29 Haziran 2010, Salı 09:00:23

"HAVAALANI TARIMI ÖLDÜRÜR!"

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, Adana'nın 50 kilometre ilerisine kurulacak yeni bir hava alanının verimli tarım topraklarının amaç dışı kullanımına yol açacağını söyledi.
  • gardaş gapanması bizim alayhimize olüyür.o yüzdene gapanmamalı kesinliglen!
  • bende adanalıyım...üstelik adımdanda anlaşıldığı gibi akp li değilim...fakat hem adana hem mersin için bu havaalanı şart...tarım ürünlerimizi direk olarak ihracat edemiyoruz.pazar bulamazsan neye yarar tarım topragın...ekonominin gelişmesi için bazı topraklarımıza tesis yapmamız gerekir...çiftçi pazar bulamadığı için çok perişan...ürünlerini acele ihraç etmek istiyor.bundan dolayı havaalanı gereksiz demeyin lütfen...
  • adana inanılmaz elit ve kültürlü bir şehir.bu sahip olduğu elitizm ve çok muhteşem kültürel birikimi diğer şehirlerle paylaşması ve onlarında bu ayrıcalıktan faydalanabilmesi için bir ulaşım köprüsü olan havaalanı şart.haksızlık etmeyin adanaya, ülkeyi bu muhteşemlikten mahrum etmeyin :P
  • beyler adana türkiyenin en modern,en zengin ve kültürlü şehri.bu yüzden havaalanı olmazsa olmaz.böylesine mükemmel bir şehrin havaalanı taşınabilir mi?istanbuldan ve izmirden bile daha mükemmel olan adananın en lüks havaalanına sahip olması gerekir :))))
  • kesinlikle kabatılamaz adana gibi bir şehrin havaalnı.biz kabatılmasını istemüyürük biz adanalıyık değerlerimi vermeyiz biz!!kaptırmayık!gerekziz mersine yabılması ve adananın hayatı ile oynanıyür.biz buna sonunda kadar karşı duraçaz.
  • ben bu fikrinize katılmıyorum...sadece şehircilik yaparak ekonomiyi geliştiremezsiniz...bölgesel düşünmek gerekir...adana havaalanının ömrü 10 veya 15 yılı geçmeden zaten atıl olacak iktiyaca cevap veremiyecek...bir an evvel bölgemize çok modern,büyük ve bölgesel havalimanına iktiyaç vardır...bence kargılı mevkii çok müsaittir.iki şehrin arası makuldür.belki zamanla adana yumurtalık tarafına 3.ncü lojistik havalimanı yapılabilir...fakat şuan için yenice uygundur...saygılarımla
  • çıkarın at gözlüğünü adanalılar. siz bu havalimanıyla gurur mu duyuyorsunuz? ben o şehrin girişinden, çarşının içinde kalmış havaalanından, o trafikten tiksiniyorum. uçakların evleri yalaması hoşunuza mı gidiyor? o terminalle gurur mu duyuyorsunuz? hiç debelenmeyin, yazın kamulaştırma başlıyor yenisi için. ÇÜ de pek "tarafsız" yazı yazmış belli.
  • Bu havaalanının taşınması büyük bir saçmalık olur, boş yere masraf boş yere zarar. ne kadar güzel işte dursun Adana zaten kuzeye taşındı güney tarafları boşaldı kuzeyde bambaşka bir şehir oluştu Bu havaalanı kalacak !
  • mersine yapılacak havaalanının baltalanmasına yönelik bir açıklama mersin gibi sanayisi gelişimiş turizimi gelişmekte olan ve liman gibi bir ihracak ithalat üssüne sahip olan şehir adananın havaalanını kullanmak zorunda değldir yenisi yapılmlıdır mersine zaten adana dakide şehrin içinde kalmış tek pistli büyüyemeyen bir havaalanı
  • siyasi bi karar olduğu adanada kalkmıyor deyip mersinde size layık gördük demektir.............klasik akp taktikleri................seçimlerde adana size hesap soracak.

