13 Mayıs 2010, Perşembe 10:23:30

YOLUNACAK KAZ MIYIZ?

Türkiye yeni çipli pasaportuna 1 Haziran'dan itibaren kavuşacak. Ancak bunun halka maliyeti de ağır olacak. Halbuki Avrupa'da aynı çipli pasaportlar için Türk halkından istenenden çok çok daha az ücretler isteniyor. Yani Avrupalı halkını "kaz" yerine koymuyor...
  • Anayasal hak olarak bir Hukuk Bürosu ile Sendikaniz vasitasi ile dava acabilirsiniz.Ayni isi yapiyorsunuz,amma THY nin personelinin hukuki haklarindan faydalanamiyorsunuz.Bu esitlige bana göre manidardir.
  • Diyen esnafa ne cevap veriyoruz?Sorun burada.Bu esnaf sadewce %19 KDV yi degil,ayni zamanda gelir vergisnide kacirmaktadir.Hangi lokanta fis kesiyor?Ancak Markalar belki tam olarak.Bunlari yakalamak istemeyen Iktidarlar ve bürokratlardir.Köprüden gecerken ücretide o belirliyor.Maasinida kendileri belirliyor.
  • Herkes gereken vergisini verse bu ücretler böyle yüksek olacagini zannetmiyorum.Devlet masraflarini karsilamak icin öncelikle KAYIT DISINI takip etmelidir.Biz vatandaslarda her alisveris icin fis istemeliyiz.Isportadan mal almamliyiz.Kredi karti ile yapilan alis veriste bile fis vermiyorlar hatta 50 liralik alis verise 5 TL lik fis bile kesip müsteriyi uyuytanlar var.Veya Kart gecmez diyenlerden bilhassa fis istemeliyiz.Bir isyerinin kasasi kapali durmuyorsa orada her satis kayitdisidir.Devlet bunu kontrol etmiyor.Deli Dumrul gibi köprüden gecerken vergileri aliyor.Bunada care bulan var.Kacak Benzin,Icki ve diger cin mali gerecler tezgahta satilanlar buna yani kayitdisina tabidir.Bu cözülmeden Pasaportlar ve harclar asla asagi inmmez
  • GERÇEKTEN TEBRİKLER AIRPORTHABER
  • en etki n tepki medya yoluyla, Türkiye'nin başını çeken tv kanalları ile olur. Onların dikkatini çekebilmek için de her yerde olay çıkarmak lazım. Olayı çıkarıp, karakolda saatlerce ifade vermek için beklemeyi göze alabilecek, kendini feda edebilecek bir baba-yiğit var mı? Hasan Tahsin gibi ilk kurşunu atacak bir adam lazım bu memlekete... saygılar.
  • Acaba bizde mi amerikaya gitsek ve su Fetullah gülen gibi orada mi ugrasak passaport almaya.
  • Arkadasim sen nerede hakkini ariyorsun? Hak valan yok gec o konuyu cepler doluyor uyanin etrafinisa bakin su anda bittiyorus hersey büyük bir cirke döndü.
  • Ya kardesim THY kim? Heralde kaz gelen yerden tavuk esirgemesler,THY sirtindan Politikte para kazaniyor veya ihtiralda olan parti diyelim ondan THY devlet demek anliyan insallah anladi fazla acilmayalim birde zansur yapmasinlar ....
  • Ehh arkadaslar bosuna kendimisi yormuyalim biliyorsunus demokratik mis acilim mis,bizde bundan sonra secimlerde dogrusunu secelim!!!Buda bir ders olsun hepimise simdi aynen su resimdeki kaz gibi olduk düdük gibi bakiyoruz suc bizde.
  • Ben yorumunuzu iPhone alanlari sucluyorsunuz,yani bu durumda 'pasaportta almasin o zaman anlaminda' algilamistim.Yorumumda biraz sert yazmis olabilirim,kusura bakmayin.Protesto olayina katiliyorum ve elimden geldigince uymaya calisiyorum.Mesela:Toplu tasima kullaniyorum,ev telefonumu iptal ettirdim (kablonet kullaniyorum),her yeni cikan modelde cep telefonumu degistirmiyorum,vs.Ama bazi mecbur oldugumuz konular var ki bunlardan birisi pasaport,alternatifi yok.Almak istiyorsaniz yolunmak zorunda birakiliyorsunuz.Insanin canini sikan bu.

CnnTurk'ün haberine göre 1 Haziran itibariyle geçilecek çipli pasaportlar hakkında birçok bilinmeyen var. Bu bilinmeyenler, Türk halkının kaz yerine konulduğunu belgelerle gözler önüne serdi.

