08 Haziran 2008, Pazar 07:28:07

'Havalimanı' kazığı. Gazipaşa'yı IC Fraport mu engelliyor?

Hürriyet Gazetesi Yazarlarından Yalçın Bayer, Gazipaşa Havaalanı için yapılan çalışmaların IC Fraport Ortaklığı tarafından engellendiğine dair bölge halkının endişeli olduğunu yazmış. İşte yazarın köşesinden alındı.
  • Bu konuda yazilacak cok sey var biraz daha bekleyin dostlar......!!!
  • DHMİ ile TAV arasında yatırım konusunda ek protokol yapıldığı TAV ilgileri tarafından duyuruldu. Ancak içeriği açıklanmadı. DHMİ ihale şartnemesinin dışına çıkamaz, çıkarsa ihaleye giren veya ihale dosyası alan şirketlere karşı yanlış yapmış olur. AKP milletvekili diyorki 29 ekimde boeing ve airbus lar uçmaya başlayacak, yalanın daniskası. pist fazla uzamayacak ve bu uçaklar inemeyecek. Fraport IC tepki göstereceksede haklarıdır. DHMİ nin çok bilen bürokratları her projede ve her ihalede bir çok hata yapmıştır. Esas sorun onlardadır.
  • Sayın Bayer dostları aracılığıyla davet edildiği Alanya'da sanırım güzel bir gece gecirince gercekleri görmezlikten gelmiş.Birincisi Alanyada yüzü gülen bir turizm esnafı(otelcisi dahil) kalmamış durumda.Bölge tutucu yapısından dolayı 3-5 kişinin idaresi altında,bütün dernekler,bütün odalar aynı isimlerden oluşmakta ve rant hep kendi cephelerinde kalsın diye işler,ruhsatlar,izinler,hatta trafik düzenlemeleri ve yaya geçitleri bile bu Alanyalı topluluk tarafından toplum çıkarı değil de şahıs çıkarlarına göre düzenlenmekte. Daha dün Alanya sanayisinde demir satarak geçimini sağlayan ve çevresinde sevilip sayılan sayın Aydoğan, yabancılara emlak satışlarının patlaması sırasında tanıştığı bir İrlandalının finansal kaynağını kullanarak büyük bir tesis kurmuş,bu aşamada yapılan konutların satılması yada kiralanmasında yakındaki bir uluslararası havaalanının büyük faydası olacağını düşünmüş, bununla da yetinmeyip,yıllardır atıl durumda olan Gazipaşa yat limanını da yap işlet devret modeliyle kiralamış ve bütün bölge halkı gibi fazla bir bilgileri olmadan bu havaalanının uluslararasına açılacağı günü beklemeye başlamıştır.Yapılan işin yanlışlığı ortaya çıktığında bile işin hep politik olarak engellendiğini,Antalya da bulunan bir lobinin bu meydanı açtırmamak için ellerinden geleni ardına koymadığını, teknik verileri yüzlerine okuyan ve bu meydanın ancak küçük çaplı uçaklara göre açılabileceğini söyleyen DHMİ Genel müdürünü düşman ilan eden Alanyanın bu tutucu kadroları,kenti beton yığınına çevirmiş,Türkiyenin en ucuz ve en kalitesiz turistik tesislerini kurmuş,fiyatları ayaklar altına aldırmış ve bütün bunları görmeden kurtuluşlarını Havaalanına bağlamışlardır. Bilimsellikten uzak duygusal yaklaşımlarla ve siyasilerin de yaklaşan seçimleri fırsat bilerek 29 Ekim de uçakları indirmeye başlarız yalanına inanarak, turist taşıyan uçakların hiçbir zaman inmesi mümkün olmayan böyle bir meydanın düşüyle batırdıkları şehrin dumanını seyretmektedirler.

Alanya’ya gelirsek... Bölgede turizm şimdilik yüzleri güldürüyor.Alanya Gazeteciler Cemiyeti’nin ödül gecesi vardı önceki akşam... Yaklaşık 1320 kişinin katıldığı yemekli-müzikli gecede birçok genç meslektaşımıza ödüller verildi. Eski Dışişleri Bakanı Prof. Şükrü Sina Gürel, Enver Paşa’nın torunu Osman Mayatepek, Altemur Kılıç, Lütfi Yiğenoğlu, Emin Müftüoğlu, Deniz Som, Mustafa Mutlu, Dursun Gündoğdu ve Aysun-Ali Kocatepe çiftinin de bulunduğu gecede, Cemiyet Başkanı ve ’Yeni Alanya’ Gazetesi’nin sahibi Mehmet Ali Dim ’Alanya’nın en büyük çiftçisi, müteahhidi ve vergi rekortmeni’ dediği Kerim Aydoğan’la tanıştırdı bizi... Alanya’da DYP’den 10 yıl süreyle belediye başkanlığı ve ANAP’tan milletvekilliği de yapan Cengiz Aydoğan’ın kardeşi... Sohbet; TAV’ın ihalesini kazandığı Gazipaşa Havalimanı’nın pist uzunluğunun (1825 m.) büyük uçakların inişine elverişli olmayışına geldi. Alanyalı turizmciler adına konuşan ’Gold City’ turizm kompleksinin sahibi Kerim Aydoğan, "Eğer pisti 2400 metreye uzatmazlarsa, turistik amaçlı charter uçakları buraya inemez, bu haliyle de havalimanı hiçbir işe yaramaz" diyor.

