11 Haziran 2015, Perşembe 08:30:04

Yerli uçakta kritik detaylar

Türkiye’nin seçim heyecanı yaşadığı dönemde ilan edilen, milli imkanlarla bölgesel bir yolcu uçağı geliştirilmesi projesinde detaylar belli oldu.
  • Arkadaşlar çoğunuzun yorumunu okudum.. Akp yapıyor diye bu kadar kötülemeye ne gerek var.. Havacılık deneyim işidir elbet biryerlerden başlamak gerek.. Daha iyisini yapacak varsa bunca yıl niye yapmadı? Uçak fabrikasını tencere tava fabrikasına çevirenler çok mu masum? Kim ne derse desin THY nin 12 yılda yaptığı çıkış göz doldurdu.. Beğenmediğiniz yöneticiler sayesinde oldu bunlar.. Elinizi vicdanınıza koyun ve öyle yorum yapın.. Bizim hayalimiz değilmiydi bir uçak yapmak.. Biryerden başlanmış geçte olsa.. Kaç kişi ekmek yiyecek bundan.. Akp yi sevmiyorsunuz diye kötülemeye ne gerek var.. Allah razı olsun emeği geçenlerden..
  • arkadaşlar yanlış anlamayın ben akp li değilim ama bu uçak çok önemli bir prohje bu uçğın bir sonraki odeli aya gidecek lütfen cuma namazı sonrası destek olunuzz:)
  • Yok yok, bu projeyi öyle A380 veya B787 ile kıyaslamayacağım. Geçenlerde A380 in belgeselini seyretmiştim. Adamlar uçağın kokpit kısmını bir ülkenin bir yerinde, kuyruğunu başka bir ülkenin bir yerinde, kanatlarını bambaşka bir yerde, gövdesini başka başka yerlerde üretip, ana fabrikaya binlerce zahmet ve dikkatle getiriyor ve her parçayı bir diğerine montaj yapıyorlardı. Yine bu bölgesel havacılık uçaklarından yine bir tanesinin, hani A380 kadar devasa falan da değil yani, aşağı yukarı bunların gözüne kestirdikleri büyüklükteki bir tanesinin üretim sürecini izledim. Onun bile Kanatları, motorları, gövdesi, pervaneleri başka başka ülkelerde yapılıyordu. Tüm üretimi bir ülkede (-ki teknolojisi de sanayisi de yetişmiş eleman gücü de buna yeterli iken) yapmayanlar herhalde akılsız fikirsiz zekasız insanlar. Baksanıza bu akıllılar her civatasını somununu kendileri yapacakmış gibi. Ülkenin gelişmesine karşı falan değiliz elbette, AÇ TAVUĞUN KENDİNİ DARI AMBARINDA GÖRME merakını yadırgıyoruz
  • Yeni bir sivil uçağın uluslararası Uçuş izni alabilmesi için ürün ve üretimi için bir çok testler ve sertifikasyonlar almaları zaruridir. Bunun için en iyimser süre olarak 6 yıla ihtiyaç vardır. Hazır test sertifikasyonları tamamlanmış bir üretim altyapısını almak çok doğru bir karardır . Emeği genlere teşekkür ederim.
  • Seçim dönemi en az 15-20 chp ye muhalif yazımı yayınlamadın ey airporthaber. Bunuda yazdık. Tabi bunu kesin yayınlarsız sözde demokratsınya. Koalisyon ve verimsiz türkiye size hayırlı olsun. Pısırık türkiye yeniden başlar chp ile. Önce kasadaki parayı yerler sonrada borç al biat et.
  • 328 ve 628 ismi nereden geliyor? Neden bu rakamlar bilen var mı?
  • 100 yuz yerli olsa bu ucak ne yazar? Avrupa da tutulmadigi icin iflas eden ucagi reinkarnasyon yapacak AKP. Dunya da tutulmayan ikili tekli konfigurasyon turkiye de niye tutsun? Ustelik alinacak ucak belli(50) ancak ucagin fiyati belli degil. F 35 projesi gibi. Bu kadar da yas tahtaya basmas AKP. Demek ki hala fakir AKP elemanlari var, ceplerini dolduracak. Yerli ucak projesi en az 90 koltuklu 4 koltuk yan yana ve modern, sifirdan dizayn seklinde olmaliydi. Mevcut modern motorlarlardan biri uzerine ornegin Bombardier icin tasarlanan Pratt & Whitney PW1000G uzerine yerli ucak insa edilmeliydi. Bu yerli ucak projesi degil hortum projesidir. Hala yerli koltuklara musteri cikmadi, THY baska. Diger yerli uretimlerde ayni. Dunya capinda kaliteli urun olmadan Turkiye de basari yakalanamaz. Yerli Dornierlerin de kaderi ayni olacak. Uretilenler THY ve orduya kakalayacaklar.
  • Baslamak bitirmektir.. Ortaya iyi bir ürün cıkacagına eminim.. Insallah bunlarla ucmakta pilotlarımıza nasip olur, bizim gıbı sade vatandaslarda sonuca sevınır... Emegı ve Alın terı gececeklere sımdıden Allah kolaylık ve zıhın acıklıgı, bileklerine kuvvet versın., heyecanlandırıcı bır proje.. Herkesın sahıp cıkması ve takıp etmesı lazım....,
  • Mars'a bile gidecek olsan, bu istemezuk tayfası değişmez
  • Bana çok karışık geldi. Alman üretimi bir uçağın tüm haklarını ABD'de yaşayan bir firma alıyor, biz de onların patentiyle Türkiye'de montaj üretimi yapıyoruz. CN 235 CASA uçağı, AB205 helikopter, hatta F-16 dan farklı bir üretim olmayacak anlaşılan. Bu kadar karmaşık bir hikayede, Türk olarak, kimler indira gandi yapacak yine fikri aklımdan çıkamıyor. TAI/TEI kombinasyonu bu işi yapabilirdi bence. Onların siparişlerini destekleyebilecek bir çok sanayi tesisimiz de var üstelik.

