15 Nisan 2022, Cuma 10:34:12

Zafer Havalimanı hedeflenen yolcu sayının yanına yaklaşamadı!

2022’nin ilk 3 ayında Zafer Havalimanı için garanti edilen yolcu sayısı 329 bin 433 olurken, gerçekleşen yolcu sayısı 3 bin 847’de kaldı.
  • Heba edildi milletimin ekmeği. Umarım dava açılırda anlaşma iptal edilir ya da neyse resmi rakamlar üzerinden yeni bir anlaşmaya zorlanır. Yoksa bu paralar yine bizden çıkacak
  • Eskişehir in yolcu sayısı 100bin. Yani Eskişehir kapanınca bile garanti yolcu sayısına ulaşılamıyor.kutahyayi kurtarmak için Eskişehir'in yanında Ankara'yi falan da kapatmak lazım. Sözün özü, aradan 10 yıl geçince bile o garanti sayıya asla ulaşılamaz.
  • bu garanti hesaplamasını DHMI' nin hangi ünitesi yapıyor? Bu kadar sapma olur mu? Bundan mutlak birileri sorumludur. Bu havalimanının ihalesi yapıldığı zaman Ulaştırma Bakanı kimdi? DHMI' nin başında kim vardı. Bunun hesabını kim kime soracak.? Emir aldık yaptık geçerli olmamalı.
  • Zafer havalimanının rantabıl çalışması mümkün değildir.Geriye dönük polemiklerin de faydası yoktur. Bu saatten sonra yapılabilekle şunlar olabilir. 1- Zafer havalimanı yaırımcıyı da mağdur etmeden kamulaştırılır. 2- Tesis hava kuvvetlerine tahsis edilir.Orta ve uzun vadede Kütahyadaki hava birlikleri buraya taşınır.Kütahyadaki alan Toki eliyle değerlendirilip, taşınma masrafları karşılanabilir. 3-Uşak'da sivil alan vardır.Talep gelirse işletilir.Kütahya'nın alana ihtiyacı yoktur.Hızlı trenin devreye girmesi sorunu çözer.Afyonkarahisar askeri alanı çok az bir yatırımla sivile açılır.Talep gelirse geliştirilir.
  • Milleti 40 sene ağır borca sokup ekonomiyi mahveden,garantilerle yandaşlar daha da zengin olsun diye öyle yerlere harcanan fuzuli paralar,buhar olan 128 milyar dolar ve niceleri yüzünden bu ülke bu halde ama kimin umurunda? Herkes kendi cep ve çıkarının peşinde. 20 yıldır bu kadar çok yolsuzluk,rüşvet,çökme,sülale boyu haksız kazanç, adaletsizlik,haksızlık vs yapanlar iyi ki dini bütün, alınları secdeye değen,haramı helali bilenler ya aksi olsaymış neler olurmuş Allah bilir!
  • AKEPE’nin talanı bütün ülkeyi sarmış. Akepe partisi kesinlikle siyasetten uzaklaştırılmalı , yönetenler yargılanmalıdır. Türk milletinin parasını pervasızca yemişlerdir.
  • Zafer, Tokat, Orgi, Rize. Hepsi ayni kaderi paylasiyorlar; paylasacaklar. Israf bunlar; gereksiz. Milletin parasi saga sola harcaniyor.
  • Yine herseye zam yapip oderler. Olan vatandasa olucak
  • Adamlar hiç çekinmiyor sistemli çalıyorlar
  • Burası ilk havalimanı yapılacak haberleri çıkınca. Ulaştırma bakanlığına mail attım. O zaman Binali Yıldırım ulaştırma bakanı. Dedim yapmayın etmeyin ben havacılık sektöründe çalışıyorum ve buraliyim. bölgenin gelir durumu kimse uçağa binemez. Yazık olur. Uşak var Eskişehir var oralar zor yürütüyor havalimanıni.Kimse Eskişehir den oraya gitmez. Neyse nafile tabiki. Mail e dönüş yapmışlar. Beyefendi işte şimdiyi düşünmeyin ileride gelir durumu artar çevre kentlerin turizm ekomik hareketliliği çoğalacak. İşte merak etmeyin gerekli fizibilite çalışmalarıni çok iyi yaptık diye yazmışlar. Sonuç ortada. Keşke outlook ta bulabilsem de yayınlasam. Sözün özü bunu havacılığın ucundan da olsa vatandaş görüyorken ranta kurban edildi gene milletin parası.

