06 Haziran 2011, Pazartesi 18:15:25

ŞİRKETLER BU SENE NE KADAR KAYBETTİ?

IATA Başkanı Giovanni Bisignani, "Japonya'daki doğal afetler ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan son karışıklıklara ilave olarak petrol fiyatlarındaki keskin yükselişler sektörün bu yıl için kar öngörülerini 4 milyar dolara düşürmemize yol açtı" dedi.
  • Kazandıkları da DOLAR; kaybettikleri de DOLAR. Birileri bakalım ne zaman dolar?
  • IATA'nın başkan seviyesindeki açıklamalarının çoğu, X yılında şirketler Y milyar dolar kaybetti şeklinde.
Türk Hava Yolları da dahil toplam 230 havayolu şirketini çatısı altında toplayan ve havayolu trafiğinin yüzde 93'ünü temsil eden Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği IATA havacılık endüstrisi için yaptığı 2011 kar tahmini 4 milyar dolara çekti. IATA'dan yapılan açıklamada, 4 milyar dolarlık kar tahmininin Mart ayında yapılan 8.6 milyar dolarlık kar öngörüsüne kıyasla yüzde 54'lük, 2010'da yapılan 16 milyar dolarlık kar tahminine göre de yüzde 78'lik düşüş anlamına geldiği bildirildi. IATA, 2011 için öngörülen toplam 598 milyar dolarlık gelir içinde de bu kar marjının binde 7 gibi küçük bir orana eşit olduğuna dikkat çekti.

IATA'nın Singapur'da yapılan Yıllık Genel Kurul toplantısında bir değerlendirme yapan IATA Başkanı Giovanni Bisignani, "Japonya'daki doğal afetler ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan son karışıklıklara ilave olarak petrol fiyatlarındaki keskin yükselişler sektörün bu yıl için kar öngörülerini 4 milyar dolara düşürmemize yol açtı. Beklenmedik şoklar nedeniyle hassas bir denge ortamındayız. Geçen 10 yıllık dönemde sektörün kazanımları ve küresel ekonomide yaşanan olumlu ortam yüksek petrol fiyatlarını bir şekilde dengeliyordu. Ancak şimdi binde yedi gibi oldukça düşük bir kar marjı karşısında sektörün yeni şoklara karşı tampon oluşturma şansı da güçleşiyor" dedi.

Yakıt giderlerinin sektördeki kar düşüşünün en önemli nedeni olduğunu vurgulayan Bisignani "2011 ortamında sektörün karlılığı için 25 doların altında bir petrol fiyatı gerekiyordu. Bugün ise 110 dolarda seyreden petrolün varil fiyatı nedeniyle sadece küçük bir kar beklentisine bakar durumdayız" diye konuştu.

TALEP CEPHESİ
Talep cephesindeki gelişmeleri de değerlendiren Bisignani, yüksek petrol fiyatlarına karşın dünya ticaretinin ve şirket gelirlerinin arttığını ve bunun da havayolu taşımacılığını olumlu etkilemesine karşın, hem kargo hem de yolcu talebindeki artış beklentilerinin aşağı doğru revize edildiğini söyledi. Bisignani, yolcu talebinde önceki öngörüye göre yüzde 1.2 düşürülerek yüzde 4.4'lük bir artış beklendiğini, kargoda ise daha önceki yüzde 6.1'lik artış beklentisine karşın yüzde 5.5'lik bir artış öngördüklerini belirtti. IATA, küresel ekonomideki mevcut görünüm için en büyük riskin ekonomik büyümenin zayıflaması olduğuna dikkat çekerken, yüksek enerji maliyetlerinin ekonomik büyüme üzerinde kesin bir zayıflatıcı etkisi olacağını bildirdi.

EN İYİ BÖLGE ASYA-PASİFİK, EN KÖTÜ KUZEY AFRİKA
IATA Yıllık Toplantısı'nda açıklanan verilere göre, Asya-Pasifik bölgesinde bulunan hava yolu şirketleri bu yıl 2.1 milyar dolarlık gelir beklentisiyle tüm bölgeler içinde en karlı kısım olacak. Bu duruma karşın Asya-Pasifik hava yolu şirketlerin karları 2010 yılında elde edilen 10 milyar dolarlık rakamın çok altında kalacak. Kuzey Amerika bölgesinde faaliyet gösteren hava yolu şirketleri için ise 2010 yılında sağladıkları 4.1 milyar dolarlık karın aksine bu yıl 1.2 milyar dolar kar öngörüsü yapıldı. IATA'ya göre bu bölgedeki hava yolu şirketleri artan petrol fiyatlarından en fazla etkilenen bölüm olurken, Avrupalı hava yolu şirketleri bu yıl 2010 yılındaki 1.9 milyar dolarlık karın aksine 500 milyon dolar gibi düşük bir kar rakamı ancak gerçekleştirebilecek.

IATA öngörüleri krizden en fazla etkilenen bir diğer bölgenin de Orta Doğu'daki taşımacıların olduğunu gösteriyor. Orta Doğu'da yer alan hava yolu şirketleri 2010'da 900 milyon dolar kar sağlarken, bu bölgeye yönelik 2011 için sadece 100 milyon dolar kar öngörüsü yapıldı. Öte yandan Latin Amerikalı hava yolu şirketleri karlılığını üçüncü yılda da sürdüren tek bölge olurken, Mısır ve Tunus'un da yer aldığı Kuzey Afrikalı hava yolu şirketlerinin düşük talep ve azalan turistik aktivite nedeniyle 2011'i zararla kapatacağı öngörülüyor.

(Milliyet)

ŞİRKETLER BU SENE NE KADAR KAYBETTİ?

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Kazandıkları da DOLAR; kaybettikleri de DOLAR. Birileri bakalım ne zaman dolar?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
IATA'nın başkan seviyesindeki açıklamalarının çoğu, X yılında şirketler Y milyar dolar kaybetti şeklinde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000