Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

THY'DE YÜREĞİ SIZLAYAN VAR MI?

Türk Hava Yolları Mart ayında iki çalışanını tartışmalara mahal verecek şekilde kaybetti. Biri Şentürk Çavuş diğeri de Sema Müstecaplıoğlu. Şentürk Çavuş hep üzerinde durduğum havacılık kültürünün kurbanı oldu diyebilirim. Peki ya Sema Müstecaplıoğlu'nun ölümü? En çok tartışılacak ve belki de THY'nin insani kararlar almasına yol açacak bir ölüm bu.

SANA ACIYORUM THY

Önce Berlin'deki o görüntüden bahsetmek istiyorum. Airporthaber'de görmüşsünüzdür. Dünyanın en büyük turizm fuarında THY'yi tanıtmak üzere görevlendiren arkadaşlar başörtülü idi. Açıkçası en iyi şov yapılacak yerde en kötü görüntüyü THY verdi diye düşünüyorum. Ama daha da kötüsü THY içindeki üşütük beyinlilerin olması. Şimdi açıklayacağım. Öyle yöneticiler var ki hangi beynin ürünü olduklarına aklınız ermez. Yazık Globaly Yours'a.

KÜSTAH KÜFÜRBAZ DHMİ MÜDÜRÜ

Makamın ne olursa olsun, eğitimin hangi düzeyde olursa olsun insan olamadıktan sonra tüm insanlık için boş adamsın. Türkiye'nin en köklü kuruluşu DHMİ'de müdürlüğe kadar ulaşmışsın ama seni oraya atayanların ne kadar küfürbaz ve seviyesiz olduğunu bilmiyordur. İşte yıllardır söylediğimiz havacılık kültürü.

BORAJET NEYİN PEŞİNDE?

Türkiye'nin tek bölgesel havacılık şirketi Borajet. O kadar tehlikeli adımlar atıyor ki bakalım kıymet bilen olur mu? Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın arzu ettiği hedefleri gerçekleştirmek üzere yapıyorlar bunu. Bir havayolu şirketinin kolay kolay alamayacağı riskleri alıyorlar.

THY'NİN 305 TERÖRİSTİ!

Bu hafta sonu 11'inci aya girecek THY'nin işten kovduğu 305 kişinin evine aş girmeyeli. "Kurunun yanında yaş da yandı" demiyorum. Elbette savaş kazanırken şehit verilir. Ancak bu savaşın ne galibi var ne de mağlubu. Bu olayı böyle görmek lazım.

TESETTÜRLÜ THY

Türk Hava Yolları'nın kabin memurları için tasarlattığı kıyafetler hafta sonu sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri oldu. Resmen memleket meselesi haline getirildi. Belli ki kamuoyu bu kıyafetleri bir işaret, bir simge, bir geçiş olarak algıladı. İlgili ilgisiz herkes bu konu ile alakalı yorum yaptı.

ONUR AIR'DE HERKES KENDİ DERDİNDE

Onur Air’de devir işlemi bitti-bitecek. Deyim yerinde ise eli kulağında. Bu satış bir devrin de sonunu getirmiş olacak. Havacılıkta saygıdeğer bir isim kenara çekilmiş olacak. Belki de bu hamle ile havacılıktan kurtulmanın keyfini yaşayacak. Sır küpü Cankut Bagana sırları ile baş başa kalacak. Hiç göz önünde değildi yine de öyle olacağını düşünüyorum.

THY'DE İŞ BİLMEZLER ORDUSU MU TEHLİKE BORUSU MU?

Türk Hava Yolları'nda o kadar talihsizlikler yaşanıyor ki, buna yöneticilerin son ayarlamalarla 50-60 bin TL'ye varan aylıklarından kaynaklanan ne oldum deliliği mi yoksa THY için teknik bir ikaz mı demek lazım açıkçası kestiremedim. İzmir uçağında yaşanan korku dolu dakikalardan sonra şöyle iki aylık bir süreyi tarayayım derken neredeyse 3 günde bir olay olmuş THY'de. Tarihsel olarak sıralayacağım bu olayları yorumlarınıza sunacağım.

