24 Temmuz 2013, Çarşamba 08:10:35

TİCARİ SAVAŞ KAYGISI VAR!

Tüm dünyada havacılıktan kaynaklanan sera gazı emisyonlarındaki artışın önüne geçmek için süren diplomatik temasların yoğunlaştığı bildirildi. AB ve ABD'li yetkililer, olası bir ticari savaş riskinin önüne geçmeye çalışıyor...

Avrupa Parlamentosu'nun Alman üyesi Peter Liese başkanlığındaki bir heyet geçtiğimiz hafta ABD'li yetkililerle görüşmek için Washington'a gitti.

Birleşmiş Milletler'in sivil havacılık kurumu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO), Eylül ayına kadar küresel havayolu taşımacılığından kaynaklanan sera gazı emisyonlarındaki artışın önüne geçmek için piyasa temelli bir teklif sunacak.

ICAO'nun girişiminin başarısız olması halinde AB'nin emisyon ticaret sistemini (ETS) tüm dünyadaki havayolu şirketlerine uygulaması tekrar gündeme gelebilecek. AB, ICAO'ya küresel bir sistem hazırlaması için süre vermiş ve 2012'de ETS'nin tüm havayolu şirketlerine uygulanmasını askıya almıştı.

Liese, ICAO'nun yasanın tekrar yürürlüğe girmesinin ve ticari savaş tehditlerinin önüne geçecek bir teklifle gelmesine yüzde 50 ihtimal veriyor.

Reuters'a konuşan Liese, 'Önümüzdeki altı-yedi hafta içinde ilerleme kaydedemezsek büyük bir sorunla karşı karşıya kalacağız' dedi.

Liese, ICAO delegelerinin karar taslaklarını 25 Eylül'de Montreal'de başlayacak toplantılarında değerlendireceklerini, ancak teklifin yeterli derecede iddialı olmayabileceğini söyledi.

'Masadaki teklifin yeterli olmadığını açıkça belirttik' diyen Liese, Avrupalıların ancak 2020'den itibaren geçerli olacak bir uluslararası anlaşmayı kabul edebileceğini ortaya koyacağını söyledi.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA),  havayollarının emisyon artışını 2020 yılından itibaren diğer faaliyetleri için karbon kredileri alarak telafi etmesini öngören bir öneri sunmuştu. Havacılık sektöründe faaliyet gösteren diğer bazı gruplardan da bu öneriye destek gelmişti.

Airlines for America'nın çevreden sorumlu Başkan Yardımcısı Nancy Young, piyasa temelli bir emisyon azaltma planına sektörden gelen desteğin ICAO'ya 'bir anlaşmaya varabilmek için güçlü bir ivme kazandıracağını' söyledi.

Young, varılan anlaşmanın detaylı bir çerçeve olmayacağını, ancak 2016 yılında düzenlenecek bir sonraki ICAO toplantısına giden bir yol haritası olacağını belirtti.

Liese, ICAO'da olası bir ticari savaşı riskini ortadan kaldırabilecek uluslararası bir anlaşmaya varılamaması halinde AB ve ABD'nin ikili bir anlaşmayı da gündeme alabileceğini söyledi.

Ancak Avrupa Komisyonu'nun İklim Eylemi Genel Müdürü Jos Delbeke, Eylül ya da Ekim ayında bir karar çıkacağını düşündüğünü kaydetti. (Euractiv)

TİCARİ SAVAŞ KAYGISI VAR!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000