Yolcu sayısına ve ihtiyaca bakılmadan Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan Kütahya’daki Zafer Havalimanı 2022’nin ilk 3 ayında da zarar şampiyonu oldu. Uçmayan yolcular için devletin kasasından her yıl milyonlarca euro ödenen ‘ıssız havalimanında’ hesap yine çakıldı. 2022’nin ilk 3 ayında şirkete verilen garanti yolcu sayısı 329 bin 433 olurken, gerçekleşen yolcu sayısı 3 bin 847’de kaldı.

Toplam nüfusu 1.6 milyon olan Kütahya, Afyon ve Uşak’a hizmet vermek üzere bölgesel havalimanı olarak, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle 2012’de IC İçtaş şirketine 50 milyon euro maliyetle yaptırılan Zafer Havalimanı bu yıl da zarar serisini devam ettiriyor.

Hata payı yüzde 98,83

Karar'dan Seda Çakır'ın haberine göre vaat edilen yolcu sayılarının yanına dahi yaklaşamadığı için kamu zararının katlanarak büyümesine neden olan havalimanında 2022’nin ocak, şubat ve mart aylarında garanti edilen yolcu sayısı ile gerçekleşen yolcu sayısı arasındaki hata payı yüzde 98,83 oldu.

Sayıştay belgelerine göre, havalimanından 2022 yılının Ocak ayında giden iç hat yolcu sayısı bin 304 oldu, dış hatlarda ise ticari sefer gerçekleşmedi. Bu rakam şubat ayında iç hatlarda bin 284’e düştü, dış hatlarda yolcu sayısı yine sıfır olarak kaldı. Düşüş mart ayında da devam etti ve giden iç hat yolcu sayısı bin 85 olarak kayıtlara geçti. Dış hat yolcu sayısı ise 174 oldu. Havalimanından 3 ayda toplamda 3 bin 847 yolcu uçtu.

Söz konusu 3 ay için şirkete garanti edilen yolcu sayısı ise 329 bin 433’dü. Bu hata payı devletin kasasından 1 milyon 734 bin 972 euro (güncel kur ile 27 milyon 661 bin 100 Türk Lirası) çıkmasına neden olacak.

Şirkete yapılan garanti ödeme 53 milyon 982 bin euro

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından çeşitli ‘kurtarma’ girişimlerinin başladığı iddia edilen Zafer Havalimanı’nın kamuya devir tarihi ise 2044. Havalimanının açıldığı tarih olan 2012 ile 2022 arasında ilk 3 ay da dahil olmak üzere şirkete yapılan garanti ödemesi 53 milyon 982 bin euro.

Bugüne kadarki ortalama hata payı ile devam ederse 2044’e kadar şirkete yapılacak garanti ödemesi ise 208 milyon euroyu (güncel kur ile 3 milyar 315 milyon 411 bin Türk Lirası) bulacak.

Suç duyurusunda bulunuldu

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da yapılan ihale ve sözleşmeyle kurum zararı oluşmasına sebebiyet veren kişiler hakkında "görevi kötüye kullanma"dan soruşturma açılması talebiyle suç duyurusunda bulundu.

Kurtarma girişimleri

2021’de de havalimanını kullanan kişi sayısı 22 bin 936’da kaldı. Havalimanının 2021 yolcu garantisi bir önceki yıla göre 38 bin 381 yolcu artışı öngörüsüyle 1 milyon 317 bin 733 olarak belirlenmişti. Yolcu kapasitesi için yapılan hesaplamadaki hata payı yüzde 98,2 oldu. Sonrasında Zafer Havalimanı’nı kurtarmak için yeni girişimler başladı. Zafer Havalimanının trafiğini artırmak için Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanından uçuş yapan havayolu şirketlerine, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan baskılar daha önce de gündeme gelmişti.

Zafer Havalimanı hedeflenen yolcu sayının yanına yaklaşamadı!

