Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]

En Düşük Maaşı Almayı Sürdürmek Bile Sıfır Gelirli Olmaktan Daha İyi

Aranızda bu yazdıklarımı” işveren yanlısı beyanlar “ olarak yorumlayacak klavye üstadı bir takım kişilerin bulunduğunu biliyorum. Bana sinirlenip efelenmeden ve APH yorum köşesine incilerinizi dökmeden önce yazının o kısmını evde eşlerinize bir okuyun. Bakın size ne söyleyecekler? Her ay aldığınız aylık, en düşük maaş, sıfır gelirden çok daha iyi değil.

Krizde Akla Gelen İlk Uygulama: Tensikat Bir Cankurtaran mı?

Bu durumda yapılan / yapılacak olan kadro ayarlaması ile konusunda THY yönetimine izafe edilecek bir hata söz konusu değil. Hata varsa, o da daha önce bu denli uçağın ve personelin alımını, ticaretin olmaz ise olmaz kuralı “ihtiyatlı davranmayı” dikkate almadan salt büyüme ile ilişkilendirerek karar veren ve şirketi ve çalışanı böyle bir riske sokan kişilerde.

2016; Ülkemize ve Türk İnsanına Düşman Bir Yıldı Sanki. Şükür ki Çekip Gidiyor

Bu tür yazılar yazan kimse en fazla ne ister? Çok kimse tarafından okunmak ve de yazısının beğenilmesini tabii ki. Sizlerin hangi tür yazıları okuduğunuza ilişkin yeterli bilgim olmasına ve bu yazının rağbet görmeyeceğini bilmeme rağmen sizlerle paylaşayım istedim. Neden mi?

Eylül Ayı İşsizlik Oranı ve Kriz Kurbanlarının Seçimi

Bu yazıda dört adet konu başlığı var. “Çelebi yine ne yapmış - Ne güzel bir işyerinde çalışmışız - İşyerleri bu gün neden bu halde - İlan edilen işsizlik oranı ve kriz kurbanları “ Bizim şirketi neden yazmıyorsun diyenlere mail adresimi gönderip bilgi verin diyorum. Çıt yok. O şirketlerin çalışanlarından hiç ses çıkmıyor. Belki de gidişattan memnundurlar kim bilir?

2017 Senesi Maaş Zammını Kahvaltıda Öğrendik

Sektörün 2017 yeni yıl zamları, çalışanların ışığını perdeleyen yöneticiler, şirketlerin çalışanları kaçırmamak için yöneticilerini eğitime tabi tuttukları ve de kriz nedeni ile iş akitleri sonlandırılacak olanlara kadar bir takım konularda hayal kurdum ve yazıda yaşanmışları ve gerçekleri bunların yanına koydum. Dilerim ki tüm bu hayaller hakikat olsun.

PGS’ de Keskin NANE Kokusu. THY Neyi, Nasıl Yapacak

Evet; yönetim bir bilimdir ve de ölçülebilen metotlar kullanarak mantıksal bir silsile içerisinde mevcut sorunların çözümüne odaklanır. Bu bilginin ışığında PGS ve THY ‘nin bu ara yaptığı uygulamalara bakınca şirket mensuplarının benim halen burnumda olan keskin NANE kokusu ile, limonun ağızda bıraktığı EKŞİ burukluğu ömür boyu hissedecekleri mutlak.

THY- PGS- ÇLB vb Sosyal Sermaye Açısından İflastalar

Çalışana sevgi ve saygının olmadığı yerde bağlılık duygusu, bağlılık duygusunun bulunmadığı yerde akıl, aklın olmadığı yerde ise başarı olmaz diyor uzmanlar. Yukarıdaki olgu zincirini sektör şirketlerimiz boyunca uzatıp yerleştirin.

Kişiliğimizi ve yüzümüzü bize iade edin

Yazıda yer alan resimdeki yüzsüz insanlara bir sıfat arıyoruz. Çalışanlarları tüm nitelikleri ile yönetim sanatının mantığına sahip olanların çehrelerini bu resimdeki yüzlere samimi sevgi ve saygı duyguları ile yapıştıracaklardır. Ya diğerleri? Onları boş verin. İşyerlerinde gördüğünüz gibi, oldukları gibi kalsınlar. Şahsiyetsiz. Yüzsüz. Tek başına

Keşke 2003 Öncesi İşe Girenlerin Hepsini THY’den Dışlamasaydık

Evet, bu kelime bir anlamda “Ah” çekmektir. İçinde pişmanlık, üzüntü vardır. Tabii ki kişilerin bu kelimeyi kullanmaya iten uygulamalarının sonuçları kurumların ki ile aynı değildir. Kişi çözümünü kendi bulur. Kurumlarda ise bu pişmanlığın sonuçlarını çalışanların tümü yaşıyor. Yapılan yanlışlıklara pişman olmamak ise ayrı bir karakter, başka bir yapı işi.