Türkiye’nin seçim heyecanı yaşadığı dönemde ilan edilen, milli imkanlarla bölgesel bir yolcu uçağı geliştirilmesi projesinde detaylar belli oldu. Projenin en önemli ayaklarından biri olan, nihai üretim merkezinin neresi olacağına ilişkin kesin karar verilmedi fakat TUSAŞ’ın (TAI) kuruluşunu tamamladığı ve Ankara Kazan’daki mevcut tesislerinin yanında bulunan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi öne çıktı. Tesisin İstanbul’da kurulması da alternatiflerden biri.

Milli yolcu uçağını üretmek için kurulacak tesis, 'özel statülü ancak kamunun ortak olduğu' yeni bir şirkete ait olacak. Yeni fabrikanın hızla faal hale gelebilmesi için gerekirse mevzuat düzenlemesi yapılacak. Projenin yürütücüsü daha önce MİLGEM projelerini yürüten Savunma Teknolojileri Mühendislik (STM) şirketi oldu. STM, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı ve STFA Grubu bünyesinde bulunan Savronik’in ortak olduğu bir şirket.

Projede kritik rolü ise geliştirilecek iki farklı uçağa temel teşkil edecek Dornier 328 tipi uçakların her türlü hakkını ve Almanya’da sertifika sahibi bakım-onarım firmasını satın alan ABD'de kurulu, Türk asıllı Fatih Özmen, Eren Özmen çiftinin sahip olduğu Sierra Nevada Corporation (SNC) oynayacak. Bu şirket STM’nin yüklenicisi olarak yeni uçakların geliştirilmesi ve üretim sorumlusu olacak. Projenin ana yüklenicisi-yürütücüsü konumundaki STM'nin Genel Müdürü Davut Yılmaz, projeye ilişkin DÜNYA’nın sorularını yanıtladı. Proje tarihlerinin iddialı olması nedeniyle SNC ile imzalanan mutabakat muhtırasının ardından sözleşme görüşmelerine başlandığını vurgulayan Yılmaz, iki uçağın da her türlü hakkının Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na geçmiş olmasının önemli olduğunun altını çizdi. Türkiye’de son üretim noktası olacak yeni bir fabrika kurulacağını kaydeden Yılmaz, bu üretim için kurulacak yeni şirketin de mutlaka kamu ortaklığı olacağını anlattı. Yılmaz, “Üretim için Türkiye'de yeni bir tesis kurulacaktır. Bu tesis kamunun da içinde olduğu ama özel sektör tarafından yürütülen bir yapıda olacak” dedi.

