19 Mayıs 2010, Çarşamba 10:00:44

IATA Başkanı Bisignani'den durum değerlendirmesi

Nisan ayında İzlanda’da meydana gelen yanardağ patlaması sonucunda yaşanan kül bulutu krizi, dünya genelinde hava taşımacılığı sistemini de tartışmaya açtı.

Havacılık sektörü, Avrupa’daki hükümetlerin krizi iyi yönetemediğini savunarak, bu tür krizlerde sektöre daha fazla inisiyatif kullanma hakkı tanınması gerektiğini söylüyorlar.

Nisan ayında İzlanda’da yanardağ patlaması sonucu oluşan ve hava ulaşımını dünya genelinde felce uğratan volkanik kül bulutu faciası, havacılık sektörü ve kamu yönetimleri arasında tartışmalar ve karşılıklı suçlamaları da beraberinde getirdi.

Özellikle Avrupa’daki yönetimleri, kül krizi sırasında izledikleri yöntemler ve aldıkları kararlardan dolayı gereksiz uçuş iptallerine neden olmak suçlayan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Başkanı Giovanni Bisignani, bu tür olağanüstü durumlarda alınan kararların “teorik modellere” değil, “somut verilere” dayanması gerektiğini vurguladı.

Kül krizi sırasında, hava sahasının uçuşlara uygun olup olmadığı belirleyen VAAC (Volcanic Ash Advisory Centers) adlı merkezin bilgisayar simulasyonlarının tek başına yeterli olmadığına değinen Bisignani, çok boyutlu bir sorunun, tek elden sağlanan bilgilerle çözülmeyeceğini savundu.

VAAC sisteminin olasılık hesapları sonucunda 200 bin seferin iptal edildiğini ifade eden IATA Başkanı Bisignani, bu nedenle, teorik modellerin mutlaka gerçek testlerle kontrollerinin yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Uçak seferlerinin iptal edilip edilmemesinin, diğer hava muhalefeti olaylarında olduğu gibi havayolu şirketleri tarafından alınması gereken bir karar olması gerektiğine işaret eden Bisignani, şunları söyledi: “Havayolu şirketleri, sürekli en güncel bilgi ve verileri takip ederek kararlarını buna göre verirler ve güvenlik havacılıkta her zaman ön plandadır. Volkanik kül bulutu krizinde işleyiş niye farklı olsun?”

IATA Başkanı Bisignani'den durum değerlendirmesi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000