Alanya’nın, Okurcalar’dan Demirtaş’a kadar uzanan sahil bandında yaklaşık 40’a yakını beş yıldızlı otel olmak üzere 185 bin turistik yatak bulunuyor. Yani Alanya; Kemer, Lara, Kundu, Belek ve Side bölgelerindeki 500 bin yatağa rakip... Anamur’dan Alanya’ya 130 km’lik yeni bir turizm merkezi oluşması Gazipaşa Havalimanı’nın uluslararası uçuşlara açılmasına bağlı... Bu bir anlamda Alanya’nın yıllardır beklediği ’il’ olma hayalinin gerçekleşmesini de sağlayabilir. Bu yıl 8.5 milyon turisti ağırlayacak olan Antalya Havalimanı’nı işleten IC Fraport şirketinin, Ankara’da ’lobi’ yaparak Gazipaşa Havalimanı pistinin uzamasını engellediklerini Alanyalılar düşünüyor. 3.2 milyar doları peşin ödeyerek Antalya’yı kiralayan bu şirketin yolcu başına aldığı ’ayakbastı’ bedelinin en az % 30’unun Gazipaşa’ya kayacağından endişe duyduğu belirtiliyor.

'Havalimanı' kazığı. Gazipaşa'yı IC Fraport mu engelliyor?

Yorumlar

biravrupali ~ 16 yıl önce
Bu konuda yazilacak cok sey var biraz daha bekleyin dostlar......!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havacı ~ 16 yıl önce
DHMİ ile TAV arasında yatırım konusunda ek protokol yapıldığı TAV ilgileri tarafından duyuruldu. Ancak içeriği açıklanmadı. DHMİ ihale şartnemesinin dışına çıkamaz, çıkarsa ihaleye giren veya ihale dosyası alan şirketlere karşı yanlış yapmış olur. AKP milletvekili diyorki 29 ekimde boeing ve airbus lar uçmaya başlayacak, yalanın daniskası. pist fazla uzamayacak ve bu uçaklar inemeyecek. Fraport IC tepki göstereceksede haklarıdır. DHMİ nin çok bilen bürokratları her projede ve her ihalede bir çok hata yapmıştır. Esas sorun onlardadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zor ~ 16 yıl önce
Sayın Bayer dostları aracılığıyla davet edildiği Alanya'da sanırım güzel bir gece gecirince gercekleri görmezlikten gelmiş.Birincisi Alanyada yüzü gülen bir turizm esnafı(otelcisi dahil) kalmamış durumda.Bölge tutucu yapısından dolayı 3-5 kişinin idaresi altında,bütün dernekler,bütün odalar aynı isimlerden oluşmakta ve rant hep kendi cephelerinde kalsın diye işler,ruhsatlar,izinler,hatta trafik düzenlemeleri ve yaya geçitleri bile bu Alanyalı topluluk tarafından toplum çıkarı değil de şahıs çıkarlarına göre düzenlenmekte. Daha dün Alanya sanayisinde demir satarak geçimini sağlayan ve çevresinde sevilip sayılan sayın Aydoğan, yabancılara emlak satışlarının patlaması sırasında tanıştığı bir İrlandalının finansal kaynağını kullanarak büyük bir tesis kurmuş,bu aşamada yapılan konutların satılması yada kiralanmasında yakındaki bir uluslararası havaalanının büyük faydası olacağını düşünmüş, bununla da yetinmeyip,yıllardır atıl durumda olan Gazipaşa yat limanını da yap işlet devret modeliyle kiralamış ve bütün bölge halkı gibi fazla bir bilgileri olmadan bu havaalanının uluslararasına açılacağı günü beklemeye başlamıştır.Yapılan işin yanlışlığı ortaya çıktığında bile işin hep politik olarak engellendiğini,Antalya da bulunan bir lobinin bu meydanı açtırmamak için ellerinden geleni ardına koymadığını, teknik verileri yüzlerine okuyan ve bu meydanın ancak küçük çaplı uçaklara göre açılabileceğini söyleyen DHMİ Genel müdürünü düşman ilan eden Alanyanın bu tutucu kadroları,kenti beton yığınına çevirmiş,Türkiyenin en ucuz ve en kalitesiz turistik tesislerini kurmuş,fiyatları ayaklar altına aldırmış ve bütün bunları görmeden kurtuluşlarını Havaalanına bağlamışlardır. Bilimsellikten uzak duygusal yaklaşımlarla ve siyasilerin de yaklaşan seçimleri fırsat bilerek 29 Ekim de uçakları indirmeye başlarız yalanına inanarak, turist taşıyan uçakların hiçbir zaman inmesi mümkün olmayan böyle bir meydanın düşüyle batırdıkları şehrin dumanını seyretmektedirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000