04 Mayıs 2015, Pazartesi 08:51:52

YERLİ UÇAKTA DEV ADIM!

Yerli bölgesel yolcu uçağının yapımı için isimleri öne çıkan ABD’de yaşayan Türk çift Fatih ve Eren Özmen, ilk imzayı atarak Ankara’da şirket kurdu. Çift, Alman Dornier 328 uçaklarının lisans sahibi
  • Eger Dordier 728 projesini yeniden hayata gecirebilirseler kendi firmalari ve Turkiye icin cok buyuk bir adim olur.Aksi takdirde Dornier 328 olu bir proje ! Harcanan para ve umut israftir !
  • Bu projeden 'milli proje' olmaz çünkü tasarımdan tutun en ufak vidasına kadar kendimize özgün bir üretim yok. Ayrıca bu uçağı zaten yıllar önce sipariş veren verdi, şu an birçok hava yolu şirketi kullanıyor zaten, bu saatten sonra kim verir... Uçağın üretimi durduktan sonra aradan yıllar geçti ve havacılık sektörü çok gelişti. Şu an piyasada en az 100 kişilik uçakla rakiplerinle yarışabilirsin. Öyle 20-40 kişilik uçakla bu sektörde hiçbir üreticiyle yarışamazsın ve kimsede sana sipariş vermez.
  • Tum elestirilere ragmen bu girisimi destekliyorum.
  • bu çift mart ayında şirketi alırken türkiyedeki iş garanti idi herhalde.
  • Sn. editör gönüllü havacı olarak biraz evvel bir yorum yazdım. İçeriğinde herhangi bir hakaret veya uygunsuz bir şey yoktu. Niçin yayınlamıyorsnuuz? Tarafsız iseniz yayınlamanız gerekirdi.
  • 15 yıl önce üretimden kalkmış ve kimin kullanacağı belli olmayan bir modeli üretip sonra da 'bak biz de uçak üretiyoruz' diyerek uçamayız. Belli ki bu şirket uçacak ama. Böyle innovasyon da olmaz. TAI ve TEI ve ASELSAN desteklenmeli, bu şirketlerin bugüne gelebilmeleri 30 yıldan uzun süre aldı ve ciddi marka değerleri var.
  • Bi yerden baslamak gerekir hayirli olsun. Hic olmazsa istihdam ve doviz girdisi saglar ulkemize .yalniz sahtekarlar simdi etrafini sarar buna dikkat etmeleri gerekir.(yanlis anlasilmasin havaciligin icindeki sahtekarlardan soz ediyorum!.)
  • Zaman ve para kaybı. Üstelik bir de hevesimiz kursağımızda kalacak. Dornier nedir ki ? Lisansı olsa ne olur olmasa ne olur ? Uçak üretimi daha ayağı yere basan ve cebi çok dolu grupların yapacağı iştir.
  • Başvuran 203 yerli firmaya geri dönüş dahi yapılmaması, yoğunlukla ABD ordusuna iş yapan bir firmaya (en masum ihtimalle sadece sahibi Türk olması vesilesiyle yerli uçak söylemine ters düşmediği için midir???) işin verilmesi, bu işin tam seçimler öncesine denk gelmesi, SSM'ye eski TK'cı binat yöneticisinin atanması...öngörülen misyon ve pazar stratejisi ve buna uygun konseptsel tasarım ve akabinde üretim tasarımı ve arge olmaksızın en kestirme yoldan üretmiş olmak için üretiyormuş gibi yapmak gibi görüyorum durumu...bir gönüllü havacı olarak yok olmadı... beklediğim sevinci hissedemedim, buruk...yok...
  • Ya bırah allasen bu dandirii uçaklar ya. Thk nın olsyına benzemesin müdür. Herkes hırsız bıkım nefret ediyorum
Yerli bölgesel yolcu uçağının yapımı için isimleri öne çıkan ABD’de yaşayan Türk çift Fatih ve Eren Özmen, ilk imzayı atarak Ankara’da şirket kurdu. Çift, Alman Dornier 328 uçaklarının lisans sahibi

Geçtiğimiz hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısında 32 kişilik bölgesel yolcu uçağı projesi için ABD’de yaşayan Fatih-Eren Özmen çiftinin Şubat ayında satın aldığı Alman yapımı Dornier 328 Jet modelinin öne çıktığı iddia edildi.

