Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]

Art Niyetliler: Tilkiden Kurnazı Yok Ama Pazar Onun Postuyla Dolu.

Yöneticileriniz dün neyse bu gün de o. Milim fark yok. Tevekkeli YK. Bşk’ı göreve atandığı zaman “ bu bir nöbet değişimidir “ demişti. Kapılar arkasında söylenen ancak kimsenin üstlenmediği bu söz“ THY’ de 2003 öncesi işe girmiş olan kimse kalmayacak” halen hatırlarda. Talimat gibi. Galiba yine uygulayacaklar. Teşvikle olmaz ise işletmesel gereklilik hilesi ile

Eleştiriler, Yorumlar & Borçlar Kanunu

Borçlarla ilgili konular 6098 Sayılı Borçlar Kanunu hükümlerinde karşılık bulur. Ancak bu kanunda kişilerin “Manevi Borçları” ilgili hiç bir kayıt olmadığı gibi bu tür borçların ödenme şekilleri başka bir mevzuatta da bulunmuyor. Bu borçların tediye şeklini kendisini alacaklı zannedenlerle ( ? ) borçlu olduklarını düşünenlerin kişilikleri belirliyor gibi.

THY: Niyetiniz kaderiniz olsun

Ben inanıyorum ki, yaptığımız tercihler yaşadığımız / yaşayacağımız hayatı belirler. İyi bir insan olmak veya olmamak bizim elimizde. Ben yaşamım boyunca kimseye beddua etmedim. Dönüp dolaşıp başına gelir derdi babaannem. “Niyetiniz kaderiniz olsun” Bu benim İyi niyetli insanlar için ettiğim bir dua, kötü niyetliler için ise edebileceğim en ağır bedduadır.

THY İnsanları Projeye Rağbet Etmez ve Emekliliğe Sıcak Bakmazsa Ne Olacak?

Keşke, Boeıng 737 MAX’ ler THY’ye bu denli zarar vermeseydi. Bu gün THY giderlerinin istihdamla ilgili kısmından tasarruf sağlamak amacı ile personeli emekliliğe davet etmek dışında başka uygulamalar düşünebilseydi, diğer çalışanları tedirgin etmeden. THY’nin tepeleri başarıyı yönetmenin onu yakalamaktan zor olduğunun bilincinde olabilseydi. Keşke.

Her Yerde Sen, Her Şey’ de Sen. Bilmem ki Nasıl Söylesem?

Bu yazıyı okuduktan sonra yorum yazmayı görev addeden bir THY’li çıkar ortaya. Yorumunu aslanlar gibi vurur kafama. “ İlker Aycı Bey THY Yönetim Kuruluna atandı. Sonra Başkan oldu. Sivil Havacılıktan anlıyor muydu? Hayır. O otelciliğe de alışır aynen ikrama alıştığı gibi ” desin. Koruma güdüsü budur işte. “Akıllı düşman aptal dosttan iyidir “ derler ya. Doğru Söz

IGA Akaryakıt A.Ş’den % 25 mi, Yoksa THY Opet’ten % 50 Hisse mi İstersiniz?

Ticari bir anlaşmanın kritiğini yaparken ortakların siyasi görüşlerini yaptığımız değerlendirmenin ana kıstası olarak ön plana almak gibi kötü bir huyumuz var. IGA Akaryakıt A.Ş’ nin ortaklarına bakıp fikir yürütüyoruz. Gördüğümüz örnekler bizi buna itiyor gibi. Siyaseti bu tür konuların çıkış noktasının ilk sırasına koyma alışkanlığından kurtulmalıyız.

Dua Edelim: Allah THY’yi Testere Orhan Türü Yöneticilerden Korusun

THY’ye tepeden, Başkan olarak girdi. Nasıl mı oldu bu iş? Şu anda nerede çalışıyorsa onun tepesindeki beyefendiye sorun. Girişini de çıkışını da o bilir. THY yaşamı öncesi birlikte çalışıyorlardı. THY’ de beraberdiler, şimdi de aynı çatı altında yine birlikte çalışıyorlar. Eski dostlar anlayacağınız. Halen düşünürüm de bulamam. Acaba THY’ de kim kimi kullandı?

THY’nin 2019 Yılı 6 Aylık Finansal Sonuçları ve Daha Önceki Konuşmalar

Düşündüklerinizi söylemek iyidir ancak söyleyeceklerinizi düşündükten sonra ifade etmek daha iyidir. İş yaşamında anı kurtarmak için düşünmeden yapacağınız konuşmalardan cevaplamanız hayli zor olan sualler üretilebilir. Düşünmeden konuşmak insanın gözden düşmesi için en kısa ve emin yol olup, sakın kendinizi konuştuktan sonra düşünmeye mahkûm etmeyin.

Bir şirket denetimden neden kaçırılır ki?