ANKARA HASTA ETTİ

Değerli okurlarım,geçen hafta üç gün Ankara'da kaldım. Çok önemli belgelere sahip oldum. Ankara kazan ben kepçe hesabı bahsedilen belgelere ulaşmak için ter akıttım.

THY PEGASUS'U KISKANDI MI?

Pegasus Havayolları'nın 100 adet uçak siparişi vermesinin üzerinden çok geçmeden Türk Hava Yolları'nın 150 uçak almak için görüşme yaptığı bilgisi geldi. Çok daha fiyakalı bir görüşme bu. 150 uçak dile kolay. İçinde bir de Airbus 380 olunca Pegasus'a nispet gibi anlaşıldı. İki şirkete de ne getirir ne götürür bir bakalım.

SHGM'NİN SUYUNA GİDECEĞİM

"Yiğidi öldür hakkını yeme", "Sezarın hakkı Sezara" bu meşhur sözleri hepimiz çok iyi biliriz. Sözleri bildiğimiz kadar anlamlarını da çok iyi biliriz. Necip Fazıl'ı da biliriz. Kimimiz şiirleri ile severiz kimimiz onun dindarlığını, yol gösterişini severiz. "Üstadımız" diyenler de çoktur. Buradan nereye mi varacağım? Açıklayacağım...

SHGM'DEN EVLERE ŞENLİK AÇIKLAMA

Önce SHGM'nin ciddiyetini gösterdiğini belirteyim. İki haftadır SHGM Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Faruk Subaşı ile ilgili yazmış olduğum köşe yazıma twitter üzerinden komik bir cevap verdikleri için. Sadece komik değil aynı zamanda yalan. Diğer bir komiklik ise şu teşvik uygulaması. Aslında teşvik uygulaması iyi düşünülmüş bir olay fakat servis edilmesi de komiklikleri ya da sektörü kandırmaları beraberinde barındırıyor. Hepsini detaylı anlatacağım.

HESAP VEREMEYENLERİN YENİ HESAPLARI VAR!

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Faruk Subaşı ile ilgili yazdığım yazıya SHGM sessiz kaldı. Ramazan ayında çay ocağını kapatan SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi AirportHaber'de okuduğu haber sonrasında apar-topar çay ocağını açtırıp üstüne üstlük bir de açıklama yapmıştı.

BUNUN HESABINI DEVLETE VERMELİSİN

Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 2013/26 değişik iş kararıyla tekzip metnidir.

DHMİ'DE DEĞİŞİM RÜZGARLARI

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nde sessiz sedasız değişim çalışmaları devam ediyor. Uzun süre önce Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, DHMİ'nin yeniden yapılandırılması, yeni bir hüviyete kavuşturulması için çalışma yapılması talimatı vermişti.

KARA GÜNLER ÇOK YAKIN

Son on yılın analizini yaparsak parlak olduğu kadar karamsar tablonun da olduğunu göreceksiniz. Evet, yolcu sayısı arttı. Havalimanları işler hale geldi. Her vatandaş olmasa bile vatandaşların çoğu uçağa bindi. THY yüzde 300'e yakın büyüdü. Büyüdüğü kadar parçalandı. Yeni şirketler kuruldu. Bu şirketlerin çoğunun kapısına kilit vuruldu. Nedenler, niçinler... Gördüğümüz kadarıyla şöyle...

ANADOLUJET BİTTİ ATLASJET'İ DE BİTİRİN!

Bu konu çok tartışma götürecek. THY var ise başkası olamaz. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın çıkış noktası da bu değil miydi? "Türkiye'de uçmayan kalmasın" diye yola çıkılıp özel sektörün önü açılmadı mı? "Rekabet olsun" denilmedi mi? Rekabet nerede olacak?

