25 Kasım 2019, Pazartesi 16:00:10

Merge Point sistemi Meclis'e taşındı

Başta İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı olmak üzere bir çok meydanda kullanılmaya başlanılan Merge Point hava trafik kontol sistemi TBMM'de gündeme getirildi.
  • Arkadaşim böyle amatörce şeyler yazmayın, işi bilmeyen akıl yoksunlari iskembeden yorum yapıp duruyor sonra. Gerçi bence sen sen atco bile değilsin..ortalığa fitil atiyorsun yok yere de...neyse....
  • Ne güzel konuşuyorsun da kardeş pas geçse ne olur diyorsun ? ama pas geçtiğiniz anda tak diye rapor etmesini biliyorsunuz rapor ettiğiniz anda da ATC üstünde oluşturulan baskıyı bilmiyorsunuz adamlardan sebepsiz yere savunmalar istenip duruyor ee onlar da en garantisini yapıyor durum böyle olunca.Hem pas geçme normal diyorsunuz hem pas geçmelerin ardından direk rapor ediyorsunuz ? Pas geçme sonuçta son yaklaşmanın bir parçası değil mi o zaman niye bu şekilde olaylar oluyor ? Sadece tek tarafı eleştirmekle olmaz bu işler.
  • İşinize gelmeyince bilmiyor diyorsunuz? Bunca zaman ve yakıt maliyetini kimse sormayacak mı ? Bakanlıkta soruları yanıtlar ve ak koyun karakoyun ortaya çıkar.
  • Taksi surelerinin uzun oldugu gercekle yuzlesince anlasildi. Simdi de havayollarinin delay sikayetleri basladi. Bunlar isin uzmanlarinin ongoremeyecegi seyler degil. Sorunun nerede oldugunu anlamak ve cozmek istiyorsaniz Mesela onemli ANSP lerin yaptigi gibi dizayn edilen hava sahasinin, point merge dahil performasini olcmek ve radar datalarindan delay analizi yapmakla baslayabilirsiniz. Tabii bastan boyle bir performans kriteri koyuldu ise.
  • Hz davuta vahiy gelmiş kizini kes diye oda karar vermiş tam baltayla kesecekken mikail gelmis onu sana bağışladik al bu deveyi kes diye oda deveyi kesmiş sonra oruç bize farz olmuş. Sizin muhalefitinizi ben neyse point merge eurokontrolun, paris tokyo seul moskova vb yerlerde uygulaniyorbkimse satmıyor biz istedik ucu bursaya dayanan siralamayi ne cabuk unutuldu yerde taksi sirasinda tekrar yakit k ritigine girip park yerine dönüldüğünü unuttunuz short cut istemeyen bi pilot gösterin en zengin qatar emirates bile batidan hava sahasina girince once selam verir sonra any direct diye sorar insaf gerçekten insaf
  • Point Merge sistemi hakkındaki iddiaların çoğu maddi hatalarla doludur ancak DHMİ bu işin Türkiye'deki sahibi ve işletimcisi olmasına rağmen çıkıp da doğruları söyleyemiyor. Hüseyin Keskin'den demek ki bu kadar insiyatif sahibi bir Genel Müdür olabiliyor; zira iddialar onun döneminde ortaya atılmıştır (Ekim 2019 başlarından bu yana!). Muhalafet "muhalefetliğini" doğru-yanlış bil(e)meden yapıyor ama DHMİ nerelerde? Ha, Point Merge sistemi İstanbul - Atatürk - Sabiha Gökçen havalimanlarının 3'lü hava trafik kontroluna gerçekten uyumlu bir sistem midir; orası tartışılabilir haliyle. Ama bunun dışındaki iddialarda maddi hatalar vardır ama kimsecikler çıkıp da doğruları göstermeye yanaşmıyor!
  • Sen onu geç İstanbul trafiğinde hergün 1 F-16 yı (trafikte beklerken boşa yakılan benzin ve mazotun yaklaşık maliyetini) çöpe atıyoruz. O ne olacak?
  • Sıkıntı ondan kaynaklı değil, çok uzun taksi süresi ile alakalı
  • Bu kadar konu ile ilgili bilgisi olmayıp bu kadar konu ile ilgili fikri olan başka bir millet yoktur.Türk insanının özelliği bilmiyorsanız yorum yapmayın ya.
  • Ucus sureleri artti . 3-4 ucusta 70 saati gecer olduk . Ondan gitti ya bizim 70 saat primleri .