İç denetim: hizmet sunumunu etkileyen yanlış, verimsiz uygulamalar nedeni ile oluşan aksaklıkları belirlerken kurum içi muhtemel yolsuzlukları en aza indirebilmek için her seviyedeki kurum personelinin faaliyetlerini değerlendirmek amacı ile yapılan bir çalışmadır. Denetim sistemi neden paralize edilir ki? Bu sualin cevabı yukarıdaki 3 satırın içinde

Fili Züccaciye Dükkânına Sok, Sonra Tabak Çanak Kırıldı Diye Bağır.

Koskoca fil zücaciye dükkânın içinde dönüp dururken etrafında ne varsa +kıracaktır. Evet muhtemeldir ki fil de bu şangur şungur sesler son bulsun ve bu durumdan kurtulsun istiyordur. Ama ne çare ki zücaciye dükkânında çuval ile un satılmıyor. Her yer kırılacak eşya dolu. Sağa dönse tabak, sola dönse bardak, sürahi. Konumuz şu ki; fili bu dükkâna bile bile kim soktu?

YOLCUYA DAYATMA: Uçağınızın Tarifeli Kalkışından 2 Saat Önce Hv. Limanında Olun.

Yolculara bu tür davranışta bulunan havayolları; onlara uçamadıkları süre içindeki harcamalarına ilaveten, yolcu başına, iç hatlarda 100, dış hatlarda ise 400 EUR ödemeyi göze almışlardır. Ancak konuya bu açıdan yaklaşmamaları, yer hizmetlerini geliştirerek yolcuların havalimanındaki yaşamlarını ve seyahatlerinin ilk adımını kolaylaştırmaları gerek

İşten Çıkartma Stratejileri / Tekniği Panelinde Ne Konuşulur?

Sektörümüzde “ öncü şirket “ unvanını kendine yakıştıran kuruluşlarda personel devir hızı hayli yüksekti. Şimdi, işsizliğin personel devir hızını frenlediği mutlak. Kendi arzusu ile işten ayrılanların büyük ölçüde azalmış olması da gayet tabii. Daha iyisini bulup sözleşme imzalayana kadar en iyi işin sahip olduğunuz iş olduğu da kabulü zorunlu olan bir gerçek

THY: 48 Sene Öncesinden Mektup Var.

İnsan kaçamaz hiç geçmişinden. Yaşam boyu geçmişi kovalar onu. Yaş ilerleyince daha çok düşünülür eskiler, zira hayat muhasebesi yapma zamanıdır. Geride pişmanlıklar da, iyi ki yapmışım dedirten davranışlar da vardır. Doğrular kişiyi mutlu ederken yanlışların sızısı derinden hissedilir içte. İşte o sızıya vicdan azabı denir. Taşınması zor ağır bir yüktür.

Hava İş Sendikası: Hava İş Kanunundan Ne Haber?

Geçmişte, El-Al, JFK Tel Aviv uçuşunda bir yolcudan aldığı virüsün etkisi ile hastalanan bir kabin memuru yaşamını yitirmiş. EL Al durumu hemen İsrail sağlık otoritelerine bildirmiş ve bunun üzerine bakanlık o uçuşta bulunup enfekte olan ( ateşlenen ) ekip ve yolcuları sağlık merkezine çağırıp kontrolden geçirmiş. Bu insan hayatına verilen önemin göstergesi.

Vatani Görev, Sivrisinek ve Kötü Sözler

Başta Mustafa Kemal Atatürk ve diğer Milli Mücadele liderleri söz konusu olan vatansa” hiçbir ayrıntıyı “ teferruat “ saymadılar. Kılı kırk yardılar. Günümüzde bu söz olur olmaz her kes tarafından her konuya adapte edilerek kullanılıyor. Evet; bu söz Atatürk’e ait değil. Ve de bu sözün Atamızın ayrıntılara dikkat etme özelliği ile de bağdaşmadığı açık ve kesin.

Hoşça kalın

29 Nisan 2013 günü AirportHaber sitesinde yazmaya başladım. Bu güne kadar aralıksız yazılarımla sizlere seslendim. Bazı yazılarım beğenildi, bazı yazılarım ise tepki gördü. Yapabileceğim bir şey yoktu zira ben her zaman kendi doğrularımı anlatmayı ve yazmayı yeğledim.

İlker Aycı: Şapkadan Tavşan Çıkarırız Maliyet Çıkarmayız.

Düşünmeden konuşur veya yazarsanız söylevinizden cevaplanması zor sualler üretip size dönerler. İşte o andan sonra düşünmeye başlarsınız. Unutmamak gerekir ki; hep hoşa gidecek şeyleri söyleyenler, mutlak hoşuna gitmeyecek şeyleri de işiteceklerdir. Bu durumda hatalarınız nedeni ile size karşı konuşanları, suçlamayın. Aynaya bakın. Yanlış olan kim?

