13 Mayıs 2015, Çarşamba 13:13:45

YERLİ UÇAK İÇİN ATÖLYE KURULDU

Hem sportif hem de seyir uçuşlarında kullanılabilecek yerli uçak ‘Doğan’ için kolları sıvayan UZAYTEM, bir buçuk yılda tamamlayacağı çift kişilik uçağın yapımı için kompozit atölyesi kurdu.
  • Öğrenci pilot: yerli yazan arkadaşa; kimse kendi uçağını tam anlamıyla %100 üretmiyor örnek 787 nin yapımındaki parcaların nerden karşılandığına bak son vidayı takınca made in usa oluyor:)
  • Ancak Ilk model Serce, sonra Sahin ve en ust segment Dogan olmasi gerekirdi. Cita'yi cok yuksek tutmuslar.
  • En azından Toys Shop'ta satılanlardan hallice, uzaktan kumandalı bir helikopterin altına Wi-Fi kamera takıp: "Ahanda, insansız hava aracı yaptık biz!..." diyenlerden daha tutarlı ve gelecek vaat eden bir girişim. Yolları açık olsun inşallah.
  • pilotaj lisans ve yuksek lisans programlari ne oldu ? acilicak mi ?
  • alırlar zimbabwe'den bi tane biz yaptık diye konuşurlar diğerleri gibi, bu millet de enayi zaten yer. bu ülkede gül bitse şaşarım artık.
  • Ambargo uyguladıklarında da Ebay size gövde satar merak etmeyin.
  • Kompozisyon ebedi yapıyor
  • Kompozitle dalga geçen arkadaş. 50 yıldır taşıt üreten firmalarda motorlarını %100 yerli yapıyorlar değil mi? Başarılar OMÜ. Kim tutar seni. Kıskanmayın, sizde yapın. Rekabet olsun. Ülke kazansın. Destek verelim, katkı sağlayalım. Tüm girişimcilere.
  • Motoru yabancı olsun muhim değil. Pipistrel Alpha Trainer ayarında bir uçak kalıbı yaparsanız ve bunu üniversite bünyesinde geliştirirseniz güzel bir başlangıç olur. Asker şirketleri de model savaş uçağı üreterek yoluna devam etsin öyle. Hürkuş'a silah takıp test pilotları Afrika'da safariye giderler herhalde.
  • Sadece govde yapacaksaniz kompozit maddeden bosuna ucak yapmakla ugrasmayin ebay da satiliyor ,kendin garajinda burlestirip ucuyorsun ,motor ve avionik yapmadiktan sonra ben size isteginiz kompozit govdeyi 1 ay da yaptirayim

Hem sportif hem de seyir uçuşlarında kullanılabilecek yerli uçak ‘Doğan’ için kolları sıvayan UZAYTEM, bir buçuk yılda tamamlayacağı çift kişilik uçağın yapımı için kompozit atölyesi kurdu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (UZAYTEM), 2 kişilik genel havacılık uçağının kompozit kanat ve gövde imalatı çalışmalarına başlandı. "Doğan" adı verilen ve bin 500 kilometreye yakın menzili bulunan uçak, hem sportif hem de uzun mesafe seyir uçuşlarında kullanılacak.

“Kalıpları yapmaya başladık”

Atölyede 15 kişiye kompozit (birbirinden ayrı iki ya da daha fazla malzemenin bir araya getirilmesi ile imal edilen malzeme türü) imalatı eğitimi verdiklerini belirten Sunol, "UZAYTEM olarak hazırladığımız proje kapsamında iki kişilik uçağın kanat ve gövde kalıplarını yapmaya başladık. İleri teknoloji ürünü olacak iki kişilik genel havacılık uçağını yaklaşık 1,5 yılda tamamlamayı hedefliyoruz. Bin 500 kilometreye yakın menzili olacak uçak, hem sportif olarak hem de uzun mesafede seyir için kullanılacak. Tamamen kompozit malzemelerden oluşacak'' dedi.

