28 Ocak 2013, Pazartesi 09:01:06

YERLİ UÇAK İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz yerli savaş uçağının üretimi için tasarım çalışmalarının başladığını söyledi.
  • Turkiye'de hicbir sey sifirdan yapilmadigi icin, kisiler bu sureci algilayamiyor bile. Universitelerde temel arastirmalar yapilir, universite arastirmacilari (her profesor arastirmaci degildir) belirli bir teknolojinin neler yapabilip neler yapamayacagini gosterirler. Ayni konudaki arastirma birkac universitede yapilir. Endustri arastirmacilari ya bu gelismeleri takip eder ya da universite arastirmasina katilir. Bir biri ile rekabet eden teknolojilerde ayni ya da farkli universitelerde gelistirilir ve denenir. Sonunda endustri bu arastirma sonuclarini bir urune donusturup donusturmemeye karar verir. Universite arastirma sureci sadece 5-10 bazen 20 yil surer. Endustride arastirmalar devam eder takip eden yillarda.
  • Alinti yaptigim kitap "Evolution of Airliner". Bir yolcu ucagi ureticisinin (Boeing veya Airbus, yani halihazirda zaten ucak ureten bir firmanin) yeni bir model uretme surecini soyle anlatiyor (rakamlar daha fazla olabilir, kitap yanimda olmadigi icin aklimda kalan en az degerleri yaziyorum): Karar verildikten sonra yaklasik 4 sene proje gelistiriliyor, 2 milyara dolara yakin para harcaniyor. Ilk prototipe basladiginda harcma oranlari artiyor, ucagin uretilmesi ucurulmasi sertifikalarainin alinmasi vs., 3-4 sene de o suruyor, 3-4 milyar dolarada bu arada harcaniyor. Ancak karar asamasindan sonra ki 8-9ncu yilda firma tutturabilirse ucagini satmaya basliyor. Dolar uzerindeki enflasyon oranlari da dusunuldugunde yaklasik 20nci senede yatirim yapilan para geri aliniyor, ondan sonra satilan ucaklardan kar edilmeye basliyor. Iste isin bilimsel tarafi bu. Bu da halihazirda ucak ureten firmanin yaptigi. Sayin Bakan sallamaya devam etsin, buna kim inanir, Kadir Inanir.
  • secim gelince konusuyosunuz her secim boyle geciyo fakat 2013e geldik hala icrat yok
  • 2013 geldik farkindamisiniz ? Ucak uretmek icin harekete gectik diyorlar !!! Gecmeseydiniz ! Bunu soylerken insan utanir ! Bugune kadar yediniz milleti ( lafim sadece AKP hukumetine degil) !!! Birkere olsun Asli Gorevinizi yaparken boburlenmeyin !
  • Seçimler yaklaşıyor ya, bakın şimdi kaç kere sanal olarak uzaya gidip geleceğiz.
  • palavra palavra palavra...allah sizi ıslah etsin...her seçim dönemi ya uzaya gidersiniz yada uçak imal edersiniz
  • Yerli uçak değil, seçim dönemi geliyor.. :) Dikkat ederseniz her seçim dönemi öncesi uçak yaparız, "Kanal İstanbul" yaparız, petrol buluruz, kömür yatakları buluruz, vs, vs... Amma velakin, seçimden sonra unutulur.. Maksat umut pompalamak.. Yersen.. :)
  • Yerli bir motorsiklet üretin de...

Türk Silahlı Kuvvetlerinin savunma ihtiyaçlarının yüzde 50'den fazlasını üretir duruma geldiğini ifade eden Yılmaz,"Cumhuriyetin yüzüncü yılına girerken yerli savaş uçağımızla ilgili olumlu sonuçlar alıp halkımızın önüne çıkacağız" dedi.

