21 Nisan 2009, Salı 09:08:57

Kriz havacılığı 'vura vura' geçiyor!

Ekonomik krizin turizme etkileri tartışıladursun, uçak bileti satışlarındaki düşüş yılbaşından bu yana her ay artarak devam ediyor.
  • THY'nin başarısını hazmedemeyenler yeni hayali senaryolara başlamış bile: "falanca falanca olursa, oy asiye asiye" imiş. Halamın da bıyıkları olsa amcam olurdu. :) "Memleketimi seviyorum" diye geçinenlerin en âlâ bölücülük yaptığı yerde "bayrak taşıyıcı" şirketinin kötü günlerini arzulayanların olması çok da anormal olmasa gerek. Ama onların da hevesleri 30 şubata kaldı... :D
  • YANİ HERGÜN AYNI HABERLERİ OKUYORUZ, YAŞIYORUZ AMA TIK YOK!!! DAHA ÖNCEDE ÖZEL SEKTÖR ÇOK BAĞIRDI BAKIN AVRUPALI HAVAYOLU ŞİRKETLERİYLE REKABET EDEMEZ DURUMA GELDİK ETMEYİN YAKITTAN OLSUN, YÜKSEK VERGİDEN OLSUN DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR DEDİYSEDE KULAK ARKASI YAPILDI. AVRUPA BİZİM EVİMİZ GİBİYDİ, DÜSELDORFTAN GELİR, BRÜKSELE GİDER ORDA YATARDIK. FRANSAYA HATTA İNGİLTEREYE UÇAKLAR DOLUSU YOLCULAR TAŞIRDIK. ŞİMDİDE YİNE KRİZ VAR SORUN YOK BİLE DESENİZ DESTEK VERİN KAYBETTİKLERİMİZİN AZDA OLSA BİR KISMINA TEKRAR ULAŞALIM YÖNETİCİLER UYUYORMUUUUUUUUU???????
  • ergenekon balonu gibi şişirilip zarı delinirse thy yi asiye nasıl kurtulur filmi gibi oynamayın sonra.
  • kriz yok desek de thy de motorlar durunca aniden çakılırsa tarlaya, uçak içindekiler sağ çıkar mı bilinmez. thy kimin başına patlar acaba.
  • Helal Olsun THY !!! Dunyada zara gormeyen ve kar marjini surekli artiran tek sirket. Gurur verici bir tablo.. Daha buyuk atilimlar bekliyoruz. Allah utandirmasin.
  • Bu haber yanlış. Doğru değil. Çünkü THY, Hamdi Topçu beyin hesaplarına göre ,geçen yıl 1 milyar 100 milyon kar etti. Bu yılın ilk üç ayında da Temel Bey'in söylemlerine göre yolcu sayısını % 20 arttırdı. Belki bu haber THY hariç dünyadaki bütün diğer havayolları içindir.

Ekonomik krizin turizme etkileri tartışıladursun, uçak bileti satışlarındaki düşüş yılbaşından bu yana her ay artarak devam ediyor. Geçen yılın ilk 3 aylık döneminde 150 milyon avro olan bilet satışı, bu yılın aynı döneminde yüzde 30 azalarak 104 milyon avroya düştü.

Ekonomik krizin turizme etkileri tartışıladursun, uçak bileti satışlarındaki düşüş yılbaşından bu yana her ay artarak devam ediyor.

Yurtdışı uçak bileti satışlarının kayıtlarını tutan BSP ve IATA verilerine göre yılın ilk çeyreği olan ocak-mart döneminde yurtdışı uçak bilet satışları yüzde 30.76 düştü.

Düşüş artarak sürüyor
turizmgazetesi.com’un edindiği veriler üzerinden yapılan incelemede, 2008 yılının ilk üç aylık döneminde satılan yurtdışı uçak bileti tutarı 150 milyon 946 bin 584 avro iken, bu rakam 2009’un aynı döneminde 104 milyon 513 bin 462 avroda kaldı. Buna göre yılın ilk çeyreğinde yurtdışı uçak bilet satışları yüzde 30.76 oranında düştü.

Pazarın lideri yine Trek
turizmgazetesi.com’un edindiği veriler üzerinden uçak bileti satış pazarının firmalara göre dağılımında, uzun süreden beri pazarın liderliğini elinde bulunduran Trek’in pazar payını yüzde 9.1’den yüzde 11.7’ye yükselterek yine birinci sırada olduğu dikkat çekiyor.

Banka holding destekli acenteler
Uçak bileti pazarının en büyük ilk 10 firmasının 3’ü, holding ya da banka destekli olarak çalışıyor. Bu acentelerin satış payları yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11.6’dan 12.4’ e yükseldi.

