04 Ocak 2011, Salı 13:06:31

HAVA UÇUŞA UYGUN MU?

GSM operatörü Avea, Türkiye’de ilk kez pilotlar için meteoroloji bilgi servisi hizmetine başladı. Peki, hizmet ne gibi kolaylıklar getiriyor?
  • Evet ismimi yazacaktım, unutmuşum, teşekkürler hatırlattığıız için.... levent kızılkoca...
  • accuweather ve aeroweather siteleri zaten bu hizmeti cebe ücretsiz veriyor ne gereği var ki...telefon çekiyorsa bu sitelere girebilirsin hem mesaj atıyorlar hem siteden okuyorsun..
  • Meteoroloji Genel Müdürlüğü hala Hazerfen sayfası için şifre uygulamaya devam etsin.Kim bakar oraya.Ama anlamıyorlar.Yazık .Kendi sitelerimiz varken başka yerlerden METAR VE TAF alıyoruz.Elalem para kazanıyor.Uyan Türkiyem UYAN.
  • çok güzel yazmışsınız ve haklısınız. Ancak adınızı yazmamış olmanız mesajınızı doğrular nitelikte değil. Sentetik olmayan bütün havacılara emniyetli bol güneşli uçuşlar olsun.
  • Yorum başlığına ismini yazan değerli büyüğümüz Engin Aksüt abiye teşekkür ederim böyle bir şey yaptığı için. Buraya gelipte yerli yersiz yorumlar yazan, gerçekte söyleyemediğini burada söylüyor gibi gözüken, ortalığı karıştırmaya çalışan, başkalarına hakaret eden, belki havacılıkla ilgisi olmayan insanlara örnek olsun. Onlar sanıyorlarki "nasıl olsa ismimizi yazmıyoruz herkese bol kepçe sallayabiliriz". Buradan da site yöneticilerine seslenmek istiyorum. Lütfen buraya yorum yazan kişiler üyelikle, mail adresleri yada isimleri belli olacak şekilde buraya yazsınlarki kimin samimi kiminde derdinin başka olduğunu bilelim... Habere gelince; Aveaya hizmeti için teşekkür ederiz, faydalı bir hizmet olmuş....
  • iphone icin aero weather application ini indirin gprs üzerinden ve internetten bu bilgilere ulasmak cok kolay
  • Uçuş planı cebe gelsin, uçuş brifingini teledispatcher versin. Uçak arızasını GSM şirketine göndersin, arıza teknisyenin cebine gelsin.
  • Sanirim iPhone veya Blackberry benzeri telefonlara sahip her pilot uctugu meydanlarin hava durumlarini bir sekilde telefonuna indiriyordur. Bu tip alinan hava raporlari bilgi vermesi ve farkindalik yaratmasi acisindan cok faydali olsa da, bir cok havacilik otoritesi uculacak yol, ana ve yedek meydanlarin TAF ve METAR hava raporlarinin ucus dokumanlarinin bir parcasi olarak basili kagit uzerinde olmasini ongorur. Ancak gelisen teknolojiye paralel olarak yakin zamanlarda, bu kurallarda da herkesce kabul edilebilecek degisiklikler yapilmasi beklenebilir.
  • zaten ıphone u olanlar bilir wx le ilgli bi program var turkun aklı yakacarken
  • Artık saçmalamaya başladı telefon şebekeleri, yaptıkları olay tereciye tere satmak gibi bir durum bu. Pilot eğer gideceği havaalanının bilgilerini uçuş harekat blgilerini doldururken bilmiyorsa (genel havacılık) zaten uçmasın.

Cep telefonu operatörü Avea, özellikle genel havacılık, helikopter ve amatör havacılık pilotlarını yakından ilgilendiren bir uygulama başlattı.

Daha önce Türkiye'nin uluslararası standartlarda, meteorolojik gözlem ve hava tahmini hizmetlerini sürdüren Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü işbirliği ile Hava Durumu Paketi hizmetini sunan Avea, şimdi de Türkiye'de bir ilke imza atarak Devlet Meteoroloji İşleri Pilot Bilgi Servisi'ni kullanıma sunuyor.
 
