03 Ocak 2012, Salı 08:52:56

AWOS İLE RÖTARLAR AZALACAK

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Otomatik Ölçüm ve Bilgi Raporlama Sistemleri sayesinde uçuşlar daha güvenli hale geldi.
  • Amerika'da en kucuk havaalaninda bile var bunlar.. 2000 feet (metre degil) pisti olanda bile var.. Bu aletleri sanki 21 . yy harikasiymis gibi gostermisler ya, helal olsun..
  • eger awos aletı dogru anlamda kullanılırsa mesele yok.ama ulkemızde awos sn bakan ın acıkladıgı sekılde kullanılmıyor.ulkemızde kı awos lar hava durumu degerlerını her 30 dakıka da bır yayınlamaktadır. dolayısıyla anlık degerlere hıc bır zaman ulasılamamaktadır. senelerce meteorolojı ıle bunun tartısmalarını yapan bırıyım.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Otomatik Ölçüm ve Bilgi Raporlama Sistemleri sayesinde uçuşlar daha güvenli hale geldi. Otomatik Ölçüm ve Bilgi Raporlama Sistemleri sayesinde insan hatasından kaynaklanan sıkıntılar minimum seviyeye inerken, hizmet kalitesinde gözle görülür artış yaşandı. Olumsuz hava şartlarında uçuş aksamalarının azaldı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Otomatik Ölçüm ve Bilgi Raporlama Sistemleri'nin kullanıma başlanmasıyla birlikte uçuşların daha güvenli hale geldiğini, olumsuz hava şartlarında uçuş aksamalarının azaldığını söyledi.

Türkiye'de faaliyette bulunan 64 adet ulusal ve uluslararası nitelikteki havaalanında ihtiyaç duyulan meteorolojik destek hizmetinin Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce sağlandığını ifade eden Veysel Eroğlu, "Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz, insan hatasından kaynaklanan sıkıntıları minimize edebilmek maksadıyla havaalanlarına Otomatik Meteorolojik Bilgi Ölçüm ve Raporlama Sistemleri (AWOS) kurarak işletmeye almaya devam etmekte. Havaalanı AWOS sistemleri ile anlık olarak gerekli meteorolojik parametreler direkt sensörler yardımıyla ölçülmekte, ölçülen değerler Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO)'nın belirlediği formata uygun olarak raporlanıp kodlanmakta ve kullanıcılara eş zamanlı olarak sunulmakta. 2011 Temmuz sonu itibariyle meteorolojik ölçümler; 49 havaalanımızda havaalanı AWOS sistemleri, 2 havaalanımızda Mobil AWOS sistemleri, diğer 13 havaalanında ise elektronik rüzgar aleti ve manuel cihazlar vasıtasıyla yapılmakta." dedi.

Söz konusu sistemin önemli avantajlar sağladığını ifade eden Eroğlu, "Sistem sayesinde havaalanları için gerekli olan kesintisiz hizmeti veriyoruz, bu sayede personel maliyetinde azalma sağlıyoruz. Bir ölçümü veya raporu birden fazla noktaya anında ulaştırmaktayız ve verileri uzun süre saklayıp depolayabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Teknolojiyi yakından takip ettiklerini dile getiren Eroğlu, AWOS kurulumu ile ülkemiz havaalanlarını gelişmiş ülkeler kategorisine yükselttiklerini kaydetti.
AWOS İLE RÖTARLAR AZALACAK

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
Amerika'da en kucuk havaalaninda bile var bunlar.. 2000 feet (metre degil) pisti olanda bile var.. Bu aletleri sanki 21 . yy harikasiymis gibi gostermisler ya, helal olsun..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
eger awos aletı dogru anlamda kullanılırsa mesele yok.ama ulkemızde awos sn bakan ın acıkladıgı sekılde kullanılmıyor.ulkemızde kı awos lar hava durumu degerlerını her 30 dakıka da bır yayınlamaktadır. dolayısıyla anlık degerlere hıc bır zaman ulasılamamaktadır. senelerce meteorolojı ıle bunun tartısmalarını yapan bırıyım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000