Özgün olarak tasarlanacak 628'in motoru da yerli olacak

Yılmaz, gelinen aşamada projeye STM ve SNC dışında hiçbir firmanın henüz dahil olmadığını açıkladı. Bununla birlikte başta TAI olmak üzere Türkiye’de bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin dahil olacağını aktaran Yılmaz, SSM-STM ve SNC'nin bir komisyon kuracağını, 328 uçağının yerlilik payını yükseltmek, özgün tasarlanacak 628 uçağının ise geliştirilip üretilmesini gerçekleştirmek üzere yerli üretimin planlanacağını anlattı. Yılmaz, "Bizler bir yandan 328 uçağında yerlilik payını mümkün olan en üst seviyeye çıkarmaya, diğer yandan özgün olarak tasarlanacak 628 kod isimli uçakta, motorun dahi yerli olmasını planlıyoruz” dedi.

ABD’de de yeni tesis kurulacak fakat son üretim noktası

Türkiye Yılmaz, uçakların son üretim noktasının Türkiye'de olacağını vurguladı. ABD’de de alt sistem ve parçalar için yeni üretim tesisinin kurulacağını belirten Yılmaz, başta TAI olmak üzere yerli havacılık şirketlerinden azami ölçüde faydalanılacağını anlattı. Yılmaz, “Bu proje için hem Türkiye'de, hem de Amerika'da eş zamanlı üretim tesisleri kurulacak. Sivil havacılık kuralları gereği, üretim yapacak firmanın belli yetkileri almış ya da ilgili otoriteler tarafından onaylanmış olması gerekmektedir. Part 21G ya da Üretim Organizasyonu Onayı diye bilinen yetki, bu çerçevede alınması gereken bir sertifika. Diğer yandan proje kapsamında, TAI gibi kurumlarla azami ölçüde çalışılacaktır” bilgisini verdi.

Uçakların hakları SSM'ye geçecek SNC Türkiye’de bir şirket kuracak

Yılmaz, STM’nin projedeki ana rolünü “Her 2 proje (328 ve 628 uçaklarının geliştirilip üretilmesi) kapsamında da sözleşmede belirlenecek teknik, idari, mali ve genel süreçler gibi hususlar açısından program yürütücüsü” olarak tanımladı. SNC ise Türkiye’de kurulacak yeni bir şirketle projeyi geliştirecek ve uçakları üretecek. SNC’nin geçen yıl satın almalarla elde ettiği D328’in her türlü hakkını Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na devredeceğini kaydeden Yılmaz, uçağın fikri, sanayi ve ticari olarak her türlü hakkına sahip olunmasının önemli bir avantaj sağlayacağını hatırlattı. Geliştirilecek yeni uçakların haklarına sahip olunması yanında, üretim tesislerine dair kazanımların da önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları vurguladı: "Sertifikasyona gelince, 328, hem Avrupa Havacılık Otoritesi (EASA), hem de Amerika Sivil Havacılık Otoritesi (FAA) tarafından sertifikalandırılmış bir uçak. Ancak kurallar gereği, bir hava aracının onaylı konfigürasyonunu değiştirdiğinizde, ilgili sertifikasyon süreçlerini yerine getirmelisiniz. Bu uçakta da benzer bir mekanizma işleyecek ve değişiklikler için ‘Tip Sertifikası’ denilen ana sertifikaya tamamlayıcı olarak ‘Ek Tip Sertifikası’ alınacaktır. Ayrıca, Türkiye'deki üretim tesisi faaliyete geçtiğinde ‘Tip Sertifikası’ denilen asıl sertifika da Almanya'dan Türkiye'ye geçecektir ki, bu çok büyük bir kazanımdır.”