Haberde; 23 Mayıs itibariyle www.e-pasaport.gov.tr adresinden yeni çipli pasaportlar için başvurulara başlanacak. 1 Haziran'dan itibaren de pasaportlar dağıtılacak.

İlk kez pasaport alacak bir kişinin ödemesi gereken para ne derseniz sizin için hesapladık:

İlk kez pasaport alacaksanız

Öncelikle pasaport bedeli olarak 138 TL'yi başta gözden çıkartmanız gerek. Bitti mi? Hayır... Pasaportun süresini belirlemeniz ve süreye göre de bir ücret ödemeniz gerekiyor.

Neredeyse dünyanın hiçbir yerinde 6 aylık uzatma yapılmaz ve neredeyse bütün ülkeler en az 6 ay sonrasına geçerli şartı ararken halen ülkemizde 6 aylık pasaport süresi uzatma seçeneği mevcut. Üstelik tamamen işe yaramayan bu uzatma süresi için halktan 126.05 TL isteniyor.

Yani ilk kez pasaport alacak kişi kullanamayacağı 6 ay süreli bir pasaport için bile toplamda 264,05 TL'yi cebinden çıkarmak zorunda.

Eğer uzatma süresini 1 yıl tutarsanız pasaport bedeliyle birlikte ödemeniz gereken tutar 318.15 TL. İki yıl olursa 442 TL, üç yıl olursa 572,80 TL, dört ve üzeri olursa 754,30 TL'yi paşa paşa ödeyeceksiniz.

Zaten pasaportunuz varsa

Eğer daha önceden pasaport aldıysanız, bu pasaportunuzu uzattığınız sürenin tamamlanacağı güne kadar kullanabilirsiniz. Ancak süre dolduktan sonra sizi bekleyen son ise çok acı. Yeni çipli pasaporta geçmek zorunda olduğunuz için yeniden pasaport parası vermek zorundasınız. Eski pasaporta verdiğiniz para için ise Devlet sana  "havada bulut sen bunu unut" diyor.

Peki bizden alınan ücretler düşük mü?

Gelelim asıl meseleye... Zaten halk bu yukarıdaki ücretlere yıllardır katlanıyordu. Şimdi gelen yeni sistemle de katlanmaya devam edecek. Pasaport ve süre uzatma ücretleri yıllık belirlendiğinden şimdilik ekstra bir zam görünmüyor. Ancak yeni yılla birlikte bu fiyatların katlanarak artacağı yönünde daha önce basında haberler çıkmıştı. İlgili kurum ise yeniden düzenleme tarihine kadar 'değişiklik yok' diyerek şimdilik paçayı kurtardı.

Avrupa'da durum ne?

İşte bu kısım "Biz ne yaptık ki bu devlete neden bize böyle muamele ediyor" diye oturup ağlamamızı gerektiriyor.

İngiltere

İngiltere'den başlayalım... İngiltere'de pasaport defteri bedeli sadece 5.5 sterlin. Türk lirası karşılığı ise 12, 54 TL. ( 1 sterlin: 2.28)... Türkiye'de ise bu ücret 138 TL. İngiltere'de pasaport süreleri sabit ve 10 yıllık. Bunun için ödemeniz gereken ücret ise 77,5 sterlin, yani yaklaşık 180 TL. Türkiye'de 10 yıllık süre uzatımı henüz yok. En fazla 5 yıl var ve onun fiyatı da 616,30 TL. Yani İngiltere'nin yarısı kadar süre uzatımı için neredeyse 4 katı fazla ödüyoruz. Üstelik bu şimdilik böyle.

Eğer İngiltere'de pasaportunuzu aynı gün içinde almak isterseniz daha fazla para ödüyorsunuz. Bunun da ücreti pasaport defter bedeli için 15.5 sterlin yani, 38 TL. 10 yıllık süre uzatımı için ise 129,5 sterlin yani yaklaşık 300 TL.

Fransa

Fransa'da pasaportlar 10 yıllık süreyle veriliyor ve defter + süre için sabit ücret 89 euro, yani 178 TL (1 euro: 2 TL baz alırsak, ki bunun da altında). Eğer fotoğrafınızı kendiniz getirirseniz ücret 86 euro'ya geliyor. Türkiye'de ise bunun yarısı bir süre için ödemeniz gereken ücret pasaportla birlikte toplam 754,30 TL.