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Yazık günah ya ~ 2 yıl önce
Heba edildi milletimin ekmeği. Umarım dava açılırda anlaşma iptal edilir ya da neyse resmi rakamlar üzerinden yeni bir anlaşmaya zorlanır. Yoksa bu paralar yine bizden çıkacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eskişehir kapansa bile ~ 2 yıl önce
Eskişehir in yolcu sayısı 100bin. Yani Eskişehir kapanınca bile garanti yolcu sayısına ulaşılamıyor.kutahyayi kurtarmak için Eskişehir'in yanında Ankara'yi falan da kapatmak lazım. Sözün özü, aradan 10 yıl geçince bile o garanti sayıya asla ulaşılamaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hesaplama ~ 2 yıl önce
bu garanti hesaplamasını DHMI' nin hangi ünitesi yapıyor? Bu kadar sapma olur mu? Bundan mutlak birileri sorumludur. Bu havalimanının ihalesi yapıldığı zaman Ulaştırma Bakanı kimdi? DHMI' nin başında kim vardı. Bunun hesabını kim kime soracak.? Emir aldık yaptık geçerli olmamalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dersaadet ~ 2 yıl önce
Zafer havalimanının rantabıl çalışması mümkün değildir.Geriye dönük polemiklerin de faydası yoktur. Bu saatten sonra yapılabilekle şunlar olabilir. 1- Zafer havalimanı yaırımcıyı da mağdur etmeden kamulaştırılır. 2- Tesis hava kuvvetlerine tahsis edilir.Orta ve uzun vadede Kütahyadaki hava birlikleri buraya taşınır.Kütahyadaki alan Toki eliyle değerlendirilip, taşınma masrafları karşılanabilir. 3-Uşak'da sivil alan vardır.Talep gelirse işletilir.Kütahya'nın alana ihtiyacı yoktur.Hızlı trenin devreye girmesi sorunu çözer.Afyonkarahisar askeri alanı çok az bir yatırımla sivile açılır.Talep gelirse geliştirilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazık ~ 2 yıl önce
Milleti 40 sene ağır borca sokup ekonomiyi mahveden,garantilerle yandaşlar daha da zengin olsun diye öyle yerlere harcanan fuzuli paralar,buhar olan 128 milyar dolar ve niceleri yüzünden bu ülke bu halde ama kimin umurunda? Herkes kendi cep ve çıkarının peşinde. 20 yıldır bu kadar çok yolsuzluk,rüşvet,çökme,sülale boyu haksız kazanç, adaletsizlik,haksızlık vs yapanlar iyi ki dini bütün, alınları secdeye değen,haramı helali bilenler ya aksi olsaymış neler olurmuş Allah bilir!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yüksük ~ 2 yıl önce
1 tane yüzük ve 1 çift hela terliği aldım kendime, servet için burdan başlamak gerekiyor dediler.
Yalaza ~ 2 yıl önce
AKEPE’nin talanı bütün ülkeyi sarmış. Akepe partisi kesinlikle siyasetten uzaklaştırılmalı , yönetenler yargılanmalıdır. Türk milletinin parasını pervasızca yemişlerdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rezalet ~ 2 yıl önce
Zafer, Tokat, Orgi, Rize. Hepsi ayni kaderi paylasiyorlar; paylasacaklar. Israf bunlar; gereksiz. Milletin parasi saga sola harcaniyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
OGU ~ 2 yıl önce
OGU yolcu sayısı bakımından 55 meydan içinde 17. DHMİ istatistik sayfasına bak işkembeden atma.
Rezalet ~ 2 yıl önce
Bunların hepsinin başında orgi var. Hepsi siyasi havalimanı
10 tane embraer 170/175 ~ 2 yıl önce
Küçük regional alsa 50/90 kişilik uçaklar iş görür canlanır günde iki sefer ama saray masraflarına zor yeter paramız
Rezalet ~ 2 yıl önce
Bu atıl meydanların başında orgi ve artvin var.
Vortex ~ 2 yıl önce
Yine herseye zam yapip oderler. Olan vatandasa olucak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vay be ~ 2 yıl önce
Adamlar hiç çekinmiyor sistemli çalıyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kütahyalı ~ 2 yıl önce
Burası ilk havalimanı yapılacak haberleri çıkınca. Ulaştırma bakanlığına mail attım. O zaman Binali Yıldırım ulaştırma bakanı. Dedim yapmayın etmeyin ben havacılık sektöründe çalışıyorum ve buraliyim. bölgenin gelir durumu kimse uçağa binemez. Yazık olur. Uşak var Eskişehir var oralar zor yürütüyor havalimanıni.Kimse Eskişehir den oraya gitmez. Neyse nafile tabiki. Mail e dönüş yapmışlar. Beyefendi işte şimdiyi düşünmeyin ileride gelir durumu artar çevre kentlerin turizm ekomik hareketliliği çoğalacak. İşte merak etmeyin gerekli fizibilite çalışmalarıni çok iyi yaptık diye yazmışlar. Sonuç ortada. Keşke outlook ta bulabilsem de yayınlasam. Sözün özü bunu havacılığın ucundan da olsa vatandaş görüyorken ranta kurban edildi gene milletin parası.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000