Ortaş, yaptığı açıklamada, Çukurova Bölge Havaalanı için Tarsus ilçesine yakın Kargılı ve Baharlı bölgelerinin düşünüldüğü belirterek, "8 bin dönüm bir hava alanı için yetmez bir o kadar da çevresinde yerleşim yeri alanı gerekir. Söz konusu hava alanı için yaklaşık 800 hektar alana ihtiyaç duyulmakta. Alanın büyük kısmı özel mülkiyete ait tarım arazisi ve mera alanlarından sağlanmak istenmektedir. Yeni hava alanının açılması ile çevresinde birçok iş ve lojistik destek yerleşimleri oluşacak ve ulaşım ana arterleri ile beklenenden daha çok alan tarımı dışında kullanılacaktır" dedi.

Mevcut hali ile Çukurova ekonomisinin tamamının tarım ve tarıma dayalı sanayiye dayandığı için tarım alanlarının tarım dışına çıkarılmasının anlaşılamadığını ifade eden Prof. Dr. Ortaş, "Hiç ihtiyaç olmadığı halde salt politik talepler ile Adana'dan 50 kilometre ileride yeni bir hava alanı için 8 bin dekar alanın tarım yapılamaz durma getirilmesi kabul edilemez. Söz konusu arazi şimdi ekili ve dikili bitki altında olduğu görülmekte olup elde edilen ürünler bölgenin ihtiyaçlarıdır" dedi.

Tarsus'a kurulacak hava alanının bölge için büyük kazanç getirmeyeceğini savunan Ortaş, bölge için çağa ve sektörde yaşanan değişime uyumlu yeni bir hava alanı değil, mevcut havalimanının modernize edilmesi, alt yapının geliştirmesi gerektiğini ifade etti. Ortaş, tabii doğal olarak Mersin - Adana arası tren, metro ve diğer ulaşım ağlarının modernize edilmesi ve 50 dakikalık yolun kolay ulaşılır kılınması ile sorunun ortadan kalkacağını belirterek şunları söyledi:

"Örnek olarak Havaş- Esenboğa arası 60 dakikalık bir mesafede olduğunu herkes bilir. Mersin Adana arası demir yolunun iyileştirmesi ve hava alanı yakınında veya altında geçirilmesi ile sorun çözülür diye düşünüyorum. Hele son yıllarda siyasetin oy alabilmek için başvurduğu yol ve yaklaşımlar çoğu zaman doğal kaynakları hoyratça kullanımına neden olduğu bilinmektedir. Doğal olarak geçmişte ihtiyaç olmayan birçok şey bugün ihtiyaç olarak zaman zaman istenmeyen şekilde tarım topraklarının amaç dışı kullanımına neden olmuştur. Bu bağlamda ülkemizin önemli tarım ovalarından olan ve bünyesinde 4 ili barındıran Çukurova'nın ulaşımını sağlayan bir hava alanının olması kaçınılmazdır."

Adana'da İncirlik Üssü ile birlikte iki hava alanı bulunduğunu ve son dönemlerde siyaset kanadında yapılan baskılar sonucu Adana havalimanı yerine yeni bir hava alanının Adana Mersin arasına açılmasının istendiğini vurgulayarak, "Yeni bir hava alanı neresinden bakılırsa bakılsın binlerce dekarlık alanın amaç dışı kullanımına yol açmaktadır. Mevcut hali ile Adana'nın güneyine konuşlanmış olan hava alanının kapasitesini artırmak yerine yeni bir hava alanının açılışına yönelmesi amaç dışı arazi kullanımına yol açmaktadır. Bölgenin toplam tarım potansiyeli, petrol boru hatları, turizmi bütünleştirerek geleceğe yönelik yeni vizyonların oluşturulması gerekir. Yoksa elimizdeki değerleri elden çıkarıp, doğanın tahrip olduğu çevrenin kirlendiği bir duruma düşeriz" şeklinde konuştu.

