09 Haziran 2013, Pazar 09:22:38

BİLETİNİZ OLSA DA UÇAMAYABİLİRSİNİZ!

Uluslararası kurallara göre havayolu şirketleri uçaklarda fazladan bilet satışı yapılabiliyor. Gelmeyen yolcular nedeniyle şirketlerin zararını önlemeyi amaçlayan bu uygulamanın mağduru olmak istemiyorsanız havalimanına en az 2 saat önce gidip check-in yaptırmanızda fayda var.
  • Rostov ucusuna almadilar 400€ odediler
  • bizede aynisi yapildi biletli oldugum halde yer yok diye diyarbakira thy ole ucamiyorum haklarim konusunda aydinlatirsaniz mutlu olurum
  • THY'de çalışan arkadaşlara bir sorum olacak: Overbook nedeniyle denied boarding edilen yolcuya iç hatlar için 100 avro, dış hatlar için 300 - 600 avro arası (mesafeye göre) tazminat ödenmesi gerekiyor. SHGM yönetmeliği ve AB yönetmelikleri böyle diyor. THY bu tazminatı yolcuya ödüyor mu? Yoksa ağlamayan çocuğa meme vermiyor mu?
  • Hat yöneten biri olarak ben kendim overbook yapıyorum. Ama yüzde 10 değil. Uçağına ve hattına göre yüzde 1-2 veya 3... Bu sayıda geç gelenler veya gelmeyenler yüzünden eriyor zaten. Overbook problemi sayı çok fazla olunca veya teknik sebeplerle uçak kuculunce ortaya çıkıyor genelde. Cld-inft olayına gelince, yasak ama bir bayram dönüşü uçakta yapmislardi, 2 yaşına yeni giren bir çocuğu inft taşıdılar...
  • Turkiyede sıkıyosa Türk yolcusuna anlat bunu. Çok güzel karşılar bunu bizim anlayışlı hoşgörülü bilgili Türk yolcularımız! özellikle Ankara İzmir Bodrum yolcusu...
  • Birde haberde "yolcu gelmediği için veya bilet değişikliği yüzünden zarar ediyor havayolları" denmişte gelmeyen yolcudan zarar etmezsin zaten parasını almışsın, bilet değişikliğinde özellikle low cost olduğu iddia edilen havayolları değişiklik için uçuk rakamlar çıkarıyor. Overbook amacı sadece ama sadece DAHA FAZLA KAR. Avrupada çok sık yaşanmıyor yaşansada yaptırımları bize nazaran daha ağır şirketlere. Bizde ise fazla bir yaptırımı ve sorumluluğu yok avrupa'ya nazaran.
  • zaten bileti satmış gelmemesi dolayısı ile neden zarar etsin ki anlayamadım.
  • it's legal but it's not legitimate!..
  • Son anda yapılan iptallerde ne gibi bir zarar söz konusu olabilir ki hava yolu şirketleri için! Sanki para iadesi söz konusu.
  • 2 saat önce gidip check in yapacağına 24 saat veya bazı havayollarında 48 saat önce web check veya mobile checkin yap...bu kadar basit.

Bu hafta sonu okullar kapanıyor ve yaz tatili başlıyor. Bu yüzden, yaz tatiline çıkacaklar nedeniyle hava ulaşımındaki yoğunluk çok daha artacak. Yaşanan yoğunluk, haliyle uçakta yer bulmayı zorlaştırırken, ucuz bilet bulma hayalini de rafa kaldıracak. Ancak, “Biletimi aldım, tatile çıkmaya hazırım.” diyenleri de, üzecek bir haberimiz var. Eğer havalimanında mağduriyet yaşamak istemiyorsanız, havalimanına en az 2 saat önce gidin ve check-in (bilet ve bagaj işlemi) yaptırın. Aksi takdirde, biletiniz olsa da, ‘havayolu şirketlerinin fazladan sattığı biletler’ (overbook) nedeniyle uçağa binemeyebilirsiniz.

Bu uyarıya, “Olur mu böyle bir şey. Biletimi aldım, kimse benim uçağa binmemi engelleyemez.” şeklinde karşı çıkanlar olacaktır. Ancak, bu konuda olması gerekenler değil de, uluslararası uygulamalar geçerli olduğundan, biletli olsanız da, eğer havalimanına geç gelirseniz, fazladan satılan biletler nedeniyle sizi uçağa almayabilirler. Böyle bir olayla karşılaştığınızda ise hiçbir kuvvet veya otorite sizin uçağa girmenizi sağlayamaz.

Her uçakta fazla bilet satılıyor

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) kurallarına göre, havayolu şirketleri uçağın kapasitesinden fazla bilet satabiliyor. Uygulama, uçulan güzergahlar ve uçağın koltuk sayısına göre, değişebiliyor. Yani uçaklarda fazladan 10-40 bilet satışı yapılabiliyor. Böylece, son dakikada uçuşunu iptal eden veya uçağa gelmeyen yolcular nedeniyle havayolu şirketlerinin zararı önleniyor. Uygulama ile havayolu şirketleri bir anlamda zarardan kurtuluyor ancak uçamayan yolcuların mağduriyetleri büyük prestij kaybı oluşturuyor.

