01 Ağustos 2014, Cuma 08:40:10

YOLCULARI ADIM ADIM İZLEYECEKLER

Finlandiya’nın Helsinki-Vantaa Havaalanı yönetimi yolcularını kablosuz ağ vasıtasıyla takip edecek ilk havalimanı olacak.

Sonbaharda hayata geçirilmesi beklenen sistemle, yolcuların hareketleri otoparktan uçağa kadar izlenecek. Bu sayede havalimanına gelenlerin alışveriş alışkanlıkları, talepleri sürekli takip altında tutulacak. Bununla birlikte ziyaretçiler bu ağ üzerinden kapı bilgileri ve uçak seferleri ile ilgili bilgilendirilecek.

Havalanı Müdür Yardımcısı Heikki Koski de yaptığı açıklamada “Bizim için ana nokta müşterilerimizin deneyimini ve mutluluğunu arttırmak. Aynı zamanda havaalanı içinde akıcı bir seyahat sağlamak.” şeklinde hedeflerini anlattı.

Yılda ortalama 15 milyon yolcu ağırlayan Finlandiya’nın en büyük havalimanında hali hazırda ziyaretçiler istedikleri zaman telefonlarına reklam ve pazarlama bilgileri alabiliyorlar. Hayata geçecek sistemde de yolcu akıllı telefonunun kablosuz ağ bağlantısını (Wifi)kapatması durumunda herhangi bir veri alışverişi olamıyor. 

Geliştirilen sistem özel yaşamın ihlali konusunda büyük eleştirilere ve çekincelere neden oluyor. Teknoloji hukuku üzerine çalışan Aalto Üniversitesi’nden Ville Oksanen ise anonim verilerin bir tehlike oluşturmayacağı görüşünde. “Kullanıcıların sisteme kimliklerini girmeden dahil olması durumunda büyük bir sorun yaşanmayacağını belirten” Oksanen, “aksi durumun özel yaşam için büyük bir tehdit olabileceği” kaydetti.

Havalimanı medyada şimdiden ‘Büyük Birader Havaalanı’ olarak adlandırılırken, benzer sistemleri alışveriş merkezlerine kuran Finlandiyalı Walkbase firması ise müşterilerin bilgilerinin kendileri için çok önemli olduğunu ve toplanacak verilerin kişisel bilgileri içermediğini açıkladı. (euronews)

YOLCULARI ADIM ADIM İZLEYECEKLER

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000