Hava aracı ve savunma sanayisine katkı sağlayacak

Sunol, UZAYTEM olarak kurulan kompozit atölyesinin havacılık ve savunma sanayisine de katkı sağlayacağını dile getirerek, atölyenin önemine işaret etti. Geleceğin teknolojisini kullanarak çok daha sert ve hafif malzemeler ürettiklerini belirten Sunol, şunları kaydetti:

"UZAYTEM olarak hava aracı ve savunma sanayine kompozit malzeme ürütmek amacıyla kurduğumuz kompozit malzeme atölyesinde kendi uçağımızın kanat ve gövde çalışmalarını yapıyoruz. Hem kendi teknisyenlerimizi yetiştiriyoruz hem de kendi uçağımızı yapıyoruz. Ürettiğimiz kanat ve gövde kısımlarını dayanıklılık testlerine tabi tutuyoruz. 'Doğan' tamamlandığında Türkiye'de örnek bir model ve yerli bir uçak olacak."

YERLİ UÇAK İÇİN ATÖLYE KURULDU

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Öğrenci pilot: yerli yazan arkadaşa; kimse kendi uçağını tam anlamıyla %100 üretmiyor örnek 787 nin yapımındaki parcaların nerden karşılandığına bak son vidayı takınca made in usa oluyor:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
COOOOK tuttum ROFL ~ 9 yıl önce
Ancak Ilk model Serce, sonra Sahin ve en ust segment Dogan olmasi gerekirdi. Cita'yi cok yuksek tutmuslar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 9 yıl önce
En azından Toys Shop'ta satılanlardan hallice, uzaktan kumandalı bir helikopterin altına Wi-Fi kamera takıp: "Ahanda, insansız hava aracı yaptık biz!..." diyenlerden daha tutarlı ve gelecek vaat eden bir girişim. Yolları açık olsun inşallah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilotajj ~ 9 yıl önce
pilotaj lisans ve yuksek lisans programlari ne oldu ? acilicak mi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
flug-zeug ~ 9 yıl önce
alırlar zimbabwe'den bi tane biz yaptık diye konuşurlar diğerleri gibi, bu millet de enayi zaten yer. bu ülkede gül bitse şaşarım artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Ambargo uyguladıklarında da Ebay size gövde satar merak etmeyin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
koca yusuf ~ 9 yıl önce
Kompozisyon ebedi yapıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Kompozitle dalga geçen arkadaş. 50 yıldır taşıt üreten firmalarda motorlarını %100 yerli yapıyorlar değil mi? Başarılar OMÜ. Kim tutar seni. Kıskanmayın, sizde yapın. Rekabet olsun. Ülke kazansın. Destek verelim, katkı sağlayalım. Tüm girişimcilere.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Meka ~ 9 yıl önce
Sözünü ettiğiniz ford otosan herhalde, cumhurbaşkanı da diline doladı ya bunları montajcı diye, vur abalıya. Ford otosan %100 yerli lisanslı, yerli tasarım motor üretiyor, ecotorque motorlar. Bunları da 10 yıla yakın süredir kullanıyor. Üstelik emsallerinden (Scanıa, man, mercedes vs.) üstün yanları da var! Üzüleceğin bir şey daha söyleyeyim, bugün birkaç yılda tamamen yerli otomobil markası çıkarabilecek knowhow var bu ülkede. Ticari başarısıyla ilgili kaygılar nedeniyle firmalar girişmiyor. Devletin milyar dolar seviyesinde destek vermesi gerek, çünkü belki üretimden sonraki beş yıl zarar yazacak. Ne olursa olsun bu küçük çaplı üretim girişimleri arge'ye katkıda bulunur. Para getirmez ayrı.
başarılar dileriz ~ 9 yıl önce
Motoru yabancı olsun muhim değil. Pipistrel Alpha Trainer ayarında bir uçak kalıbı yaparsanız ve bunu üniversite bünyesinde geliştirirseniz güzel bir başlangıç olur. Asker şirketleri de model savaş uçağı üreterek yoluna devam etsin öyle. Hürkuş'a silah takıp test pilotları Afrika'da safariye giderler herhalde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ugrasmayin bosuna ~ 9 yıl önce
Sadece govde yapacaksaniz kompozit maddeden bosuna ucak yapmakla ugrasmayin ebay da satiliyor ,kendin garajinda burlestirip ucuyorsun ,motor ve avionik yapmadiktan sonra ben size isteginiz kompozit govdeyi 1 ay da yaptirayim

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000