29 Mayıs 2014, Perşembe 11:01:09

HAVACILIK SEKTÖRÜ DOHA'DA TOPLANACAK

Dünya Hava Taşımacılığı Birliği IATA, 1-3 Haziran tarihleri arasında sektörün profesyonelleri ve öncü isimlerinden oluşan binin üzerinde kişinin katılımıyla Katar'ın başkenti Doha'da bir araya gelecek.

Dünya Hava Taşımacılığı Birliği IATA, Paskalya tatilinin de etkisiyle Nisan ayında iç ve dış hatlarda toplam yolcu trafiğinin sağlıklı bir büyüme gösterdiğini açıkladı. Öte yandan dünya havacılık toplumu 1-3 Haziran tarihleri arasında sektörün profesyonelleri ve öncü isimlerinden oluşan binin üzerinde kişinin katılımıyla Katar'ın başkenti Doha'da bir araya gelecek. Toplantıda uçuş emniyeti, güvenlik, çevre, finansal sürdürülebilirlik başta olmak üzere havacılık endüstrisinin temel meseleleri masaya yatırılacak.

"YILLIK GENEL KURUL ÖNCESİNDE GÜZEL HABER"

Konuya ilişkin bir açıklama yapan IATA Başkanı Tony Tyler, "Nisan'daki yolcu talebi son aylardaki ılımlı artış trendi karşısında hoş bir sürpriz oldu. Ancak Çin ekonomisindeki yavaşlama dahil küresel ekonomik göstergeler nedeniyle bu artış grafiğinin kalıcı olup olmadığı açık değil" dedi.

Tyler açıklamasında, "Dünya hava taşımacılığı topluluğu IATA'nın 70.Yıllık Genel Kurul'u nedeniyle birkaç gün içinde Katar'ın başkenti Doha'da toplanacak. Nisan ayında yakalanan güçlü talep ekonomik büyümeye ve istihdama olan önemli katkısı nedeniyle havacılığın önemini bir kez daha güçlendiriyor. Ancak Japonya'da talepte görülen yavaşlama ise sektörün ne kadar duyarlı olduğunun da bir işareti" ifadelerini kullandı.

İLK SIRADA ORTADOĞU VAR!

IATA verilerine göre uluslararası uçuşlarda yolcu sayısı Nisan ayında yüzde 8.5 büyürken, iç hatlarda bu oran yüzde 5.8 ile sınırlı kaldı. Toplam pazarda yolcu talebi ise yüzde 7.5 düzeyinde artış kaydetti. Uluslararası uçuşlarda tüm bölgeler olumlu rakamlara ulaşırken, en yüksek talep artışını yüzde 18.6 ile Ortadoğu bölgesi gerçekleştirdi. Havayolu şirketlerinin Nisan'da koltuk kapasiteleri yüzde 6.9 artarken, doluluk oranları da yüzde 79'a çıktı. Asya-Pasifik bölgesi havayolu şirketleri Nisan'da dış uçuşlarda yüzde 6.7 artış sağlarken, Avrupalı havayolu şirketleri geçen yıl Nisan ayına kıyasla yolcu sayısını yüzde 7.9 arttırmayı başardılar. Avrupa'da doluluk oranı yüzde 81.4 ile tüm bölgeler içinde en yüksek rakama ulaştı.

IATA verilerine göre, Nisan ayında Kuzey Amerika'daki havayolu şirketleri yolcu trafiğinde ancak yüzde 4.9'luk bir artış kaydetti. Latin Amerika bölgesi havayolu şirketleri de söz konusu dönemde dış hatlarda yüzde 8.2'lik talep büyümesini yakaladı. Bölgeler içinde en düşük talep artışı yüzde 3.9 ile Afrikalı havayolu şirketlerinde gerçekleşti.

BREZİLYA'YA DÜNYA KUPASI DOPİNGİ

Toplamda IATA üyesi havayollarında iç hatlarda talep Nisan'da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5.3 büyüdü. İç hatlarda doluluk oranı ise yüzde 80.2 oldu. Brezilya, Çin ve Rusya tümü çift haneli büyümeye yakın veya üzerinde bir talep artışı sağladılar. Dünya Kupası hazırlık sürecinin de etkisiyle Brezilya'da yolcu trafiğinde güçlü bir talep artışı oldu. Japonya'da iç hatlarda geçen yılın aynı döneminde gerçekleşen yüzde 7.9'luk artışa kıyasla bu Nisan'da sadece yüzde 5.4'lük bir talep artışı oldu.

HAVACILIK SEKTÖRÜ DOHA'DA TOPLANACAK

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000