Başta İstanbul Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı olmak üzere bir çok meydanda kullanılmaya başlanılan Merge Point hava trafik kontol sistemi TBMM'de gündeme getirildi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan tarafından soru önergesi verilen yaklaşma sistemi Merge Point'in hava trafiğinde olumsuz etki oluşturduğu ve bekleme sürelerinin arttığı iddia edildi.

Ulaştırma Bakan'ı Cahit Turhan'a soru önergesi veren Murat Bakan şu soruları yöneltti:

Fransa tarafından geliştirilen ve Eurocontrol firması tarafından Türkiye'ye önerilen başta Paris Charles De  Gaulle Havaalanı olmak üzere Asya ve Afrika'daki bazı küçük bazı küçük havaalanlarında da sadece deneme ve test amacıyla kullanılmakta olan “Merge Point” (Birleştirme Noktası) sistemi geçtiğimiz Nisan ayından itibaren Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'nda da kullanılmaya başlanmıştır. Bir yaklaşma yöntemi olan 'Merge Point' sistemiyle; hava trafiğinin hızlanmasıyla uçakların havada daha az tur atmalarının sağlanması ve bu sayede yakıt maliyetlerinin azaltılması ve verimliliğin arttırılması hedeflenmiştir.

Bu sistem sayesinde hava trafik kontrolörlerinin de aynı anda çok sayıda hava trafiğini eskiye göre daha rahat yönetebilmesi ve yoğun trafikte bile uçakları daha hızlı indirebilmeleri hedeflenmiştir.  Ancak Türk Hava Yolları'nın Atatürk Havalimanı'nda 45 dakika süren Ankara uçuşlar için planladığı süreyi İstanbul Havalimanı'nda 1 saat 35 dakikaya kadar çıkardığı THY'nin internet sayfasında, uçuş bilgi ekranlarında ve biletlerde de açıkça görülmektedir,

İstanbul Havalimanı bağlantılı tüm iniş ve kalkışlarda yaşanan gecikmenin sadece havalimanının konum ve fiziki şartlarından kaynaklanmadığı satın alınan Merge Point adlı hava trafik kontrol sisteminden kaynaklandığı da ortaya çıkmıştır. İstanbul Havalimanı'nda günde 3 bin hedeflenen hava trafiği ise bin 200'de kalmıştır. İstenen verimin alınamadığı Merge Point sistemi beklenildiği gibi Türkiye'nin uçuş sürelerini de kısaltmamıştır. Sistemle birlikte uçuş süresinin kısalması, uçuş güvenliğinin ve trafiğin artmasına yönelik beklentiler boşa çıkmıştır.  Ancak kullanılmaya başladığından itibaren gerek THY gerekse diğer havayolu şirketlerinin maliyetlerini arttırmıştır. Bu bağlamda;

1 -- Geliştirilen Merge Point sisteminin Türkiye'ye uygun olup olmadığına yönelik hangi çalışmalar yapılmıştır? Bu çalışmalar hangi kişi/kişiler tarafından denetlenmiştir?

2 -- Merge Point sistemiyle, yakıt maliyetlerinin azaltılması, verimliliğin arttırılması ve işletme maliyetinin azaltılması hedeflenmiştir. Ancak gelinen noktada sistemin özellikle Nisan ayından itibaren THY ya da diğer havayolu şirketlerinin maliyetlerini arttırdığı ortaya çıkmıştır. Özellikle THY'nin artan maliyetlerinin azaltılmasına yönelik hangi somut adımlar atılmıştır?

3 -- En kısa uçuşlarda bile 10-15 dakika geciken, bu nedenle daha çok yakıt tüketen ve dolayısıyla tüm işletme maliyetleri katlanan Türk Hava Yolları da bu sistemin mağdurudur. Bu hava trafik kontrol sistemi nedeniyle THY'nin artan maliyetinin sorumluları kim ya da kimlerdir?

4 -- Merge Point sisteminde kalkan ve bir saat içinde inişini tamamlayacak bir uçağın en az 10-15 dakika kaybettiği bilinmektedir. Bu bilgi doğrultusunda; bu sistem nedeniyle THY'nin artan maliyetlerini TL cinsinden ne kadardır?