Almanya

Türkler'in en çok rağbet ettiği ülkelerden Almanya'da ise devlet vatandaşına 48 sayfalık 10 yıl geçerli bir pasaportu 81 euro'dan yani 162 TL'den temin ediyor. Eğer vatandaş ben hızlı isterim derse aynı pasaport ve süre için ödenmesi gereken tutar 113 euro, yani 226 TL. Türkiye'de ise bunun yarısı kadar bir süre için pasaportla birlikte ödemeniz gereken tutar 754,30 TL.

İtalya

İtalya'da yeni pasaport almak isteyen masum bir İtalyan vatandaşı hizmet için tek seferlik bir 20 euro, yani 40 TL ücret ödüyor. Pasaporta atılacak damga için yine bir seferlik 40.29 euro, yani 81 TL'lik bir ücret ödemesi gerekiyor. İlk seferinde 10 yıllık süre veriliyor. Bu süre için de 44.66 euro, yani 90 TL ödenmesi gerekiyor. Hepsini toplayınca ilk kez pasaport alacak masum İtalyanın ödemesi gereken tutar toplam 105 euro yani 211 TL. Bundan sonra ise sadece süresi dolduğunda süre uzatma için 44,66 euro ödemesi yeterli. Türkiye'deki durum ise 5 yıl süreli yeni bir pasaport için 754,30 TL.

Diğer ülkeler

İspanya'da pasaport ücreti 20.20 euro, yani 41TL, Türkiye'de 138 TL. Yunanistan'da pasaport ücreti 26 euro, yani 52 TL'iken Türkiye'de 138 TL.

Kalp hastası olanları da düşünerek daha fazla örnek vermiyoruz.

Halk yolunacak kaz mı?

Bu iddialı ara başlığı atmak da hiçbir sakınca görmüyoruz. Yukarıya baktığınızda az bile yazdığımızı göreceksiniz.

Türkiye'de pasaport ücretlerini Maliye Bakanlığı belirliyor. Yıllardır halk dünyanın birçok ülkesinin vatandaşlarının ödediğinden kat kat daha fazlasını ödüyor. Bunu bütün yetkililer biliyor ve görüyor. Ancak fiyatları dünyayla eş fiyatlara çekmek için hiçkimse bir şey yapmıyor.

Seyahat etme özgürlüğü temel hak ve özgürlüklerden biridir. Pasaport ücretleri ve süre uzatım ücretleri yüksek tutularak halkın büyük bölümünün bu hakkı gaspediliyor.

Halk yolunacak kaz mı? Bu soruyu Maliye Bakanlığı'na soruyoruz. Bizlerden çok daha iyi şartlarda yaşayan Avrupalılar aynı hizmete çok daha düşük bedeller öderken Türkiye'nin insanları neden çok daha yüksek bedeller ödemek zorunda bırakılıyor. Bunu da soruyoruz?

Çipli pasaportlar gerçekten ihtiyaçtan dolayı mı hızlandırıldı, yoksa halkın cebinden yeni bir kaynak yaratmak için mi? Çipler neden Almanya'dan alınıyor, Türkiye'de üretilemiyor mu? Tüm bunları halkın adına soruyoruz.

Vize isyanı

Son olarak da özellikle Avrupa'nın Türk halkına uyguladığı vize ücretleri konusuna gelelim. Gümrük Birliği'ne girişle Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz giriş hakkı elde ettiğimiz halde hakkımız savunulmadığı için Avrupa'ya vizesiz giremiyoruz. Şimdi burada Avrupalıları kim suçlayabilir ki, mevcudu bulunduğu ülkenin yöneticileri tarafından bile acınmayan bu halka Avrupalı neden insaf etsin.

PASAPORT UZATIRKEN EŞİT DEĞİLİZ!

Eğer pasaport sahibiyseniz ve 5 yıl süre uzatmak istiyorsanız Türkiye’de bunun için 616,30 TL ödemeniz gerekiyor. Eğer Yunanistan’da ikamet eden bir Türk vatandaşıysanız durum değişiyor. Örneğin Gümülcine’de oturan Ahmet beyin 5 yıl süre uzatmak için oradaki Türk konsolosluğuna başvurup ödemesi gereken tutar sadece 115 euro, yani 230 TL. Evet yanlış okumadınız 230 TL.

Özellikle Avrupa’daki ülkelerin vatandaşlarına uyguladığı pasaport ve süre uzatma ücretlerini Türkiye’deki halkın ödedikleriyle karşılaştırdık. Durum pek de iç açıcı değildi.