Uçak bileti pazarında faaliyet gösteren holding-banka destekli acentelerden pazarın ikincisi Sabancı Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Vista Turizm, Akbank Kredi kartları Wings ve Axcess kredi kartlarının mil biletlerini düzenliyor.

Pazarın üçüncüsü, Koç Grubu’nun Setur’u ise; YKB, HSBC ve City Bank'ın kredi kartlarının puan biletlemesini yapıyor.

Pazarın altıncısı Enka Holding şirketi Entaş ise Finansbank ve Türkiye İş Bankası kredi kartlarının puanları ile sübvansiyonlu bilet düzenliyor.

İlk 10 firmanın pazar payı arttı
Bu arada uçak bileti pazarının en büyük ilk 10 acentesinin pazar payının yüzde 30.8'den 34.7’ye yükseldiği belirlendi.
Türkiye’de bilet satan 422 seyahat acentesinden ilk 10’u toplam satışların üçte birini ellerinde tutuyor.
Ençok bilet satan ilk 10 acenteden 6’sı pazar paylarını artırırken, 4’ünün pazar payları azaldı.
Bu arada geçen yılın en büyük 10 acentesi arasında yer alan YKM Turizm ilk 10’dan çıkarken, Eltra ilk 10’a girdi.

Tekelleşme artıyor, küçükler yok oluyor
İlk 10 acente; acenta başına aylık 1 milyon 205 bin 388 avro satış yaparken, diğer 422 acentenin aylık ortalama satışı  53 bin 990 avro düzeyinde gerçekleşiyor.
Geçen yıl bu miktar 82 bin 508 avro idi. 

Küçük acentelerin satış gelirlerinin bir yılda yüzde 35 gerilemesi önemli bir gösterge olarak dikkat çekiyor.

Bu veriler, bilet pazarında tekelleşmenin arttığı ve küçük acentelerin sürekli küçülme sürecine girdiğine ilişkin yapılan değerlendirmeler ile küçük ve orta çaplı firmaların yok olma sürecine girdiğine ilişkin eleştirilerin haklı olduğunu gösteriyor.

Turizmgazetesi

Kriz havacılığı 'vura vura' geçiyor!

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 15 yıl önce
THY'nin başarısını hazmedemeyenler yeni hayali senaryolara başlamış bile: "falanca falanca olursa, oy asiye asiye" imiş. Halamın da bıyıkları olsa amcam olurdu. :) "Memleketimi seviyorum" diye geçinenlerin en âlâ bölücülük yaptığı yerde "bayrak taşıyıcı" şirketinin kötü günlerini arzulayanların olması çok da anormal olmasa gerek. Ama onların da hevesleri 30 şubata kaldı... :D

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
YANİ HERGÜN AYNI HABERLERİ OKUYORUZ, YAŞIYORUZ AMA TIK YOK!!! DAHA ÖNCEDE ÖZEL SEKTÖR ÇOK BAĞIRDI BAKIN AVRUPALI HAVAYOLU ŞİRKETLERİYLE REKABET EDEMEZ DURUMA GELDİK ETMEYİN YAKITTAN OLSUN, YÜKSEK VERGİDEN OLSUN DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR DEDİYSEDE KULAK ARKASI YAPILDI. AVRUPA BİZİM EVİMİZ GİBİYDİ, DÜSELDORFTAN GELİR, BRÜKSELE GİDER ORDA YATARDIK. FRANSAYA HATTA İNGİLTEREYE UÇAKLAR DOLUSU YOLCULAR TAŞIRDIK. ŞİMDİDE YİNE KRİZ VAR SORUN YOK BİLE DESENİZ DESTEK VERİN KAYBETTİKLERİMİZİN AZDA OLSA BİR KISMINA TEKRAR ULAŞALIM YÖNETİCİLER UYUYORMUUUUUUUUU???????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ergenekon balonu gibi şişirilip zarı delinirse thy yi asiye nasıl kurtulur filmi gibi oynamayın sonra.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
kriz yok desek de thy de motorlar durunca aniden çakılırsa tarlaya, uçak içindekiler sağ çıkar mı bilinmez. thy kimin başına patlar acaba.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Helal Olsun THY !!! Dunyada zara gormeyen ve kar marjini surekli artiran tek sirket. Gurur verici bir tablo.. Daha buyuk atilimlar bekliyoruz. Allah utandirmasin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu haber yanlış. Doğru değil. Çünkü THY, Hamdi Topçu beyin hesaplarına göre ,geçen yıl 1 milyar 100 milyon kar etti. Bu yılın ilk üç ayında da Temel Bey'in söylemlerine göre yolcu sayısını % 20 arttırdı. Belki bu haber THY hariç dünyadaki bütün diğer havayolları içindir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000