Kurumu Sözlüğünde “Değişken bir büyüklüğün durağan bir büyüklüğe, hiçbir zaman erişmemek şartıyla gittikçe yaklaşışı” olarak tanımlanır. Belirli bir fonksiyonu uyguladığımızda çıkan sonuç, giderek her uygulanışta belirli bir değere yakınsıyorsa o fonksiyonun limitine, sınır değerine ulaşırız.

Karlsruhe Müzesi

19. yüzyılın ortalarında Batı ve Orta Avrupa’da İtalya ve Almanya, siyasal birliğini kuramamış zayıf birliklerden oluşmaktaydılar. Alman birleşik devletinin temeli olan büyük Prusya Krallığı, bu birliğin sağlanması için Avusturya, Danimarka ve kıta Avrupa’sının en güçlü devleti olan Fransa ile savaşmak zorundaydı.

Sorunun doğrusu..!

Yıl 1976. Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde deniz suyunu tatlı suya çeviren bir tesisin açılışı yapılmaktadır. Türkiye'nin o tarihteki Suudi Arabistan Büyükelçisi Necdet Özmen de tesisin açılış törenine katılanlar arasındadır.

Meslek, Hobi ve Gelecek

Hobi; işimiz, mesleğimiz gibi asıl uğraşlarımız dışında, dinlendirici bir iş olarak yaptığımız oyalayıcı aktivitelerdir. Hobinin en önemli özelliği ise zorunluluktan uzak olması, yetiştirilmesi için herhangi bir zaman kısıtlaması olmaması ve ne bir yarış ne de bir rekabet içermesidir.

Bardaktaki Çay.!

THY’nin süreçlerini inceleyen Lufthansa Genel Müdürü Dr. Heinz Ruhnau, THY ile Lufthansa’nın farkını söyle açıklıyor:

İnsan ve Teknoloji

Bundan yaklaşık 10 sene kadar önce hikaye diye anlatıyorduk öğrencilerimize. Gün gelecek, teknoloji sizleri geçecek diyorduk. Şimdi nerede olduğunuzu herkes biliyor. Ne konuştuğunuzu herkes duyuyor.

Bu devir…

Bu devir, sıradan insanın en parlak zamanı; duygusuzluğun, bilgisizliğin, tembelliğin, yeteneksizliğin, hazıra konmak isteyen bir kuşağın devridir. Kimse bir şeyin üzerinde durup düşünmüyor. Kendisine bir ülkü edinen çok az. Umutlu birisi çıkıp iki ağaç dikse herkes gülüyor: “Yahu bu ağaç büyüyünceye kadar yaşayacak mısın sen..?” Öte yanda iyilik isteyenler, insanlığın bin yıl sonraki geleceğini kendilerine dert ediniyorlar.

Boşluk Bırakmak - To Leave Space - De laisser un espace

Medeni tavırlar boşluk bırakmak ustalığına dayanır. Bir kapıdan geçerken başkasına ya da bir bayana bizden önce geçebilmesi için boşluk bırakıp yol vermek ya da yaşlı bir insana otobüste yer vermek…

07Dec1944-Chicago

1944’e gelene kadar neler olmuş hatırlayalım; Paris'de 6 Mayıs 1889 senesinde , Brezilya, Fransa, Büyük Britanya, Meksika, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri katılımları ile, 12 senede 5 defa toplanacak olan ilk Uluslararası Havacılık Kongresi yapılır.

İki geri, bir ileri

ASELSAN'da, ‘'Yerli Savunma Sistemleri'' üzerinde çalışan Kerem Parıldar 14. kattan kendini aşağı attı ve hayatını kaybetti. ASELSAN'da daha önce de 7 mühendis, kuşkulu biçimde hayata veda etmişti. (21 Kas. 2017)

İş bilmek, işi bilmek…

Boeing Yeni İstanbul Havalimanı’nın geliştiricisi ve operatörü olan İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş. ile yeni bir Teknik Yardım Anlaşması imzaladığını duyurdu.

Değişimin değişimi…

Küreselleşen ekonomi, kültür, sanayi ve teknoloji, elbet bizleri de düzene sokacak ve değişimleri de istediği gibi yapacak. Bu değişim şekli ve kurulacak yeni düzeni de bu değişim belirleyecek.

TRIP Atmak

24-26 Ekim 2017 tarihlerinde düzenlenen 13.cü TRIP sempozyumu Montreal’de yapıldı. Yolcu hizmetleri, ICAO’da Annex-9 Facilitation, yani ICAO Ek-9, Kolaylıklar diye geçer. Bu belgenin içeriğini ve Türkçe Çevirisini Hukuk ve Havacılık kitabımda bulabilirsiniz.

Acil ne demek ise..!

Bazıları için emergency, emergenza, urgence, notfall ve ivedi..!

Yalanlarımız Ortaya Çıkmadıkça…

Ortalıkta serbestçe duran ve her an kullanıma hazır silah (çünkü öldürme fiilinden uzak bir kavramdır, tabanca yada tüfek fark etmez) daha başında Savunma kelimesi ile özdeşleştirilmiştir. Kullanımı için konulmuş olan "Emniyet Mandalı" aldatmacadır. Bu mandal sizi sınırlamaktadır ve bu kabul edilemez.

Dünyanın en iyi (ve elbette en kötü) Havalimanları

Sanıyorum hiçbir uçuşunuzda “Aman ne güzel, 10 saatlik bir aktarma bizi bekliyor.!” dememişsinizdir. Belki de dediniz? Günden güne “aktarma” sözcüğü gittikçe kötü bir anlam kazanırken birçok havalimanı dayanılacak değil, ziyaret edilip rahatlayacak bir atmosfer yaratma peşinde.

İki dokuz bir on sekiz üç yirmi bir otuz.!

İşyerinin ve iş tanımının değişmesi, eğitim modelinin de değişmesini gerektirir. Son 10 yılda yüze yakın yeni “iş” kategorisi yaratılmış ise elbet bunu yapacak eğitilmiş insana da gerek var ve yetiştirilmelidir ama nasıl?

AVSEC-2017

12-14 Eylül 2017’de ICAO’nun 999, Boulevard Robert-Bourassa Montreal merkez binasında bir zirve gerçekleştirdi. Bu zirveyi takip ederken ister istemez 40 yıl kadar bir süreyi geriye doğru hafızamdan taradım.

İlk uçuş

Basınç ve sürat üzerine yapılan ilk rüzgâr tüneli, Wenham ve John Browning tarafından yapılmıştır. Havanın Hareketi-Aerial Locomotion, basınç ve sürat ilişkisi üzerine yapılan ilk çalışma metnidir. Yüzeysel alanları eşit olmakla birlikte daha uzun bir kanadın, derinliği fazla olan bir kanat yapısına göre daha fazla kaldırma gücü sağladığını deneylerle ilk olarak Wenham ispatlamıştır

Pozitif Bilimler ve Ahlak

Gündem Özel. CNN programından; -Prof. Dr. Üstün Dökmen- Neyi yanlış, neyi doğru yapıyoruz? Bizler, yani Türkiye olarak, pozitif bilimlerden hızla uzaklaşıyoruz. İnanılmaz bir hızla uzaklaşıyoruz.