Uçuş, Kabin ve Yer Hizmeti Personeli & Teknisyenler

Yapılan kötü yanlışlarda ısrarcı olmak aptallık. Hani şirket denince hiç birimiz mangalda kül bırakmayız ve biz müşteri odaklı çalışıyoruz deriz ya. Yazının başındaki sözler bir müşteriye ait. Eğer THY sizler için önemli ise dikkate almalısınız. Maaşlarınızı ülke ve sektör gerçekleri, arz talep dengeleri ve patron belirliyor. Çalışanlardan birileri değil

“Ekşi” Maya İle Yoğurt Çalınmaz

Tuz mayayı ekşitmeden 10-11 sene ilk halinde tutabiliyorsa Bilal Bey hem THY hem de çalışanları için güzel kurabiyeler yapabilir. Tuzun etkisi bu süre için yetersiz kalıyorsa ekşiyen o mayadan ne kurabiye ne ekmek yapılır. Ekmeği içine banmak için yoğurt bile çalınmaz. Dilerim ki Bilal Beyin öz mayasına ilave ettiği koruyucu tuz onu muhafaza etmiş, korumuş olsun.

Çalışmak da Ne? Kadın Dediğin Çocuk Doğurur

Üç başlık var bu hafta. Biri konu “Çalışmakta Ne? Kadın Çocuk Doğurur” Kadın çalışanlara verilen haklar onları işinden ediyor mu, İkincisi “ Sıvı Maddeler & İnsanlar”. Etrafımızda bir türden birçok insan var. Üçüncüsü ise bastırılan FETÖ darbe teşebbüsünden sonra “Kapatılan Askeri Liseler” de ”okuyan öğrenci kardeşlerimizin durumları, iş bulabilme imkânları.

Şirketlerde Kiralık İşçiler Kadroluların Yerini Alır mı?

Bu uygulama işsizliği azaltacak diyorlar. Zor. Uygulandığı dış ülkelerde uzun bir süreçten sonra % 2 bir düşüş olmuş. Ama yaşadığımız ülke Türkiye. Her şey bir tarafa işveren işçisine saygılı değil. Yapılanlar ortada. Mahkeme işe iade kararı verse bile haklı olman bir şey değiştirmiyor. 2 maaş + ödemeyle yine dışarıdasın. Son Ümit; birileri seni kiralayabilir?

THY: Keşke Bu Hedefi Tutturamasaydı?

THY’nin 2015 uçak sayısı 299. Keşke orada kalsaydı. Bu günkü rakam 334. Yaşananların turizme etkisi nedeni ile 2016 yılsonuna kadar teslim edilmesi gereken 5 uçağın alımını THY erteledi. Gökyüzünde ne ay ne yıldız var. Sektör karanlıkta emekliyor. Dileriz ki şirketler ve çalışanlar bu süreci mümkün olan en az hasarla atlatsın. Neler geçti. Elbet buda geçecek.

Pegasus’un Kötüyü Çirkinleştirme Becerisi

Pegasus: hizmet sektörünün tasarruf konusunda en etkin yöntem olarak bildiği işçi çıkarma işlemini en kötü formatla uyguluyor. Şirkette moral bozukluğu artarken, kalan çalışanlarda motivasyon ve güven duygusu sıfırlanmış. PEGASUS’ un sağları merakla yarını, öbür günü bekler halde. İnsan kendisi için hayati önemi olan bir şeyi beklerken 24 saat uzun bir süreç.

Sivil Havacılık Okulları: Hayalleri Kararan Çocuklar (2)

Hastanelerin hastabakıcı / Hemşire olarak Sağlık Meslek Lisesi /Sağlık Meslek Yüksek Okulu mezunlarını çalıştırma zorunluluğu var. Havacılık İşletme Ruhsatı olan kuruluşlarına da toplam personelinin % ( x ) oranı kadar Sivil Havacılık Lisesi / Sivil Havacılık Yüksek Okulu mezunlarını istihdam etme zorunluluğu getirilmesini beklemek sizce yanlış mı olur?

Şirketin Aynı Ünitesine İş Başvurusu İçin Her Yıl Değişen Yaş Kriteri

Bir iki sene ara ile işe girmek için bir şirkete başvuruyorsunuz İkinci müracaatınızda bir de bakıyorsunuz ki yaş ölçütü değişmiş. Şaşırıyorsunuz. Oysaki şirket aynı şirket, iş aynı iş. Meğer torpilli biri o şartlara uygun değilmiş, çaresiz şartları ona uydurmuşlar. Seneye ölçütleri başka birine uydurmazlarsa şansınızı bir daha denersiniz. İyi şanslar olsun.