Milli Bölgesel Yolcu Uçağı Projesi

SNC şirketine ait, halen uçan ancak üretimi durdurulmuş Dornier-D328 modeli uçak modernize edilecek ve T 328 ve TRJ 328 kodlu 32 kişilik yolcu uçağı üretilecek.

T 328 (turboprop motorlupervaneli) ve TRJ 328 (jet motorlu) uçaklarının testleri 2017’de başlayacak ve 2019’da ticari uçuşlara çıkacak.

328 uçaklarını temel alan 70 kişilik yeni bir TRJ 628 uçağı geliştirilecek.

SNC, D328’in bütün mülkiyet haklarını SSM'ye devredecek. Yeni uçakların bütün hakları da SSM’nin mülkiyetinde olacak.

Türkiye’ye sivil yolcu uçağı üretimi tesisi sertifikalı fabrika kurulacak.

TRJ 628 (jet motorlu) 2023’te ticari uçuşlara başlayacak. Hedef, bu uçağın motorunun da yerli üretim olması.

Mehmet Kaya / Dünya

Yerli uçakta kritik detaylar

Yorumlar Tüm Yorumlar (26)

Ne hacet ~ 9 yıl önce
Arkadaşlar çoğunuzun yorumunu okudum.. Akp yapıyor diye bu kadar kötülemeye ne gerek var.. Havacılık deneyim işidir elbet biryerlerden başlamak gerek.. Daha iyisini yapacak varsa bunca yıl niye yapmadı? Uçak fabrikasını tencere tava fabrikasına çevirenler çok mu masum? Kim ne derse desin THY nin 12 yılda yaptığı çıkış göz doldurdu.. Beğenmediğiniz yöneticiler sayesinde oldu bunlar.. Elinizi vicdanınıza koyun ve öyle yorum yapın.. Bizim hayalimiz değilmiydi bir uçak yapmak.. Biryerden başlanmış geçte olsa.. Kaç kişi ekmek yiyecek bundan.. Akp yi sevmiyorsunuz diye kötülemeye ne gerek var.. Allah razı olsun emeği geçenlerden..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yakışır ~ 9 yıl önce
arkadaşlar yanlış anlamayın ben akp li değilim ama bu uçak çok önemli bir prohje bu uçğın bir sonraki odeli aya gidecek lütfen cuma namazı sonrası destek olunuzz:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A380 ~ 9 yıl önce
Yok yok, bu projeyi öyle A380 veya B787 ile kıyaslamayacağım. Geçenlerde A380 in belgeselini seyretmiştim. Adamlar uçağın kokpit kısmını bir ülkenin bir yerinde, kuyruğunu başka bir ülkenin bir yerinde, kanatlarını bambaşka bir yerde, gövdesini başka başka yerlerde üretip, ana fabrikaya binlerce zahmet ve dikkatle getiriyor ve her parçayı bir diğerine montaj yapıyorlardı. Yine bu bölgesel havacılık uçaklarından yine bir tanesinin, hani A380 kadar devasa falan da değil yani, aşağı yukarı bunların gözüne kestirdikleri büyüklükteki bir tanesinin üretim sürecini izledim. Onun bile Kanatları, motorları, gövdesi, pervaneleri başka başka ülkelerde yapılıyordu. Tüm üretimi bir ülkede (-ki teknolojisi de sanayisi de yetişmiş eleman gücü de buna yeterli iken) yapmayanlar herhalde akılsız fikirsiz zekasız insanlar. Baksanıza bu akıllılar her civatasını somununu kendileri yapacakmış gibi. Ülkenin gelişmesine karşı falan değiliz elbette, AÇ TAVUĞUN KENDİNİ DARI AMBARINDA GÖRME merakını yadırgıyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Yeni bir sivil uçağın uluslararası Uçuş izni alabilmesi için ürün ve üretimi için bir çok testler ve sertifikasyonlar almaları zaruridir. Bunun için en iyimser süre olarak 6 yıla ihtiyaç vardır. Hazır test sertifikasyonları tamamlanmış bir üretim altyapısını almak çok doğru bir karardır . Emeği genlere teşekkür ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Seçim dönemi en az 15-20 chp ye muhalif yazımı yayınlamadın ey airporthaber. Bunuda yazdık. Tabi bunu kesin yayınlarsız sözde demokratsınya. Koalisyon ve verimsiz türkiye size hayırlı olsun. Pısırık türkiye yeniden başlar chp ile. Önce kasadaki parayı yerler sonrada borç al biat et.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