Pilotlar bu servis sayesinde uçuş planı için ihtiyaç duydukları özel ve detaylı veriye (METAR : Havaalanı En Son Gözlem Bilgisi TAF : Havaalanı tahmin bilgisi) kısa mesaj ile ulaşabilecekler.

Servisten yararlanmak isteyen Avea kullanıcısı pilotlar, METAR<HAVAALANI ICAO KODU> ya da TAF<HAVAALANI ICAO KODU> yazıp 4282'ye göndererek havaalanı en son gözlem bilgisi ve havaalanı tahmin bilgisini anlık olarak sorgulayabilecekler. Bu hizmetin bedeli ise 3.2 TL olacak.

Meteorolojik olaylara son derece duyarlı olan ve sayıları hızla artan havaalanlarının meteorolojik destek hizmeti talepleri , Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nce Dünya Meteoroloji Teşkilatı (WMO) ve Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) standartlarında karşılanıyor.

HAVA UÇUŞA UYGUN MU?

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Misafir ~ 13 yıl önce
Evet ismimi yazacaktım, unutmuşum, teşekkürler hatırlattığıız için.... levent kızılkoca...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
accuweather ve aeroweather siteleri zaten bu hizmeti cebe ücretsiz veriyor ne gereği var ki...telefon çekiyorsa bu sitelere girebilirsin hem mesaj atıyorlar hem siteden okuyorsun..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Meteoroloji Genel Müdürlüğü hala Hazerfen sayfası için şifre uygulamaya devam etsin.Kim bakar oraya.Ama anlamıyorlar.Yazık .Kendi sitelerimiz varken başka yerlerden METAR VE TAF alıyoruz.Elalem para kazanıyor.Uyan Türkiyem UYAN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
çok güzel yazmışsınız ve haklısınız. Ancak adınızı yazmamış olmanız mesajınızı doğrular nitelikte değil. Sentetik olmayan bütün havacılara emniyetli bol güneşli uçuşlar olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yorum başlığına ismini yazan değerli büyüğümüz Engin Aksüt abiye teşekkür ederim böyle bir şey yaptığı için. Buraya gelipte yerli yersiz yorumlar yazan, gerçekte söyleyemediğini burada söylüyor gibi gözüken, ortalığı karıştırmaya çalışan, başkalarına hakaret eden, belki havacılıkla ilgisi olmayan insanlara örnek olsun. Onlar sanıyorlarki "nasıl olsa ismimizi yazmıyoruz herkese bol kepçe sallayabiliriz". Buradan da site yöneticilerine seslenmek istiyorum. Lütfen buraya yorum yazan kişiler üyelikle, mail adresleri yada isimleri belli olacak şekilde buraya yazsınlarki kimin samimi kiminde derdinin başka olduğunu bilelim... Habere gelince; Aveaya hizmeti için teşekkür ederiz, faydalı bir hizmet olmuş....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
iphone icin aero weather application ini indirin gprs üzerinden ve internetten bu bilgilere ulasmak cok kolay

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Uçuş planı cebe gelsin, uçuş brifingini teledispatcher versin. Uçak arızasını GSM şirketine göndersin, arıza teknisyenin cebine gelsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sanirim iPhone veya Blackberry benzeri telefonlara sahip her pilot uctugu meydanlarin hava durumlarini bir sekilde telefonuna indiriyordur. Bu tip alinan hava raporlari bilgi vermesi ve farkindalik yaratmasi acisindan cok faydali olsa da, bir cok havacilik otoritesi uculacak yol, ana ve yedek meydanlarin TAF ve METAR hava raporlarinin ucus dokumanlarinin bir parcasi olarak basili kagit uzerinde olmasini ongorur. Ancak gelisen teknolojiye paralel olarak yakin zamanlarda, bu kurallarda da herkesce kabul edilebilecek degisiklikler yapilmasi beklenebilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
zaten ıphone u olanlar bilir wx le ilgli bi program var turkun aklı yakacarken

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Artık saçmalamaya başladı telefon şebekeleri, yaptıkları olay tereciye tere satmak gibi bir durum bu. Pilot eğer gideceği havaalanının bilgilerini uçuş harekat blgilerini doldururken bilmiyorsa (genel havacılık) zaten uçmasın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000