17 Mart 2015, Salı 11:40:36

ANTALYA HAVALİMANI EN ÜST SEViYEYE ULAŞTI

ICF Airports Antalya Havalimanı, Avrupa Havaalanları Birliği (ACI) tarafından sera gazları salınımı nedeniyle ortaya çıkan zararları minimize etmek üzere 2009 yılında başlatılan “Havaalanı Karbon Akreditasyonu” programında planlı ve kararlı yürüyüşü ile bu yıl en üst seviyeye ulaştı.
  • Türkiye'de bu belgeyi ilk alan havalimanı işletmesi TAV Ankara- Esenboğa Havalimanıdır. Airport Haber'in diğer havalimanlarını yazarken buna değinmemesi eksik olmuş. Yine de çevre adına iyi birşeyler yapan herkesi kutlamak gerek. Tebrikler.
  • Antalya Türkiye'nin en iyi havaalanlarından birisidir. ICF'in tüm çalışanlarını tebrik ediyorum başarılarından dolayı.
  • Ben yilda bir kac defa antalya havaalanini kullaniyorum.cok yogun bir havaalani bir o kadarda sikici bir havaalani. Cok abartilmis bir güvenlik anlayislari var. Biktirici
  • Musa Baba nerede yahu.
  • Hikaye güzel yazılmış ama bu yazılanların hepsi TAV da yıllardır var zaten

ICF Airports Antalya Havalimanı, Avrupa Havaalanları Birliği (ACI) tarafından sera gazları salınımı nedeniyle ortaya çıkan zararları minimize etmek üzere 2009 yılında başlatılan “Havaalanı Karbon Akreditasyonu”  programında planlı ve kararlı yürüyüşü ile bu yıl en üst seviyeye ulaştı.

2009 yılından beri Avrupa Havaalanları Birliği projesi kapsamında karbon emisyonunu azaltma çalışmalarını sürdüren ICF Airports Antalya Havalimanı,  2010 yılında “Mapping” (karbon kaynaklarının haritası) Seviye 1,  2011 yılında “Reduction” (karbon emisyon azaltımı) Seviye  2  ve 2012 ylında “Optimization” (optimizasyon) Seviye 3 safhasına ulaştı. ICF Airports 2013 ve 2014 yıllarında ise bu başarısını sürdürerek Seviye 3 belgesini yeniledi. 2015 yılında ise en üst düzey olan Seviye 3+ “Neutrality” (karbon emisyon sıfırlama)  belgesini aldı. Bu seviyeye ulaşmak için; kendi faaliyetlerinden dolayı ortaya çıkan toplam salınımı sıfırlamak amacıyla yenilenebilir enerji üretim yatırımlarına önemli mali destek yapmış, aynı zamanda da iş ortaklarının emisyonlarının düşürülmesi için işbirlikleri ve katkılar sağladı.

Avrupa yolcu trafiğinin yaklaşık 60%’ını  ağırlayan 90 havaalanı bu belgeye sahip olup, -2013 Temmuz-2014 Haziran dönemi ACI raporunda belirtildiği gibi; söz konusu dönemde 311 bin ton civarında toplam karbon salınımı azaltımı gerçekleştirdi. Bu miktar 129.800’den fazla konutun bir yıllık enerji kullanımına ya da bir yıl süre ile 76.800’den fazla aracın trafikten uzaklaştırılmasına eşit. Gene aynı yıllarda akredite havaalanları tarafından 181,496 ton CO2 sıfırlandı (off set).

Havalimanı karbon akreditasyonunun en üst seviyesinde Avrupa’da 20 adet akredite havalimanı bulunmakta ve bunlardan bazıları; Roma-Fimuçino, Oslo, Trondheim, Venice, Amsterdam, Milan-Malpensa ve Linate, Swedavia’ya bağlı 10 havalimanı ve Antalya Havalimanı olduğu belirtildi.

ICF Airports Antalya Havalimanı, 2011 yılından bu yana kendi faaliyetlerinden kaynaklanan CO2 salınımını düşürmenin yanı sıra iş ortaklarının da CO2 emisyonlarını düşürmeleri için önemli işbirlikleri yapıyor. İş ortakları ve sektör temsilcilerine verilen seminerler, eğitimler, sosyal sorumluluk projeleri, yenilenebilir kaynaklardan enerji üretim projeleri, teknolojik sistemlerin kullanımı, enerji tasarruf projeleri, atıkların geri dönüşümü, doğal sistemin korunması için yapılan çalışmalar ve yeni yutak alanları yaratma çalışmaları bu kapsamda sayılabilecek en önemli konulardan bazıları. 2014 yılında iş ortakları ile yapılan işbirliği sonucu uçak emisyonlarında 11.505 ton CO2 azaltımı sağlandı. Azaltılan bu miktar ICF Airports’un 1 yıllık toplam emisyonunun %65’i oranında. Sözkonusu bu miktar yaklaşık 2.850 aracın bir yıl süre ile trafikten uzaklaştırılması anlamına geliyor.

ICF Airports’un kendi faaliyetlerinden kaynaklı 2014 yılı toplam emisyonu 17.703 ton CO2,  kişi başı emisyonu ise  0,633 kg CO2 tir. Son 3 yıllık kişi başı ortalama emisyon miktarı olan 0,674 kg CO2 ile 2014 yılı verisi kıyaslandığında %6 düşüş gerçekleştiği görülecek.  

Sürdürülebilir çevre stratejisi ve entegre yönetim sistemleri politikalarıyla İş Sağlığı ve Güvenliği, Kalite, Çevre ve Müşteri Memnuniyeti ve Şikayet Yönetimi alanlarında dört farklı TSE belgesine sahip havalimanı olan ICF Airports, “Havaalanı Karbon Akreditasyonu’ nun” en üst seviyesine yükselerek Türk Havacılık sektörüne örnek oluyor.

ANTALYA HAVALİMANI EN ÜST SEViYEYE ULAŞTI

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Carbon ~ 9 yıl önce
Türkiye'de bu belgeyi ilk alan havalimanı işletmesi TAV Ankara- Esenboğa Havalimanıdır. Airport Haber'in diğer havalimanlarını yazarken buna değinmemesi eksik olmuş. Yine de çevre adına iyi birşeyler yapan herkesi kutlamak gerek. Tebrikler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 9 yıl önce
Antalya Türkiye'nin en iyi havaalanlarından birisidir. ICF'in tüm çalışanlarını tebrik ediyorum başarılarından dolayı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Ben yilda bir kac defa antalya havaalanini kullaniyorum.cok yogun bir havaalani bir o kadarda sikici bir havaalani. Cok abartilmis bir güvenlik anlayislari var. Biktirici

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havas ~ 9 yıl önce
Musa Baba nerede yahu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hikaye ~ 9 yıl önce
Hikaye güzel yazılmış ama bu yazılanların hepsi TAV da yıllardır var zaten

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000