Türk Hava Yollarının Düşman Kardeşleri. ( 2 )

Sene 1978. S. Babüroğlu THY Gn. Md ve. Rahmetli R. Çerçel ise YK Bşk. Siyasi açıdan zıt görüşte olan iki kişi vardı THY’nin tepelerinde. O dönemde çalışanın burnu bile kanamamıştı. Bu gün ise tepe yönetimdeki herkes aynı siyasi görüşü paylaşıyor. Hele bir bakın 2004 yıllarından kalan tek üst yönetici kaldı mı? Ya 2003 öncesi THY’ na girmiş çalışan? Hiç mi yok? Neden ki?

Sn. İlker Aycı Ve Bilal Ekşi Beylere Neden Düşman Olayım ki?

Tepe yöneticilerinize düşman olduğumu söylüyorsunuz. Nedeni ortada. 2003 yılı sonrası THY’ ye girenler 2003 öncesinin çalışanlarını düşman gibi görmeye programlandılar. Emekliyiz ama biz de o gruptandık. Bu ruh hali sizlere bir önceki tepe yönetiminizde oturan ikilinin mirası. Siyasi görüş farklılığı düşmanlık doğuruyor demekmiş. Allah akıl fikir versin.

Gitti, Gidecek, Gidiyor Dendi, Yine Kaldı. Gitmedi.

Belli ki, kişi inanmak istediğine inanıyor. İnsanoğlunun ümidi kırılınca ne olur? Cuma günü akşamı bir kısım çalışan ve ben arabadan düşmüş karpuza döndük. Evet; gitti dediler. Yine kaldı. Şimdilik kaldı diyelim. İnancım 211, 305 ve Hava-Senciler, diğer mağdurlara ve ailelerine karşı işlediği günahların onun peşini bırakmayacağı yönünde. Duamız bunun için.

İlker Aycı: Kötü Çalışan Olmaz. Kötü Yönetici Olur.

Görevin ilk haftasında “ Bir ve beraberiz. Şunun ya da bunun şirketi yok. Yönetim Kurulu Başkanının, İcra Kurulu Başkanının, Genel Müdürün Adamı diye bir şey yok. Falancı yönetim kuruluna yakın, filan hissedara yakın yok. Birlikteyiz. Beraberiz. Katılımcı, açık, net, şeffaf, adaletli bir yönetim olacağız.” diyordu YK Bşk. Sn. Aycı. Sizce böyle olabildiler mi?

İnsanoğlu Sahte Oldukça, Doğruları Yazsan Ne Yazar.

Evet; işinizin geleceği çalışanlarınızın elinde. Teknolojiyi ne kadar takip ederseniz edin ve de modern iş yaşamının tüm unsurlarını şirketinin bünyesinde toplayın yine de bu görüş maalesef ki doğru ve de yüzlerce örneği mevcut. Çözüm ise basit. Müşteriye ve şirkete hizmet verecek olan çalışanların seçiminde kıstas olacak unsurları hassasiyetle belirlemek.

THY- Mutluyuz; 25 Gün Daha YK Başkanımız İle Birlikteyiz (?)

Ya bunlar lafta kalırsa. Varsın olsun. Bu güne dek biz üzüldük. Alıştık desem doğru olmaz, ama kanıksadık, etkilenmez olduk. Bizim içimizi ferahlatacak olan onu getirenin makamın bizzat alıp götürmesi olur. Bekleriz. Ağustos’u, güz aylarını bile bekleriz. Çekmecedeki sarımsağın kokusu duyuldu bir kez. Burnumuzu tıkar yine bekleriz. Ümidimizi hiç yitirmeden

THY: İmam ( Öksürürse ), Cemaat ( Boğmaca Olur)

Kurumun tepelerinin istihdama yönelik uygulamaları çalışanları sizden ve bizden şeklinde ayrıştırarak yapmaları alt seviyedeki yöneticilerin de aynı tarzda hareket etmelerine yol açar. Balık baştan kokar misali. Tepedeki ise durmadan öksürerek ayrıştırmayı pekiştirir. Bu durumda ast yöneticilerin tümü müzmin boğmacadır. Çalışanlar mı? Onlar ise hepten felç.

Planya'ya girmeğe ve pranga ile bağlanmaya düşkün yalakalar

Evet, planyadan geçip, ayağına sanal bir pranga takıldıktan sonra elde değil, sistemin, o kişinin savunucusu oluverirsin. Yaşamda hiçbir şeye düşüncesizce bağlanma, zira onun senden ne zaman vazgeçeceğini bilmezsin derler. Ağaç çürür, insan ölür. Sahi bu prangayı size hangisi takmıştı? Çürüyen mi, ölen mi? Artık Onu çıkartman gerek. Ama Nasıl? İzi kalacaktır