haydeee ~ 9 yıl önce
haydee halk böyle istedi kapatı çenenezi, halk yolsuzluğa ve adaletsizliğe DUR dedi!!!
kasa ~ 9 yıl önce
kasada para mı kaldı ki, bu sene cari açığın finansmanı ki cari açık borçla finanse edilmez, ithalat ihracatı katlamış yani orada da açık var, sadece kısa vadeli borçların ödenmesi için 200 milyar dolara ihtiyaç var... merkez de para kalmamış, dolara talep sürekli artıyor neden finansman için; 130 milyar dolar borçla aldığın memleketi 450 milyar dolar borca sokmuşsun, varlıklarında satacak kalmamış,işsizlik enflasyon tavana vurmuş, buğdayı patatesi bile ithal eder duruma gelmişsin, hepsini bırak sadece kur artışları yüzünden bir senede cebinden %24 parayı çekip almışlar burada ahkam kesiyorsun. o kadar merak ediyorsan git mb kayıtlarından kontrol et bakalım kasada ne kadar para var, hadi durma. sonra da yol yaptık diye gelme..
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
328 ve 628 ismi nereden geliyor? Neden bu rakamlar bilen var mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hortumlama projesi ~ 9 yıl önce
100 yuz yerli olsa bu ucak ne yazar? Avrupa da tutulmadigi icin iflas eden ucagi reinkarnasyon yapacak AKP. Dunya da tutulmayan ikili tekli konfigurasyon turkiye de niye tutsun? Ustelik alinacak ucak belli(50) ancak ucagin fiyati belli degil. F 35 projesi gibi. Bu kadar da yas tahtaya basmas AKP. Demek ki hala fakir AKP elemanlari var, ceplerini dolduracak. Yerli ucak projesi en az 90 koltuklu 4 koltuk yan yana ve modern, sifirdan dizayn seklinde olmaliydi. Mevcut modern motorlarlardan biri uzerine ornegin Bombardier icin tasarlanan Pratt & Whitney PW1000G uzerine yerli ucak insa edilmeliydi. Bu yerli ucak projesi degil hortum projesidir. Hala yerli koltuklara musteri cikmadi, THY baska. Diger yerli uretimlerde ayni. Dunya capinda kaliteli urun olmadan Turkiye de basari yakalanamaz. Yerli Dornierlerin de kaderi ayni olacak. Uretilenler THY ve orduya kakalayacaklar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Baslamak.. ~ 9 yıl önce
Baslamak bitirmektir.. Ortaya iyi bir ürün cıkacagına eminim.. Insallah bunlarla ucmakta pilotlarımıza nasip olur, bizim gıbı sade vatandaslarda sonuca sevınır... Emegı ve Alın terı gececeklere sımdıden Allah kolaylık ve zıhın acıklıgı, bileklerine kuvvet versın., heyecanlandırıcı bır proje.. Herkesın sahıp cıkması ve takıp etmesı lazım....,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Mars'a bile gidecek olsan, bu istemezuk tayfası değişmez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türk Aklı ~ 9 yıl önce
Bana çok karışık geldi. Alman üretimi bir uçağın tüm haklarını ABD'de yaşayan bir firma alıyor, biz de onların patentiyle Türkiye'de montaj üretimi yapıyoruz. CN 235 CASA uçağı, AB205 helikopter, hatta F-16 dan farklı bir üretim olmayacak anlaşılan. Bu kadar karmaşık bir hikayede, Türk olarak, kimler indira gandi yapacak yine fikri aklımdan çıkamıyor. TAI/TEI kombinasyonu bu işi yapabilirdi bence. Onların siparişlerini destekleyebilecek bir çok sanayi tesisimiz de var üstelik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000