Ancak Türkiye’de hayatını idame ettirenlerin pasaportlar konusundaki sömürülmelerinin bununla da sınırlı olmadığını söylemek zorundayız.  Evet maalesef başka eşitsizlikler başka adaletsizlikler de söz konusu. Bunları da rakamlarıyla üstelik devletin açmış olduğu e-konsolos sitesindeki verilerle gözler önüne sereceğiz.

Ahmet bey ile Mehmet bey eşit değil mi?

Bu açıklamaların ardından sözün özüne gelelim… Haberin spotunda da bahsettiğimiz gibi Gümülcineli Ahmet bey 5 yıllık süre uzatma için 230 TL öderken İstanbullu Mehmet bey 616.30 TL ödemek zorunda. Aradaki fark tam 386.30 TL.

Anayasa’ya dönüyoruz. Anayasa’nın “Kanun Önünde Eşitlik” başlıklı 10’uncu maddesinde “Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve  her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar” deniliyor.

Bu durumda Gümülcineli Ahmet Bey ile İstanbullu Mehmet Bey’e uygulanan ayrı tarifelerin Anayasa’ya aykırı olduğunu söylemek için hukukçu olmaya da gerek yok.

Türk konsolosluklarındaki pasaport fiyatları…

Eşitsizlik Yunanistan ile sınırlı değil. Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya ve Ukrayna’da ikamet eden Türk vatandaşları, Türkiye’de ikamet eden Türk vatandaşlarından çok daha ucuza pasaportlarının sürelerini uzatabiliyor. İşte bu ülkelerdeki pasaport süre uzatma fiyatları  ve Türkiye’deki fiyatlar şöyle:

6 ay için  24 euro – 48 TL… Türkiye’de ise 126,05 TL… Aradaki fark 78,05 TL
1 yıl için 34 euro – 68 TL… Türkiye’de ise 180,15 TL… Aradaki fark 112,15 TL
2 yıl için 57 euro -  114 TL… Türkiye’de ise 304 TL… Aradaki fark 190 TL
3 yıl için 81 euro – 162 TL – Türkiye’de ise 434,80 TL… Aradaki fark 272,8 TL
4-5 yıl için 115 euro – 230 TL – Türkiye’de ise 616,30 TL… Aradaki fark 386,3 TL

Gurbetçilere fiyat olarak ayrıcalık tanındığını görmemek mümkün değil. Ancak pasaport fiyatları gurbetçiler için de Türkiye’de yaşayanlar için de hemen hemen aynı. Belirtilen ülkelerde pasaport cüzdan bedeli 64 euro, yani yaklaşık 128 TL. Türkiye’de ise 138 TL.

Peki ya diğer ülkeler için durum ne…

Özbekistan’daki süre uzatma ücretleri Yunanistan’daki Türk konsolosluğuyla hemen hemen aynı. Pasaport bedeli ise biraz daha ucuz: 59 euro.

Rusya’daki durum ise Yunanistan’a göre biraz daha pahalı Türkiye’ye göre ise çok ucuz. Örneğin Rusya’daki Türk konsolosluğunda 5 yıllık süre uzatmak için ödenmesi gereken bedel  165 dolar, yani yaklaşık 250 TL.  Rusya’daki pasaport bedeli ise Türkiye ile hemen hemen aynı.

Suudi Arabistan’da 5 yıllık süre uzatım bedeli  620 Suudi Arabistan Riyali, yani 252 TL.

İşte diğer ülkelerdeki Türk konsolosluklarındaki  5 yıllık süre uzatım bedeli

Türkiye’de 616,30 TL’yken
Irak… 127 dolar… yani 190.5 TL…
Bulgaristan… 165 dolar… yani 247,5 TL…
Japonya… 15 bin 400 yen…  yani 254 TL…
İsviçre… 170 İsviçre frangı… yani 234 TL…
ABD… 165 dolar… yani 247,5 TL…

Gurbetçiler de memnun değil

Bu ülkelerde yaşayan gurbetçilerimiz Türkiye’de yaşayanlara göre daha ucuza pasaportlarının sürelerini uzatabiliyorlar. Ancak bu ucuz fiyatlar bile bulundukları ülkelerin kendi vatandaşlarına uyguladıklarından daha pahalı. Yani onlar tüm bu avantajlarına rağmen yine de mağdurlar.

Vatandaş kaz değil

Bu durumi bilen birçok Türk vatandaşı pasaportlarının süresini uzatma işlerini yurtdışına çıktıklarında oradaki Türk konsolosluklarına yaptırıyorlar. Normalde Türkiye'de ikamet edenlerin pasaportlarını yurtdışı temsilciliklerinde uzatmaları "istisnalar" hariç mümkün değil. Ancak bu istisnaların neler olduğu belli olmadığından birçok vatandaş yurtdışında bu işlemlerini yaparak pasaport süre uzatımlarını çok daha ucuza getirebiliyor.

