Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]

Birileri Şekerimize ''Acı'' Karıştırdı Yine.

Bu hafta oturup yazmak içimden gelmedi bir türlü Ne konu geliyor aklıma ne de içimdekileri birbirine bağlayıp klavyede seslendireceğim kelimeler. Bu hafta hepimiz yine kahrolduk.

Türk Hava Yolları Bir Canını Daha Yitirdi: Engin Güvercin

THY’ dan bir kuş uçtu, sonsuzluğa gitti. Engin Güvercin. Bir dost ifadesi ile tertemiz kimseye zararı olmayan işine âşık güzel bir insandı. Bu konuda haber için yazılan yorumlarda en çok dikkatimi çeken cümle ise “ Kendimiz direk şikâyet edemiyoruz” Güvercin uçtu gitti beyler. Bu da sizleri kendinize getirmez mi? Şikâyetleriniz her ne ise ,hep içinizde mi kalacak?

Türk Hava Yolları Dışarıdan Nasıl Görünüyor?

Tabii ki şirketlerimizi, Türkiye’mizin genel konumundan soyutlamak mümkün değil. Özellikle çalışanı fazla olan ve devlet ağırlığının hissedildiği şirketlerde bu oluşum haliyle daha fazla hissediliyor. Özelleştirme aşamasında Hükümet İktisadi Teşekkülüne ( HİT ) dönüştürülen, Türk Hava Yolları bu tür oluşumları bünyesinde barındıran en çarpıcı örnek.

Türk Hava Yolları'ndaki Yeni Atamalar

Alışamadım gitti. Sallabaşını al maaşını ilkesini benimseyenlere, binlerce kişinin işinden edilmesine sessiz kalanlara, üst yönetimce işaret edilen çalışanlara “ performansı yeterli değil “ diye kulp takıp şirketten atılmalarına destek verenlere, insanları bizden, bizden değil diye ayrıştırıp haklarını gasp edenlere yönetici demek gelmiyor içimden.

Başarılı Bir Gelecek Bu Günden Başlar

Hepimiz yaşamımızın bir kesitinde başarısız olmuşuzdur. Seneler sonra bile halen hatırlar o dönemde içimizde hissettiğimiz yıkıntıyı yeniden yaşarız. Evet, birçok başarılı insanın nerelerden nasıl geçip bulunduğu en tepe noktaya nasıl ulaştığını bilmenin aynı endişe ile kabuğuna çekilmiş olan insanları yüreklendireceğini düşünürüm. Sizce de doğru mu?

Bakalım Kimin Hangi Yakını ÖİB Açacak ve Kimlerle Çalışacak?

Kontrolsüzlüğün en ideal uygulamaları bile raydan çıkarttığı malum. Ülkemizde, denetim ve kontrol mekanizmasının ne denli sistemsiz / bozuk çalıştığını veya çok hayati konularda bile hiç çalışmadığını değişik vesilelerle gördük, üzüldük ve kahrolduk. Korkarım ki, bu kanunun işçiyi koruyan hükümlerini saf dışı bırakacak uygulamalara tevessül edilmesin.

THY 2016’nın ilk çeyreğinde zarar etti

Ekonomiyi etkileyecek bir krizin vukuu halinde şirketler naçar tensikata yönelir. Bu gün THY’ de 2003’ den önce işe başlamış kimse yok gibi. İşe girme dönemi torpilinin bu gün için geçerliliği baz alınarak yeni bir çalışan listesi oluşturmak şart. Yoksa hiç uğraşmadan 2003’ün eskilerini tekrar THY’ da işe alıp bir daha mı atsak şirketten. Tensikat sayılır mı bu?

İşi zor bulan onu kaybetmemek için çalışır

Suriyeli mülteciler başka bir ülkeye sığınmış olmanın ve aylık “0”gelirin perişanlığını yaşarken şimdi verilen çalışma izni ile akşam iş dönüşü eve, ailesine bir şeyler götürebilme şansını yakaladılar. O, işin kıymetini daha iyi bilecekleri mutlak. Ülkemizde şimdiye kadar iş aslanın ağzındaydı. Bu gün ise bizim işi aslanın midesinden çıkartıp almamız gerek

Sektörümüzün Şövalye Ruhlu Yöneticileri (?)