Merge Point sistemi Meclis'e taşındı

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

Atco ~ 4 yıl önce
Arkadaşim böyle amatörce şeyler yazmayın, işi bilmeyen akıl yoksunlari iskembeden yorum yapıp duruyor sonra. Gerçi bence sen sen atco bile değilsin..ortalığa fitil atiyorsun yok yere de...neyse....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
UÇUCU ARKADAŞ ~ 4 yıl önce
Ne güzel konuşuyorsun da kardeş pas geçse ne olur diyorsun ? ama pas geçtiğiniz anda tak diye rapor etmesini biliyorsunuz rapor ettiğiniz anda da ATC üstünde oluşturulan baskıyı bilmiyorsunuz adamlardan sebepsiz yere savunmalar istenip duruyor ee onlar da en garantisini yapıyor durum böyle olunca.Hem pas geçme normal diyorsunuz hem pas geçmelerin ardından direk rapor ediyorsunuz ? Pas geçme sonuçta son yaklaşmanın bir parçası değil mi o zaman niye bu şekilde olaylar oluyor ? Sadece tek tarafı eleştirmekle olmaz bu işler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 4 yıl önce
İşinize gelmeyince bilmiyor diyorsunuz? Bunca zaman ve yakıt maliyetini kimse sormayacak mı ? Bakanlıkta soruları yanıtlar ve ak koyun karakoyun ortaya çıkar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Coach ~ 4 yıl önce
Taksi surelerinin uzun oldugu gercekle yuzlesince anlasildi. Simdi de havayollarinin delay sikayetleri basladi. Bunlar isin uzmanlarinin ongoremeyecegi seyler degil. Sorunun nerede oldugunu anlamak ve cozmek istiyorsaniz Mesela onemli ANSP lerin yaptigi gibi dizayn edilen hava sahasinin, point merge dahil performasini olcmek ve radar datalarindan delay analizi yapmakla baslayabilirsiniz. Tabii bastan boyle bir performans kriteri koyuldu ise.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yalan ~ 4 yıl önce
Hz davuta vahiy gelmiş kizini kes diye oda karar vermiş tam baltayla kesecekken mikail gelmis onu sana bağışladik al bu deveyi kes diye oda deveyi kesmiş sonra oruç bize farz olmuş. Sizin muhalefitinizi ben neyse point merge eurokontrolun, paris tokyo seul moskova vb yerlerde uygulaniyorbkimse satmıyor biz istedik ucu bursaya dayanan siralamayi ne cabuk unutuldu yerde taksi sirasinda tekrar yakit k ritigine girip park yerine dönüldüğünü unuttunuz short cut istemeyen bi pilot gösterin en zengin qatar emirates bile batidan hava sahasina girince once selam verir sonra any direct diye sorar insaf gerçekten insaf

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yalana ~ 4 yıl önce
Lan diili düdük , vahiy ile bunun ne alakası var yobaz adam
Yalana ~ 4 yıl önce
Mesele vahiy değil adam hangi birini düzeltelim iddaalarin hepsi yalan yazmış keske istanbul yaklasmadan birine yada bir pilota sorsaydilar 7 aydır kac defa holdinge aldilar yaklasmada sizi diye
mafaky ~ 4 yıl önce
Point Merge sistemi hakkındaki iddiaların çoğu maddi hatalarla doludur ancak DHMİ bu işin Türkiye'deki sahibi ve işletimcisi olmasına rağmen çıkıp da doğruları söyleyemiyor. Hüseyin Keskin'den demek ki bu kadar insiyatif sahibi bir Genel Müdür olabiliyor; zira iddialar onun döneminde ortaya atılmıştır (Ekim 2019 başlarından bu yana!). Muhalafet "muhalefetliğini" doğru-yanlış bil(e)meden yapıyor ama DHMİ nerelerde? Ha, Point Merge sistemi İstanbul - Atatürk - Sabiha Gökçen havalimanlarının 3'lü hava trafik kontroluna gerçekten uyumlu bir sistem midir; orası tartışılabilir haliyle. Ama bunun dışındaki iddialarda maddi hatalar vardır ama kimsecikler çıkıp da doğruları göstermeye yanaşmıyor!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hocam ~ 4 yıl önce
Sen onu geç İstanbul trafiğinde hergün 1 F-16 yı (trafikte beklerken boşa yakılan benzin ve mazotun yaklaşık maliyetini) çöpe atıyoruz. O ne olacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 4 yıl önce
Sıkıntı ondan kaynaklı değil, çok uzun taksi süresi ile alakalı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türk Özeti ~ 4 yıl önce
Bu kadar konu ile ilgili bilgisi olmayıp bu kadar konu ile ilgili fikri olan başka bir millet yoktur.Türk insanının özelliği bilmiyorsanız yorum yapmayın ya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thy ekibi ~ 4 yıl önce
Ucus sureleri artti . 3-4 ucusta 70 saati gecer olduk . Ondan gitti ya bizim 70 saat primleri .

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000