07 Mart 2008, Cuma 18:17:41

Yolcu sayısında büyük artış

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2003 yılında hava yoluyla seyahat eden insan sayısının 8,5 milyonken, 2007 yılı sonu itibariyle bu rakamın 32 milyona yükseldiğini söyledi. Bakan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü...

Türk insanının uçağı sevdiğini ifade eden Yıldırım, "Uçakla yolculuk imtiyaz olmaktan ihtiyaca dönüştü. Yani hava yolu halkın yolu haline geldi." dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kahramanmaraş ziyareti kapsamında Vali Niyazi Tanılır'ı ziyaret etti.

Ziyarete TBMM Başkan Vekili AK Parti Milletvekili Nevzat Pakdil ve diğer AK Parti milletvekilleri de katıldı.

Yıldırım burada basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Kahramanmaraş'ta ILS cihazının kurulması için yapılan çalışmalar sonucunda alanın fiziken sağ ve solunda bulunan arazilerin engel teşkil ettiğini ve bugünkü teknolojiyle cihazın konulamayacağını söyleyen Yıldırım, "ILS cihazı uçuş güvenliği için olmazsa olmaz bir cihaz değildir. ABD'de 3 bin 500 havaalanının 2 bin 400'ünde, Yunanistan'da 25 havaalanında Almanya'da 6 havalanında bu cihaz yok. Örnekleri çoğaltmak mümkün. ILS sadece çok yoğun sislerde eğer uçak piste inerken 300-400 metrede göremiyor ise inişi güvenli şekilde yaptıran cihazdır. Mümkün olsa hiçbir gecikme olmadan Kahramanmaraş'a bu cihaz konur. Teknik olarak mümkün değil. Buna benzer birçok havaalanımız var. Olmamasının sebebi ne parasızlık ne ihmal ne de idarenin gecikmesidir. Tamamen teknik nedenlerdendir." dedi.

Sadece 2007 yılında Kahramanmaraş'a gelen yolcu sayısının 50 bine yaklaştığını ve bu rakamın 1997 -2000 yılları arasında taşınan yolcu sayısından fazla olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Önümüzde valilik ile yürüttüğümüz havaalanının genişlemesi programı var. Bir takım kamulaştırma işlemleri gerekiyor. Onların üzerinde çalışılıyor. Önümüzdeki yıllarda pistin hem genişliğini artıracağız hem de boyunu uzatacağız. Böylece daha etkin kullanabileceğiz." diye konuştu.

Sivil havacılığa yönelik serbestleşme politikasının iller arasında çarpraz uçuşlar olduğunu kaydeden Yıldırım, yıl içerisinde ciddi gelişmelerin yaşanacağını vurguladı.

2003 yılında yurt içinde hava yoluyla seyahat eden insan sayısının 8,5 milyondan 2007 sonu itibariyle 32 milyona yükseldiğini işaret eden Yıldırım, "Türk insanı artık uçuyor, uçağı sevdi. Uçakla yolculuk imtiyaz olmaktan ihtiyaca dönüştü. Yani hava yolları halkın yolu haline geldi." şeklinde konuştu.

Bir basın mensubunun talep arttıkça fiyatlarında artabileceği konusundaki sorusunu cevaplayan Yıldırım, "Fiyat konusunda vatandaşa gösterdiğimizi sonradan geri çekemeyiz. Tek uçucu yok artık. Birisi giderse birisi gelir." dedi.

Çapraz uçuşların hangi iller arasında yapılacağının yıl içerisinde ortaya çıkacağını da dile getiren Yıldırım, "Bunları özel sektöre yaptırıyoruz. Bizim devlet olarak bunları yapmamız sözkonusu değil. Çalışmalar yapılıyor. Bize müracaatlar var. Bize de gereken kolaylığı gösteriyoruz. Bu yıl içerisinde daha küçük gövdeli uçaklarla daha kısa mesafede hava taksi diyebileceğimiz nitelikte uçaklar devreye girecek." diye konuştu.

Konuşmasında Kahramanmaraş Kayseri Karayolu'nun da bitmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, bu güzergâhı önemsediklerini belirtti.

Kahramanmaraş ve Kayseri arasında tren projesi hakkındaki bir soruyu da cevaplandıran Yıldırım, kısa vadede böyle bir yatırım planı olmadığını sözlerine ekledi.

Yolcu sayısında büyük artış

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000