Bir yöneticinin, terfiine, maaş artımına, işte devamlılığına karar veremediği bir çalışanın üzerindeki etkisi ne kadar olur ki? Yöneticilerin saygınlıkları ile ilgili sorun da bu. Bizde de Şövalyeler var. Saldırmak, korunmak için mızraklı ve kalkanlılar. Mızraklar “ patron” marka teknolojinin son ürünü. Uzaktan kumandalılar. Kumanda merkezi ise tepelerde.

Öncelikle yenmemiz gereken en büyük düşman: Cehalet

Evet; aşağıda yer alan kişilerin bir kısmının cahil olduğunu düşünebiliriz.

Keser Döner Sap Döner, Gün Gelir Hesap Döner

Ne keser dönsün ne sap desem birileri “ Tüm yaptıkları yanlarına mı kalsın, ya bizim yaşadıklarımız?“ diye bana saldıracak. Peki, yarın keser de, sapta dönsün. Keserin ve sapın dönmesi siz etkin olunca duracak mı? Bu defada çemberin dışında kalanlar keserin ve sapının dönmesini isteyecekler. Ve bu böyle sürüp gidecek. Yaşamlar boyu düşmanlıkla, kin ve nefretle...

Batman V Süpermen Sponsorluğu THY’na Ne Kazandırır?

Bir sohbette; THY’ nin son dönem yöneticileri siyasetle THY’nı bu kadar iç içe sokmasalardı ve şirketin insanlarını ayrıştırmadan onlara aynı uzaklıkta durmayı becerebilselerdi elde edilen bazı operasyonel sonuçlarla THY Gn. Müdürlük bahçesine heykelleri dikilir ve bende açılış törenine gider onları alkışlardım dedim. Bir dayak yemediğim kaldı.

Türk Hava Yollarında İktidar Oyunları

Sn. Cem Kozlu ve Sn. Yusuf Bolayırlı. 2002 yılının başında Türk Hava Yolları ile ilişkimi kesmiş olmanızdan ötürü sizlere müteşekkirim. Şirketten atılmam gecikmiş olsaydı, bende bu keşmekeşin içerisine haliyle girecek ve yuvadan bu yöneticiler tarafından dışlanacaktım. Bunu hazmetmek ise çok daha zor olurdu. Hakikaten her işte bir hayır varmış. Saygılarımla

THY Özelleştirilmedi. Hükümet İktisadi Teşekkülüne (HİT) Dönüştürüldü

THY NEDEN BU DURUMDA? 2006’ da THY binası böyle projelendirildi ve inşaat ona uygun yapıldı. Tepe yöneticilerin siyasi otoriteyi temsil eden partinin genel başkanından daha fazla partili oldukları görünümü verebilme gayretlerine bazı yöneticilerin görevde süreklilik adına tepelere sorgusuz biat etmeleri de eklenince THY yönetimsel açıdan işte bu hale geldi

Gözden Çıkarttığı Çalışanına Şantaj Yapan Şirket: Türk Hava Yolları

Şirketten atılmasına karar verilen emektarı işsizlik girdabına iterken,” Seninle öyle veya böyle yollarımızı ayıracağız. Bizim seni atmamızı beklemeyip, toz, toprak kaldırmadan istifa edersen tüm personele ve ailesine yaşamı süresince verilen ücretsiz bilet hakkını kullanabilirsin. Biz seni atarsak bu hakkın uçar ve kaçar” demek şantaj değil de nedir?

Çamur Sudan Ağır. Yine de Dibe Yavaş Çöker.

Çamurlu suyun elle temizlemesi mümkün değil. Ancak, bir müddet kabında sabit ve hareketsiz kalınca çamuru dibe çökecek ve su berraklaşacaktır. Eğer şu an yapacak bir şey yoksa sabırla bu durgunlaşmayı beklemek gerek. Evet; gün gelir çok şey düzelir. Yeter ki bu gün şikâyetçi olanlar yarın aynı davranışlarda kendileri bulunup suyu yeniden bulandırmasınlar.

Acaba, Fabrika Ayarlarına Dönmemiz Mümkün mü?

Çok konuda aynıyız ama örneğin; siyasi düşünce farkının bu denli abartıldığı, fertlerin bu konudaki karşıtlarına karşı bu kadar yaralayıcı ve düşmanca davrandığı bir ülke daha var mıdır acaba? Kaldı ki, bu çirkinliğin iş hayatına da aynı koyu gri tonda yansıması ve yöneticilerin de buna alet olmaları yaşamın bu önemli kesitini de fazlası ile karanlıklaştırıyor.