Sn. Cumhurbaşkanı: Memurları Açığa Alma Yarışına Girmeyin

At izi ile it izi karıştırılıyor sözünden az sonra Cumhurbaşkanımız başlıktaki sözü söyledi. İki ifade de yaşanan sıkıntıyı açık bir şekilde ortaya koyuyor. Bu arada Sn. Cumhurbaşkanımıza bir arzım var. Bizim muhitte suçlamaya ilişkin tahkikat için açığa alınan kimse yok. Önce iş akdi feshediliyor çalışanın. Sonra genel bir açıklama yapılıyor. Bilginiz Ola.

THY: El Ele Hep Birlikte Daha Yükseklere

Gençliğimizin en güzel yıllarını Türk Hava Yollarına verdik. THY’ de uzun yıllar bizleri sevgi ve saygı ile kucakladı. Ne olursa olsun şu veya bu nedenle şirketimiz için kötüyü dilemeyi düşünemeyiz. Bizim gönülden beklentimiz THY’nın çalışanları ile birlikte ele ele, daha yükseklere çıkması. Kazasız, belasız. Ve de en azından yakışır bir bilanço ile. İnşallah.

Kim Deli? Kim Cahil? Kim Salak?

Çeşit çeşit ayrı türde insanlarız ve hepimiz bir arada yaşıyoruz. Yaptığımız hatalar yalnız kendimizi değil, bazen çoğumuzu kötü durumda bırakıyor. “Kişi kusurun bilmek gibi irfan olmaz” derler ya bu irfana da sahip değiliz belli ki. İç içe yaşadığımız delilerimiz var, belki de en az zararı veren onlar. Cahillerimiz var. Hepsinden tehlikeli.Salaklarımız var

THY: Bu Kumpası Kimler, Nasıl Şekillendirdi? 2

Bu tür yazılarda bir sonucu doğuran ana unsur ve birde tali unsurlar vardır. Tali unsurlardaki bir hata ana unsuru kesinlikle tartışılır hale getirmez Yazıda yer alan her konuyu kendi kompartımanında ayrı mütalaa etmek gerekir. Ana unsur konusu tüm açıklığı ve detayları ile ortaya konulabiliyorsa tali unsurlardaki oynamalar sonuç üzerinde etkili olmazlar.

THY’ndaki Bu Kumpası Kimler, Nasıl Şekillendirdi?

Geçmişte bu zihniyetin isteklerini emir telakki eden THY üst görevlileri o zaman ki tutumlarını izah edebiliyorlar mı (? ) Bunu anlayabilmek imkânsız Bu zihniyet iyice şımarıp bir takım konuları kaşımasa ve de AKP’ den istedikleri 120 Milletvekilli kontenjanı da alabilseydi şimdi ülkenin hali nice olurdu? Fetö kılcal damarlarımıza kadar işlerdi. Allah korudu.

THY: Kuru’ların Yandığı Kuyuya İtilen Yaş’lar

Yöneticinin varlığı kriz sürecindeki uygulamalarıyla görülür. “ Ülke ve şirketin güvenliğine, çıkarına ters düşecek davranışlarla Fetö oluşumunu desteklemek “ işten atılma gerekçesi olarak omuzları çökertecek kadar ağır, taşınması zor bir yük. Tespiti; altın tartarcasına hassas yapmalıydınız. Unutmayın, ayarını bozduğunuz kantar, sizi de yanlış tartar

Her Şerde Bir Hayır Var mı? Yaşarsak Göreceğiz

Tüm duamız “ Türk halkının birlik ve beraberliğinin oluşturulması, insanlar arasındaki ayırımcılığın sonlandırılması ve Türk toplumunun bedelini bir şekilde ödediği “Aldatılma” ve “Kandırılmaların” ağır sonuçlarının farklı bir konuda bir daha yaşatılmaması” için. Dün Milli iradeye sahip çıkan Türk Halkının bu gün ülke yönetiminden bunu bekleme hakkı var

Sektörün Görevini Bilmeyen Yöneticisi Veya...

Eski kovboy filmlerinde bu sahneye çok rastlanır. Taş ocağında prangaya vurulmuş mahkûmlar taş kırarken ana görevleri onların firar etmelerini önlemek olan nöbetçiler onların çalışmalarını İzler. Birbiri ile konuşan veya işten kaytaran biri olursa elindeki tüfeğin dipçiği ile mahkûma bir darbe indirir. Onların görevi mahkûmları aralıksız çalıştırmaktır.