Önemli Not: Veriler devlete bağlı e-konsolos web sitesinde yer alan ücretlerdir. Yabancı para birimlerinin TL değerleri 12 Mayıs 2010 değerlerine göre yuvarlanarak hesaplanmıştır.

Sercan Tezcanoğlu / CNNTurk

YOLUNACAK KAZ MIYIZ?

Yorumlar Tüm Yorumlar (48)

Misafir ~ 14 yıl önce
Anayasal hak olarak bir Hukuk Bürosu ile Sendikaniz vasitasi ile dava acabilirsiniz.Ayni isi yapiyorsunuz,amma THY nin personelinin hukuki haklarindan faydalanamiyorsunuz.Bu esitlige bana göre manidardir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Diyen esnafa ne cevap veriyoruz?Sorun burada.Bu esnaf sadewce %19 KDV yi degil,ayni zamanda gelir vergisnide kacirmaktadir.Hangi lokanta fis kesiyor?Ancak Markalar belki tam olarak.Bunlari yakalamak istemeyen Iktidarlar ve bürokratlardir.Köprüden gecerken ücretide o belirliyor.Maasinida kendileri belirliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Herkes gereken vergisini verse bu ücretler böyle yüksek olacagini zannetmiyorum.Devlet masraflarini karsilamak icin öncelikle KAYIT DISINI takip etmelidir.Biz vatandaslarda her alisveris icin fis istemeliyiz.Isportadan mal almamliyiz.Kredi karti ile yapilan alis veriste bile fis vermiyorlar hatta 50 liralik alis verise 5 TL lik fis bile kesip müsteriyi uyuytanlar var.Veya Kart gecmez diyenlerden bilhassa fis istemeliyiz.Bir isyerinin kasasi kapali durmuyorsa orada her satis kayitdisidir.Devlet bunu kontrol etmiyor.Deli Dumrul gibi köprüden gecerken vergileri aliyor.Bunada care bulan var.Kacak Benzin,Icki ve diger cin mali gerecler tezgahta satilanlar buna yani kayitdisina tabidir.Bu cözülmeden Pasaportlar ve harclar asla asagi inmmez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
GERÇEKTEN TEBRİKLER AIRPORTHABER

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
en etki n tepki medya yoluyla, Türkiye'nin başını çeken tv kanalları ile olur. Onların dikkatini çekebilmek için de her yerde olay çıkarmak lazım. Olayı çıkarıp, karakolda saatlerce ifade vermek için beklemeyi göze alabilecek, kendini feda edebilecek bir baba-yiğit var mı? Hasan Tahsin gibi ilk kurşunu atacak bir adam lazım bu memlekete... saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Acaba bizde mi amerikaya gitsek ve su Fetullah gülen gibi orada mi ugrasak passaport almaya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Arkadasim sen nerede hakkini ariyorsun? Hak valan yok gec o konuyu cepler doluyor uyanin etrafinisa bakin su anda bittiyorus hersey büyük bir cirke döndü.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ya kardesim THY kim? Heralde kaz gelen yerden tavuk esirgemesler,THY sirtindan Politikte para kazaniyor veya ihtiralda olan parti diyelim ondan THY devlet demek anliyan insallah anladi fazla acilmayalim birde zansur yapmasinlar ....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ehh arkadaslar bosuna kendimisi yormuyalim biliyorsunus demokratik mis acilim mis,bizde bundan sonra secimlerde dogrusunu secelim!!!Buda bir ders olsun hepimise simdi aynen su resimdeki kaz gibi olduk düdük gibi bakiyoruz suc bizde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ben yorumunuzu iPhone alanlari sucluyorsunuz,yani bu durumda 'pasaportta almasin o zaman anlaminda' algilamistim.Yorumumda biraz sert yazmis olabilirim,kusura bakmayin.Protesto olayina katiliyorum ve elimden geldigince uymaya calisiyorum.Mesela:Toplu tasima kullaniyorum,ev telefonumu iptal ettirdim (kablonet kullaniyorum),her yeni cikan modelde cep telefonumu degistirmiyorum,vs.Ama bazi mecbur oldugumuz konular var ki bunlardan birisi pasaport,alternatifi yok.Almak istiyorsaniz yolunmak zorunda birakiliyorsunuz.Insanin canini sikan bu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000