"HAVAALANI TARIMI ÖLDÜRÜR!"

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Misafir ~ 14 yıl önce
gardaş gapanması bizim alayhimize olüyür.o yüzdene gapanmamalı kesinliglen!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bende adanalıyım...üstelik adımdanda anlaşıldığı gibi akp li değilim...fakat hem adana hem mersin için bu havaalanı şart...tarım ürünlerimizi direk olarak ihracat edemiyoruz.pazar bulamazsan neye yarar tarım topragın...ekonominin gelişmesi için bazı topraklarımıza tesis yapmamız gerekir...çiftçi pazar bulamadığı için çok perişan...ürünlerini acele ihraç etmek istiyor.bundan dolayı havaalanı gereksiz demeyin lütfen...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
adana inanılmaz elit ve kültürlü bir şehir.bu sahip olduğu elitizm ve çok muhteşem kültürel birikimi diğer şehirlerle paylaşması ve onlarında bu ayrıcalıktan faydalanabilmesi için bir ulaşım köprüsü olan havaalanı şart.haksızlık etmeyin adanaya, ülkeyi bu muhteşemlikten mahrum etmeyin :P

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
beyler adana türkiyenin en modern,en zengin ve kültürlü şehri.bu yüzden havaalanı olmazsa olmaz.böylesine mükemmel bir şehrin havaalanı taşınabilir mi?istanbuldan ve izmirden bile daha mükemmel olan adananın en lüks havaalanına sahip olması gerekir :))))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
kesinlikle kabatılamaz adana gibi bir şehrin havaalnı.biz kabatılmasını istemüyürük biz adanalıyık değerlerimi vermeyiz biz!!kaptırmayık!gerekziz mersine yabılması ve adananın hayatı ile oynanıyür.biz buna sonunda kadar karşı duraçaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ben bu fikrinize katılmıyorum...sadece şehircilik yaparak ekonomiyi geliştiremezsiniz...bölgesel düşünmek gerekir...adana havaalanının ömrü 10 veya 15 yılı geçmeden zaten atıl olacak iktiyaca cevap veremiyecek...bir an evvel bölgemize çok modern,büyük ve bölgesel havalimanına iktiyaç vardır...bence kargılı mevkii çok müsaittir.iki şehrin arası makuldür.belki zamanla adana yumurtalık tarafına 3.ncü lojistik havalimanı yapılabilir...fakat şuan için yenice uygundur...saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
çıkarın at gözlüğünü adanalılar. siz bu havalimanıyla gurur mu duyuyorsunuz? ben o şehrin girişinden, çarşının içinde kalmış havaalanından, o trafikten tiksiniyorum. uçakların evleri yalaması hoşunuza mı gidiyor? o terminalle gurur mu duyuyorsunuz? hiç debelenmeyin, yazın kamulaştırma başlıyor yenisi için. ÇÜ de pek "tarafsız" yazı yazmış belli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu havaalanının taşınması büyük bir saçmalık olur, boş yere masraf boş yere zarar. ne kadar güzel işte dursun Adana zaten kuzeye taşındı güney tarafları boşaldı kuzeyde bambaşka bir şehir oluştu Bu havaalanı kalacak !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
mersine yapılacak havaalanının baltalanmasına yönelik bir açıklama mersin gibi sanayisi gelişimiş turizimi gelişmekte olan ve liman gibi bir ihracak ithalat üssüne sahip olan şehir adananın havaalanını kullanmak zorunda değldir yenisi yapılmlıdır mersine zaten adana dakide şehrin içinde kalmış tek pistli büyüyemeyen bir havaalanı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
siyasi bi karar olduğu adanada kalkmıyor deyip mersinde size layık gördük demektir.............klasik akp taktikleri................seçimlerde adana size hesap soracak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000