Dornier’in lisansına sahip

Bu iddia geçtiğimiz günlerde daha da gerçeklik kazandı. Fatih ve Eren Özmen çifti Mart ayı içinde Ankara Bilkent’teki teknopark bölgesinde 1 milyon 250 bin lira sermayeyle Özjet Havacılık Teknolojileri A.Ş. adlı bir şirket kurdu. Şimdilik şirketin tek ortağı olarak Özmen çiftinin ABD’de bulunan kuruluşu Sierra Nevada Corporation Holdings LTD. gözüküyor. Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanan kuruluş sözleşmesinde şirketin faaliyet alanı olarak her türlü hava aracı, yazılım ve tasarım yapmak ve servis hizmeti vermek olarak gözüküyor. Özmen çiftinin şirketi SNC, geçtiğimiz Şubat’ta Alman havacılık şirketi 328 Support Services GMBH’yi satın alarak Dornier 328’in lisans haklarına sahip oldu.

203 şirket başvurdu

Ancak 1.5 milyar dolarlık ‘Milli Bölgesel Yolcu Uçağı’ projesiyle ilgili gelinen noktaya yerli savunma ve havacılık sektörü tepki gösteriyor. Çünkü 2010’da proje başladığında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından savunma ve havacılık sektörüne yönelik Ar-Ge çağrıları yapılmıştı. Toplamda 203 şirket Ar-Ge başvurusu yaptı ancak bakanlık bu şirketlerin hiç birine geri dönmedi. Sektördeki şirketlerin yöneticileri bu kadar büyük maliyetli bir üretimin ihalesiz ve doğal olarak rekabetten uzak ortamda seçilen bir şirkete verilmesini eşitliğe aykırı buluyor.

ABD şirketini dev yaptılar

Nevada Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği okuyan Fatih Özmen ile eşi Eren Özmen, ABD’de 1963’te kurulan SNC şirketini 1994’te satın aldı. SNC, 2 bin 100 personeliyle ağırlıklı olarak ABD ordusuna iş yapıyor. Elektronik, uzay, havacılık, mikro uydu, uçak, iletişim sistemleri ve güneş enerjisi alanlarında faaliyet gösteren şirket, 2010’da ABD’nin en hızlı büyüyen 10 şirketinden biri seçildi. SNC, gelişmekte olan ülkelerde şirket satın almaları yapıyor.

ANKA’ya iniş takımı verdiler

SNC, TAİ’nin ürettiği insansız hava aracı ANKA’ya ABD Savunma Bakanlığı’nın kısıtlamaya haiz özel ihracat izniyle sattığı iniş sistemleriyle gündeme gelmişti. ANKA, Batman’da test aşamasında düşmüştü.

Dornier’i yenileme uçağı ‘milli’ yapmaz

Madalyonun diğer yüzünde ise tartışılan Dornier 328 uçakları var. Dornier 328 serisi 1991-2002 arasında toplamda farklı alt modellerde toplam 217 adet üretildi. Uçakların bir kısmı Skyways Airlines, Logan Air, Cityjet, Sun Air of Scandinavia havayolları filolarında uçuyor. Sonrasında Fairchild’ın satın aldığı Dornier, İsrail menşeili Elbit Systems’in hizmet desteğine rağmen uçak üretemedi. Uzmanlar, Dornier 328’in, 15 yıl önceki eski teknolojiye sahip olduğunu ve Alman uçağının yenilenmesiyle üretilecek uçağın ‘milli uçak’ olamayacağını söylüyor. Ayrıca 32 yolcu kapasiteli uçağın pazardaki rekabet gücünün düşük olacağı da belirtiliyor.