Bakan Yılmaz, “Biz silahlı kuvvetlerimize, silahlı kuvvetlerimizin ihtiyacı olan tüm savunma sanayi ürününü üretmeyi amaçlıyoruz bunu başardık. Yüzde 50’den fazlasını şu an yüzde 54-55 Türkiye’de üretebilme seviyesine geldik. Tankımızı üretiyoruz, topumuzu üretiyoruz, tüfeğimizi üretiyoruz. Üretemediğimiz çalışmalarımız başladı. Şu anda sadece savaş uçağı… Savaş uçağının da tasarım çalışmaları başladı ancak bunlar bugünden yarına olacak şeyler değil. En azından bir projeye başladığımız da bu projenin somut olarak çıktısını yedi yılda, 10 yılda veya 15 yılda alıyorsunuz. Dolayısıyla savaş uçağımızı yapabilme hususunda da bir çalışma başlattık. İnşallah Türkiye’nin 100 yılına gelirken de bundan da çok olumlu bir sonuç alaraktan milliyetimizin önüne çıkacağız” diye konuştu.

YERLİ UÇAK İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

yeni birsey ~ 11 yıl önce
Turkiye'de hicbir sey sifirdan yapilmadigi icin, kisiler bu sureci algilayamiyor bile. Universitelerde temel arastirmalar yapilir, universite arastirmacilari (her profesor arastirmaci degildir) belirli bir teknolojinin neler yapabilip neler yapamayacagini gosterirler. Ayni konudaki arastirma birkac universitede yapilir. Endustri arastirmacilari ya bu gelismeleri takip eder ya da universite arastirmasina katilir. Bir biri ile rekabet eden teknolojilerde ayni ya da farkli universitelerde gelistirilir ve denenir. Sonunda endustri bu arastirma sonuclarini bir urune donusturup donusturmemeye karar verir. Universite arastirma sureci sadece 5-10 bazen 20 yil surer. Endustride arastirmalar devam eder takip eden yillarda.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Naver ~ 11 yıl önce
Alinti yaptigim kitap "Evolution of Airliner". Bir yolcu ucagi ureticisinin (Boeing veya Airbus, yani halihazirda zaten ucak ureten bir firmanin) yeni bir model uretme surecini soyle anlatiyor (rakamlar daha fazla olabilir, kitap yanimda olmadigi icin aklimda kalan en az degerleri yaziyorum): Karar verildikten sonra yaklasik 4 sene proje gelistiriliyor, 2 milyara dolara yakin para harcaniyor. Ilk prototipe basladiginda harcma oranlari artiyor, ucagin uretilmesi ucurulmasi sertifikalarainin alinmasi vs., 3-4 sene de o suruyor, 3-4 milyar dolarada bu arada harcaniyor. Ancak karar asamasindan sonra ki 8-9ncu yilda firma tutturabilirse ucagini satmaya basliyor. Dolar uzerindeki enflasyon oranlari da dusunuldugunde yaklasik 20nci senede yatirim yapilan para geri aliniyor, ondan sonra satilan ucaklardan kar edilmeye basliyor. Iste isin bilimsel tarafi bu. Bu da halihazirda ucak ureten firmanin yaptigi. Sayin Bakan sallamaya devam etsin, buna kim inanir, Kadir Inanir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
turgay ~ 11 yıl önce
secim gelince konusuyosunuz her secim boyle geciyo fakat 2013e geldik hala icrat yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
X-1 ~ 11 yıl önce
2013 geldik farkindamisiniz ? Ucak uretmek icin harekete gectik diyorlar !!! Gecmeseydiniz ! Bunu soylerken insan utanir ! Bugune kadar yediniz milleti ( lafim sadece AKP hukumetine degil) !!! Birkere olsun Asli Gorevinizi yaparken boburlenmeyin !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eee seçim bu.. ~ 11 yıl önce
Seçimler yaklaşıyor ya, bakın şimdi kaç kere sanal olarak uzaya gidip geleceğiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dream ~ 11 yıl önce
palavra palavra palavra...allah sizi ıslah etsin...her seçim dönemi ya uzaya gidersiniz yada uçak imal edersiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yerli uçak değil ~ 11 yıl önce
Yerli uçak değil, seçim dönemi geliyor.. :) Dikkat ederseniz her seçim dönemi öncesi uçak yaparız, "Kanal İstanbul" yaparız, petrol buluruz, kömür yatakları buluruz, vs, vs... Amma velakin, seçimden sonra unutulur.. Maksat umut pompalamak.. Yersen.. :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aynen.. ~ 11 yıl önce
-Bu ne? -Uzay eriği! Yersen....
Önce ~ 11 yıl önce
Yerli bir motorsiklet üretin de...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000