03 Mayıs 2011, Salı 08:54:28

HAVAYOLLARININ KARI YARI YARIYA DÜŞECEK!

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), son dönemde petrol fiyatlarında gözlenen artış yüzünden havayolu şirketlerinin kârlarının bu yıl neredeyse yarı yarıya azalacağını açıkladı. Birlikten yapılan açıklamaya göre, şirketlerin 2011’deki toplam net kârı 8,6 milyar dolar olacak.
  • THY ye musteri portfoyu var.Ic hatlar dis hatlari beslesin yeter zaten karin %85 i ucuz veya pahali dis hatlardan ve uzun hatlardan geliyor.Ic hatlarda yuksek karlar zaten yok.Bu nedenle sadik musterisi ve transit hacmi cok yuksek olan THY ye hic bir sey olmaz digerleri icin ise durum parlak degil.Dusuk maliyetle isletme ve ucak kullanim orani yetseydi, Pegasusun karlilik rakamlari boyle olmazdi oysa parlak degil.Borsaya acilmasi bile ertelendi.Ucak basina kar THY nin nerdeyse yarisi(Toplam kar/toplam ucak sayisi).LAFLA PEYNIR GEMISI yurumuyor. Turkiyede havaciligin asli THY gerisi teferruattir.
  • Şimdi ''kardan'' zarar ediyoruz diye, devlet desteği isterlerse! Vaaah, gitti bizim vergiler, desene.
  • bu yakit fiyatlarinin artmasindan şirket içi maliyetleri yuksek olan şirketler çok etkilenecektir. ucak utilizasyonlari dusuk olanlar. gunde bir sefer yapip yatan ucaklari olanlar , ikram vs gibi diger masraf kalemleri yuksek olanlar, havada fazla kalanlar , doluluk oranlari dusuk olanlar bu işten çok etkilenecektir.sanirim bu tariflerin hepsi thy yi işaret ediyor.160 ucaklik filo var ama thy nin bugun yaptiği ucuslari 100 ucaklik bir filo da yapaiblir. ucak utilizasyonu 8 saate kadar dusmus durumda.ryanair ve thy 1 saatlik ucuslari ayni ucaklarla ayni yolcu sayilariyla ucsunlar thy 1 ton civari fazla yakit harcar,ek gelir kaynaklari thy nin yok.sadece tekel oldugu hatlarda cok yuksek bilet fiyatlarına satiş yaptiği için kurtariyor.
  • THY bir sey allahız ıznıyle fazla etkilenmeyecektır.sebebi ise öz kaynak yapısının güçlü olması ve daha onemlısı yolcu potansıyelin maddı durumu iyi olması pek etkilemez. pegasus,onur,ve diğer ne oldugu belirsiz olan şirketlerin yolcu potansıyelerı oldukça kötü!işleri zor!!
  • Dangalakça büyüyen havayolu şirketlerini göreceğiz ileride.

Geçen yıl 16 milyar dolar net kâr açıklayan havayolu şirketlerinin net kârının 2011’de 8,6 milyar dolar olacağı açıklandı. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarındaki artışın havayolu şirketlerinin kârını düşürdüğünü bildirdi.

BBC Türkçe de yer alan habere göre; petrol fiyatlarındaki artış öncesi, havayolu şirketleri bu yıl 9,1 milyar dolar kâr etmeyi bekliyordu.

Ortadoğu’daki gösteriler petrol fiyatlarını yükseltiyor

Brent tip ham petrolün varil fiyatı geçen hafta 119 dolarla son iki buçuk yılın en yüksek düzeyine çıktığı açıklandı. Uzmanlar, Libya’da süren isyan ve diğer Orta Doğu ülkelerindeki protesto gösterilerinin, petrol fiyatları üzerinde çok olumsuz etkisi olacağına yönelik kaygıları artırdığına dikkat çekiyorlar. Uzmanlar birçok Orta Doğu ülkesinde görülen protesto gösterilerinin petrol üreticisi diğer ülkelere yayılması halinde, fiyatların daha da artabileceği uyarısında bulunuyor.

En büyük gider kalemi yakıt

Verilen bilgilere göre yakıt masrafları, oranla havayolu şirketlerinin operasyon maliyetlerinin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturuyor. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, şirketlerin şu ana dek artan yakıt masraflarını müşterilerine yansıtmaktan kaçındığına dikkat çekiyor.

IATA, yakıt fiyatları 2009’dan bu yana neredeyse iki katına çıktığını açıkladı.

HAVAYOLLARININ KARI YARI YARIYA DÜŞECEK!

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 13 yıl önce
THY ye musteri portfoyu var.Ic hatlar dis hatlari beslesin yeter zaten karin %85 i ucuz veya pahali dis hatlardan ve uzun hatlardan geliyor.Ic hatlarda yuksek karlar zaten yok.Bu nedenle sadik musterisi ve transit hacmi cok yuksek olan THY ye hic bir sey olmaz digerleri icin ise durum parlak degil.Dusuk maliyetle isletme ve ucak kullanim orani yetseydi, Pegasusun karlilik rakamlari boyle olmazdi oysa parlak degil.Borsaya acilmasi bile ertelendi.Ucak basina kar THY nin nerdeyse yarisi(Toplam kar/toplam ucak sayisi).LAFLA PEYNIR GEMISI yurumuyor. Turkiyede havaciligin asli THY gerisi teferruattir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Şimdi ''kardan'' zarar ediyoruz diye, devlet desteği isterlerse! Vaaah, gitti bizim vergiler, desene.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bu yakit fiyatlarinin artmasindan şirket içi maliyetleri yuksek olan şirketler çok etkilenecektir. ucak utilizasyonlari dusuk olanlar. gunde bir sefer yapip yatan ucaklari olanlar , ikram vs gibi diger masraf kalemleri yuksek olanlar, havada fazla kalanlar , doluluk oranlari dusuk olanlar bu işten çok etkilenecektir.sanirim bu tariflerin hepsi thy yi işaret ediyor.160 ucaklik filo var ama thy nin bugun yaptiği ucuslari 100 ucaklik bir filo da yapaiblir. ucak utilizasyonu 8 saate kadar dusmus durumda.ryanair ve thy 1 saatlik ucuslari ayni ucaklarla ayni yolcu sayilariyla ucsunlar thy 1 ton civari fazla yakit harcar,ek gelir kaynaklari thy nin yok.sadece tekel oldugu hatlarda cok yuksek bilet fiyatlarına satiş yaptiği için kurtariyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
THY bir sey allahız ıznıyle fazla etkilenmeyecektır.sebebi ise öz kaynak yapısının güçlü olması ve daha onemlısı yolcu potansıyelin maddı durumu iyi olması pek etkilemez. pegasus,onur,ve diğer ne oldugu belirsiz olan şirketlerin yolcu potansıyelerı oldukça kötü!işleri zor!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Dangalakça büyüyen havayolu şirketlerini göreceğiz ileride.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000