50 uçak üretilecek

SNC nihai sözleşme imzalanırsa ilk etapta uçağın fikri ve sınai hakları Türkiye tarafından satın alınacak ve 50 uçaklık üretim için planlama yapılacak. Bütçe savunma sanayi destekleme fonundan karşılanacak. Üretim aşamasına TUŞAŞ ile bazı yerli şirketlerin de katılması planlanıyor. (Gazetevatan)

 

YERLİ UÇAKTA DEV ADIM!

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Dornier 728 ~ 9 yıl önce
Eger Dordier 728 projesini yeniden hayata gecirebilirseler kendi firmalari ve Turkiye icin cok buyuk bir adim olur.Aksi takdirde Dornier 328 olu bir proje ! Harcanan para ve umut israftir !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yorum ~ 9 yıl önce
Bu projeden 'milli proje' olmaz çünkü tasarımdan tutun en ufak vidasına kadar kendimize özgün bir üretim yok. Ayrıca bu uçağı zaten yıllar önce sipariş veren verdi, şu an birçok hava yolu şirketi kullanıyor zaten, bu saatten sonra kim verir... Uçağın üretimi durduktan sonra aradan yıllar geçti ve havacılık sektörü çok gelişti. Şu an piyasada en az 100 kişilik uçakla rakiplerinle yarışabilirsin. Öyle 20-40 kişilik uçakla bu sektörde hiçbir üreticiyle yarışamazsın ve kimsede sana sipariş vermez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Tum elestirilere ragmen bu girisimi destekliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
garanti.. ~ 9 yıl önce
bu çift mart ayında şirketi alırken türkiyedeki iş garanti idi herhalde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yayınlamıyorsunuz? ~ 9 yıl önce
Sn. editör gönüllü havacı olarak biraz evvel bir yorum yazdım. İçeriğinde herhangi bir hakaret veya uygunsuz bir şey yoktu. Niçin yayınlamıyorsnuuz? Tarafsız iseniz yayınlamanız gerekirdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Meka ~ 9 yıl önce
15 yıl önce üretimden kalkmış ve kimin kullanacağı belli olmayan bir modeli üretip sonra da 'bak biz de uçak üretiyoruz' diyerek uçamayız. Belli ki bu şirket uçacak ama. Böyle innovasyon da olmaz. TAI ve TEI ve ASELSAN desteklenmeli, bu şirketlerin bugüne gelebilmeleri 30 yıldan uzun süre aldı ve ciddi marka değerleri var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tron ~ 9 yıl önce
Vizyonsuz sığ bir düşünce örneği.
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bi yerden baslamak gerekir hayirli olsun. Hic olmazsa istihdam ve doviz girdisi saglar ulkemize .yalniz sahtekarlar simdi etrafini sarar buna dikkat etmeleri gerekir.(yanlis anlasilmasin havaciligin icindeki sahtekarlardan soz ediyorum!.)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazık ~ 9 yıl önce
Zaman ve para kaybı. Üstelik bir de hevesimiz kursağımızda kalacak. Dornier nedir ki ? Lisansı olsa ne olur olmasa ne olur ? Uçak üretimi daha ayağı yere basan ve cebi çok dolu grupların yapacağı iştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir terslik var ~ 9 yıl önce
Başvuran 203 yerli firmaya geri dönüş dahi yapılmaması, yoğunlukla ABD ordusuna iş yapan bir firmaya (en masum ihtimalle sadece sahibi Türk olması vesilesiyle yerli uçak söylemine ters düşmediği için midir???) işin verilmesi, bu işin tam seçimler öncesine denk gelmesi, SSM'ye eski TK'cı binat yöneticisinin atanması...öngörülen misyon ve pazar stratejisi ve buna uygun konseptsel tasarım ve akabinde üretim tasarımı ve arge olmaksızın en kestirme yoldan üretmiş olmak için üretiyormuş gibi yapmak gibi görüyorum durumu...bir gönüllü havacı olarak yok olmadı... beklediğim sevinci hissedemedim, buruk...yok...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Ya bırah allasen bu dandirii uçaklar ya. Thk nın olsyına benzemesin müdür. Herkes hırsız bıkım nefret ediyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000