Yolcuların, ‘overbook’ olarak adlandırılan uygulama nedeniyle mağduriyet yaşamaması için mutlaka bazı tedbirler alması gerekiyor. Öncelikle havalimanına en az 2 saat önce gelinmesinde büyük fayda var. Çünkü terminal girişindeki güvenlik noktalarında yaşanan yoğunluk, yolculara ciddi zaman kaybettiriyor. Güvenlik noktalarından geçerek terminale adım atan yolcular da, kontuarlara giderek vakit geçirmeden check-in işlemi yaptırmalı. İşte bu işlemden sonra korkulacak bir şey kalmıyor. Bilet ve bagaj işlemini tamamlayan yolcular, daha sonra gönül rahatlığıyla CIP veya özel yolcu salonları ile cafe ve restoranlarda uçak saatini bekleyebilir.

Bilet almasına rağmen havalimanına geç gelenler ise fazla bilet satışı yapılan uçakla seyahat edeceklerse kötü bir sürprizle karşılaşabilir. Büyük bir ihtimalle bu yolcular, uçakta yer olmadığı gerekçesiyle check-in işlemi yapamaz ve seyahat hakkını kaybeder.

Uçamayanlar otele yerleştiriliyor

Havalimanında büyük kavgalara sahne olan bu durum, her yıl milyonlarca yolcunun mağduriyet yaşamasına neden oluyor. Havayolu şirketleri, fazla bilet satışını özellikle bayramlar, okulların açıldığı ve tatile girdiği haftalar, hac ve umre seyahatleri ile yılbaşı öncesi uçuşlarda gerçekleştiriyor. Uygulama nedeniyle uçağa binemeyen yolcular, ilk etapta bir sonraki sefer ile gönderilmeye çalışılıyor. CIP salonlarında özel olarak ağırlanan mağdur yolcular, daha sonra ekonomi sınıfı biletli olsalar da, business sınıfta uçuş yapıyor. Bilet ücretini kabul etmeyen ve bir gün sonraki uçuşla gitmeyi kabul edenler ise otellere yerleştiriliyor. (Mustafa Gün / ZAMAN)

BİLETİNİZ OLSA DA UÇAMAYABİLİRSİNİZ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

Mckoray ~ 9 yıl önce
Rostov ucusuna almadilar 400€ odediler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
[email protected] ~ 10 yıl önce
bizede aynisi yapildi biletli oldugum halde yer yok diye diyarbakira thy ole ucamiyorum haklarim konusunda aydinlatirsaniz mutlu olurum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gokce Aydin ~ 11 yıl önce
THY'de çalışan arkadaşlara bir sorum olacak: Overbook nedeniyle denied boarding edilen yolcuya iç hatlar için 100 avro, dış hatlar için 300 - 600 avro arası (mesafeye göre) tazminat ödenmesi gerekiyor. SHGM yönetmeliği ve AB yönetmelikleri böyle diyor. THY bu tazminatı yolcuya ödüyor mu? Yoksa ağlamayan çocuğa meme vermiyor mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Xxx ~ 7 yıl önce
Tabii ki ağlamayan bebeye emzik verilmiyor miss conection larda. Ovb durumlarda veriliyor ayrıca bu rakam iç hat 100 € / dış 250 - 600 € arası.
overbook ~ 11 yıl önce
Hat yöneten biri olarak ben kendim overbook yapıyorum. Ama yüzde 10 değil. Uçağına ve hattına göre yüzde 1-2 veya 3... Bu sayıda geç gelenler veya gelmeyenler yüzünden eriyor zaten. Overbook problemi sayı çok fazla olunca veya teknik sebeplerle uçak kuculunce ortaya çıkıyor genelde. Cld-inft olayına gelince, yasak ama bir bayram dönüşü uçakta yapmislardi, 2 yaşına yeni giren bir çocuğu inft taşıdılar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Turkiyede sıkıyosa Türk yolcusuna anlat bunu. Çok güzel karşılar bunu bizim anlayışlı hoşgörülü bilgili Türk yolcularımız! özellikle Ankara İzmir Bodrum yolcusu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Siktir lan ~ 6 yıl önce
Anlayışlı Türk yolcusuymuş ömce Bi yazılanları oku. Adamlar zaten satmış parasını almış sonra sen gelmezsin belki diye başka birine daha satıyor neresinde bunun adalet. Çok bilmişlik yapıyorsunçıkmışsın bir de
chs ~ 11 yıl önce
Birde haberde "yolcu gelmediği için veya bilet değişikliği yüzünden zarar ediyor havayolları" denmişte gelmeyen yolcudan zarar etmezsin zaten parasını almışsın, bilet değişikliğinde özellikle low cost olduğu iddia edilen havayolları değişiklik için uçuk rakamlar çıkarıyor. Overbook amacı sadece ama sadece DAHA FAZLA KAR. Avrupada çok sık yaşanmıyor yaşansada yaptırımları bize nazaran daha ağır şirketlere. Bizde ise fazla bir yaptırımı ve sorumluluğu yok avrupa'ya nazaran.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
der ~ 11 yıl önce
zaten bileti satmış gelmemesi dolayısı ile neden zarar etsin ki anlayamadım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Overbook ~ 11 yıl önce
it's legal but it's not legitimate!..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
misafirin biri ~ 11 yıl önce
Son anda yapılan iptallerde ne gibi bir zarar söz konusu olabilir ki hava yolu şirketleri için! Sanki para iadesi söz konusu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
nk ~ 11 yıl önce
2 saat önce gidip check in yapacağına 24 saat veya bazı havayollarında 48 saat önce web check veya mobile checkin yap...bu kadar basit.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yolcu ~ 11 yıl önce
Sen hiç duymadın dimi internet checkin'i sistemden indirin arkadaşlar yeni bilet kesicem

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000