23 Nisan 2010, Cuma 08:46:27

Rekabet Kurulu, havayolu şirketlerine yardım edecek

Havayolu şirketleri arasındaki rekabeti kontrol ve tekelleşmeyi engellemeye çalışan AB Rekabet Kurulu, bugüne kadar özel havayolu şirketlerine doğrudan devlet desteklerini yasaklamıştı. Şimdi bu konuda yumuşama geliyor.
AB Rekabet Kurulu Komiseri Joaquin Almunia, AB'nın bu konudaki katı kurallarına bir yumuşama getirilebileceğine işaret etti. En son 11 Eylül terör saldırısından sonra devlet yardımlarına kısa süreli izin veren kurum, bu konuda denetimler yapıp, ciddi yaptırımlar uyguluyordu. Almunia'yı bu konuyu bir daha düşünmeye teşvik eden özel havayolu şirketlerine bir de Federal Almanya Ekonomi Bakanı Rainer Brüderle eklendi: "Kül felaketi nedeniyle uygulanan uçuş yasağı birkaç gün daha sürecek olursa, bu konuyu ciddi olarak gündeme almamız gerekir".

Almanya havacılık sanayini acil konferansa çağırıyor. Rainer Bruederle, ayrıca volkanik kül bulutunun havacılık sektörüne verdiği zararı tartışmak üzere, havacılık sanayinin temsilcilerine konferans çağrısında bulundu. Rainer Bruederle, Almanya'daki havacılık sektörü temsilcileriyle bugün bir konferans yapacağını bildirdi.Birçok sektörün hava taşımacılığına bağlı olduğunu vurgulayan Alman Bakan, kül bulutunun, ekonomik aktiviteye önemli ölçüde zarar verdiğini kaydetti. Brüderle'nin temsil ettiği hükümetin diğer kanattaki ortağı CSU, aynı fikirleri paylaşmıyor. Federal Almanya Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer, "Özel şirketlerin bu ortamda devletten destek taleplerine karşıyım" dedi.

IATA destek talep ediyor...

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Başkanı Giovanni Bisignani, Avrupa hükümetlerinin krize müdahalesinin yetersiz olduğunu ve hava sahasını açmanın yollarını bulmak zorunda olduklarını belirtti. Bisignani, 2009 yılından ciddi zararlarla çıkan sektörün daha fazla küçülmemesi için, devlet yardımlarına yeşil ışık yakılmasını tavsiye etti.

British Airvvays, AB'den kurtarma paketi istedi..

İingiliz Havayolu şirketi British Airvvays, volkanik kül bulutunun verdiği zararı tazmin etmek üzere, Avrupa Birliği'nden (AB) mali kurtarma paketi istedi. British Airvvays, kül bulutunun havasahası'nı kapaması nedeniyle, gerçekleştiremediği uçuşlar nedeniyle, İzlanda'daki yanardağın patladığı geçen haftadan buyana her geçen gün 30 milyon dolar zarar ettiği bildirdi.Şirketin üst yöneticisi VVillie VValsh, içinde bulundukları durumun olağanüstü bir durum olduğunu belirtirken, diğer Avrupa havayolu şirketlerinin de hem hükümetleri, hem de AB'den mali destek istediklerini söyledi.VValsh, bunun örneğinin daha önce de yaşandığı belirterek, 11 Eylül 2001 olaylarının ardından, benzer tazminat ödemelerinin olduğunu hatırlattı.

Türk şirketleri...

Türk havayolu şirketleri için henüz bir destek paketi açıklanmadı. Türk şirketlerin iptal olan sefer sayıları şöyle:THY'nin Perşembe günü 20, cuma günü 100, hafta sonu ise 150 seferi iptal oldu. Şirketin toplamda iptal edilen sefer sayısı ise 600'e yaklaştı. Şirketin iptallerden oluşan zararının 59 milyon liraya ulaştığı hesap ediliyor.
Rekabet Kurulu, havayolu şirketlerine yardım edecek

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000