Bu Uçakları Kim Havada Tutuyor ( 3 )

Teknisyenlik; THY ve ilgili kuruluşların el ele vererek taşeronlaştırmak sureti ile oto sanayi seviyesine indirgemeğe çalıştıkları, bazı kuruluşların lisans konusunu istismar ederek, işe gönül verenler üzerinden ticaret yapmaya çalıştığı, uçak ve parçalarının her türlü bakım ve onarımını yapan, ağır sorumluluğu yanında hata payı olmayan bir meslektir.

Ege'de İt Dalaşı Yapanlar Şimdi Birlikte Uçuyor

Planlama aşamasında öngörülmeyen konular için uygulama sürecinde çözüm üretmenin sakıncalarını yaşamak günümüzün işletme mantığı ile bağdaşmıyor. Hele menfilikler ilk önce dikkat edilmesi gereken konular ise. Örnek: THY başta olmak üzere Sivil Havacılığımızdaki yabancı pilot uygulaması. Bu istihdamın en önemli hatalarının düzeltildiğini görmek güzel.

Sistemin Çirkin İnsanları

Son zamanlarda işyerlerini karanlığa gömen, çalışanların kabusu haline gelen yönetici isimli yaradılışlardan çok bahseder olduk. Tabii ki yöneticilerin hepsi bu tür değil. “KOYUNUN YALAKASI KASABIN KESKİN BIÇAĞINI ÖVERMİŞ” yazımı ararken sistemimde aşağıdaki metni buldum. Ne zaman kaleme aldığımı hatırlayamadım. O zaman kabusları işte böyle anlatmışım

Şu Bizim Saygıdeğer Yöneticiler

Beğenmiyorsan git sözü yalnız işçi ve memura mı söyleniyor? Hayır. Yöneticilere de bu sözü işitiyor. Veya ihsas ediliyor. Unvanlar yükseldikçe iş bulmak daha zor. Ben ayrılayım dersen vazgeçeceğin gelir mavi yakalı maaşı değil. Her şeye sessiz kalıp maaşı hak etmek de bir yöntem. Kabullenebilirsen. Zor bir karar. Neresinden tutarsan tut, İki ucu kakalı bir değnek.

Sektörün 2016 yılbaşı maaş artımları ve TGS

THY personeli dışında tüm sektör çalışanları yeni yılda bir zam beklentisi içinde. TGS verileni biliyor. Bazıları ise öğrenecekler. Beklentileri yüksek tutmayın, realiteden kopmayın ki daha sonra sizlere üzüntü olmasın. İsterseniz 20 Mayıs 2013 tarihli “Namaza Meyli Olmayan Ezan Sesini Duymazmış “ başlıklı yazımı hatırlayın. Durumda bir değişiklik yok gibi.

Yönetici insansa, işgören çalışırken insanlığını yaşar

Düğmeye bas çalışsın. Bir daha dokun dursun. Vardiyalı çalıştırma ve hafta sonu çalıştırma serbest. Fazla mesaiye gerek yok. İki vardiya arasında istirahat yok. Senelik izin, hastalık ve mazeret izni yok. Maaş zammı vb. hiç yok. Yöneticiye itiraz, karşı görüş yok. Beklenti sıfır. Yemek verme, yağını, suyunu koy, işe devam. İyi marka bir makine işte böyle çalışır.

Hele Bu Performans Dedikleri Ne Ola ki?

Bu değerlendirmeyi çalışma yaşamına monte eden uzmanlar ve ilk uygulayıcıları sistemin acemi, belki de iyi niyetli olmayan yöneticilerin elinde çarpıtılarak personelin aleyhine çalışacak bir sisteme dönüşeceğini ve de zaman içerisinde çalışanların işten uzaklaştırılmasını kolaylaştırıcı bir değerlendirme olarak kullanılabileceğini düşünmemişlerdi.

Yenisini Elde Etmenin Zorluğu Mevcudu Değerli Kılar

Asgari ücretle bile çalışıyor olsak aylık 1300 TL’ lik gelirin, 0’ dan 1300 kere büyük olduğunu aklımızdan çıkartmamak gerekir. İş yerinizden mutlu olmayabilirsiniz. Ama şunu hep aklımızda tutmamız gerekir ki, şu an için en iyi iş, daha iyisini bulana kadar bu gün sahip olduğunuz iştir. Ve de bu günkü yaşam şartları ona asılmanızı öngörüyor.