15 Temmuz 2020, Çarşamba 08:43:34

Yunuseli Havaalanı'nın geleceği tartışılıyor

Türkiye’nin iniş pisti özelliği taşıyan ilk havaalanı olan Bursa Yunuseli Havaalanı konut alanı yapılmak isteniyor. Bursa Belediyesi alanın şehre katılmasını savunurken muhalefet yeşil alan olarak kalmasını istiyor.
  • Hep yeşil bursa olarak bildik ama simdi gri betona cevirecekler. YAZIK
  • Araplara satın gitsin, iyi para verirler
  • her yer konut her yer beton . ne gereği var .sivil havacılığa ve yeşili ile bursaya güzellik katıyor.
  • Çok yazık olur.Bursa nın yeşil alana ihtiyacı var eve değil

Türkiye’nin iniş pisti özelliği taşıyan ilk havaalanı olan Bursa Yunuseli Havaalanı konut alanı yapılmak isteniyor. Bursa Belediyesi alanın şehre katılmasını savunurken muhalefet yeşil alan olarak kalmasını istiyor.

Bursa şehir merkezinde yaklaşık 1400 dönümlük arazi üzerinde bulunan ve Türkiye’nin ilk iniş pisti olma özelliği taşıyan Yunuseli Havaalanı, betonlaşma tehlikesi ile karşı karşıya.

Duvar Gazetesi'nde yer alan habere göre; Kentteki yeşil alanların yok denecek şekilde azaldığı bir dönemde Yunuseli Havaalanı arazisinin konut alanına dönüştürülmek istenmesine karşı çıkan CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, “AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi 1.400 dönümlük yeşil alanı yok etmeye hazırlanıyor. 8-10 bin konutluk bir kent kuracak. Beton yığını kuracak. İçine de millet bahçesi sıkıştırıyorlar” dedi.

1940 YILINDA İNŞA EDİLDİ

1940’ta inşa edilen ve Bursa’nın ilk havaalanı olan Yunuseli Havaalanı, 2001 yılında Yenişehir Havaalanı’nın hizmete açılmasıyla 2017 yılına kadar askeri hizmette kullanıldı. 16 yıl aradan sonra Yunuseli Havaalanı, dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından 1 Şubat 2017’de yeniden hizmete açılsa da istenen etkiyi sağlayamadı. Altepe’nin istifasının ardından yerine geçen Alinur Aktaş, Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BURULAŞ tarafından işletilen Yunuseli Havaalanı’ndan yapılan uçuşları 10 ayda 18 milyon TL zarar ettiği gerekçesiyle iptal etti.

ON BİN KONUT YAPILABİLİR

Aktaş, 4 Nisan 2018’de yaptığı açıklamasında, Bursa’nın göbeğinde kalan Yunuseli Havalaanı arazisinin konut alanına dönüştürüleceğine ilişkin mesaj verdi. Aktaş, açıklamasında Sabiha Gökçen ve Yenişehir havaalanları nedeniyle Yunuseli’nin atıl pozisyonda kaldığını, havaalanı arazisinin şehrin çıkarları doğrultusunda değerlendirileceğini belirttikten sonra şu ifadeleri kullandı:

“Mevcut durumu, Bursa için en rantabl şekilde kullanacağız. Yunuseli ile sadece Doğanbey’i ilişkilendirmek doğru değil. Yunuseli Havaalanı arsası, 9-10 bin konutun yapılabileceği bir yer. Hem de düşük yoğunluklu olarak. Bununla bir değil birkaç Doğanbey ikame edebilirsiniz. Bizim burada düşüncemiz şudur: Konut yapalım, gelir ortaklığı şeklinde. Sonra da bu konutları Bursa yararına değerlendirelim. Bursa’ya ait arsaları ve binaları, ya da şehrin diğer değerlerini ‘en rantabl şekilde’ kullanmaya kararlıyız.”

Alinur Aktaş’ın 2 yıl önceki bu açıklaması kentin önemli değerlerinden biri olan Yunuseli Havaalanı arazisinin geleceği konusunda Bursa halkını endişeye sevk etse de yaklaşık iki buçuk yıldır atıl vaziyette bulunan arazinin nasıl değerlendirileceğine ilişkin Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden henüz açıklama yapılmadı.

‘YEŞİL ALAN OLARAK KALSIN’

Yunuseli Havaalanı önünde açıklama yapan CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, şöyle dedi: “Burası Bursalılarındır. Bursa halkı buraya 9 yıl boyunca bağış topluyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında, Bursa halkı fedakarlık yapıyor, bu araziyi satın alıyorlar. 1936 yılından itibaren Türk Hava Kurumu’nun eğitmenleri burada uçuş eğitimleri veriyor. Burası Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim ediliyor. Ne zaman ki bu pistin büyük gövdeli uçakların inişine uygun olmadığı görüşü hakim kılınınca Yenişehir’deki askeri havaalanının sivilleştirilmesiyle maalesef burasının kaderi çiziliyor ve rant çevrelerinin gözü buraya dikiliyor. 2001’den 2017’ye kadar burada hava sporları etkinlikleri yapılıyor. Ekim 2016’da burası Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi, o gün buranın kaderi net bir şekilde çizilmeye başlandı.”

İsmet Karaca şöyle devam etti;“AKP’li Büyükşehir Belediyesi ve onun kent dışında gelen rant çevreleri, Bursa’dan, Yunuseli Havaalanı arazisinden elinizi çekin! Yunuseli Havalanı Bursa halkının malıdır. Burası Bursa halkının bağışlarıyla alınmış bir arazidir. Burayı yeşil alan yapın, deprem sonrası toplanma alanı yapın. Burası Bursa’nın akciğeri olsun, beton olmasın.”

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplaması istemiyle konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, hava alanının imara açılacağı iddialarının doğru olup olmadığını sordu. Hava alanının etrafında bulunan arazilerin kim ya da kimler tarafından satın alındığını soran Özkan, “Düşük yolcu kapasiteli uçuşlar için çok uygun olan, ayrıca çevrede oluşan orman yangınlarında ve olağanüstü durumlarda lojistik bir hava limanı olan Yunuseli Havalimanı’nın bu statüsünün kaldırılacağı doğru mudur? Bursa’nın tam ortasında yakın zamanda yapılan kentin siluetini ve tarihî dokuyu bozan, Bursalının tepkisini çeken ve ayrıca dönemin Başbakanı Sayın Erdoğan’ın da sert tepkisine neden olan Doğanbey TOKİ Konutları gibi buraya da aynı yanlışı yapacaksınız mı acaba?” ifadelerini kullandı.

Yunuseli Havaalanı'nın geleceği tartışılıyor

Yorumlar

Yesil ? ~ 4 yıl önce
Hep yeşil bursa olarak bildik ama simdi gri betona cevirecekler. YAZIK

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hüseyi ~ 4 yıl önce
Araplara satın gitsin, iyi para verirler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ahmet ~ 4 yıl önce
her yer konut her yer beton . ne gereği var .sivil havacılığa ve yeşili ile bursaya güzellik katıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HÜT ~ 4 yıl önce
Çok yazık olur.Bursa nın yeşil alana ihtiyacı var eve değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000