20 Mayıs 2022, Cuma 09:52:24

İstanbul Havalimanı'na İspanya ve Çin'den de talip var

Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker, İstanbul Havalimanı'na sadece BAE'den değil Çin ve İspanya'dan da taliplerin olduğunu yazdı.
  • Sen suriyelisin herhalde. Sürekli bu mecrada arapları savunuyorsun. Neden gidip arabistanda yaşamıyorsun. Ülke bizim sizin değil. Yallah arabistna korsan pilot efendi
  • Avrupai bir yönetim gelirse, yönetimlerdeki,ve içimizdeki cemaatçi tayfalarını temizler,işine odaklı gençleri adapte eder, Yoksa bu kafalarla çok zor bu işleri yapmak.
  • Ülkeyi ekonomik olarak resmen batırdılar şimdi milleti ağır borca sokup yaptıkları şeyleri satmanın derdindeler. İktidarın bu ülkeye verdiği maddi ve manevi zararı tüm düşmanlar birleşse veremezdi hamdolsun!
  • Bu havalimani hani batıyordu iş yapmazdı şimdi millet satın almak için kuyrukta hayırdır
  • Aman arap olmasında.

Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker, İstanbul Havalimanı'na sadece BAE'den değil Çin ve İspanya'dan da taliplerin olduğunu yazdı.

Toker'in yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

Dahası var. İstanbul Havalimanı'na talip olan tek ülke Birleşik Arap Emirlikleri de değilmiş. “İspanya ile Çin'in de aralarında yer aldığı farklı coğrafyalardan” birçok fon ve kuruluş İstanbul Havalimanı ile ilgileniyormuş ve bu yönde temaslar sürüyormuş.

Bu demektir ki İstanbul Havalimanı'nın işletmecisi İGA'dan çok da uzak olmayan bir gelecekte hisse satış haberi alabiliriz. 2013 yılında beş ortakla yola çıkan İGA, 2019'da Kolin'in; bugünlerde de Mapa ile Limak'ın ayrılmasıyla iki ortaklı (Kalyon ve Cengiz) bir yapıya dönüşecek. Başlangıçta her bir ortağın yüzde 20 payı bulunan İGA'da hisse devirlerinin kesinleşmesi ile Kalyon'un yüzde 55 ile çoğunluk payına sahip olması bekleniyor.

YİD'İN ANAYASASI

Devletin yönetim sistemi değişmeden önce Bakanlar Kurulu diye bir organ vardı. (Şimdiki bakanlar bir araya gelince kurul olmuyor. Kabine diye bir kavram icat ettiler ama kelimenin kendisi var olsa da ülkemizdeki Anayasal sistem içinde karşılığı, dayanağı yok.)

İşte Bakanlar Kurulu varken çıkarılmış olan bir karar Yap-İşlet-Devret modeliyle yaptırılan büyük altyapı projelerinin tabiri caizse Anayasası gibi. Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı döneminde çıkarılan ve onun imzasını içeren 2011/1807 sayılı karar, ilgili kanunun uygulama esaslarını ayrıntılı biçimde ortaya koyuyor.

Niye bize bu bilgiyi veriyorsun derseniz, İstanbul Havalimanı hisselerinin başka bir şirkete devrini sağlayacak olan yasal dayanak burada olduğu için. Karardaki “görevin devri” başlıklı maddeye göre “görevli şirket”, (burada İGA) bütün hak ve yükümlülüklerini bir başka şirkete devredebiliyor.

İşte Bakanlar Kurulu kararındaki bu madde, İGA ile DHMİ arasında imzalanmış Uygulama Sözleşmesi'nde de dayanak gösteriliyor.

2044'E KADAR İŞLETME

İGA hisselerinin nasıl, kime ve hangi koşullarda satılacağı ekonomi ve siyasetin kesişim noktasında olan bir konu. (Yani Atatürk Havalimanı gündem olunca ekonomi gündemden filan düşmüş olmuyor) Çünkü Yap-İşlet-Devret modeliyle yaptırılmış büyük projelerdeki mali değişiklikler, kamu kaynaklarını ve bütçeyi gayet de yakından ilgilendirir

DHMİ ile İGA arasında imzalanmış sözleşmeye göre, işletme süresi 25 yıl olan İstanbul Havalimanı'na DHMİ 12 yıl süreyle talep garantisi vermiş durumda. Yani 2019'da açılan havalimanı için daha 9 yıllık talep (gelir) garanti süresi, 22 yıl daha (2044 yılına kadar) işletme süresi var. Yabancı yatırımcıları ilgilendiren de işte bu uzun süre boyunca verilmiş olan “görevli şirkete tahsis edilmiş olan gelirler.” Yani, aydınlatma, konakları, CIP, otopark, kargo, otel vb. gibi onlarca gelir kalemi.

Velhasıl, İstanbul Havalimanı'na talip yabancı kuruluşlar Atatürk Havalimanı'nın yok edilmesini bir ön koşul olarak ileri sürmemiş olabilir.

Ama bu, Atatürk Havalimanı'nın İstanbul Havalimanı'na feda edildiği gerçeğini değiştirmiyor.

İstanbul Havalimanı'na İspanya ve Çin'den de talip var

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Korsan ~ 2 yıl önce
Sen suriyelisin herhalde. Sürekli bu mecrada arapları savunuyorsun. Neden gidip arabistanda yaşamıyorsun. Ülke bizim sizin değil. Yallah arabistna korsan pilot efendi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Verin gitsin, ~ 2 yıl önce
Avrupai bir yönetim gelirse, yönetimlerdeki,ve içimizdeki cemaatçi tayfalarını temizler,işine odaklı gençleri adapte eder, Yoksa bu kafalarla çok zor bu işleri yapmak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yap işlet sat ~ 2 yıl önce
Ülkeyi ekonomik olarak resmen batırdılar şimdi milleti ağır borca sokup yaptıkları şeyleri satmanın derdindeler. İktidarın bu ülkeye verdiği maddi ve manevi zararı tüm düşmanlar birleşse veremezdi hamdolsun!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
IGA ~ 2 yıl önce
Bu havalimani hani batıyordu iş yapmazdı şimdi millet satın almak için kuyrukta hayırdır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Satis nedeni ~ 2 yıl önce
Kar etmemesi zaten
Satış nedeni cevap ~ 2 yıl önce
Adamlarda ruh hastası zaten zarar ettiğini bildikleri halde satın almak için sıraya giriyolar.
çakıcı ~ 2 yıl önce
zarar eden havalimanı için kuyruğa girdiler çünkü gelir garantisi var. madem gelir garantisi çok cezbedici mevcuttakiler niye satıyor dayılar
Aman ~ 2 yıl önce
Aman arap olmasında.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Korsanpilot ~ 2 yıl önce
Çokmu caninii yakti araplar ,illede kapuklu olsun diyorsun yani
Korsanpilot'a ~ 2 yıl önce
Adamsan kapuklu olanların hiçbir icadını kullanma görelim...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000