HER YÖNDEN ÇİVİSİ ÇIKAN HAVACILIK

Geçen hafta yazmış olduğum "Yabancı Pilot ,Yerli Pilot" başlıklı yazımın ne kadar da yerinde bir yazı olduğunu, yazıya gelen yorumlardan anladım. Yazının özünü anlayamayan ve üstüne yine basarak söylüyorum para iştahlı pilotlar seviyelerini belli ederek yorumlar attılar. En kötü sinkaflara maruz kaldık. Kötü sözün sahibine ait olduğunu bilerek anlamayanlara bir kez daha söylüyorum ki bir kere okuyup anlayamayanlar ikinci kez okusunlar ve anlasınlar.

YABANCI PİLOT - YERLİ PİLOT

Türk Hava Yolları uçuş işletmeden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Asaf Bora bir sohbetimiz sırasında “Yabancı pilotlar ile Türk pilotlar arasında kültür alış-verişi oluyor. Yabancı pilot istihdamı faydalı olacak” demişti. Ama geldiğimiz noktada Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yabancı pilotlara kısıtlama getirme yönünde adım atmaya başladı. Çok yönlü analize ihtiyacı var bu kararın.

THY LUFTHANSA'YA PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLECEK?

“Hop hop orada dur” demek lazım. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasına istinaden söylüyorum. Güya Alman Başbakanı Merkel Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a “THY ile Lufthansa’yı ortak işletmeciliğe sokalım” demiş. Bizim başbakan da “Tamam, zaten bizim de projelerimiz arasında var” demiş. Eğer böyle bir proje var ise bu proje zaten can çekişen özel sektörümüzün bittiğinin ilanıdır.

SHGM'NİN YENİ GÖREVİ ANKET YAPMAK!

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü anket yapmış ve bu ankete göre çeşitli sonuçlar ortaya çıkmış. Pes doğrusu! SHGM’nin görevi anket yapmak mı yoksa kan ağlayan sektörün sorunları ile ilgilenmek mi? Dosyalar dolusu sorunlar dururken anket de neyin nesi? Pardon bu anket hangi kuruma yaptırıldı ve kaç para ödendi? Bitmedi sorular devam edecek?

ONUR AIR'DE ŞAŞIRTICI GELİŞMELER

Onur Havayolları satıldı mı satılmadı mı tam manasıyla netliğe kavuşmuş durumda değil. Satışla ilgili Mehmet Hasançebi’nin yoğun bir şekilde adı geçiyor. Hatta şirketin genel müdürlüğü üzerinde iki isim dolaşması da Mehmet Hasançebi parmağı olduğu şeklindeki söylemleri güçlendiriyor.

TÜRK HAVA KURUMU’NDAKİ HIRSIZLAR

Yıllarca kurban derisi kavgaları yaşandı. Atatürk’ün emri ile kurulan bu güzide kurum hiçbir zaman kuruluş amacına hizmet edemedi. Asker-sivil kavgaları yaşandı. Çok kişinin arpalık olarak gördüğü bu kurumdan nemalanmak istedi. Nemacılar o kadar çoktu ki yiye yiye bitiremediler Türk Hava Kurumu’nu.

THY'DE TAŞLAR YERİNDEN OYNAMALI

Geçen hafta yazmış olduğum yazı THY’de oldukça ses getirdi. Yönetimin gerçekleştirmek istediği başarı çabasına alt yöneticilerin nasıl çelme takmak istediğini anlatacağım bu haftaki yazımda. Nasıl bir ihanet davranışı sergilendiğine varın siz karar verin.

THY'DE KRALDAN ÇOK KRAL VAR

Bakmayın Hamdi Topçu’nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğuna ve bakmayın siz Temel Kotil’in THY Genel Müdürü olduğuna. Alt kademelerde ve alt komisyonlarda yukarılara ne kadar çok defans yapıldığını görüyoruz. “Amaç THY” diyen yok “Araç THY” diyen çok.