19 Ağustos 2014, Salı 18:08:40

RUSYA MALEZYA UÇAĞI İÇİN ISRAR EDİYOR

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, Ukrayna’da düşen Malezya yolcu uçağıyla ilgili soruşturmaya uluslararası niteliğin kazandırılması gerektiği konusunda ısrar ediyor.
  • rusya ilk günden bu olayla ilgisi olmadıgını beyan etmiş ve koreli yetkililere hertürlü destegi ve bilgiyi verdigini söylemiştir rusyanın bu ısrarı bile olayın arkasında rusyanın degilde küresel güçlerin oldugunu gösteriyor eski abd li bir yetkili abd nin herşeyi bildigini sadece rusya üzerinde baskı oluşturmak için bildiklerini açıklamadıgını söyledi
  • Rusya olayu manupile etmek icin elinden gelen her seyi yapiyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin 2166 sayılı karara göre uçağın düştüğü bölgede silahlı eylemlere son verilmesi gerekiyor. Ancak Kiev, bu karara uymuyor. Bu durum, uluslararası uzmanların uçak enkazına erişimini zorlaştırıyor.

Malezya Havayolları’na ait Boeing yolcu uçağının Ukrayna’da düşmesinden bu yana bir aydan fazla bir zaman geçti. Ancak soruşturmada ilerleme sağlandığına dair tek bir rapor bile yapılmadı. Buna, BM Güvenlik Konseyi çerçevesinde yapılan soruşturma da dahil. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) uçak faciasıyla ilgili soruşturmadaki rolünün ne olduğu da henüz bilinmiyor. ICAO’nun soruşturmaya katılımı, BM Güvenlik Konseyi’nin 2166 sayılı kararında öngörülüyor. ICAO, yetkilerini Uluslararası Havacılık Komitesi’ne devretti. Zira Ukrayna hukuken komitenin sorumluluk alanına giriyor. Ancak yolcu uçağı, Kiev yönetimiyle yerel milisler arasında çatışmaların yaşandığı Donbass’ta düştüğü için havacılık konuları yakın bir şekilde siyasi konularla iç içe oldu. Otorite sahibi bir uluslararası kurum olarak ICAO’nun Kiev’le işbirliği sağlamasının kolay olacağı tahmin ediliyordu.

Ancak soruşturma garip bir şekilde gitti. Başkanlığını Hollanda üstlendi. Nedeni, uçak kazasında en çok vatandaş kaybeden ülke olması. Hollanda, BM ve ICAO ile yakın işbirliği yapmak niyetinde olduğunu açıkladı. Ancak gerçekte çalışma yöntemlerinin uluslararası kurallara uygun olmadığını belirten Dünya Uçuş Emniyeti Vakfı’nın yönetim kurulu üyesi ve “Uçuş Güvenliği” danışma ve analitik ajansının başkanı Valeriy Şelkovnikov şunu söyledi:

“Genelde, soruşturma grubu gelince, facianın yaşandığı ülkenin savunma bakanlığı ile istihbarat teşkilatlarından talep edilen ilk şey, fırlatılan füzeler, açılan ateş ve uçuşlara ilişkin resmi rapordur. Uzay araçlarının fırlatışı ve inişine kadar varan dev bir bilgi katmanı. Kimsenin uçuş tablolarını, açılan ateşin saatini, komutların zamanını değiştirememesi için tüm bilginin derhal toplanması gerekir. Kontrol kulelerin radyo konuşmaları, askeri komuta noktalarıyla bağlantı kayıtları, tüm bunlar ICAO başkanlığındaki komisyona sunulmalı”

Kiev, aksine, bu bilgiyi gizledi. Ukrayna Güvenlik Servisi, kontrol kulesi ve Malezya uçağı arasındaki konuşma kaydına el koydu. Kontrol kulesi çalışanları da sorgu için götürüldü. Ukrayna kontrol kulesi personelinin neden Malezya uçağının pilotlarına güzergah değiştirerek silahlı çatışmanın yaşandığı bölge üzerinde uçması komutunu verdiği, sınırlı bir grubun kişisel sırrı olarak kalıyor. Bu bilginin uluslararası soruşturma grubuna verilip verilmediği de bilinmiyor. En azından, BM Güvenlik Konseyi üyelerini bilgilendirmekle sorumlu raportör bu soruyu yanıtlayamadı.

İyi bir şekilde korunan ve başta Malezya tarafına teslim edilen kara kutuların deşifre edilmesi görevi nedense Londra’daki İngiliz uzmanlara verildi. Alınan bazı bilgilere göre uçak faciasında vatandaşlarını kaybeden ülkeler ilgili raporu aldı. Ancak raporun içeriği sır olarak tutuluyor.

İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Lyall Grant, uçak faciası soruşturmasıyla ilgili ön raporun Ağustos sonlarında açıklanacağı sözünü verdi. Ancak Kiev’in buna izin vermesi durumunda açıklanacağını belirtti. Oysa Kiev, bugüne kadar soruşturmayı zorlaştırmak ve hatta imkansız duruma getirmek için elinden geleni yaptı.

Moskova, yolcu uçağı faciasıyla ilgili yürütülen soruşturmanın uluslararası nitelik taşıması, açık ve şeffaf olması gerektiği konusunda ısrar ediyor.

Malezya Havayolları’na ait Boeing 777-300, Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapıyordu. Uçak, 17 Temmuz’da Ukrayna’nın Donetsk Bölgesi’nde düştü. Güvertesinde bulunan 298 kişi hayatını kaybetti.

RUSYA MALEZYA UÇAĞI İÇİN ISRAR EDİYOR

Yorumlar

hobi ~ 10 yıl önce
rusya ilk günden bu olayla ilgisi olmadıgını beyan etmiş ve koreli yetkililere hertürlü destegi ve bilgiyi verdigini söylemiştir rusyanın bu ısrarı bile olayın arkasında rusyanın degilde küresel güçlerin oldugunu gösteriyor eski abd li bir yetkili abd nin herşeyi bildigini sadece rusya üzerinde baskı oluşturmak için bildiklerini açıklamadıgını söyledi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Rusya olayu manupile etmek icin elinden gelen her seyi yapiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Neden ~ 10 yıl önce
manupilasyonu sadece Rusyanin yapacagindan eminsiniz?

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000